Članek
zakaj bo tvoje DARILO ZA PLANET nujno
Objavljeno Jun 09, 2017

z a k a j   b o   t v o j e

D A R I L O   ZA   P L A N E T

n u j n o  in  n e p r e c e n l j i v o

 

 

Tu podajamo nekaj podatkov o delovanju človeka na Zemlji, ki jih ne najdete v uradnih poročilih, niti ne v šolskih učbenikih, in ki bi morali narediti premik v našem mišljenju ter sprožiti odločitve za drugačno delovanje od današnjega kapitalističnega ropanja narave in izkoriščanja ljudi.

 

DANAŠNJE POTI NARAVNIH SUROVIN

Energija

1 milijarda ljudi v bogatih državah porabi 60 % vse ujete, izkopane, načrpane in proizvedene energije na Zemlji. Na prebivalca "zahoda" je to 9 krat več kot v revnem svetu. Največ, okrog 90 % je pridobimo iz fosilnih goriv in le nekaj odstotkov iz nuklearnih in nekaj iz vodnih elektrarn. Solarna energija je zanemarljiva. Razvite države, razen ZDA imajo majhne zaloge fosilnih goriv in večina te energije transportirajo po cevovodih in morskih poteh iz revnega sveta. Ostale tehnologije pod lastniško kontrolo naftnega kapitala predstavljajo le poskuse za pridobivanje znanja, dokler bo ropanje planeta še naprej mogoče.

Kovine

so izredno pomembna osnova znanstvenega in materialnega napredka ter blagostanja. Železo predstavlja skoraj 10 krat večjo proizvodnjo od vseh ostalih barvnih kovin, zato ga zaenkrat izpustimo. Po analizi podatkov British Geological Survey za obdobje 2001 – 2010 2/3 rude barvnih kovin (2,2 milijarde ton) nakopljejo v državah v razvoju (beri v revnem svetu) in tudi večina umazane predelave v čiste materiale se opravi tam. Uvoz rud in predelanih materialov v bogate države (količinsko) predstavlja 1 milijardo ton, oziroma 86 % vsega tega svetovnega uvoza. Čistih kovin je približno 1/3. Vendar, če vzamemo, da so različne količine posameznih barvnih kovin enako pomembne, in iz posameznih deležev uvoza v bogate države izračunamo povprečje, dobimo preko 90 %. Iz tega lahko ocenimo, da bogati (1 milijarda ljudi) porabimo svojo tretjino vseh virov barvnih kovin in še 90 % preostalih  dveh tretjin, skupaj 94 % vseh teh proizvedenih svetovnih materialov. To hkrati pomeni, da na prebivalca bogati porabimo 94 krat več kovin, kot revni. Z upoštevanjem železa se ta odstotek nekoliko zniža na 91 %.

Les

Po podatkih FAO za 2006 – 2010 je bila svetovna proizvodnja lesa, razdeljena na celulozo ter industrijski, žagan in energijski les 22,3 milijard m3, od tega 65 % v revnem svetu. 9 milijard m3 gre za energijo, od tega 93 % v revnih državah, ker njihove zaloge fosilnih goriv kontrolirajo multinacionalke iz razvitega sveta. Les za energijo predstavlja 3,5 % vse pridobljene energije na Zemlji in pomeni v tem času posekano površino (pri 300 m3/ha) 300.000 km2. Uvoz v bogate države predstavlja znaten delež proizvodnje revnih na področju celuloze (1,2*109 m3 * 52%) in žaganega lesa (0,88*109 m3 * 60%). Tako lahko ocenimo, da bogati porabijo svojo tretjino  lesa in še 55 % od 2,1 milijarde m3 proizvodnje revnih, skupaj 9 milijard m3, kar pomeni na prebivalca 10 krat več lesa kot revni.


