Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
Geza Grabar
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
Alen Osenjak
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Dragica Heric KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
KMEČKI GLAS
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Matej Stepec
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Količinsko normalen pridelek ob normalnem času
Roko ponudimo vsakemu kupcu
Londonske medalje odskočna deska manj znanim vinarjem
Natečaj Mladi vinar  Slovenije
Michelinova zvezdica prvič na Griču
Črnica in drobnica prepričali tudi v New Yorku in Tokiu
Po letu korone brez pričakovanega okrevanje v živilski industriji
Kmetje izgubljajo dodano vrednost, ki jo zagotavlja ekološko kmetijstvo
Avstrijski vinogradniki pričakujejo dobro trgatev
Nemške zemlje se polaščajo nekmetijski vlagatelji
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
ANEK
( 6 )
avstrija
( 14 )
Belgija
( 2 )
Biofach
( 1 )
Bioland
( 1 )
brexit
( 1 )
carine
( 1 )
čebele
( 2 )
cena
( 1 )
cene
( 1 )
češka
( 1 )
cipro
( 1 )
covid19
( 1 )
danska
( 4 )
drGosar
( 1 )
Dujc
( 1 )
durum
( 1 )
EFSA
( 4 )
erozija
( 1 )
etika
( 1 )
eu
( 35 )
Europol
( 1 )
Evropa
( 2 )
FADN
( 1 )
fao
( 2 )
ffs
( 4 )
fižol
( 1 )
francija
( 15 )
gifosat
( 1 )
gnojila
( 1 )
GSO
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 2 )
humus
( 1 )
IFOAM
( 1 )
Irska
( 1 )
istra
( 3 )
italija
( 6 )
izdelki
( 2 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 13 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
jajca
( 1 )
kmetije
( 1 )
kodeks
( 1 )
koruza
( 3 )
kpop
( 1 )
kras
( 3 )
krma
( 1 )
krompir
( 2 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
maroni
( 1 )
med
( 1 )
meso
( 6 )
MKGP
( 9 )
mleko
( 4 )
Mura
( 2 )
nagrada
( 1 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 56 )
neurja
( 1 )
Newbie
( 1 )
noela
( 1 )
okolje
( 2 )
Oleum
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 2 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
penine
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
pira
( 1 )
Poljska
( 2 )
poplave
( 1 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 2 )
potica
( 1 )
požari
( 1 )
pozeba
( 2 )
prodaja
( 1 )
projekt
( 1 )
Prowein
( 2 )
Ptice
( 1 )
Ptuj
( 2 )
Pucer
( 1 )
razpis
( 2 )
rebula
( 1 )
refošk
( 3 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
RRA Rod
( 1 )
rusija
( 4 )
sadje
( 1 )
Sanabor
( 1 )
semena
( 2 )
siri
( 1 )
SKP
( 25 )
sladkor
( 1 )
slogan
( 1 )
SLOVENIJA
( 11 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
suša
( 1 )
Švica
( 3 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 2 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 3 )
trst
( 3 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
UVOZ
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 59 )
vino
( 11 )
vinol
( 1 )
ZDA
( 10 )
žetev
( 2 )
žita
( 5 )
živila
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
September 2021
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kupci prepoznajo zadružna vina po kakovosti

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.09.2021 20:12 (pred 18 urami)

Na sedežu Zadružne zveze Slovenije se je minuli četrtek, pod zadružno lipo v središču Ljubljane, prvič predstavilo pet zadružnih vinskih kleti: KZ Brda, KZ Metlika, KZ Krško, KZ Vinakras in KZ Metlika. Dogodek je kot prvega v nizu srečanj pod zadružno lipo pripravila Zadružna zveza Slovenije (ZZS) in napovedala, da bo oživela s številnimi dogodki vrt ob sedežu ZZS, kjer domuje že od leta 1903.

Borut Florjančič, predsednik ZZS, je v nagovoru predstavil: Z

Zadružne vinske kleti  povezujejo 860 vinogradniških družin, obdelujejo 1400 hektarjev in pridelajo 10 milijonov litrov vina. Pomembno je, da so v samem vrhu slovenske in širše vinarske zgodbe, kar potrjujejo priznanja, ki jih redno dobivajo v Sloveniji in svetu. Njihove blagovne znamke so prepoznavne in marsikdaj njihovi kupci niti ne vedo, da posegajo po zadružnih vinih, kar je tudi prav, saj kupujejo kakovost in ta se je potrdila.

Zadružne kleti jo pridelajo na trajnostni način, na domačem trgu pa bomo ostali, ko mogoče kateremu

23. september je razglašen za ekološki dan EU

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.09.2021 19:16 (pred 19 urami)

23. september je  bil s podpisom deklaracije v Bruslju razglašen za ekološki dan EU. Deklaracijo so)odpisal predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo, minister dr. Jože Podgoršek, skupaj s komisarjem EU za kmetijstvo Januszem Wojciechowskim ter poslancem Evropskega parlamenta Benoitom Lutgenom.
Pridelava varne in kakovostne hrane, pridelane na vzdržen in okolju prijazen način, je vse večji izziv in hkrati dolgoročni cilj EU. Eden izmed trajnostnih načinov kmetovanja je ekološko kmetovanje, ki vpliva na trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri ter na uveljavljanje načela dobrega počutja  živali.

Prizadevanja za razvoj ekološke pridelave in predlog o razglasitvi ekološkega dne EU je podprl Svet EU v okviru sklepov Sveta o Akcijskem načrtu za ekološko kmetijstvo (ANEK)  sprejetih na zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo julija letos. Ta med drugim poudarja cilj, da se poveča ozaveščenost o ekološkem kmetijstvu ter da se lahko z ukrepi, opredeljenimi v ANEKnadaljuje uspešen razvoj e

Michelinova zvezdica prvič na Griču

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
24.09.2021 09:15 (pred 2 dnevi)

Luka Košir iz Šentjošta nad Horjulom je zadnja leta eden najbolj prepoznavnih mladih slovenskih kuharskih mojstrov, ki od leta 2009 vodi gostišče Grič v Šentjoštu na Horjulom. V svojih loncih in okrog njih povezuje vse, kar je mogoče: lokalne sestavine in slovensko tradicijo spaja s svetovnimi kulinaričnimi smernicami in okusi, za njimi se ozira vse do Skandinavije in Azije. Ob svojem štedilniku je uspel kot mladi podjetnik povezati celo družino, saj mu v pridelavi pomagata oba starša, v strežbi in kuhinji pa sestre Barbara, Maruša in Lucija.

Letos si je s svojo inovativnostjo  in stalno kakovostjo ponudbe priboril med številnimi nagradami še eno Michelinovo zvezdico, že   lani pa ga je Michelin nagradil s priznanjem BIB GOURMAND (nagrada za dobro razmerje med ceno in kakovostjo). Kot je ob podelitvi ovedal Košir, ga je letošnja podelitev zvezdice vseeno presenetila. 

Michelinovi ocenjevalci se ob obiskih restavracij ne razkrivajo, saj želijo čimbolj objektivno izkušnjo. Tudi zaposlen

Avstrijski vinogradniki pričakujejo dobro trgatev

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
22.09.2021 14:25 (pred 4 dnevi)

 

Avstrijski vinogradniki pričakujejo dobro letino in stabilne cene. Po trenutni napovedi naj bi se količina izenačila z lanskim letnikom na ravni 2,4 milijona hektolitrov. " V trgatev stopamo brez strahu, " je na tiskovni konferenci na Dunaju v petek dejal predsednik Združenja vinarjev Johannes Schmuckenschlager. Glavna trgatev  se bo letos  začela zaradi vremena  nekoliko kasneje kot  prejšnja leta ,okrog  20. septembra.

V vglavnih vinorodnih regijah:  Nižji Avtriji, Dunaju, Gradiščanski in Štajerski  bo glavna trgatev konec  septembra ali v začetku oktobra. Pričakovana kakovostna letina je po količini povprečna. Podnebne razmere in padavine  so bile  letos izziv za številne vinogradnike.  Po mnenju Schmuckenschlagerja je ekstremno vreme junija z veliko vročimi dnevi, nevihtami in točo poškodovalo številne vinograde.

Kasnejše cvetenje in razmeroma hladen avgust sta odgovorna za počasnejši dozorevanje grozdja. Vinogradniki so bili letos  ob del ridleka  zaradi pozne zmrzali. Trenutne

Londonske medalje odskočna deska manj znanim vinarjem

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
21.09.2021 14:34 (pred 5 dnevi)

 Mednarodno ocenjevanje vin Decanter v Londonu je največje na svetu, na letošnjem 18. ocenjevanju  je junija na njem primerjalo kakovost 18.094 vin iz 56 držav  170 ocenjevalcev, med njimi 44 z nazivom »master of wine.« Na ocenjevanje prihaja tudi vse več vinarjev iz manj znanih vinorodnih držav, kot so Albanija, Armenija, Bolivija, Kazahstan in Peru. Na ocenjevanju se je pomerilo z 84 vini tudi 31 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, nagrajence ocenjevanja pa je predstavila vinska šola Belvin v začetku septembra na Fužinskem gradu v Ljubljani.

Slovenski vinarji so poslali na ocenjevanje 242 vin in zanje prejeli dve platinasti, šest zlatih, 50 srebrnih in 108 bronastih medalj. Najvišji- platinasti priznanji sta prejela Vina Gašper za cabernet franc, selekcija, 2019 in Radgonske gorice za zlato radgonsko penino rose, zelo suho, 2017.


				Platinasta iz Decanterja je šla Gašperju Čarmanu za cabernet franc selekcija, 2019, 			Platinasta iz Decanterja je šla Gašperju Čarmanu za cabernet franc selekcija, 2019.

Kot je dejal Robert Gorjak, vodja šole Belvin in

Roko ponudimo vsakemu kupcu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
21.09.2021 13:03 (pred 5 dnevi)

 Ne glede na izjemo hladen maj in junij sta trta in dozorevanje grozdja po podatkih KGZ Maribor zaostanek nadoknadila in trgatev bo v povprečju na ravni vinorodne dežele Podravje za teden dni zgodnejša kot lansko leto. Zgodnje sorte muškat otonel, rizvanec, ranina so dozorele enajst dni, srednje pozne pa teden dni prej kot lani.

20. septembra je tako zavod glede na zrelostne kazalnike grozdja objavil priporočilo za trgatev srednje poznih sort, konec meseca pa bo drug vrhunec trgatve s poznimi sortami: laški in renski rizling ter šipon, ki jih je v vinogradih tudi največ. Pridelka bo po besedah Tadeje Vodovnik Plevnik, svetovalke za vinarstvo, na Štajerskem nekoliko manj, ker ga je zmanjšala pozeba zgodnejših sort v Ljutomersko-Ormoškem, Prekmurskem in Šmarsko-Virštanjskem okolišu, ponekod pa še toča. Manjši bo tudi izplen stiskanja, ker je bila večina avgusta brez padavin. Sladkorne stopnje grozdja so ustrezno visoke, a zato nekoliko višje skupne kisline, po desetih letih pa spet nižji

Natečaj Mladi vinar  Slovenije

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
21.09.2021 12:19 (pred 5 dnevi)

Lidl Slovenije in Vinski univerzum sta 20. septembra objavila razpis za Mladega vinarja Slovenije, k prijavi pa vabita vse perspektivne mlade vinarje do 35 let, ki na domačih posestvih in kmetijah že pridelujejo vino . Najboljši mladi vinar bo s svojim zmagovalnim vinom  za eno leto umeščen na police vseh Lidlovih trgovin v Sloveniji. Zainteresirani se lahko na natečaj prijavijo med 20. septembrom in 29. oktobrom na spletni strani www.mladivinar.si.

Natečaj že nekaj let nudi mladim slovenskim vinarjem priložnost,za predstavitev svojega vina strokovni komisiji, obiskovalcem vinskih festivalov ter v primeru zmagae  celotni Sloveniji, kot del Lidlove vinske ponudbe. Na natečaj se lahko mladi vinarji prijavijo v treh kategorijah – belo, rdeče in peneče vino. Rok za prijavo sodelovanja na natečaju se izteče v petek, 29. oktobra 2021.

Novembra bo strokovna komisija, sestavljena iz slovenskih profesionalnih poznavalcev vin, razglasila po tri finaliste v vsaki izmed kategorij, nato pa med njim

Črnica in drobnica prepričali tudi v New Yorku in Tokiu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
21.09.2021 09:01 (pred 5 dnevi)

Aleš Bučinel iz Gradnega v Goriških brdih bi lahko bil po času, ki ga namenja vinu kot poklicni kletar v največji briški kleti in trtam na petih hektarih svojih vinogradov, le vinar in vinogradnik, a je čas v njegovem primeru zares relativen. V kraju z najstarejšim briškim oljčnikom – te so začeli ponovno bolj množično oživljati pred 40 leti na pobudo Aleševega strica Bruna Podveršiča – je namreč v prostem času še bolj predan pridelavi »dveh barikov« koncentrata oljčnih plodov.

»Brda so najbolj severno območje za pridelavo oljk, olja so zato veliko bolj sadežna, pikantna in agresivna, kar so mnogi še pred 15 leti razumeli kot napako. Sedaj takšna olja iščejo, ker vedo, da je v njih ogromno polifenolov. Ta olja pa so v bistvu koncentrat in tako je treba z njimi v prehrani tudi ravnati,« pojasni vsebino njegovih oljk Aleš. Dolg spisek nagrad iz celega sveta te besede potrjuje, med njimi je letošnja zlata medalja za avtohtoni briški sorti črnico in drobnico iz najprestižnejšega svetovneg

Količinsko normalen pridelek ob normalnem času

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
21.09.2021 08:56 (pred 5 dnevi)

Na družinskih vinogradniških kmetijah poteka letos že druga trgatev v posebnih, koronskih razmerah, ki so močno zaznamovale prodajo vina. Od le-te je marsikje odvisno tudi vzdušje v vinogradih na Štajerskem.

Na 32-hektarski kmetiji Hlade, v Šobru nad Kamnico pri Mariboru, kmetujejo tri generacije, na fotografiji pa sta predstavnika srednje – sedanja gospodarja Marjeta in Klemen – v vinogradu rumenega muškata ob domačiji. Novega pridelka se veselijo, na devetih hektarjih vinogradov pričakujejo normalen pridelek grozdja za 30.000 do 35.000 litrov vina, saj pozebe in toče letos pri njih ni bilo.

S trganjem so začeli šele konec tedna s chardonnayem za penine, trgatev pa bodo nadaljevali konec meseca s srednje poznimi in poznimi sortami. To pomeni, da bo letos vsaj pri njih, na nadmorski višini med 450 in 550 metri, na severnem robu mariborskega pridelovalnega območja, trgatev ob normalnem času, in ne predčasno kot nekaj zadnjih letnikov.

S prilagajanjem trgu v izrednih razmerah jim je usp

Po letu korone brez pričakovanega okrevanje v živilski industriji

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.09.2021 10:25 (Sep 19, 2021)

 Polletni rezultati nemške živilske industrije so slabši od pričakovanih-po stagnaciji leta 2020 je le-ta  med januarjem in junijem 2021 ustvarila skupaj 89,1 milijarde evrov in se soočila s padcem prodaje za -3,3 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta. Okrevanje, ki so ga proizvajalci pričakovali po koronavirusnem letu 2020, se zato ne bo uresničilo, je ocenilo   v poročilu 14. septembra Zvezno združenje nemške prehranske industrije
(BVE).
Dogajanje  doma in v tujini prikazuje  mešano sliko. Prodaja na nemškem trgu
je znašala 58,1 milijarde evrov in je bila tako za -5,6 odstotka nižja od lanske. Naraščajoči DDV in inflacija se nista odražali v prodajnih cenah proizvajalcev hrane,  te so se znižale za -0,3 odstotka. Posledično se je prodaja skupaj zmanjšala za -5,3 odstotka.
Omejitve, povezane s korono na trgu zunaj doma in nižje domače povpraševanje-zlasti v začetku leta 2021-podjetjem niso dajale velike spodbude za širitev proizvodnje. Koledarski in desezonirani indek

Nemške zemlje se polaščajo nekmetijski vlagatelji

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.09.2021 20:55 (Sep 18, 2021)

 

Velike kmetijski holdingi kupujejo v Nemčiji velike površine, vključno z živino, To še posebej velja za vzhod - vse bolj pa tudi za zahod.Nič ni tako, kot se zdi na prvi pogled -kmetijska zemlja vse bolj pogosto ne pripada več kmetom. Vlagatelji kupujejo ogromne površine in kmetijski holdingi upravljajo skupaj z 1,84 milijona hektarjev kmetijskih zemljišč - to je več kot 11 odstotkov celotne kmetijske površine v Nemčiji.

 Tudi njive in kmetije pogosto ne pripadajo kmetom, ki jih obdelujejo. Veliki nekmetijski vlagatelji kupujejo kmetijska gospodarstva. Denar za to praviloma ne prihaja iz kmetijstva, ampak pogosto iz drugih podjetij. Ti veliki lastniki prihranijo davke, in dosežejo velikosti podjetij, ki jih dejansko najdemo le v Rusiji ali ZDA. Hkrati prejemajo neposredna plačila  za več kot 1000 ali 10.000 hektarjev,  ki so bile prvotno namenjene kot izravnalna plačila. 

Kdo pa so ti vlagatelji in novi lastniki - ki jih pogosto imenujejo kar kobilice? Imena so skrivajo za velikimi l

Kmetje izgubljajo dodano vrednost, ki jo zagotavlja ekološko kmetijstvo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.09.2021 10:29 (Sep 14, 2021)

 Trg z ekološko hrano je najhitreje rastoči trg v kmetijstvu v EU, zato je preusmeritev dela kmetov v pridelavo zdrave in z vidika varovanja narave in podnebnih sprememb bolj ustrezno obliko kmetovanja realna v vseh članicah. Za preusmeritev pa potrebujejo kmetje ustrezno podporno okolje in finančne podpore. Mladi kmetje že sedaj najbolje razumejo prednosti, ki jih na trgu zagotavljajo ekološki pridelki. Na srečanju deležnikov ekološkega sektorja so razpravljali tako o aktualnem evropskem akcijskem načrtu ekološkega kmetovanja (ANEK) kot slovenskem strateškem načrtu SKP 2023–2027.

Elena Panichi iz Direktorata za kmetijstvo pri Evropski komisiji je poudarila, da ekološki trg živil ni več nišni, temveč del globalnega prehranskega trga in potrebuje trdne temelje v pridelavi. ANEK EU pa je dober način, da pridejo države do skupnega cilja – 25 % kmetijskih zemljišč, preusmerjenih v eko. Zato so potrebne dodatne informiranje o prednostih ekološke pridelave tako med kmeti kot kupci, pa tudi v

Goljufije v ekološkem kmetijstvu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.09.2021 10:21 (Sep 14, 2021)

V svetu so goljufije z ekološkimi izdelki stalnica. In pri iskanju goljufov je bil več krat aktiven že celo Europol, saj je šlo za vrednosti več milijonov evrov. Storilci pa so podjetja in kmetje doma in v tujini.

Ponavljajoče se primer goljufij je označevanje običajnih izdelkov kot ekoloških. Pogosto gre to na škodo uvoženih pa tudi lokalnih izdelkov, - kot kaže trenutni primer prašičereja iz Mecklenburga v Zahodni Pomeraniji v Nemčiji. 

Evropska komisija je v preteklosti že izvedla obsežne preglede in odkrila številne primere. Pogosto niso bili prizadeti samo posamezni kmetje, kar ni nič nenavadnega, ker je šlo v več primerih za velike  goljufije. Škoda je pogosto znašala več milijonov evrov, kar dokazujejo primeri v Italiji in Španiji, ki jih je odkril Europol.

Na tej točki postane očiten glavni razlog za ponavljajoče se primere goljufij: namreč zelo visoke stopnje dobička, ki je možen pri označevanju običajnih proizvodov kot ekoloških.Njihove cene so pogosto več kot dvakrat višje

Krepitev dialoga med urbanimi in podeželskimi območji

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
13.09.2021 10:32 (Sep 13, 2021)

Kmetijski ministri EU so se 6. in 7. septembra sestali v Sloveniji kot predsedujoči  državi EU in obravnavali vlogo podeželja v družbi in razpravljali o njegovih izzivih. Podeželje so označili za prostor, kjer sobivajo in se dopolnjujejo različne dejavnosti. Zavzeli so se za novo opredelitev družbene vloge podeželja, ki ga je treba podpreti v vsej njegovi raznolikosti.

Kmetijski ministri EU so na neformalnem srečanju razpravljali o pogosto zapostavljeni, a pomembni temi za obstoj in nadaljnji razvoj podeželja in kmetovanja – o krepitvi dialoga med urbanimi in podeželskimi območji. Na podeželju se stikajo različni interesi in vrednostni sistemi, in nekateri lahko sobivajo brez težav, pri drugih pa nastajajo trenja. Poseben izziv je umeščanje kmetijstva in njegovih praks v novo poselitveno strukturo podeželja, pa tudi vsakdanje življenje podeželskih skupnosti.

Ministri so se v razpravi osredotočili na iskanje odgovorov, kako države članice vidijo sobivanje med mestom in podeželjem, kako

Najboljša vina Posavja v kleti Krško

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
13.09.2021 10:27 (Sep 13, 2021)

Konec avgusta so  v Krškem z butičnim dogodkom za vinoljube najboljša vina Posavja ( Best wines of Posavje)  odprli mesec Okusov Posavja. V organizaciji Kleti Krško je pod njihovimi vinskimi oboki svoja najboljša in na najprestižnejših mednarodnih in domačih tekmovanjih nagrajena vina predstavilo dvanajst vinarjev vinorodne dežele Posavje.

Posavje se s svojo butično ponudbo vedno bolj uveljavlja na zemljevidu slovenskih turističnih območij.  Za obisk tega dela Slovenije  pa zadnje čase obstaja tudi vse več vinskih razlogov. Številna odličja, ki jih vinarji dosegajo na ocenjevanjih vin doma in v tujini in jih je iz leta v leto več, dokazujejo, da posavska vina zmorejo zadovoljiti tudi najbolj zahtevne vinoljube. V Kleti Krško verjamejo, da so posavski vinarji na pravi poti, ki vodi do vrha, zato je v njihovi ekipi že kar nekaj let zorela ideja o povezovalnem dogodku, ki bi na eni strani spodbudil sodelovanje posavskih kreatorjev vin, na drugi pa tradicijo lokalnega vinogradništva in vin

Korak bližje do agencije za generično promocijo vin

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
27.08.2021 08:01 (Aug 27, 2021)

Vinogradniško vinarski sektor je med tistimi, ki jih je pandemija korone najbolj prizadela, vendar pa vzdušje na tradicionalnem vinogradniškem dnevu v pričakovanju v trgatve na Agri kljub temu ni bilo pesimistično. Iz preteklost je znano, da so sektor povezale prav krize, v takšnih pogojih je nenazadnje nastala leta 1969 najstarejša kolektivna blagovna znamka slovenskih vin, ki jo je od predhodnice Poslovne skupnosti za vinogradništvo in vinarstvo nasledila Vinska družba Slovenije. 

In prav na tiskovni konferenci Vinske družbe so minuli torek predstavniki Združenje slovenskih vinarjev pri Gospodarski zbornici Slovenije - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Vinska družba Slovenije, Združenje družinskih vinogradnikov - vinarjev Slovenije, Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Vinis, Zadružna zveza Slovenije  in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije podpisali Izjavo o sodelovanju vinogradnikov in vinarjev.

Ob njenem podpisu so izpostavili, da si želijo predvsem spodbu

Korupcija pri kmetijskih subvencijah v vzhodnoevropskih državah

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.08.2021 12:08 (Aug 25, 2021)

Poročilo skupine Zelenih v parlamentu EU kaže, da se v nekaterih vzhodnoevropskih državah  kmetijske subvencije EU stekajo v žepe dobro povezanih oligarhov ali velikih kmetij kmetijskih posestev. Obstajajo tudi primeri navzkrižja interesov, nepotizma in celo goljufij.

Študija Zelenih v Evropskem parlamentu izpostavlja obtožbe pri izvajanju podpor kmetijske politike EU v Bolgariji, na Češkem, Slovaškem, v Romuniji in na Madžarskem ter govori o slabem upravljanju, navzkrižju interesov in primerih korupcije. Na Slovaškem je bil celo umorjen novinar, ki je odkril primere goljufij.

Obtožbe so resne: poročilo Zelenih iz februarja 2021 opozarja, da je razdeljevanje kmetijskih neposrednih plačil EU v Bolgariji, na Češkem, Slovaškem, v Romuniji in na Madžarskem izredno sporno. Majhne kmetije in podjetja naj bi bila sistematično prikrajšana v primerjavi z velikimi. Konflikt interesov med nosilci političnih odločitev in glavnimi upravičenci je na dnevnem redu, preglednost in javni nadzor pa sta p

Srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.08.2021 12:00 (Aug 25, 2021)

Med  25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva vključno z agroekologijo, izmenjava in prikaz inovativnih pedagoških metod, novih konceptov poučevanja za visokošolski nivo in mednarodnih/nacionalnih projektov, ki jih izvajajo udeleženci.

Vključitev članov fakultete pred več kot dvema desetletjema je bila tudi podlaga za vzpostavitev študijskega programa ekološko kmetijstvo na FKBV.

V okviru treh delavnic so letos še posebej obravnavane teme o  pomenu ekološkega kmetijstva za varovanje okolja,  vključevanju ekoloških živil prehrano uporabnikov v javnih zavodih in drugih gostinskih lokalih ter  ciljih Zelenega dogovora EU in Strategije »Od njive do vilic  ki predvideva najmanj

Tudi Brda bi si zaslužila svojo Michelinko

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
20.08.2021 09:32 (Aug 20, 2021)

Na terasi turistične kmetije  Iaquin družine Jakončič, v Vipolžah v Goriških brdih, se ponuja na zenitu poletja  razgled kot iz kičaste razglednice: gostje  ležerno kramljajo in srkajo vino na ob bazenu, v katerem čofota mularija, v objemu nižinskih vinogradov. To sliko razvajanja, pomešanega z moderno eleganco, je mlad, ambiciozni gospodar Uroš Jakončič prinesel iz vinorodnih pokrajin z visoko razvito vinsko-turistično ponudbo in sodobno zasnovami objekti, daleč preko črte tradicije. S svojo ambicioznostjo in predvsem veseljem do vina je meje dotlej uveljavljenega v Brdih prestopil tudi sam in zato naletel na težave, kar pa se mu je doslej v glavnem obrestovalo, saj mu je uspelo premakniti mejo sprejemljivega v svojem okolju.

Počitnice med  briškimi vinogradi Počitnice med  briškimi vinogradi

Celotna turistična ponudba v hiši z nenavadnim imenom Iaquin- izpeljanke iz njihovega priimka, kakovosti in vina- je več kot zgolj moderna kulisa za privabljanje gostov. Zrasla je namreč iz  15 hektarov vinogradov, kar je še v

Revolucija podeželja z mladimi vinarji

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.08.2021 07:46 (Aug 19, 2021)

V Italiji se je trgatev letos začela v več kot sedem dni prej kot leta 2020. Zaradi vročinskih valov, ki so jih povzročile podnebne spremembe, so temperature poskočile na več kot 40 stopinj Celzija in s tem pospešile zorenje grozdja na jugu. Na severnih območjih pa je trgatev  od lanske kasnejša za deset dni.

Medtem je kampanja cepljenja proti koroni prispevala k vrnitvi v življenje v skupnosti, gostinski sektor pa se po vsem svetu znova odpira. Izvoz italijanskega vina po napornem letu pandemije okreva, in vinarji v letu 2021 beležijo v vrednosti štiri-odstotno rast po podatkih Italijanskega združenje pridelovalcev Coldiretti.

Isto združenje še ocenjuje, da bo letošnji pridelek med 44 in 47 milijoni hektolitri oz. med pet in deset odstotkov manjši. Veliko pa bo odvisno od temperatur, ki bodo vplivale na zorenje, pa tudi od neviht in toče, ki uničujoče vplivajo na vinograde in na pridelano količine. Kljub temu v Italiji pričakujejo leto dobre do odlične kakovosti, čeprav bodo nanjo v

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj