Članek
PRAVILNO NABIRANJE in SUŠENJE RASTLIN
Objavljeno Sep 01, 2022
(Tjaša Lazar)
Zelišča je treba nabirati zjutraj, takoj ko rosa izhlapi in preden sonce preveč pripeka. Če jih poberete prezgodaj, lahko rosa povzroči plesen, gnilobo ali madeže. Če jih vzamete prepozno, se lahko "zažgejo"in izgubijo veliko barve in moči.
Priporočljivo je, da ko nabirate rastlino, v mislih razmišljate ali si predstavljate, kako jo boste uporabili, absolutno je dokazano, da imajo rastline telepatijo in občutke in ona se bo odločila, ali ji je uporaba, o kateri razmišljate, všeč ali ne.
Liste ali cvetove, ki jih potrebujete, vedno previdno odrežite, nikoli jih ne trgajte in ne odstranjujte korenin (pri zdravilnih koreninah odrežite le kos in ne odstranite celega), saj lahko rastlino poškodujete ali" ubijete". Navsezadnje želite samo uporabiti nekaj njegovega listja, ne pa ga uničiti.
Z vsemi živimi bitji je treba ravnati spoštljivo.
Preden jih damo sušiti, jih namočimo v čisto vodo in nato nežno osušimo. Tako boste odstranili ves prah, umazanijo ali žuželke, ki jih vsebujejo.
Vsa zelišča morajo biti posušena stran od sončne svetlobe. Neposredna izpostavljenost soncu bo povzročila, da bodo izgubili večino svoje barve in moči.
Če jih posušite na senčnem mestu, boste ohranili obe lastnosti. Veje, velike liste ali cele rastline zvežite v šopke ali snope in jih obesite na glavo.
Če nimate dovolj prostora, jih lahko obesite na obešalnik. Če rastline sušite v garaži, lopi ali na podstrešju, jih pokrijte s papirnato vrečko.
To jih bo zaščitilo pred prahom in insekti.
Nikoli ne uporabljajte plastičnih vrečk, saj zadržujejo vlago, ki izhlapeva iz rastlin.
Korenine je treba oprati s čisto vodo in nato posušiti. Majhne korenine je treba prerezati po dolžini na pol. če so debeli 2 centimetra ali več, jih je treba razrezati na štiri dele. Nato jih pustimo, da se posušijo na rešetki ali pladnju in jih vsak dan obrnemo. Večina korenin bo potrebovala 2 do 5 tednov, da se posušijo. Suhe korenine se zlomijo z glasnim pokom, ko jih razcepimo na dva dela.
Semena ali stroke vedno nabirajte na sončen, topel dan. Uporabite samo zrela semena ali rjave (ali sive) stroke. Večina semen bo potrebovala 3-14 dni, da se posušijo, odvisno od njihove velikosti.

Listov ali cvetov ne postavljajte na neposredno sončno svetlobo, saj jih lahko prekomerna toplota poškoduje. Po mojem mnenju je najboljši način sušenja ta, da zelišča damo v papirnato vrečko in damo v "sušilni stroj". Sušijo se zelo hitro, obdržijo barvo, moč in vonj. Hkrati bodo tudi zaščiteni pred prahom, mrčesom in morebitnimi razlitji.
Ko so vaša zelišča popolnoma suha, jih je treba čim bolj fino zmleti. V obliki prahu je z njimi veliko lažje rokovati. Večino zelišč, kot tudi liste, cvetne liste in majhna semena, lahko preprosto zdrobite v mešalniku. V kozarec dajte približno skodelico posušenih zelišč in pustite delovati na nizki hitrosti eno minuto.
Dišavnice vedno shranjujte v steklenih ali keramičnih posodah. To pomaga ohraniti svežino, barvo in moč. Najboljše so neprozorne ali prosojne posode, lahko pa uporabite tudi prozorne steklene kozarce, če je prostor, v katerem jih imate, temen in suh.
Zelišč nikoli ne shranjujte v plastičnih posodah, ki jih "onesnažijo", zaradi česar zasmrdijo.