Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
Geza Grabar
Ziliute88edita Edita
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Komisija predlagala proračun za 2021 za oživitev EU
Pod do zaslužka z modrim pinotom ni lahka
Dodatna podpora kmetijstvu po COVID-19
Evropska komisija znižala napoved evropske letine pšenice
4,4 milijona evrov za raziskovalne projekte »Zagotovimo.si hrano za jutri«
Bayer bo plačal 10,9 milijarde dolarjev odškodnin zaradi glifosata v ZDA
Biodinamična kmetja Černelič prejela največ glasov javnosti
Ulov ribičev že peto leto nižji
Nanašanje neonikotinoidov na semena prepovedano
Nemčija prevzela predsedovanje EU
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
čebele
( 1 )
cene
( 1 )
eu
( 6 )
Haloze
( 1 )
istra
( 1 )
italija
( 1 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 3 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
koruza
( 1 )
kras
( 1 )
Maribor
( 2 )
meso
( 2 )
MKGP
( 1 )
mleko
( 1 )
pinela
( 1 )
potica
( 1 )
pozeba
( 2 )
roundap
( 1 )
rusija
( 1 )
SKP
( 3 )
Švica
( 1 )
tožbe
( 1 )
Turizem
( 1 )
vinarstvo
( 11 )
vino
( 2 )
ZDA
( 2 )
žetev
( 1 )
žita
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Biodinamična kmetja Černelič prejela največ glasov javnosti

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.07.2020 10:29 (pred 2 dnevi)


Na dan državnosti, 25. 6. 2020, je zaradi nevarnosti širjenja okužbe s COVID-19 potekala spletna svečana razglasitev rezultatov natečaja Evropske komisije in Evropske mreže za razvoj podeželja »Rural Inspiration Awards 2020«. Zmagovalce je razglasil evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja, Janusz Wojciechowski, ki je ob tej priložnosti izpostavil, da gre za projekte, ki prikazujejo konkretne rezultate v treh razpisanih kategorijah – biogospodarstvo, prilagajanje na podnebne spremembe in zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, ki so tudi v samem jedru nove evropske strategije Zeleni dogovor.

Med prijavljenimi projekti iz Slovenije, ki so bili sofinancirani iz Programa razvoja podeželja 2014–2020, sta se med 15 finalistov izmed 71 prijavljenih uvrstilabiodinamična kmetija Černelič iz občine Brežice v kategoriji zmanjševanje vpliva na podnebne spremembe in Hiša vin Kokol iz občine Duplek v kategoriji biogospodarstvo.

Dve slovenski kmetiji v finalu

Ekološka in biodinamična k

Nemčija prevzela predsedovanje EU

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.07.2020 10:18 (pred 2 dnevi)

Nemčija je 1. julija prevzela predsedovanje Svetu EU pod težo ogromne negotovosti zaradi koronske krize in velikih pričakovanj zaradi prelomnosti prihodnjih mesecev, ko bo treba sprejeti ključne odločitve o obnovi Evrope po najhujši pandemiji v minulem stoletju in o odnosih z Veliko Britanijo po njeni zgodovinski ločitvi od unije.

Nemčija je predsedovanje prevzela od Hrvaške, geslo njenega predsedovanja pa je "Skupaj za obnovo Evrope". Nemčija, ena od šestih ustanovnih članic unije, Svetu EU predseduje trinajstič. Najvplivnejša država unije predsedovanje prevzema od najmlajše članice Hrvaške.

Nemčija bo predsedovala v  času, ko se unija sooča z izzivom preživetja. Dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji bo merilo uspešnosti predsedovanja, je v začetku junija izpostavil nemški veleposlanik pri EU Michael Clauss.

V ospredju predsedovanja brexit

Ključna naloga bo tudi doseči dogovor o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v ka

Nanašanje neonikotinoidov na semena prepovedano

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
30.06.2020 11:39 (pred 3 dnevi)

Republika Slovenija ne dovoli ponovne uporabe neonikotinoidov na območju RS, njihova uporaba je bila prepovedana oziroma omejena na podlagi EU uredb. Ukrepi uvedeni v Sloveniji v letu 2011 so bili najstrožji ukrepi v celotni EU in so temeljili izključno na zaščiti čebel.

Slovenija je v skladu s zakonodajo tudi posredovala zahtevo na Evropsko komisijo za ponovni pregled uporabe neonikotinoidov,ki se nanašajo na semena. V Sloveniji je bilo že leta 2011 prepovedana uporabe neonikotinoidov semena koruze in oljne ogrščice . Zahteva je temeljila na prepovedi neonokotinoidov zaradi nesprejemljivega tveganja za zdravje čebel in sta jo podrli tudi Italija in Francija.

Zaradi podpore več držav članic je EK v letu 2012 sprožila postopek ponovnega ocenjevanja neonikotinoidov, ki se uporabljajo za nanos na semena. Ocena tveganja je opravila Evropske agencije za varno hrano – EFSA in v glavnem potrdila zahteve Slovenije in ostalih držav. Zato je EFSA predlagala sprejetje ustreznih ukrepov za zaščit

Pod do zaslužka z modrim pinotom ni lahka

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
30.06.2020 09:00 (pred 3 dnevi)

Nicholasa Gee, vinogradnik in vinar, ki se je izobraževal za svoj poklic v novozelandski pokrajini Marlborough, je vse prej kot gostobesedni promotor svojega tekočega pridelka. O tem, kakšno mora biti vino,  razmišlja med trtami v Ritoznoju pod Pohorjem in ima raje sobesednika, ki njegovo delo z usti bolje  okuša kot opisuje. Ker je dober opazovalec, so mu po dobrem desetletju v Sloveniji jasne tudi težave v slovenskem vinarstvu. Prvo okroglo obletnico ima letos tudi njegova hiša vin Heaps Good Wine Company, kar bi lahko prevedli kot hiša zares dobrih vin – znana je predvsem po odličnem modrem pinotu.

Organiziranost slovenskega vinogradništva in vinarstva je je iz perspektive »kivija«, ki je preletel kar nekaj vinskega sveta – 16 kleti v sedmih državah precej anarhična. Nova Zelandija kot ena ključnih vinskih pridelovalk Novega sveta ima pridelavo na dobrih 39.000 hektarjev vinogradov dobro organizirano.

Večina površin je v lasti velikih družb, del pridelka pa odkupujejo tudi od manjš

4,4 milijona evrov za raziskovalne projekte »Zagotovimo.si hrano za jutri«

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
29.06.2020 12:37 (pred 3 dnevi)


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Javna agencija za raziskovalno dejavnost sta v petek, 26. 6., v Uradnem listu objavila javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa »Zagotovimo.si hrano za jutri« v letu 2020. Za izvajanje razpisanih tem s področja kmetijstva, gozdarstva, razvoja podeželja in ribištva je namenjenih 4,4 milijona evrov. Rok za oddajo prijav je 21. julij 2020.

Predmet razpisa je določen s prioritetnimi vsebinami ministrstva v okviru štirih težišč CRP »Zagotovimo.si hrano za jutri«, in sicer na področjih prehranske varnosti Slovenije, konkurenčnosti pridelave hrane in obnovljivih naravnih virov, trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri in razvoja podeželja. Izbrani in sofinancirani raziskovalni projekti bodo podpora Vladi Republike Slovenije in sektorju v zvezi z razvojnimi usmeritvami kmetijske politike na posameznih področjih javnega interesa, ki so nujni za izboljšanje konkurenčnosti in trajnostnega razvoja slove

Dodatna podpora kmetijstvu po COVID-19

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
29.06.2020 10:42 (pred 4 dnevi)

Svet Evrope je minuli konec tedna sprejel uredbo, ki državam članicam omogoča, da kot izjemen ukrep plačajo kmetom do 7 000 evrov in malim in srednjim podjetjem za predelavo, trženje ali razvoj kmetijskih proizvodov, do 50 000 evrov pa za predelavo bombaža ali ribiških proizvodov.

Cilj pomoči je izkoristiti razpoložljiva sredstva v okviru obstoječih programov za razvoj podeželja in zagotovitev podpor kmetom in podjetjem, ki jih je kriza najbolj prizadela terhkrati rešiti težave z likvidnostjo in denarnim tokom, zaradi zapiranja trgovin, trgov in restavracij. Sprejeta uredba bo mnogim kmetom in malim podjetjem pomagala nadaljevati s poslovanjem. Pomembno je poudariti tudi hiter odziv Sveta in Evropskega parlamenta, ki sta se strinjala, da bosta ta zakonodaja nujno potrdila, s čimer je zagotovljena podpora enemu od sektorjev, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Podpora bo omejena na največ 2% celotnega prispevka programov za razvoj podeželja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj

Ulov ribičev že peto leto nižji

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
29.06.2020 10:21 (pred 4 dnevi)

Morski gospodarski ulov slovenskih ribičev je bil vletu 2019 že peto leto zapovrstjo manjši od ulova v predhodnem letu.Slovenski ribiči so v 2019 ulovili in iztovorili za 4,4 odstotka manj svežih ribiških izdelkovkot v 2018, njihova skupna odkupna vrednost pa je bila za okoli 2 odostka višja kot v prejšnjem letu.

V strukturi skupnega letnega ulova je bilo (iztovora) svežih ribiških izdelkov in manj rib in mehkužcev kot v 2018Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so slovenski ribiči v letu 2019 ulovili (iztovorili)okoli 121 ton svežih ribiških proizvodov. Skupna masa ulova (iztovora) je bila za 4,4 odstotka manjša od mase ulova v letu 2018. Približno 75 odstotkov skupnega ulova (iztovora) v letu 2019 so bile sveže ribe, odstotek sveži raki, 24 odstotkov pa mehkužci (med temi so prevladovale moškatne hobotnice). Delež mehkužcev v skupnem ulovu (iztovoru) je bil enak kot v letu 2018.Morski gospodarski ulov (iztovor) upada. V letu 2019 je bil že petič zapored nižji

Bayer bo plačal 10,9 milijarde dolarjev odškodnin zaradi glifosata v ZDA

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.06.2020 22:38 (pred 6 dnevi)

 Podjetje Bayer je doseglo sporazum s tožniki v procesih zaradi glifosata, dikambe in PCB. Vendar pa bo to podjetje drago stalo, v pravnem sporu glede glifosata se je kemična družba Bayer v ZDA pogodila z večino od več kot 125.000 tožnikov. Podjetje jim mora  plačati v poravnav  10,9 milijarde dolarje, kar pomeni, da je približno tri četrtine vloženih in grozečih tožb umaknjenih,  je podjetje sporočilo 24.junija, piše nemški Top agrar.

Konkretno je  šlo  za Monsantov roundup. Tožniki trdijo, da je to sredstvo, ki vsebuje glifosat, odgovorno za to, da so zboleli za rakom.  Potem ko je Bayer v prvih treh tožbah prejel visoke odškodninske zahtevke,  je k skupinski tožbi pristopilo vedno več državljanov. Leverkusen je vedno zavračal obtožbe in pred kratkim je prejel podporo ameriške okoljske agencije EPA, ki glifosata ne prišteva med sredstva, tvegana za zdravje, kadar ga uporabljamo po predpisih. Prihajajoči pritožbeni postopki v Združenih državah Amerike, v katerih za razliko od prej n

Evropska komisija znižala napoved evropske letine pšenice

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.06.2020 21:50 (pred 6 dnevi)


Evropska komisija je v zadnji oceni  znatno znižala količino napovedanega pridelka pšenice,  zdaj analitiki EU domnevajo, da bo letine pšenice za EU-27 (brez Velike Britanije) le 117,2 milijona ton. To ustreza 10-odstotnemu zmanjšanju v primerjavi s preteklim letom in za skoraj 5 milijonov ton manj kot v prejšnji napovedi.

Tudi napoved  oljne ogrščice je spet nekoliko nižja, v nasprotju s tem so pričakovanja glede nove letine koruze zvišala za 0,5 milijona na 71,9 milijona ton. Ocene letine ječmena, trde pšenice in rži so ostale skoraj nespremenjene.
Zaradi veliko manjše letine pšenice se evropske možnosti izvoza še naprej zmanjšujejo - s 34 milijonov ton v trenutni sezoni (brez Velike Britanije) na le 25 milijonov ton v novem tržnem letu. Močan padec skoraj 10 milijonov ton,bo  verjetno v korist črnomorskih držav, Rusije in Ukrajine.
Nasprotno pa je pričakovati rekordno letino pšenice po vsem svetu - kot je v četrtek znova  potrdil Mednarodni svet za žita (IGC). Kljub skromni  letini

Komisija predlagala proračun za 2021 za oživitev EU

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.06.2020 09:09 (Jun 26, 2020)

 

Komisija je 25.junija predlagala proračun za leto 2021 v višini 166,7 milijarde evrov, ki naj bi ga dopolnili 211 milijard EUR nepovratnih sredstev in približno 133 milijard evrov posojil v okviru "EU naslednje generacije" začasni instrument, namenjen oživitvi naložb in zagonu evropskega gospodarstvo. Letni proračun in EU naslednje generacije bosta leta 2021 pospešila pomembne naložbe za odpravo takojšnje gospodarske in družbene škode, ki jo povzroča pandemija koronavirusa, spodbudila trajnostno okrevanje ter zaščito in ustvarjanje delovnih mest. Proračun v celoti ustreza tudi zavezi, da bomo v prihodnosti vlagali v bolj zeleno, bolj digitalno in prožno Evropo. Ko bo sprejet, bo to prvi proračun v okviru novega večletnega finančnega okvira 2021–2027 in prvi letni proračun, ki ga je predlagala Komisija predsednice von der Leyen.

Predlog proračuna za leto 2021 temelji na predlogu Komisije za naslednji dolgoročni proračun EU, ki je bil predstavljen 27. maja 2020. Ko se bosta Evropski pa

Goste vabijo v vinsko in gastronomsko središče Turn

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.06.2020 09:52 (Jun 23, 2020)

Vinske kleti Kmetijske zadruge Krško, ki deluje že od leta 1928, ne zaznamuje le cviček kot najpomembnejše vino, tega negujejo letno okrog 1,5 milijona litrov, temveč tudi zgodbe o ljudeh. Ob svojih vinih in kulinariki jih želijo predstaviti svojim gostom v novem gastronomskem in vinskem središču Turn, ki so ga odprli pretekli torek. V njem bodo svoj glavni pridelek povezali s turizmom in promovirati identiteto lokalnega okolja ter kulturne krajine. Novi prostori Turn za 60 gostov so nastali v okviru projekta Od ribiča do graščaka, ki temelji na življenju med reko, vinogradi in gradovi.

Gre za skoraj 270.000 evrov vreden projekt, ki ga je z nekaj več kot 175.000 evrov podprla Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, sama ureditev prostorov pa je stala 140.000 evrov, od tega so pridobili 30 odstotkov iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ter LAS Posavje. Projekt od ribiča do graščaka povezuje ribe, vino in kulturno dediščino vse od vinske kleti Krško pa do grada Sevnic

Izjemno visok pridelek žit je šok za trge

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.06.2020 13:14 (Jun 19, 2020)

Ameriško kmetijsko ministrstvo (USDA) je presenetilo s še enim obsežnim popravkom ključnih podatkov letošnje letine. Toda bilance stanja za koruzo, ječmen in riž obetajo še več pridelkakot pred štirimi tedni. Če bo pridelka res toliko, so obeti za cene žita in oljnic vse prej kot pozitivni. Neprestani vrhunci v napovedih žetve pšenice, koruze in riža - in tudi za sojo - so določili smer trgovv bližnji prihodnosti, iše Agarrheute. Čeprav poraba in trgovina močno rasteta, zaloge žita še vedno naraščajo na nove rekordne vrednosti.

Pri pšenici je razmerje med končno zalogo in porabo, ki je pomembno za tržno oceno analitikov - 42 odstotkov, kar je tako visoko kot še nikoli prej. Pandemija COVID-19 še vedno vpliva na gibanje cen in svetovno povpraševanje. Vendar pa izredno visoke napovedi pridelka ne kažejo na nič dobrega za cene žit. Pred poročilom je Ted Seifried, glavni strateg pri skupini Zaner Ag skladu , dejal: "Če bomo lahko to poročilo prešli brez šokantnega presenečenja, bi lahko o

Dve slovenski kmetiji v ožjem izboru natečaja »Rural Inspirational Awards

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.06.2020 13:51 (Jun 18, 2020)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  in Evropska komisija sta objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasuje tudi vi. Iz Slovenije sta v ožjem izboru Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.
 
Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

Razpisane kategorije natečaja:

Biogospodarstvo (krožno biogospodarstvo): projekti / dejavnosti v tej kategoriji vključujejo proizvodnjo obnovljivih bioloških virov in pretvorbo teh virov in tokov odpadkov v izdelke z dodano vrednostjo, vključno s hrano, krmo, bio-proizvodom in bioenergijo.
Zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe: projekti / akcije, ki zmanjšujej

Akademija zeliščarstva v Zeliščarskem centru jugovzhodne Slovenije

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.06.2020 13:40 (Jun 18, 2020)

V Zeliščarskem centru JV Slovenije so v torek, 16. junija 2020, pričeli s sklopom predavanj in delavnic »Akademija zeliščarstva« za vse ljubitelje zelišč in vse, ki bi se z zeliščarstvom želeli resneje ukvarjati.

Udeleženci uvodnega predavanja z naslovom »"Pridelava, nabiranje, uporaba in priprava zelišč" so se seznanili s primerom dobre pridelovalne prakse Zeliščne kmetije Kalan iz Kalobja, kjer zakonca Viktorija in Milan Kalan že več kot 25 let uspešno razvijata zeliščarsko kmetijo. Z udeleženci sta delila svoje znanje in predstavila, kako pridelamo ali naberemo kakovostno zelišče, kako z zelišči vplivamo na preventivne ukrepe, kako z zelišči rešujemo dedne bolezni in kaj je pomembno, da je učinek zelišč zelo dober. V polni predavalnici ni manjkalo vprašanj, še posebej pri predstavitvi o tem, kaj vse moramo upoštevati pri pripravi čaja, kako z zelišči rešujemo najpogostejše zdravstvene težave, katerih zelišč ne uporabljamo v kombinaciji s sintetičnimi zdravili in previdnostnih ukrepo

Do finančnih sredstev najtežje male kmetije in podjetja

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.06.2020 13:30 (Jun 18, 2020)

Evropska komisija je pripravila študije o potrebah po financiranju v agroživilskem sektorju v vseh članicah, predstavljamo pa vam ključne ugotovitve 83 strani obsegajoče študije o Sloveniji, ki daje v pogled v razumevanje ključnih naložb, razpoložljivost kapitala in finančni primanjkljaj.

Analiza temelji na rezultatih dveh celovitih in reprezentativnih raziskav na ravni Evropske unije, zvedenih v letih 2018 in 2019. To sta bila finančni pregled (fi-compass) o potrebah in dostopu do finančnih sredstev kmetijskih podjetij v Evropski uniji ter raziskava finančnih potreb kmetijskih gospodarstev in živilskopredelovalnih podjetij Evropske unije. Poročilo ne upošteva vpliva trenutne krize na zdravje, COVID-19, učinka kakršne koli nove podporne sheme, ki jo je vzpostavila država članica, ali sprememb pravne podlage ali politik v Evropi za ublažitev krize, saj so raziskave in razpoložljivi podatki zajeli obdobje pred izbruhom koronavirusa.

FINANČNI PRIMANJKLJAJ ZA KMETIJSKI SEKTOR V SLOVENIJI

Konec korone, začetek dialoga?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
17.06.2020 09:38 (Jun 17, 2020)

Nedavni dopis Radgonskih goric svojim pogodbenikom, da bodo jeseni odkupovali grozdje po pet centov, si je mogoče razložiti na številne načine, vsekakor pa je izbil dno v vinarskem sektorju, v katerem se zadnje desetletje številne težave le kopičijo.

Poskusov dolgoročnih rešitev latentno prisotnih težav je bilo v tem sektorju v vsem obdobju po osamosvojitvi bore malo, v glavnem (privatizirane) večje in manjše zasebne kleti in pridelovalci grozdja rešujejo svoje »litre« in »kilograme« vsak na svojem bregu. Že desetletje pa oboji drsijo iz letnika v letnik po toboganu navzgor in navzdol med presežki in pomanjkanjem pridelka. Količinsko slabe letine, kot so bile 2010 in 2014 (preveč dežja) ter 2016 in 2017 (pozeba, toča), ponavadi pomenijo pomanjkanje pridelka in uvoz vina, ki ga vsaj uradno ne prizna nobena vinska klet. Že naslednja obilnejša letina, kot je bila 2018, prinese skrbi s presežki zlasti v kleteh, kjer večino pridelka predstavljajo sveža letniška vina, najbolj očitne teža

Vinograd brez kupca za grozdje ne pomeni ničesar

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.06.2020 09:05 (Jun 16, 2020)

Pogodbeni vinogradniki Radgonskih goric so prve junijske dni doživeli šok, ko jih je njihov odkupovalec grozdja obvestil, da jim ponuja za kilogram grozdja letošnje trgatve sramotnih pet centov. Svojo odločitev je najstarejša slovenska klet penin, ki je lani odkupila od vinogradnikov 2,3 milijona kilogramov grozdja, po lanski trgatvi pa imela v kleti 4,5 milijona litrov, dopis vinogradnikom utemeljila s presežkom 10 milijonov litrov vina na slovenskem vinskem trgu in z nizkimi podporami vinogradniško-vinarskemu sektorju po koronavirusu. Vinogradnikom so dali 15-dnevno možnost odstopa od pogodbe, če se s ponujeno ceno ne strinjajo, in pustili odprta vrata za reševanje težav na državni ravni.

Čeprav gre za drastično odločitev enega podjetja, je po prejetju tega dopisa završalo v celotnem vinogradniškem sektorju v državi, saj je to znak za črn scenarij pogodbenim pridelovalcem vseh štajerskih kleti, da lahko jeseni pričakujejo najhujše – da bodo celo leto delali z izgubo ali da se jim bo

Vrniti življenje na osrednjo tržnico

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.06.2020 08:35 (Jun 16, 2020)

V Mariboru je delujočih kar šest tržnic, poleg osrednje na Vodnikovem trgu, še na Pobrežju, Teznem, Taboru, mala tržnica v Kersnikovi ulici in Dobrava. Nezadovoljstvo pa se je pred nekaj meseci pojavilo med ponudniki na Trgu svobode v središču mesta, kjer je zadnjih 17 let vse do letošnje pomladi prodajale sadjarske oz. zelenjadarskih kmetije, članic Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor( ZPVM), ki pridelujejo na integrirani način.

Okrog petnajst ponudnikov, ki so prodajali na v središču mesta, sedaj prodaja samo še na glavni tržnici, saj so bili ob začetku koronavirua obveščeni, da je prodajni prostor na Trgu svobode ukinjen, ker za prodajo niso ustrezni, s čimer pa se ne strinjajo. Erna Skok, predsednica ZPVM pravi, da je bila prodaja na starem prodajnem mestu bistveno boljša, minimalne pogoje za delo pa imajo imajo zagotovljene. "Na Vodnikovem trgu je prodaja dobra samo v soboto, v sredo in petek kupcev skorajda ni in samo od enega dobrega tržnega dneva v tednu kmetje ne bomo mogli

Vonj črnega zlata

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.06.2020 09:57 (Jun 12, 2020)


Vanilija je ena najbolj prefinjenih arom sveta, njen sladek vonj oplemeniti jedi in sladkarije. Na Madagaskarju uspeva posebej aromatična sorta .Veliko ročnega dela je potrebnega, da nastane iz zelenih strokov črno zlato.

Ljubke ženske ročno spretno in hitro pakirajo. Tina Dimanche pobira v obratu z vanilijo AFH v Simbavi najdaljše stroke iz velikega šopa vanilije in jih daje na stran. "Ti so najboljši," pravi 23 -letna delavka in doda:" Daljši ko so, dražji so." Poleg Tine sedi še 24 delavk ob dolgi mizi, na kateri so razporejeni šopki strokov vanilije. Večina delavk nosi staromodne zelene havbice, kot nune v času Martina Luthra. " Vanilija je tako občutljiva, da prevzame celo vonj po šamponu iz las." pojasni Tina, zakaj nosijo ta pokrivala. Po prostoru veje nezamenljiv intenziven vonj vanilije, ki omami čute. Za veliko vrhunskih kuharjev je burbonska vanilija kraljeva začimba, v vsakem primeru spada med najdražje dodatke nasploh. En strok stane v Nemčiji med štiri in šest evrov. V Si

Pridelava beljakovin iz Evrope za Evropo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.06.2020 09:19 (Jun 12, 2020)


Združenje Donau soja se zavzema za celovito evropsko strategijo pridelave beljakovin. V zelenem dogovoru in v svojih nacionalnih načrtih in strategijah za izvajanje prihodnje skupne kmetijske politike SKP bi  po mnenju združenja države članice EU morale  konkretno spodbujati stabilno preskrbo z beljakovinami, so pojasnili na Dunaju.

Donau Soja poziva k večji raznolikosti v rastlinskem sektorju s povečanjem pridelave soje in drugih stročnic, bogatih z beljakovinami, ter spodbujanje večje uporabe virov rastlinskih beljakovin v prehrani ljudi in trajnostni porabi mesa. Prav tako so potrebne spremembe načinov krmljenja v živinoreji in izboljšanje učinkovitosti rabe beljakovin in lokalne oskrbe z beljakovinami.

Po besedah predsednika združenja Matthiasa Kröna je glede na to, da je EU odvisna od uvoza soje, ranljiva zaradi nesorazmerij na svetovnih trgih. Oskrbo z beljakovinami je potrebno zastaviti širše in vzpostavitev druge dobavne verige "iz Evrope za Evropo". Po mnenju združenja bi se p

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj