Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
KMEČKI GLAS
Geza Grabar
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Alen Osenjak
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Olje Dujc najboljše olje severne poloble 2021
Kmetje naj kmetijske objekte legalizirajo
Odstranimo ambrozijo še pred cvetenjem
22 alternativ neonikotinoidom pri pridelavi pese
Vse bolj priljubljeno ovseno mleko
Lani manjši uvoz ekoloških živil
Enolog Herga ni več direktor PFW
Krompir v največjih pridelovalkah na desetini manj površin
Inovativen v prodajni niši, ne le z izdelkom
Milijarda evrov 72 projektom za zaščito ekosistemov
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
ANEK
( 3 )
avstrija
( 12 )
Belgija
( 2 )
Biofach
( 1 )
Bioland
( 1 )
brexit
( 1 )
carine
( 1 )
čebele
( 2 )
cena
( 1 )
cene
( 1 )
covid19
( 1 )
danska
( 3 )
drGosar
( 1 )
Dujc
( 1 )
durum
( 1 )
EFSA
( 4 )
erozija
( 1 )
etika
( 1 )
eu
( 30 )
Evropa
( 2 )
fao
( 2 )
ffs
( 4 )
fižol
( 1 )
francija
( 10 )
gifosat
( 1 )
GSO
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 2 )
humus
( 1 )
Irska
( 1 )
istra
( 3 )
italija
( 5 )
izdelki
( 2 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 10 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
jajca
( 1 )
kodeks
( 1 )
koruza
( 2 )
kpop
( 1 )
kras
( 1 )
krompir
( 2 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
med
( 1 )
meso
( 4 )
MKGP
( 7 )
mleko
( 4 )
Mura
( 2 )
nagrada
( 1 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 48 )
Newbie
( 1 )
okolje
( 2 )
Oleum
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 2 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
pira
( 1 )
Poljska
( 2 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 1 )
požari
( 1 )
pozeba
( 2 )
projekt
( 1 )
Prowein
( 2 )
Ptice
( 1 )
Ptuj
( 2 )
Pucer
( 1 )
razpis
( 2 )
rebula
( 1 )
refošk
( 2 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
RRA Rod
( 1 )
rusija
( 3 )
sadje
( 1 )
semena
( 2 )
siri
( 1 )
SKP
( 24 )
sladkor
( 1 )
SLOVENIJA
( 10 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
suša
( 1 )
Švica
( 3 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 2 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 2 )
trst
( 1 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
UVOZ
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 49 )
vino
( 9 )
ZDA
( 7 )
žetev
( 1 )
žita
( 5 )
živila
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2021
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Vse bolj priljubljeno ovseno mleko

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
15.06.2021 12:15 (pred 3 dnevi)

V Nemčiji pridelava ovsa ponovno raste. Eden od razlogov je verjetno priljubljenost  ovsenega mleka, ki raste z dvomestno številko in veganskih izdelkov.T oda cene ovsa ne kažejo tega razcveta.

 Od stagnacije pridelava  ovsa v Nemčiji od leta 2019 ponovno raste. Eden od razlogov je vse večje povpraševanje po ovsu v živilski industriji  za predelavo v  veganske pijače in druge ovsene izdelke.

Cene, ki jih potrošniki plačajo za liter ovsene pijače, so približno dvakrat višje kot za liter ekološkega mleka in do trikrat višje kot za običajno pitno mleko. Če pogledamo dinamiko prodaje in cene na ravni potrošnikov, bi morali oves dejansko iztrgati kmetom iz rok - cene pa naj bi strmo naraščale. A kot je tako pogosto, so stvari bolj zapletene, tako glede pridelave kot zahtevanih lastnosti, pa tudi glede cen ovsa, ki jih  plačajo kmetom. 

Rastoči trg ovsenih pijač in drugih ovsenih izdelkov vsekakor ponuja možnosti kmetom, saj nekdo mora pridelati oves in veliko kupcev je za oves iz svoje r

Kmetje naj kmetijske objekte legalizirajo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
15.06.2021 08:17 (pred 3 dnevi)

Ministrstvo za okolje in prostor je pred časom poslalo na vlado v sprejem novi gradbeni zakon (GZ) in zakon o urejanju prostora, ki naj bi ga vlada  obravnavala ta četrte, 17. junija. Nekatere glavne zakonske novosti pa sta pred tem predstavila Robert Rožac, državni sekretar na MOP, in Georgi Bangiev, generalni direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja.

Ker so bili sedanji postopki za izvedbo gradenj in prenov preobsežni, časovno in kadrovsko zamudni in so povzročali investitorjem prevelike stroške, da so ti od projektov odstopali, prinašajo nekatere zakonodajne novosti poenostavitve postopkov. Nekatere novosti pa se nanašajo tudi na gradnjo oz. lastnike kmetijskih objektov oz. objektov na kmetijah, s katerimi je na terenu veliko težav.

Ena od takšnih novosti, ki se nanaša na gradnjo na kmetijah, je zakonodajna uvedba manjše rekonstrukcije, pod katere naj bi spadala dela, kot so zamenjava konstrukcijskih elementov, ostrešja ter dograditev odprtih stopnišč in dvigal. Za t

Lani manjši uvoz ekoloških živil

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.06.2021 10:35 (pred 4 dnevi)

Evropska unija je leta 2020 uvozila nekoliko manj ekološko pridelanih kmetijsko-živilskih izdelkov Medtem ko se je ekološki trg EU v celoti povečal, se je uvoz ekološko kmetijsko-živilskih proizvodov med letoma 2019 in 2020 nekoliko zmanjšal.

Glede na kategorije proizvodov se je povečal uvoz ekološkega tropskega sadja in riža. Vendar je to povečanje odtehtalo zmanjšanje uvoza drugih žit, oljnih pogač in sladkorja. To so med glavnimi ugotovitvami tržnega povzetka "Uvoz ekoloških kmetijsko-živilskih proizvodov v EU - ključni razvoj v letu 2020", ki ga je objavila Evropska komisija.

  Leta 2020 je EU uvozila 2,79 milijona ton organskih kmetijsko-živilskih izdelkov, kar je za 1,9% manj t v primerjavi z 2,85 milijona ton, uvoženih leta 2019. Živila: žita, rastlinska olja in oljna semena, sladkorji, mleko v prahu in maslo, nepraženo kava in kakav so po količini predstavljala 48% uvoza leta 2020 in vrednostno 29%. Drugi primarni izdelki (vključno z mesnimi izdelki, sadjem, zelenjavo, mlečni

Olje Dujc najboljše olje severne poloble 2021

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.06.2021 08:08 (pred 4 dnevi)

Oljčno olje Vanje Dujca je letos prejelo nagrado Olio Nuovo na ocenjevanju v Parizu  za oljčno olje Vanja kot  najboljše oljčno olje severne poloble leta 2021. Nagrado je znanemu slovenskemu oljkarju, ki ima oljčnike v Maliji nad Izolo predal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek.   

Minister dr. Jože Podgoršek je ob predaji zmagovalnega pokala g. Dujcu izpostavil: »Letos je žal zaradi epidemije covid-19 drugačen način podelitve pokala, kot bi bil sicer. Zares čestitam za izjemno delo, ki ga opravljate.  Naj bo to simbolna predaja pokala, tudi v duhu Slovenije kot letošnje evropske gastronomske regije, da vendarle znamo svetu pokazati, da smo zares prava gastronomska regija,  imamo odlične izdelke in ko to zmešamo v kulinarične dobrote, mislim, da  lahko »pocrkljamo« vsakega svetovljana, ki pride v Slovenijo. Iskrene čestitke, res sem ponosen na vas in na vsakega, ki zmaguje na teh mednarodnih tekmovanjih. Še tako dobro naprej.«

Minister se je nato udeležil

Odstranimo ambrozijo še pred cvetenjem

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
11.06.2021 14:32 (pred 6 dnevi)

Pelinolistna ambrozija ali žvrklja (Ambrosia artemisiifolia) je enoletna rastlina in jo pri nas uvrščamo med invazivne tujerodne rastlinske vrste. Iz Amerike v Evropo je prišla sredi 19. stoletja. V višino meri od nekaj centimetrov do 2 m, steblo in cvetove pa ima zelene barve. Cveti od julija pa vse do oktobra. Ena sama rastlina tvori od 300 do 6000 semen, ki v tleh preživijo desetletja. V zadnjih letih se ambrozija zelo hitro in agresivno širi, kar predstavlja velik problem za zdravje ljudi. Zaradi velike proizvodnje cvetnega prahu lahko povzroči hude alergijske reakcije, najbolj pogost pa je seneni nahod.

 Opuščanje kmetijskih zemljišč, degradirana območja, gradbišča in cestni robovi predstavljajo nova območja za razraščanje ambrozije. Kmetijska zemljišča tako stroške štejejo v zmanjšanju pridelka, pri cestni infrastrukturi pa se dodatni stroški znatno višajo za odstranjevanje.

V skladu z Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Uradni list RS, št. 63/10)

22 alternativ neonikotinoidom pri pridelavi pese

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
11.06.2021 13:48 (Jun 11, 2021)

Po obsežni študiji v Franciji so strokovnjaki ugotovili 22 alternativnih možnosti neonikotinoidom pri pridelavi sladkorne pese.

Francoska agencija, pristojna za odobritve fitofarmacevtskih sredstev je preučila možnosti njihove uporabe in še 3800 znanstvenih člankov. V skladu s tem obstaja 22 alternativnih možnosti, od katerih so za kratek čas na voljo le štiri. Med njimi staaktivni sestavini flonicamid in spirotetramat, ki sta že odobreni v Evropski uniji, pa tudi zastiranje in organsko gnojenje. Hkrati poudarjajo, da čeprav je večina opredeljenih alternativ dosegla dobro učinkovitost, ne morejo dovolj zmanjšati škode, ki jo povzročajo listne uši in rumeni virusi, če jih uporabljamo samostojno. Agencija za izdajo dovoljenj zato priporoča okrepitev raziskav in razvoja alternativnih praks, da bi uspešne metode drugih poljščin prilagodili gojenju sladkorne pese in preizkusili kombinacije rešitev kot del integriranega pristopa zaščite pridelka.Po navedbah agencije bo poleg štirih alternat

Enolog Herga ni več direktor PFW

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
08.06.2021 13:07 (Jun 08, 2021)

Mitja Herga je maja zapustil delovno mesto direktorja in enologa v kleti največjega štajerskega vinogradnika in vinarja Puklavec Family Wines v Ormožu. 

Kot nam je dejal Herga, je  odšel sporazumno ,ker je prišlo do  razhajanj v  pogledih na prihodnost, in ne  zaradi poslovnih  rezultatov, saj je podjetje lansko poslovno leto zaključilo pozitivno. "Podjetje PFW sem zapusitl po enajstih letih, ko  ravno začenja polno roditi 330 ha vinogadov, ki smo jih obnovili v tem času, v kleti pa je tudi odličen letnik 2020. Naslednjega pol leta čakam na nove izzive in poslovne priložnosti, saj me za to obdobje zavezuje konkurenčna klavzula, zaradi katerem sem prenehal vinficirati  grozdje iz svojih treh hektarjev vinogradov."

V prihodnosti bodo največjo slovensko vinsko družbo vodili komercialni in finančni direktor Gorazd Bedenčič; direktor proizvodnje za Slovenijo Iztok Klenar; direktorica marketinga Tatjana Puklavec in direktor proizvodnje za Severno Makedonijo Dane Jovanov.

Inovativen v prodajni niši, ne le z izdelkom

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
08.06.2021 08:28 (Jun 08, 2021)

»Za tržno uspešno zgodbo moraš imeti znanje, potrpežljivost in srečo. Sreča je bila, da sem dobil službo kot mladi raziskovalec, drugič je bila sreča, da sem lahko delal poskuse z ameriškim slamnikom na svoji njivi, tretjič, da sem dobil službo v razvoju, kjer sem razvil izdelke za trg, in kot četrto, da sem izgubil službo in začel delati doma. Za to, da sem dal na trg prve izdelke iz ameriškega slamnika, pa sem potreboval le nekaj mesecev,« predstavi svoje delo dr. Borut Gosar iz Sela pri Vodicah, s kmetije, ki ji rečejo po domače tudi Pri Nadolek, ker so tukaj že njegovi predniki pridelovali zelišča.

Ta dajejo dohodek tudi njemu, saj prideluje ameriški slamnik in industrijsko konopljo in ju predeluje v izdelke, ki so kupcem znani pod imenom dr. Gosar. Svoj akademski naziv – na Biotehniški fakulteti je doktoriral iz teme »Vpliv tehnoloških dejavnikov na kakovost in možnost pridelovanja ameriškega slamnika« – je namreč zaščitil kot blagovno znamko in si tako z znanjem v kombinaciji s

Krompir v največjih pridelovalkah na desetini manj površin

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
07.06.2021 13:47 (Jun 07, 2021)

Zaprtje med pandemijo korone je povzročilo velik padec cen in presežke krompirja. O tem, kaj pričakujejo nemški borzni posredniki v prihodnjih mesecih, se je Top Agar pogovarjal z Wolfgangom Sabelom, iz terminske borze Kaack.

 

Kakšna je bila sezona 2020/2021?

Težka! Najprej je obilna letina 2019 omejila možnost višjih cen. Od marca 2020 pa je trg krompirja zaznamovala pandemja korone. Med prvim zaprtjem 2020 je sledil padec cen. Presežki so se čutili tudi ob izteku leta 2020,zato si trg še vedno ni opomogel.

Ali obstajajo razlike med jedilnim in industrijskim krompirjem?

Cene za industrijski krompir so okleščene, po industrijskih izdelkih kot je ocvrti krompirček je v Nemčiji in tujini veliko manjše povpraševanje. Poraba zunaj gospodinjstev je manjša, na drugi strani pa je doživel klasični jedilni krompir na trgu preporod, saj je oživelo kuhanje doma, od česar so imeli največjo korist supermarketi, kjer se je povpraševanje po krompirju povečalo.

Katere vplive koronske krize pričakuj

Milijarda evrov 72 projektom za zaščito ekosistemov

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
07.06.2021 09:10 (Jun 07, 2021)

Evropska komisija je za financiranje v okviru evropskega razpisa za zeleni dogovor izbrala 72 raziskovalnih in inovacijskih projektov. Razpis v višini 1 milijarde EUR, financiran v okviru programa EU Obzorje 2020, je bil objavljen 17. septembra 2020.

 Do izteka roka za oddajo predlogov 26. januarja 2021 je Evropska komisija prejela 1550 upravičenih predlogov, odziv raziskovalne in zasebne javnosti. Te predloge je ocenilo skoraj 800 zunanjih strokovnjakov z visoko stopnjo strokovnosti in znanja na področjih razpisa.

 Ti projekti naj bi prispevali k odzivu EU na podnebno krizo in pomagali zaščititi evropske edinstvene ekosisteme in biotsko raznovrstnost. Projekti vključujejo skoraj 1800 udeležencev iz raziskovalne skupnosti, javnega in zasebnega sektorja ter organizacij civilne družbe. Pogodbe za dodelitev nepovratnih sredstev naj bi bile podpisana do septembra 2021 po fazi preverjanja in priprave na sporazum o dodelitvi sredstev.

Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskav

Pričakujejo rekordnih 70 vinarjev

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.06.2021 10:15 (Jun 02, 2021)

V soboto , 5. junija od 15.30 do 220 ure organizira na Ptuju Zavod Itadakimasus s partnerji: Kmetijsko-gozdarskim zavod Ptuj, Društvom podeželske mladine Spodnje Podravje, Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Šolskega centra Ptuj, Zavod za turizem Ptuj sedmi salon sauvignon.

 Slavko Dobnik,  direktor festivala Salon Sauvignon je na tiskovni konferenci deja:  »Vino je bolj kot katerakoli druga pijača pijača človeške bližine, sproščenosti, lepote življenja – in prav tega smo v teh nenavadnih časih še posebej žejni. Zato smo tako kot lani tudi letos zavezani in odločeni, da festival ne glede na okoliščine izpeljemo!«

Na salonu pričakujejo leto rekordno število, 70 vinarjev. Ljubitelji sort sauvignon in cabernet sauvignon, ki sodita ob chardonnayu med tri najbolj priljubljene sorte na svetu, bodo na osrednjem sobotnem dogodku lahko ponovno pokusili preko 100 vrhunskih sauvignov in cabernet sauvignonov iz vseh treh Vinorodnih dežel Slovenije. Pridružujejo pa sem jim tudi sauvignoni in

Padec porabe podoben kot v krizi 2008

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.06.2021 08:52 (Jun 02, 2021)

V letu 2020 so vinogradniške površine v svetu zavzemale 7,3 milijona hektarjev, kar pomeni, da so se površine od leta 2017 stabilizirale po manjšem padcu površin v Iranu, Turčiji, Portugalski, Uzbekistanu in ZDA. Svetovna poraba vina pa je bila v lanskem letu, ki ga je zaznamovalo spomladansko zaprtje zaradi korona krize, nižja le za tri odstotke, poroča mednarodni urad za trto in vino (OIV).

Na severni polobli ostajajo vinogradniške površine v EU po obdobju krčenja in obnov v letu 2015 dokaj stabilne – že sedmo leto zapored ostajajo na 3,3 milijona hektarjih. To stabilnost je mogoče pripisati ureditvi sadilnih pravic, ki so od leta 2016 omogočile letno rast vinogradov, vsako leto je bil dodatno posajen odstotek vinogradov. Po razpoložljivih podatkih EU iz leta 2020 potrjujejo rast površin v Franciji, ki ima 797.000 hektarjev, in Italiji s 719.000 hektarji ter padec v Španiji, ki ima 961.000 hektarjev, na Portugalskem s 194.000 hektarji, Romuniji (190.000 hektarjev), Bolgariji (66.000

  Danska dovoljuje trajno pridelavo konoplje v medicinske namene

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.06.2021 14:38 (Jun 01, 2021)

 

S trajnim dovoljenjem za gojenje in trženje bodo pridelovalci konoplje na Danskem dobili potrebno varnost za potrebne dolgoročne naložbe. Pilotni projekt predpisovanja konoplje danskim bolnikom je bil tako uspešen, da ga vlada zdaj vlada podaljšuje  za nedoločen čas.

Danski kmetje  so s tem dobili  priložnost za razširitev kolobarja. Parlament v Københavnu je prejšnji teden z veliko večino glasoval za trajno odobritev gojenja konoplje za zdravljenje. Dovoljenje je bilo prvotno povezano s štiriletnim pilotnim projektom predpisovanja konoplje danskim pacientom, ki bi poteklo letos, nato pa ga je danski parlament   podaljšal za nadaljnja štiri leta. Oba programa sta zdaj pravno ločena. To je konec obdobja negotovosti za proizvajalce, ki  po besedah ​​predsednice danske industrije konoplje Marianne Hundtofte Nielsen številnim zainteresiranim v zadnjih letih preprečila začetek pridelave  in predelave medicinske konoplje.

Marca se je kanadsko podjetje Canopy Growth po več letih in naložbah

Pišemo pravilnike, ki jih nihče ne bo upošteval

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.06.2021 08:28 (Jun 01, 2021)

 

Industrijska konoplja je že tisočletja ena najbolj uporabnih industrijskih rastlin bodisi za prehrano, kozmetiko, zdravljenje ali tekstil in gradbeništvo. Razvoj izdelkov iz nje je v zadnjem obdobju tako hiter, da mu težko sledijo celo profesionalci, po svetu pa je zato ponovno vzcvetela njena pridelava. V članicah EU je v letu 2019 uspevala na 56.196 ha, evropski trg z izdelki iz konoplje pa je bil v istem letu ocenjen na 900 milijonov evrov. Svoj del kolača od tega bi si lahko, tako kot njihovi kolegi v drugih državah, odrezali tudi slovenski kmetje, saj pridelava konoplje za nepsihotropni izvleček CBD za različne izdelke omogoča zaslužek 200.000 evrov po hektarju! Vendar jim je v Sloveniji to možnost odvzeta, saj je industrijska konoplja za naše zakonodajalce še vedno prepovedana droga, zato je njena pridelava in predelava v pristojnosti kar treh ministrstev.

Že dobri dve leti je status quo tudi pri spremembi dveh ključnih pravilnikov – o pogojih za pridelavo konoplje in maka in

Pogajanja o zakonodajnem svežnju SKP v juniju

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
31.05.2021 09:15 (May 31, 2021)

Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju prejšnji teden na t.i. super trialogu niso dosegli političnega dogovora z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo o reforme Skupne kmetijske politike (SKP). Portugalsko predsedstvo bo zato do konca predsedovanja nadaljevalo pogajanja s ciljem končnega dogovora na zasedanju Sveta EU, ki bo potekalo junija v Luksemburgu.

Slovenijo je na zasedanju zastopal kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, ki je po prekinjenih pogajanjih dejal, da smo z Evropskim parlamentom in Komisijo sicer še vedno razhahjo pri nekaterih vprašanjih in končnih rešitvah, vendar pa vseeno bližje končnemu dogovoru.

»Demokratični proces sprejemanja dogovor o novi SKP je izredno pomemben, saj to pomeni, da  vključuje in upošteva mnenje in posebnosti številnih deležnikov in držav članic. Za dosego pravega kompromisa bomo očitno morali še najti nekaj politične volje ter se potruditi najti tiste rešitve, ki bodo na koncu predvsem v korist in namenjene kmetijstvu

Evropska komisija odobrila 6 milijonov evrov za govedorejce

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
27.05.2021 19:12 (May 27, 2021)


 Evropska komisija je  27. maja Sloveniji  odobrila 6 milijonov evrov vredno shemo za podporo govedorejcem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Shema je bila odobrena v skladu z začasnim okvirom državne pomoči.

V okviru sheme bodo govedorejci prejeli javno podporo v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za nadomestilo govedorejcem za izgubo dohodka zaradi izbruha koronavirusa. Cilj sheme je pomagati upravičencem pri reševanju njihovih likvidnostnih potreb in nadaljevanju dejavnosti med izbruhom in po njem. Pomoč ne bo  presegla 225 000 evrov na upravičenca, dejavnega v primarnem kmetijskem sektorju in  bo podeljena do 30. junija 2021.

Prej pozabaljena, sedaj trendovska pira

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
27.05.2021 15:14 (May 27, 2021)

Stare sorte  pire  izpodrivajo nove sorte,  zato so postale stare sorte v Švici spet moderne. Samo povpraševanje  po pirini moki je bilo v času koronakrize večje  za 40 %. V začetku 20. stoletja je bila posejana pira v Švici na 16.000 ha, z  rastjo pridelave  pšenice pa je  to žito potonilo v pozabo.

Leta 1993 je pira posejana le e še na 1000 ha v regiji Emental in na obrobju  Lucerna. Sredi  90-tih let se je zgodil preobrat- 1995 se je 230 kmetov  in mlinarjev odločilo  za ustanovitev  interesne  skupine ( IG) pridelovalcev in obnovo pridelave. Sedaj šteje ta klub  2000 pridelovalcev. Pridelava se je razširila na celotnem  nemško govorečem območju Švice in tudi na ekstenzivna območja zahodne Švice. Pridelava starih sort pire  se povečuje  med  pet in deset odstotki na leto. 

Za letino 2021 računamo na 4500 ha v okviru naše skupine  in celotno pridelavo  v državi na 6500, ha,« pravi Thomas Kurth, vodja direktor IG Dinkel. T.i. švicarska prapira kot registrirana  blagovna  znamka,  je

  Najprej se bomo prešteli ponudniki, ki smo ostali

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.05.2021 08:54 (May 25, 2021)

  Po šavrinskih gričih slovenske Istre se skrivajo številne vasice, kjer je tako v kamnite stavbe kot v domačine vtisnjen pečat preprostosti in trdoživosti tamkajšnjega življenja. V mir in zelenje istrske narave ogrnjeni kraji pa so postali zelo priljubljeni pri turistih, naveličanih priobalnega drenja. Med takšnimi vasicami so tudi Puče pri Šmarjah nad Koprom, kjer kmetuje že nekaj generacij družine Pucer, zadnji dve generaciji pa vodita turistično kmetijo Tonin.

Na žgočem istrskem soncu, na ne najbolj rodovitni zemlji brez vode ne bi bilo življenja in Puče se odlikujejo prav po številnih vodnih izvirih in zajetjih. V vasi je okrog 14 vodnjakov in po eni od razlag naj bi prav po njih dobile ime, saj puteus v latinščini pomeni zajetje, nam tako kot vsako leto številnim gostom pojasni Luka Pucer, mladi gospodar in nosilec turistične kmetije. Začetki le-te segajo do njegovega pranonota Tonina, ki je imel sredi vasi gostilno med obema vojnama in še po 2. svetovni vojni, ko pa je nastala v

Kmetijska zemljišča  v ZDA  dražja kot kdaj koli prej

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
24.05.2021 15:24 (May 24, 2021)

Cene obdelovalnih  kmetijskih zemljišč na Srednjem zahodu so se aprila povzpele na nov rekord za sedem  odstotkov  višje v primerjavi s prejšnjim letom, v Iowi so morali kupci plačati celo 10 odstotkov več kot leto prej. Močno so narasle tudi cene zakupa.

Cene kmetijskih zemljišč so se od četrtega četrtletja 2020 do prvega četrtletja 2021 zvišale za 3 odstotke. To je bil rezultat raziskave 143 kmetijskih bankirjev iz Indiane, Illinoisa, Iowe, Wisconsina in Michigana.

Tudi letne cene zakupa obdelovalnih zemljišč so se leta 2021 zvišale za štiri  odstotke, v nasprotju s trendom upada v zadnjih sedmih letih. V zadnjih šest mesecih pa je bilo prodanih manj obdelovalnih površin kot v enakem obdobju leta 2020. Povpraševanje po kmetijskih zemljiščih je zelo veliko, poročajo bankirji. A ponudba je preprosto manjša. Skladno z velikim povpraševanjem 74 odstotkov kmetijskih bankirjev napoveduje, da se bodo cene kmetijskih zemljišč v drugem četrtletju 2021 še naprej zviševale. Najbolj se višajo na

Nov priročnik za obnovo narave

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
24.05.2021 09:06 (May 24, 2021)

 Skupno raziskovalno središče Evropske komisije je na svetovni dan čebel objavilo povzetek prve ocene ekosistemov po vsej EU. Poročilo, ki je bilo razvito skupaj z Evropsko agencijo za okolje, vsebuje znanstveno utemeljene nasvete o obnavljanju propadlih ekosistemov, izboljšanju spremljanja njihovega zdravja in opredelitvi metod za oceno njihovega stanja.Ocena poročila razkriva, da se mora stanje vseh evropskih ekosistemov - od gozdov do kmetijskih zemljišč, urbanih območij, mokrišč, rek, jezer in morij - bistveno izboljšati, da se zaustavi in ​​obrne izguba biotske raznovrstnosti.
 

Poročilo podpira prizadevanja za usmerjanje okrevanja evropske biotske raznovrstnosti in bo vključeno v postopek prepoznavanja prednostnih ekosistemov, ki potrebujejo prenovo. Povzetek bo pomagal pri oblikovanju zakonodajnega predloga zakona o obnovi narave, ki ga bo Komisija predstavila do konca leta 2021 kot del strategije EU o biotski raznovrstnosti za leto 2030

 Javno posvetovanje na to temo je pokazalo

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj