Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Geza Grabar
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Rusija podaljšala embargo za EU živila
Pridelek sončnic v EU podpovprečen  
Zahteva po sprostitvi neonikotinoidov za varstvo sladkorne pese
Podaljšana javna razprava o izhodiščih SN SKP
Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri
Vsak nemški kmet nahrani 140 ljudi
Če hočeš uspeti, moraš biti drugačen
Cene gnojil po vsem svetu padajo, toda kmetje tega še ne občutijo
Ali se prehod na ekološko kmetovanje izplača?
Cviček mora biti aromatičen
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
Belgija
( 1 )
čebele
( 1 )
cene
( 1 )
covid19
( 1 )
eu
( 11 )
Evropa
( 1 )
ffs
( 2 )
fižol
( 1 )
gifosat
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 1 )
istra
( 2 )
italija
( 5 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 3 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
koruza
( 1 )
kpop
( 1 )
kras
( 1 )
krompir
( 1 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
meso
( 2 )
MKGP
( 5 )
mleko
( 1 )
Mura
( 2 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 21 )
Newbie
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 1 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
Poljska
( 2 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 1 )
pozeba
( 2 )
razpis
( 1 )
refošk
( 1 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
rusija
( 2 )
SKP
( 13 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
Švica
( 1 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 1 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 2 )
trst
( 1 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 31 )
vino
( 4 )
ZDA
( 3 )
žetev
( 1 )
žita
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
November 2020
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Podaljšana javna razprava o izhodiščih SN SKP

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.11.2020 09:05 (pred 5 dnevi)

 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo uvodna gradiva in anketo o izhodiščih v okviru Strateškega načrta Skupne kmetijske politike (SKP) ter odprl široko javno razpravo, katere namen je skupaj s širšo zainteresirano javnostjo preveriti, ali so pripravljene analize stanja v kmetijstvu, živilstvu, gozdarstvu ter z vidika širšega podeželja dovolj celovite in jasne. Ministrstvo želi tudi preveriti, ali je bil identificiran ustrezen nabor izzivov in potreb, saj te že nakazujejo bodoče ukrepanje v okviru SKP po letu 2020. Na podlagi rezultatov ankete bodo pripravljena izhodišča dopolnjena in nadgrajena. Rok za izpolnitev ankete se podaljšuje do 2. 12. 2020.

V sodelovanju s strokovnjaki, partnerji in Evropsko komisijo je MKGP pripravilo analizo stanja, SWOT analizo in opredelilo potrebe za vse specifične cilje na področju kmetijstva, predelovalne industrije, gozdarstva in razvoja podeželja. Analiza SWOT temelji na celovitem, splošnem opisu trenutnega stanja v Republi

Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.11.2020 08:17 (pred 5 dnevi)

 Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 podpisal pogodbo za sofinanciranje projekta »Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri« (Natura Mura) v skupni vrednosti dobrih 2,3 milijona evrov.

Ob podpisu je minister mag. Vizjak izrazil zadovoljstvo ob možnosti črpanja sredstev v okviru operativnega programa. »Tudi s tovrstnimi evropskimi pozitivnimi pristopi imamo priložnost, da ohranimo Slovenijo kot izjemno bogato z naravnimi vrednotami, ohranimo biotsko raznovrstnost, zaustavimo upadanje vrst in habitatnih tipov ter preprečimo nadaljnje izumiranje vrst.«

Projekt, ki se bo zaključil leta 2023, bo v okviru Nature 2000 prispeval k izboljšanju stanja treh habitatnih tipov:  nižinskih  ekstenzivno gojenih travnikov, obrečnega vrbovja, jelševja in jesenovja, obrečni hrastovo-jesenovo-brestovih gozdov ter dvanajstih vrst- kačjega pastirja, kačjega potočnika in dristavičnega spreletavca, dvoži

Rusija podaljšala embargo za EU živila

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.11.2020 09:38 (Nov 23, 2020)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto podaljšal embargo na  uvoz  evropske hrane še do kocna 2021. Prepoved uvoza  je Rusija sprejela že leta 2014.

Ruski embargo je bil odgovor na sankcije EU, uvedene po ruski priključitvi polotoka Krim. Te sankcije je Bruselj obnovil za nadaljnjih šest mesecev konec junija. EU  je zavrnila priznanje ruske aneksije Krima marca 2014 in obsodila podporo Moskve separatistom, ki nadzorujejo dele vzhodne Ukrajine, ki mejijo na Rusijo, kot kršitev mednarodnega prava. Zahodne sankcije so prizadele vse dele ruskega gospodarstva, kar je skupaj s padcem cen nafte pomagalo državi potisniti v najdaljšo recesijo, odkar je Putin leta 2000 prevzel oblast. Ruske oblasti pa so  kot odgovor EU z  znatnimi subvencijami  omogočile razvoj domače industrije, vključno s kmetijstvom.

Zahteva po sprostitvi neonikotinoidov za varstvo sladkorne pese

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.11.2020 09:08 (Nov 23, 2020)


Kmetijska političarka Carina Konrad iz Svobodne demokratske stranke ( FDP) Nemčije  vidi edino možnost varstvo sladkorne pese pred rumenico kot s 
sredstvi, ki vsebujejo neonikotinoide. Poslanska skupina FDP želi zato spet sprostiti uporabo sredstva, ki vsebujejo neonikotinoide pri pridelavi sladkorne pese.

Zato je ta teden sprejela predlog, o katerem bi lahko v kmetijskem odboru Bundestaga razpravljali že ta teden. "Čim več časa bo minilo, večje bo tveganje, da v letu 2021 za pridelavo sladkorne pese ne bo na voljo ustreznih sredstev ," piše FDP v svoji prošnji.

Od septembra so bili pri Zveznem uradu za varstvo potrošnikov in varno hrano (BVL) v Nemčiji vloženi zahtevki za odobritev nujnih vlog za  fitofarmacevtska sredstva z učinkovinama klotianidin in tiametoksam, o čemer pa še ni odločeno. FDP zdaj zvezno vlado poziva, naj odobri vloge za fitofarmacevtska sredstva, ki vsebujejo neonikotinoide, za obdelavo semen sladkorne pese.
Širjenje rumenice kaže, da ne obstaja druga možnost kemič

Pridelek sončnic v EU podpovprečen  

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.11.2020 08:40 (Nov 23, 2020)


Kljub znatnemu povečanju površin je bil letos  v EU-27 pridelek sončničnih semen manjši kot lansko leto.Pridelek sončničnih semen je bil v Evropski uniji 8,9 milijona ton, kar je  za 13,4 % manj v primerjavi s prejšnjim letom in 6 % manj  v primerjavi s petletnim povprečjem.

V primerjavi s prejšnjim letom je bilo  tej poljščini namenjenih 2,4%  več površin oz.  4,4 milijona hektarjev, kar je 6% več od petletnegapovprečja. Velike izgube pridelka so vzrok za slabo letino po vsej EU. Hektarski donos je bil  povprečno 20 dt / ha, kar ustreza 16-odstotnemu zmanjšanju v primerjavi s prejšnjim letom in 11-odstotnim zmanjšanjem v primerjavi z dolgoletnim povprečjem. Pričakovati je, da bodo morali  predelovalci v Evropi v tekočem proračunskem letu več uvoziti iz  tretjih držav. Znatno nižja pridelava je  zlasti posledica veliko nižjega donosa v Romuniji in Bolgariji.V dveh največjih državah pridelovalkah je  na začetku primanjkovalo vlage, potrebne za oblikovanje pridelka. Prekomerne padavine s

Če hočeš uspeti, moraš biti drugačen

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
20.11.2020 13:52 (Nov 20, 2020)

 Marko Cesar iz Razvanja pri Mariboru je čebelarski mojster, mentor in poklicni čebelar, kakršnih je med dobrimi 11.000 ljubiteljskimi čebelarji v državi le dober odstotek. To mu sedaj omogoča 4000 kg medenega pridelka letno iz 130 panjev, ki si jih je v dveh desetletjih ustvaril postopno sam, saj je začel iz ničle. V Sloveniji pa je zadnja leta znan predvsem kot avtor peneče medice, v kateri je na inovativen način interdisciplinarno  povezal znanje iz vinarstva in čebelarstva.

Marko je prvi čebelar v družini Cesar, ki je sicer od nekdaj povezana s kmetijstvom, sam je zaključil srednjo kmetijsko šolo. S čebelami pa so ga "zastrupili« pri 18-tih letih na praksi, ko je dobil svoj prvi panj in nato pridobil še znanje za čebelarskega mojstra in pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo.

Toda poklicna pot ga je pot vmes vodila v vrste vinarjev, nekaj let je bil zaposlen v Vinagovi kleti in laboratoriju v središču Maribora. Po njenem propadu je bil pol leta zaposlen v vinogradništvu v Avstr

Razpis za nagrado za nove pristopnike v kmetijstvu Newbie 2020

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
20.11.2020 08:22 (Nov 20, 2020)

Oddelek Za geografijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani vabi v okviru projekta Newbie, ki ga vodi dr. irma Potočnik Slavič nove pristopniki in pristopnice v kmetijstvo na razpis  za »Nagrado NEWBIE 2020« za najbolj uspešnega in inovativnega novega pristopnika ali pristopnico na kmetiji v SlovenijiNa povezavi je dostopna e-Prijava na razpis, ki je osnova za vrednotenje prijavljenih inovativnih kmetij. Razpis za tretjo nagrado NEWBIE 2020 je odprt do 1. 12. 2020.

“Nagrada NEWBIE” je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih evropskih državah, partnericah projekta NEWBIE. Namen nagrade je prepoznati in predstaviti tiste kmete/kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali  predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. Nagrajenci bodo imeli možnost dodatnega usposabljanja, snemanja predstavitvenega videa in/ali udeležbe na mednarodni konferenci NEWBIE (v letu 2021), kjer se bodo lahko srečali z drugimi inovativnimi novimi pristopniki

Kaj bi bilo, če bi bilo vso kmetijstvo ekološko?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.11.2020 13:59 (Nov 19, 2020)

Ekološki razcvet med kmeti je bil v glavnem posledica gospodarskih vzrokov. V zadnjem času sta bila to predvsem posledica dveh dejavnikov - na eni strani sorazmerno visoke cene ekoloških pridelkov in visoke subvencije za ekološko pridelavo. Več ekološke pridelave si želijo tudi politiki in potrošniki, prav tako tudi ekološka združenja. Kaj če bi bili vsi kmetje  vključeni v ekološko pridelavo, ali bi bilo  kmetijstvo potem  boljše? Nekaj scenarijev in razmišljanj so nanizali v Agrarheute.

Prehod na eko se zdi skoraj kot naravna zakonitost - medtem ko se število konvencionalnih kmetij dramatično zmanjšuje, število ekoloških kmetov še naprej narašča. V zadnjih dvajsetih letih se je število običajnih kmetij prepolovilo. Polovica  od preostalih  kmetij pa so polkmetije, ker dohodek od kmetijske pridelave ne zadošča.  Zdi se, da sedanja kmetijska politika pospešuje strukturne spremembe - čeprav trdi nasprotno.
Povsem drugače je pri ekoloških kmetijah: tu se je število kmetij v istem obdobju

Slovenija se ne bo pritožila na zavrnitev tožbe za teran

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.11.2020 09:23 (Nov 19, 2020)

Splošno sodišče EU v Luksemburgu je septembra zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe Evropske komisije, ki določa izjemo za označevanje hrvaške sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v Hrvaški Istri. Slovenija se je na podlagi preverjanja in posvetovanja z različnimi deležniki odločila, da se na sodbo sodišča ne bo pritožila. Bo pa izvajala aktivnosti v podporo pridelovalcem, med drugim na področju čezmejne zaščite označbe porekla za vino Teran na celotnem območju Krasa tudi na italijanski strani.

 Na pobudo slovenskih pridelovalcev vina teran ter na podlagi sklepa vlade in v skladu s sklepi Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odbora za zadeve EU Državnega zbora, je Slovenija septembra 2017 na Splošno sodišče EU vložila tožbo, s katero je izpodbijala delegirano uredbo Komisije, ki določa izjemo za označevanje sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v Hrvaški Istri. 9. septembra letos je Splošno sodišče EU v Luksemburgu zavrnilo tožbo

Slovenska oranžna vina na Kitajskem

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.11.2020 10:39 (Nov 18, 2020)

Na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu se bo v petek, 20. novembra, s svojimi oranžnimi vini pod okriljem Orange Wine Festivala  predstavilo 11 slovenskih vinarjev. Za poglobljeno mojstrsko degustacijo v vibrantnem azijskem mestu velja velikansko zanimanje. Za predstavitev so bile pripravljene video vsebine in katalog v kitajskem in angleškem jeziku.

Predstavitev bo vodil Ian Dai, kitajski vplivnež na področju promocije vin. V Shenzhenu se bodo predstavili: Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz slovenske Istre.

Epidemija je v Evropi in ZDA ustavila tudi številne načrtovane predstavitve vin. Osebnih stikov med vinarji ter kupci njihovih vin je bilo malo, tudi Orange Wine Festival je moral svoje aktivnosti v Sloveniji in na tujem preložiti na prihodnje leto. S Kitajske, kjer se je življenje v dobršni meri že vrnilo v utečene smernice, je prišlo privlačno vabilo za sodelovanje na eni največji

Reševanje kratkoročnih težav in oblikovanje ciljev SKP

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.11.2020 09:24 (Nov 18, 2020)

                      

Tradicionalni, že 35. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS) pod sloganom »Skupaj soustvarjamo prihodnost kmetijstva« je zaradi pandemije prvič potekal v obliki spletne konference. Dogodek sta omogočili Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Govorce, ki so predstavili novosti pri sprejemanju skupne evropske politike v obdobju 2021–2027 ter pomen kmetijskega svetovanja, inovacij in izzivov v gospodarstvu EU, je spremljalo več kot 600 udeležencev iz vseh glavnih kmetijskih organizacij v državi, pa tudi zamejske organizacije in gostje iz Bruslja.

»Če smo lani samo sanjali o digitalnih rešitvah za svetovanje, danes že znamo izpeljati vloge, strokovno svetovanje, krožke, seminarje in velike konference na daljavo. Slovenija ima dobro delujočo strukturo znanja v okviru JSKS, kmetijski svetovalci so prenosniki inovacij in delujejo kot inovativni posredniki, za to ni treba ničesar na novo izumljati. Od držav

Ali se prehod na ekološko kmetovanje izplača?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.11.2020 15:15 (Nov 16, 2020)

 Za rejce molznic se lahko splača prehod na ekološko rejo, ne da bi bilo treba povečati število živali. Vendar pa ostane manj površin za druge pridelke.

 Uspešna preusmeritev kmetije v ekološko kmetovanje je odvisna od dobrega načrtovanja in posameznih razmer. Matematični primeri kažejo, da lahko prehod pri bavarski kmetijskih gospodarstvih uspešen.

Svetovalno podjetje Ecovis Agrar z matematičnimi primeri priaže, da lahko ekološke kmetije dosežejo višjo prodajo, dobiček in stopnjo pokritjakot običajne kmetije. Ta rezultat temelji na podatkih o kmetijski strukturi na Bavarskem. Kdor razmišlja, da bi svojo kmetijo preusmeril v ekološko kmetovanje, bi moral najprej razmisliti o praktičnih izzivih in šele nato o gospodarskih usmeritvi.

Obdobje preusmeritve je obdobje  učenja

Zlasti v poljedelstvu morajo ekološke kmetije načrtovati več časa in truda za pridelavo poljščin. To je še posebej opazno pri korenovkah, pojasnjuje Ecovis.

Če je pritisk škodljivcev ali plevela večji, je treba pričako

Vsak nemški kmet nahrani 140 ljudi

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.11.2020 13:45 (Nov 16, 2020)


Leta 1950 je nemški kmet nahranil 10 ljudi, sedaj nahrani vsak nemški kmet 140 ljudi, piše o izjemnem povečanja produktivnosti v kmetijstvu Agrarheute.

Pred 100 leti je bila Nemčija še vedno  kmetijska država. Okoli 38 odstotkov vseh  zaposlenih je delalo v kmetijstvu in tako ustvarilo skoraj 30 odstotkov celotne bruto dodane vrednosti države. Kmetovo delo okoli leta 1900 je dalo hrano le za približno štiri ljudi. Leta 1950 je kmet s svojim delom lahko nahranil 10, nadaljnjih deset let kasneje pa 17 ljudi. V naslednjih letih se je kmetijska produktivnost hitro povečala. Do leta 2000 se je to število povečalo na 127. Sedaj  lahko kmet teoretično nahrani 140 ljudi. To je dvakrat več kot leta 1990. Ta vsota vključuje samo hrano in krmo, pridelano v Nemčiji. Če k temu prištejemo  tudi krmo, ki jo nemški kmetje uvažajo iz tujine, da bi nahranili svoje živali, se število ljudi, ki jih lahko matematično nahrani s svojimi proizvodi, povzpne na 149.

Kmet je pred 100 leti na enem hektarju v povp

Velika potreba po praktičnih projektih

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.11.2020 11:14 (Nov 16, 2020)

Evropska inovativna partnerstva (EIP) so v EU prvič zaživela v kot del programov razvoja podeželja (PRP) članic v obdobju 2014- 2020. Njihov glavni namen je pridobivanje novih znanj in inovacij za reševanje praktičnih vprašanj v kmetijstvu in gozdarstvu ter njihova širitev med kmete. Pridobljena znanja lahko le-ti preizkusijo v praksi na kmetijskih gospodarstvih, v hlevih, na polju, v trajnih nasadih in drugod. Na ravni Evropske unije je zaživelo že okrog 1500 operativnih skupin (OS) EIP, o njih pa so spregovorili tudi drugi dan 35. posveta Javne službe kmetijskega svetovanja 10. novembra.

Predstavili so izbrane projekte ukrepa Sodelovanje v Programu razvoja podeželja, v okviru katerega so namenjena tudi sredstva za EIP, ter izmenjali izkušnje pri izvajanju teh projektov v Sloveniji z izkušnjam na Poljskem in Belgiji.

Sinonim za inovativnost v kmetijstvu 

V Sloveniji so EIP postale sinom za inovativnost v kmetijstvu, v treh letih, kolikor pri nas delujejo, pa je zaživelo 32 operativni

Začetek javne razprave o izhodiščih v okviru SN SKP

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.11.2020 08:44 (Nov 12, 2020)


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo uvodna gradiva in anketo o izhodiščih v okviru Strateškega načrta Skupne kmetijske politike (SKP), s čimer začenja široko javno razpravo, katere namen je skupaj s širšo zainteresirano javnostjo preveriti, ali so pripravljene analize stanja v kmetijstvu, živilstvu, gozdarstvu ter z vidika širšega podeželja dovolj celovite in jasne. Ministrstvo želi tudi preveriti, ali je bil identificiran ustrezen nabor izzivov in potreb, saj te že nakazujejo bodoče ukrepanje v okviru SKP po letu 2020. Na podlagi rezultatov ankete bodo pripravljena izhodišča dopolnjena in nadgrajena. Rok za izpolnitev ankete se izteče 25. 11. 2020.
Evropska komisija je spomladi leta 2018 predstavila zakonodajne predloge o Skupni kmetijski politiki (SKP) za naslednje programsko obdobje, s ciljem oblikovati takšno Skupno kmetijsko politiko, ki bo bolj odzivna na sedanje in prihodnje izzive, zlasti v povezavi z okoljem in podnebnimi spremembami, hkrati pa bo še

Dodatnih 8 milijard za kmetijstvo že v 2021 in 2022

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
11.11.2020 11:20 (Nov 11, 2020)

V prvem trialogu o reformiranju SKP 10.11. med pogajalci Sveta ministrov, Evropsko komisije in Evropskem parlamentom so se dogovorili za preusmeritev dela sredstev kmetijstvu v okviru pomoči zaradi korona krize iz sklada EU za obnovo.Tri pogajalske institucije so se odločili, da približno 8,1 milijarde evrov iz sklada za obnovo ne bodo ponudile od leta 2022 do 2024, temveč že v letih 2021 in 2022.

 

V prihodnjem letu bo na voljo približno 30%, preostalih 70% leta 2022. Pogajalci so se dogovorili tudi o razdelitvi sredstev. Vsaj 37% sredstev naj bi porabili za ekološke kmetije, okoljske in podnebne ukrepe ter za dobro počutje živali. Vsaj 55 % sredstev bo za podporo mladim kmetom in naložbe v odporno, trajnostno in digitalno okrevanje kmetijstva. Denarja iz sklada za obnovo ne financirajo države članice. Nepovratni delež za naložbe bi moral znašati do 75% upravičenih stroškov. Zgornja meja za pomoč pri zagonu poslovanja iz sklada za razvoj podeželja za mlade kmete bo zvišana s 70.000 n

Prodaja ekoloških izdelkov v Avstriji presegla 2 milijardi evrov

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
11.11.2020 10:53 (Nov 11, 2020)

Prodaja ekoloških proizvodov v Avstriji se je leta 2020 znova močno povečala, in to  prvič nad  10 odstotkov. S povečanjem za 130 milijonov evrov v letu 2019 v primerjavi z letom 2018  (sešteti so  vsi prodajni kanali) - je bila z 2,06 milijarde  prvič presežena meja prometa 2 milijardi evrov, je poročal Bio Austria septembra.

 Gibanje rasti ekoloških proizvodov se nadaljuje  tudi v letu 2020: v prvi polovici leta je bila ekološka prodaja v trgovini z živili  na drobno  COVID-19 za skoraj 20 odstotkov višja od ravni prejšnjega leta, kažejo trenutni podatki  AgrarMarkt Austria. Junija je  delež  ekoloških živil v celotni prodaji hrane prvič dosegel dvomestno številko, in sicer 10 odstotkov. Veliko so prodali kupcem neposredno v obdobju zaprtja med koronakrizo zlasti  ekološki kmetje, je poudarila  Gertraud Grabmann, predsednica podjetja Bio Austria. "Med krizo so se ljudje vedno bolj  k neposrednemu trženju kmetij." Le v strogo zaprtih mesecih marca in aprila je bila stopnja rasti neko

Prvi trialog o SKP

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.11.2020 15:23 (Nov 10, 2020)

 

Izvršni podpredsednik Timmermans in komisar za kmetijstvo in razvo podeželja  Janusz Wojciechowski zastopala  10. novembra Evropsko Komisijo na prvem trialogu o reformi skupne kmetijske politike (SKP). Trialog je zajemal vse tri predloge - uredbo o strateškem načrtu, horizontalno uredbo in uredbo o spremembi skupne ureditve trga.

Evropski parlament, Svet in Komisija bodo imeli priložnost, da predstavijo svoja stališča glede ključnih elementov treh uredb ter se dogovorijo o delovnih ureditvah in okvirnem časovnem okviru, ki bo veljal za nadaljnje politične trialoge in pripravljalna tehnična srečanja.Trialogi naj bi bili dokončani  do marca 2021. 

Komisija meni, da je SKP ena osrednjih politik evropskega zelenega dogovora, zato postopek usmerja na najvišji ravni v tesnem sodelovanju z drugimi področji politike. Komisija je odločena, da bo v celoti sodelovala v pogajanjih o trialogih  SKP kot  posrednica med zakonodajalci in gonilna sila za večjo trajnost pri doseganju ciljev evropskeg

Ocena pridelka vina v 2020 v svetu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.11.2020 14:49 (Nov 10, 2020)

Po obilnem letniku 2018 in nekoliko nižjem 2019 bo letošnji vinski letnik v svetu na ravni količinsko povprečnih letnikov. V EU bo pridelek kljub ugodnemu vremenu znatno nižji zaradi ukrepov za znižanje pridelka v Italiji, Franciji in Španiji, ocenjuje OIV- Mednarodni urad za trto in vino.   

Prve napovedi letine v ZDA kažejo na količino, podobno v 2019, vendar bi lahko prišlo do popravkov navzdol zaradi požarov na vinorodnih območjih. V Južni Ameriki, zlasti v Argentini in Čilu so zaradi neugodnih vremenskih pogojev pridelali manj. Južna Afrika ima po nekaj letih suše končno spet normalni pridelek, v Avstraliji pa imajo količinsko slabšo letino.

Na podlagi informacij, zbranih o 30 državah, ki predstavljajo 84 % svetovne pridelave v letih 2019 in 2020, je ocena svetovnega pridelka vina (brez sokov in mošta) med 253,9 in 262,2 milijonov hektolitrov vina, srednjeročna ocena pa na 258 milijonih hektolitrov. Pridelava vina je v 2020 se zdi v skladu s prejšnjim letnikom oz. za odstotek viš

Najboljše znanje je tisto, ki ga imajo vinogradniki sami

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.11.2020 11:02 (Nov 10, 2020)

Dr. Denis Rusjan je redni profesor za vinogradništvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, član sveta za vinogradništvo in vinarstvo, strokovnega svetovalnega telesa kmetijskega ministra ter vodja in strokovni koordinator lani ustanovljene in še vedno malo znane Javne službe v vinogradništvu (JSV). Izvira iz stare vinogradniške kmetje in ima tudi status kmeta, zato ga je poleti mogoče srečati v  Drnovku v Goriških Brdih, kjer obdeluje več  hetkarjev svojih  svojih vinogradov. Še z dvema sestrama si je namreč razdelil vinogadniško kmetijo svojih staršev.  Pri delu si pomagajo in najamejo tudi delavce, vse grozdje pa oddajo v klet KZ Brda. Torej pravi sogovornik o strokovni in praktičnih izzivih v dejavnosti, ki jo je letos pandemija koronavirusa prizadela veliko bolj kot neugodno vreme v najtežjih pridelovalnih letih.

V obdobju po osamosvojitvi smo izgubili okrog 7000 hektarjev vinogradov, v veliki meri zaradi propada velikih kleti in neurejenega trga vina. Kak je vaš pogled na struktur

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj