Članek
V SLOVENIJI DOVOLJENI STRUPI, KI SO V TUJINI STROGO PREPOVEDANI
Objavljeno Mar 13, 2024


Nemško farmacevtsko in agrokemično podjetje Bayer pripravlja alternativo glifosatu, spornemu sredstvu za zatiranje plevela. »Novo snov že preizkušamo na rastlinah. Naš cilj je, da bi ga leta 2028 dali na trg,« je za časopis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung povedal direktor Bayerja Bill Anderson. Nadomestek glifosatu je opisal kot »prvo prelomno inovacijo na tem področju v zadnjih 30 letih«, poroča DPA.
Glifosat je na trgu že 60 let
Bayer je leta 2018 prevzel ameriško podjetje Monsanto, ki od leta 1974 prodaja herbicid za zatiranje plevela roundup na osnovi glifosata. Roundup je med kmeti postal množično priljubljen po tem, ko je Monsanto v devetdesetih letih ponudil proti glifosatu odporne, genetsko spremenjene rastline. Od takrat se je uporaba povečala za približno 15-krat in zdaj je glifosat najbolj prodajani herbicid na svetu.
V ZDA 54 tisoč odškodninskih tožb proti Bayerju zaradi glifosata
V ZDA je bilo konec januarja proti Bayerju odprtih 54 tisoč odškodninskih tožb, ker glifosat škoduje zdravju. Pri pravnih sporih v ZDA je treba uporabiti »nove pristope v sodni dvorani in zunaj nje«, da bi zmanjšali pravna tveganja in z njimi povezane negotovosti, so prejšnji torek sporočili iz Bayerja, ki je za tožbe konec leta 2023 imel 6,3 milijarde dolarjev rezervacij. Vlagatelji že dolgo kritizirajo podjetje, da mu ni uspelo potegniti črte pod vprašanjem glifosata.
Spomnimo, da je uporaba glifosata v EU dovoljena do konca leta 2033. V Sloveniji se lahko glifosat uporablja samo v kmetijstvu, na javnih površinah vključno s športnimi in golf igrišči, cestah in železnicah pa ne.