Hrana

Pri hrani ni problem prenos pridelkov iz revnega v bogati svet. Pri 10 letni proizvodnji žit 17,6 milijarde ton (53 % v revnem svetu) je bilo neposredne trgovine le okrog 10 % in večina pridelanega ostaja blizu virov. Vendar spet nesorazmerno število prebivalcev v obeh delih sveta povzroči, da bogati porabimo na posameznika 5 krat več žita, kot revni. Pri mesu je situacija podobna. V 10 letih smo ga "proizvedli" okrog 3 milijarde ton (60 % v revnem svetu). Ob povprečno 2 kg dodajanja žit v dnevno krmo (govedo, 1500 kg v 2 letih), smo za to porabili okrog 12 milijard ton, kar se sklada s podatki, da 2/3 kmetijskih površin (od 50 milijonov km2) porabimo za krmo. Ker je tudi trgovine z mesom manj kot 10 % same proizvodnje, pomeni to skupaj, da bistvenega izvoza presežne hrane v revni svet ni in da bogati človek porabi tudi 4 krat več mesa, kot posameznik v "državah v razvoju". Problem pri tako veliki porabi mesa v bogatih državah je industrijska proizvodnja žit za krmo, kjer so standardi o prisotnosti kmetijskih strupov v krmi tudi več 10 krat blažji, kot za človekovo hrano. To pomeni koncentriranje pesticidov in herbicidov v mesu in posledičen vpliv na pojav številnih "modernih" bolezni človeka… Pri sadju in zelenjavi je delež proizvodnje revnih večji, skupaj pa še vedno več kot dvakratna poraba bogatih…

Pridelovalne površine

Pod krinko zagotavljanja hrane za revni svet mednarodne trgovinske in bančne organizacije vsiljujejo tradicionalnim kmetijstvom gensko spremenjene rastline in obljubljajo visoke donose. Začetno podarjeno seme kmalu zamenja kruta realnost – izguba lastnih naravnih semen in potreba po neprestanem kupovanju gensko spremenjenih, katerih seme pa je v drugi generaciji nekaljivo in ga kmetje ne morejo shranjevati. Zraven sodijo še ustrezne kemikalije (gnojila, herbicidi, genska stikala), brez katerih ne raste nič. Te popolnoma zastrupijo in izčrpajo naravno prst. Taka pridelava običajno zahteva tudi veliko namakanja, kar pa povzroča veliko izhlapevanja na poljih, odnaša vlago proč in izsuši vodne vire. Dalj časa lahko uspeva le v področjih z izjemnim vodnim potencialom, na primer v Amazoniji… Posledica je spremenjena klima, nadaljnja nezmožnost industrijske pridelave, uničenje tradicionalnega kmetijstva ter še večje pomanjkanje med prebivalstvom. V Indiji na tisoče tako propadlih kmetov ne vidi drugega izhoda, kot v samomoru… Dejanski cilji takega vdiranja v kmetijstva revnih držav je le iskanje novih trgov za biotehnološke korporacije ter vzpostavljanje kontrole nad številčnim revnim prebivalstvom… Če ne gre tako zlahka, se poslužujejo umetnih geoinženirskih vremenskih katastrof in potem so podarjena semena "blagoslov"…

 

Ali mislite, da je to prav? Ne – zakonito pa naših zakonih in popuščajočih pravilnikih…

 

EKOLOŠKA SITUACIJA PLANETA

Onesnaževanje atmosfere

Od začetka industrijske revolucije se je poraba fosilnih goriv neprestano večala. Ta goriva proizvajajo zaradi oksidacije H in C iz 1 kg približno 1,3 kg vode in 3 kg CO2 ter še manjše količine (bolj nevarnih) drugih snovi, ki večinoma še danes uhajajo v ozračje, na primer dušikovi in žveplovi oksidi ali klorove spojine. V atmosferi je zaradi propadanja in porajanja življenja vedno obstajalo okrog 2.200 Gton (milijard ton) CO2 in okrog 13.000 Gton vode. Ta dva plina sta predstavljala glavni mehanizem naravne tople grede Zemlje, zaradi katere so bile temperature za življenje tukaj ugodne. Toploto ki na površju nastane iz sončne svetlobe, Zemlja seva nazaj v vesolje. Del te pa v ozračju segreva toplogredne pline, ki pa spet del vse absorbirane toplote usmerijo proti površju. Do danes se je zaradi izgorevanja fosilnih goriv količina CO2 v atmosferi povišala za 40 % na 3.000 Gton. To je pomenilo več vračanja energije na površje, počasno povečevanje temperatur kopnega, površine morja in atmosfere, povprečno do danes za 1,5 stopinje C. Čeprav to ne izgleda veliko, pa ima nekatere zelo nevarne posledice. Ena je tudi povečanje izhlapevanja in količine vode v atmosferi, kar dodatno pojačuje toplo gredo, povzroča nepredvidljive, hitre in močnejše vremenske pojave ter spreminja regionalne klimatske razmere.

Splošno onesnaževanje okolja

Poceni fosilna energija je omogočala povečevanje izkopavanja materialov iz zemlje in proizvodnjo mnogih cenenih, a za življenje človeka popolnoma nepotrebnih izdelkov, ki so v vedno večjih količinah začeli polniti smetišča. Od tam razpadanje in požiganje povzroča izpuste in izpiranje mnogih strupenih snovi v okolje. Nevarni odpadki nastajajo tudi že v proizvodnji in v preteklosti so jih v veliki meri izpuščali direktno v vode in ozračje. Danes na primer takšna ignoranca do okolja še vedno obstaja v delih revnega sveta, kjer poteka črpanje fosilnih goriv in rudniške dejavnosti. Verjetno največji vir onesnaženja s strupi pa je postalo moderno kmetijstvo, ki z velikanskimi količinami pesticidov in herbicidov na kmetijskih površinah, ki obsegajo 1/3 kopnega, skuša ščititi gensko spremenjene rastline pred škodljivci in pleveli… Vsi ti strupi se s padavinami izpirajo na koncu v morja in imajo največji učinek na zeleni plankton, katerega 2/3 Zemljine proizvodnje kisika se je že prepolovilo. Posledično izumirajo v prehranskih verigah mnoge druge vrste…

Metan

je bil v zgodovini prav tako eden plinov naravne presnove življenja in del naravne Zemljine tople grede in ga je bilo v ozračju okrog 2 Gtoni. Vendar je kot toplogredni plin mnogo močnejši od CO2, zaradi stalnega povečevanja njegove količine okrog 150 krat - in ne samo 20 krat, kot navajajo uradni viri in velja zaradi njegovega razpadanja za dobo 100 let. Človekove dejavnosti (smetišča, požiganje odpadkov in gozdov, živinoreja, zajezitve rek) so do danes povečale njegovo količino v atmosferi za 150 % na 5 Gton. Skupni toplogredni učinek metana je le še 5 krat manjši od učinka CO2 in raste mnogo hitreje… Vendar pa največjo nevarnost za vse življenje na Zemlji in za mnogo večje povečanje Zemljinega toplogrednega učinka predstavlja izpod arktičnega talečega se permafrosta (zamrznjene zemlje in sedimentov) na kopnem in v plitvih morjih uhajajoči metan v nepredvidljivih količinah. Rusi so že na velikih površinah, na več tisoč km2 izmerili količine uhajajočih mehurčkov do 200 ton/km2 dnevno !!! Glavni vzrok je izginjanje morskega ledu in prodiranje svetlobe do dna plitvih morij. To prinaša dovolj energije, da se tali zamrznjeno dno in prepušča pritisk spodaj razpadajočih metanskih hidratov. Če se te količine izpustov razširijo še na veliko večja področja plitvih morij, bi lahko v 5 do 10 letih ušlo okrog 50 Gton metana, kar bi potrojilo današnje povečanje toplogrednega učinka in dvignilo povprečno temperaturo Zemljinega površja za 5 stopinj. To bo imelo za celotno življenje katastrofalne posledice.

 

Resno razmislimo !!! In to še pravi čas, kolikor ga še imamo…

 

DOLG REVNIH NARODOV

Dejanski dolg

Za zahodni svet, kot tudi za revne narode je bistveno, da se zavemo narave resničnega dolga v svetu.  Zahodne demokracije govorijo samo o tistem finančnem delu, ki so ga res mnoge vlade, hunte in samodržci vzeli od zahodnih in mednarodnih bank v imenu njihovih narodov in porabili v svojem imenu za lastno udobje, polnjenje svojih računov in vojaško zatiranje lastnih ljudi. Mnoga od teh posojil so bila tudi vsiljena, da so zahodne multinacionalke lahko prodrle na njihove trge in do njihovih surovin. Resničen dolg obstaja z druge strani. V stoletjih navideznih prijateljskih odnosov, vojaških zasedb, kolonizacij in ekonomskih ter vojaških odvisnosti, so zahodne države brez plačila odpeljale na stotine milijard ton različnih dragocenih materialov, kovin, draguljev, energije in hrane. Izkopavanje in predelava teh materialov se vrši z malo plačano domačo delovno silo, tudi z otroki, v bližini njihovih izvorov, rudnikov, vrtin, plantaž, in vsa svinjarija in ostanki ostajajo domorodcem. Na osnovi naropanih čistih materialov se je v razvitem svetu odvijal nesluteni tehnični napredek, ki je omogočal še večji pritisk na revne in še večje goljufanje in ropanje. Vse to prenašanje naravnih surovin in predelanih materialov na zahod pomeni, tudi ob zahodni zakonodaji, ki je to omogočala in podpirala, da je zahod veliko večji dolžnik revnim narodom, kot pa znaša prikazovani finančni dolg revnih držav. Tudi energija, fosilna in jedrska goriva prihajajo v Severno Ameriko, Evropo in Japonsko večinoma iz revnega sveta. S to energijo se je zahod razcvetel v materialnem in tehnološkem smislu, polenil in se spremenil v najbolj požrešen in goljufiv del sveta.

Prisiljena investicija

Naše ropanje, direktno pobijanje in povzročanje državljanskih spopadov v revnem svetu je neke vrste (prisiljena) investicija revnih v našo družbo. Materiali in energija, ki jih jemljemo od tam so nas naredile velike dolžnike revnim. Oni so naši upniki. Čeprav je mogoče naše blagostanje zraslo na našem znanju, ampak brez njihovih materialov ne bi bilo ne znanja, ne naše tehnologije in ne našega blagostanja... Ali ni to prav tako tudi pri nas samih v majhnem merilu? Revnim in obubožanim so gospodje pokradli vse... In če nekaj ukradeš in potem na tistem razvijaš naprej, skratka spremeniš tisto ukradeno, si dolžan vrnit vse, tudi spremenjeno... In ker smo jih prisilili v to investicijo, je ta naša civilizacija zdaj njihova (precejšnja) lastnina... Namreč v razmerju investicij se deli potem tudi dobiček, ali ni tako? In s svojo lastnino - po naših lastnih zakonih - lahko delamo kar hočemo, torej tudi oni !!! In tudi mi, navadni ljudje smo enako odgovorni, samo se skrivamo za politiko in kapitalom in veselo uporabljamo vse nakradeno in investirano...

Investicija življenj

In investicija so tudi njihova življenja... V stotinah krvavih spopadov, potem ko so naši "ekonomisti" zapustili izropane deželice, uničeno poljedelstvo, spremenjeno klimo... Ali veste, koliko ljudi umre neposredno in posredno zaradi revščine in lakote? Na leto 35 milijonov... Saj to niti toliko, saj nas je 7 milijard, kajne... Pa pomnožite 35 milijonov s povprečno življenjsko dobo Evropejca, recimo 70 let: 35 x 70 = 2450 milijonov, oziroma 1/3 človeštva.... Tretjina človeštva umre za revščino in lakoto !!! Tudi to je njihova investicija !!! Njihova življenja so njihova investicija v naša lagodna življenja - in pač "teroristi" delajo s svojo lastnino kar hočejo... Po naših zakonih, da ne bo nesporazuma...

Uničenje civilizacije

Grožnje z uničenjem zahodne civilizacije namreč pomenijo tudi spremembo iz požrešne v precej bolj ponižno in spoštljivo družbo... In omejeno na svoje vire, kolikor jih ne bomo morali vračati tja, od koder smo največ kradli... Podobno kot stečajni postopek, nekateri pač ne bodo dobili nič, ker propadla civilizacija ne bo imela drugega kot en velik kredit, ostalo pa na smetišču planeta…

 

Kdo bo to spremenil? Na žalost je naša generacija to prepustila vsem naslednjim…

 

Darilo planetu boš tako moral(a) postati tudi ti sam(a).

 

Milan Malej (2017)                                  trg.semena.sonca@gmail.com           

http://www.publishwall.si/darilo.za.planet