Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Geza Grabar
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Alen Osenjak
Ziliute88edita Edita
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Dnevi za ovce, večeri za okoljevarstvo
Staviti bi morali na ekološko hrano
Korupcija v kmetijstvu v Srednji in Vzhodni Evropi
Kmet prodajal konvencionalno meso kot ekološko
Konec marca »super trialog«
Veliko razočaranje za mlekarje FrieslandCampine
Velik interes za preusmeritev
 Manj denarja večjim posestvom
Kmetijstvo mora izboljšati upravljanje z vodami  
S pametnim kmetovanjem nad podnebne spremembe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
Belgija
( 1 )
Biofach
( 1 )
Bioland
( 1 )
brexit
( 1 )
čebele
( 1 )
cene
( 1 )
covid19
( 1 )
danska
( 2 )
EFSA
( 2 )
erozija
( 1 )
eu
( 19 )
Evropa
( 2 )
ffs
( 2 )
fižol
( 1 )
gifosat
( 1 )
GSO
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 1 )
humus
( 1 )
Irska
( 1 )
istra
( 3 )
italija
( 5 )
izdelki
( 1 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 5 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
kodeks
( 1 )
koruza
( 2 )
kpop
( 1 )
kras
( 1 )
krompir
( 1 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
med
( 1 )
meso
( 2 )
MKGP
( 6 )
mleko
( 2 )
Mura
( 2 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 39 )
Newbie
( 1 )
okolje
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 2 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
Poljska
( 2 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 1 )
pozeba
( 2 )
projekt
( 1 )
Prowein
( 2 )
Ptice
( 1 )
Ptuj
( 1 )
razpis
( 2 )
refošk
( 1 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
RRA Rod
( 1 )
rusija
( 3 )
sadje
( 1 )
siri
( 1 )
SKP
( 20 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
Švica
( 1 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 1 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 2 )
trst
( 1 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 41 )
vino
( 5 )
ZDA
( 3 )
žetev
( 1 )
žita
( 3 )
živila
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Velik interes za preusmeritev

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
05.03.2021 12:33 (pred 3 dnevi)

 Kmetijski svetovalci Spodnje Saške opažajo velik interes za ekološko kmetovanje in opozarjajo, da to ni vedno mogoče. Prehoda s konvencionalne v ekološko pridelavo ne smemo podcenjevati. Kljub temu je zanimanje trenutno zelo veliko, poročajo svetovalci.

Po podatkih Kmetijske zbornice Spodnje Saške zanimanje za ekološko kmetovanje narašča. Število ekoloških kmetij v Spodnji Saški  sej je po odatkih zveznega statističnega urada med letoma 2010 in 2020 povečalo za skoraj 42%, na približno 1.700 gospodarstev.

Na kmetijski zbornici se je število prošenj za nasvet o preusmeritvi iz običajnega v ekološko kmetovanje v zadnjih letih znatno povečalo - nove zahteve prihajajo vsak dan. "Pri preusmeritvi kmetijske dejavnosti je treba upoštevati veliko dejavnikov, "  pojasnjuje dr. Ulrich Klischat, vodja oddelka za ekološko kmetovanje pri kmetijski zbornici. Gre za spremembe na področju upravljanja in trženja, poleg pozitivnih vidikov pa je še veliko birokratskih in praktičnih izzivov. "

Svetovalc

 Manj denarja večjim posestvom

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
05.03.2021 10:39 (pred 3 dnevi)

Zvezna ministrica za kmetijstvo Julia Klöckner je predstavila ključne točke načrta za izvajanje reforme skupne kmetijske politike ( SKP) v Nemčiji po letu 2023. Velike kmetije naj bi v prihodnosti prejemale manj sredstev, več denarja pa naj bi priteklo iz neposrednih plačil v razvoj podeželja. O predlogih bodo še glasovali.


Za zdaj ostajajo odprte različna podrobna vprašanja. Predloge je treba uskladiti tudi v zvezni vladi.Glede na izid pogajanj na ravni EU pa bodo izvedli tudi nadaljnje prilagoditve vsebine. Zvezna ministrica za kmetijstvo Julia Klöckner je pojasnila: "Vsem je jasno, da morajo biti spremembe, na evropski ravni smo se skupaj odločili za promocijo manjših kmetij, mladih kmetov in več okoljskih storitev.

Več denarja za 2. steber

V skladu z načrti zveznega ministrstva naj bi del sredstev od neposrednih plačil (prvi steber SKP) preusmerili na razvoj podeželja (drugi steber) in sicer od  leta 2023 s sedanjih 6 na 8 odstotkov. Za nemške kmete prerazporeditev pomeni zmanjšanj

Konec marca »super trialog«

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
04.03.2021 09:44 (pred 4 dnevi)

 

Bruseljski pogajalci za skupno kmetijsko politiko približujejo pogaljalska stališča.  Predsedstvo Sveta EU bi želelo že marca presekati nerešena pogajalska vprašanja. Očitno je v pogajanjih o skupni kmetijski politiki (SKP) v Bruslju premik, čerpav so poslanci Evropskega parlamenta so razočarani nad načinom pogajanj s Svetom EU.

Številne kritike pa letijo na račun tega, da države članice pri preveč vprašanjih nočejo sklepati kompromisov, zato se je odzvalo tudi portugalsko predsedstvo Sveta EU. Portugalska kmetijska ministrica in predsednica Sveta EU za kmetijstvo Maria do Céu Antunes je napovedala tako imenovani "super trialog", v katerem se želi pogajati o vseh predpisih EU SKP na najvišji ravni. Običajno pogajalci o posameznih pravnih besedilih razpravljajo v trialogu le na tehnični ravni, brez udeležbe visokih predstavnikov EU,.

 Na simpoziju združenja kmetov Baden-Württemberg je bil predsednik kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu Norbert Lins (CDU) prepričan, da bi lahko

Staviti bi morali na ekološko hrano

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
04.03.2021 08:47 (pred 4 dnevi)

Uroš Macerl je v Sloveniji in svetu znan kmet in okoljski aktivist, ki je leta 2017 dobil mednarodno Goldmanovo nagrado, ker mu je uspelo v okviru skupine Ekokrog leta 2015 ustaviti sosežig petrolkoksa in nevarnih industrijskih odpadkov v cementarni Lafarge v Trbovljah. Od takrat so na njegovi kmetiji v Ravenski vasi nad Zagorjem, na kateri redi drobnico, zadihali s polnimi pljuči. Bil je načelen in se s kmetijo Zelena trava, kot se imenuje njihov delček Ravenske vasi, usmeril v ekološko pridelavo šele potem, ko so vetrovi iz doline prenehali prenašati nevarne delce. S sinom Urhom je ovčerejo razširil na 250 ovc s predelavo in klavnico. Dnevi so namenjeni ovcam, večeri pa še vedno okoljevarstvu. Uroš si prizadeva, da se Sava zaradi hidroenergetskega lobija ne bi tudi v srednjem toku spremenila v sosledje jezer, tako kot od Radeč navzdol. Na težave v načelno zelo »zeleni« Sloveniji pa opozarja tudi v kmetijstvu.

Z rejo pri nas najbolj razširjenih ovac jezersko-solčavske pasme, križano z

Veliko razočaranje za mlekarje FrieslandCampine

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
03.03.2021 19:08 (pred 4 dnevi)

 
Rejci molznic za FrieslandCampina ne bodo prejeli nobenega dodatnega plačila za ceno mleka za leto 2020. Razlog je drastičen padec dobička zadružne mlekarne.

Za leto 2020 FrieslandCampina ne bo doplačevala mleka. Poleg tega ne bo izdajala nobene članske obveznice. Zadružnim pridelovalci imajo skupaj za 138 milijonov evrov manj dohodka v primerjavi s prejšnjim letom, in to potem, ko je cena mleka mlekarne že lani padla za 5,9 odstotka na 35,72 evra za 100 kg mleka."Veliko razočaranje za naše člane," je dejal generalni direktor Hein Schumacher, komentirajoč danes predstavljene letne rezultate mlekarskega velikana. Vzrok za razočaranje je pandemija korone. Rezultat poslovanja FrieslandCampina je pandemija močno prizadel posredno in neposredno, je dejal Schumacher. Rezultat bo pod pritiskom tudi v prvi polovici letošnjega leta.

Kot je napovedala družba, se je dobiček iz poslovanja leta 2020 zmanjšal za 38 odstotkov na 268 milijonov evrov. Korona ni bila edina stvar, ki je negativno vpliva

Korupcija v kmetijstvu v Srednji in Vzhodni Evropi

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.03.2021 09:45 (pred 6 dnevi)

Parlmentarna skupina Zeleni EU so  25. februarja predstavili študijo "Kam gre denar EU?" V njej so izpostavljene sistematične goljufije z denarjem kmetijskega sklada EU v Srednji in Vzhodni Evropi. Nepotizem in navzkrižja interesov vodijo do korupcije in bogatenja vodilnih politikov. Študija  kaže, da se na Madžarskem, Češkem, v Romuniji, Bolgariji in na Slovaškem kmetijski skladi EU zlorabljajo za bogatenje in korupcijo.

Kot primer  za preiskavo navaja navzkrižje interesov češkega premierja Andreja Babiša zaradi kmetijskega podjetja Agrofert. Družbe Agrofert holdinga bi lahko zaradi sodelovanja s premierjem   neupravičeno obogatele v milijonskih zneskih, kar je že bilo predmet preiskav Komisije in odbora za proračunski nadzor EU.

Glede na študijo je bilo veliko najbogatejših ljudi prejemnikov kmetijskih sredstev EU tudi na Madžarskem.   Večina jih ima tesne osebne in gospodarske vezi s premierjem Viktorjem Orbanom in njegovo vlado Fidesz.

 Otežen   dostop do zemljišč in sredstev EU
Dru

Dnevi za ovce, večeri za okoljevarstvo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.03.2021 08:36 (pred 6 dnevi)

Uroš Macerl, mednarodno znan okoljski aktivist iz Zagorja ob Savi, in njegov sin Urh se na dveh kmetijah preživljata z ekološko ovčerejo in sta jo s svojo klavnico, konfekcioniranjem ter zorenjem mesa pripeljala na raven, ki zagotavlja vrhunsko kakovost mesa in višjo dodano vrednost kmetiji.

V Ravenski vasi nad Zagorjem, kjer je pred tridesetimi leti začel s prirejo kmetovati Uroš, in na kmetiji na Trojanah, ki jo je dobil pred nekaj leti sedaj mladi prevzemnik Urh, redita skupaj 250 ovac in obdelujeta 40 hektarjev. Glavni dohodek je meso jezersko-solčavske pasme ovc, križane z romanovsko, ki ga prodajata po slovenskih hotelih in na dvorišču. Ker je poraba ovčetine v Sloveniji izjemno nizka, povprečno manj kot kilogram po prebivalcu, imajo rejci še veliko dela s promocijo mesa drobnice, zato porabo pospešujejo v skupnem promocijskem projektu.

Poglejte kratek video prispevek s kmetije ZELENA TRAVA. 

Uroševi večeri pa so še vedno rezervirani za razgaljanje kapitalskih interesov na rač

Kmetijstvo mora izboljšati upravljanje z vodami  

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.02.2021 15:03 (Feb 26, 2021)

 

Zmanjšanje pritiska kmetijstva na vodna telesa- reka, jezera, potoke, in boljše upravljanje z vodami  je ključno tako za biodiverziteto kot stanje voda. Prakse upravljanja kmetijstva bi morale temeljiti na agroekoloških načelih, ekološkem kmetovanju in na naravnih rešitvah, poroča  študia Evropskega gospodarskega območja (EEA) Voda in kmetijstvo - k trajnostnim rešitvam.

 Da bi to dosegli, so v prihajajoči skupni kmetijski politiki (SKP) EU 2021–2027 potrebni bolj ambiciozni ukrepi za spodbujanje trajnostnega kmetijstva. Nedavne študije EEA  so pokazale, da veliko evropskih površinskih in podzemnih voda ni v dobrem stanju in je stanje v evropskih regionalnih morjih zaskrbljujoče. Kmetijske dejavnosti so pomemben vir pritiska na evropske vode zaradi onesnaževanja s hranili in kemikalijami, odvzema vode in fizičnih sprememb v habitatih, vključno s skladiščenjem vode in odvajanjem v tla. Odziv na te izzive je nujen, saj vplivi podnebnih sprememb v nekaterih delih Evrope zaostrujejo pri

S pametnim kmetovanjem nad podnebne spremembe

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.02.2021 08:57 (Feb 25, 2021)

 

Evropski kmetje so ob podpori EU uspeli ohraniti oskrbo s hrano v trgovinah v času koronavirusne krize, toda na obzorju se kaže še en izziv: podnebne spremembe in s tem potreba po bolj trajnostnih kmetijskih praksah, da bi zadostili naraščajočemu povpraševanju po hrani in hkrati varovali okolje.

EU je zato okrepila podporo kmetom po Evropi, da lahko izkoristijo pametno kmetijsko tehnologijo in se bolje pripravijo na prihodnje izzive. Med takšnimi primeri je projekt LIFE GAIA Sense, ki ga financira EU. Le-ta poteka na 18 predstavitvenih kmetijah po Grčiji, Španiji in na Portugalskem, cilj pa je nasvete posredovati še 750 kmetom.

 

NA POTI K PAMETNEMU KMETOVANJU

Pristop LIFE GAIA Sense za pametno kmetovanje koristi tako kmetom kot okolju. Vodilo je uporaba senzorjev okoli kmetijskih površin tako, da bodo podatki o pridelkih na voljo v realnem času.

Spremljanje pridelkov ne poteka samo na zemlji, ampak tudi iz vesolja. Zahvaljujoč vesoljskemu programu EU in vodilni satelitski tehnologi

Inštitut za oljkarstvo še vedno brez prostorov

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.02.2021 08:29 (Feb 25, 2021)

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je po požaru (2017) objekta Livade v Izoli, kjer je imel prostore njihov in edini slovenski laboratorij za nadzor kakovosti oljčnega olja, že tri leta v najetih začasnih prostorih.

Vse od takrat so posredovali številne dokumente z upanjem na rešitev in obveščali tudi obe pristojni ministrstvi. Problematiko so predstavili v začetku februarja na spletni konferenci Sveta za oljkarstvo tudi kmetijskemu ministru dr. Jožetu Podgoršku. Na seji so potrdili kot predsednika Sveta za oljkarstvo Elivna Klobaso, predsednika Društva oljkarjev slovenske Istre (DOSI), in za podpredsednico dr. Majo Podgornik, sicer predsednico Zveze društev Oljkarjev Slovenije. Spregovorili so tudi o še vedno nerešeni uporabi oljčnih tropin kot gnojila v oljčnikih.

Prelistajte in s klikom na pasico naročite priročnik OLJKA slovenskih avtorjev, izvrstnih strokovnjakov s področja oljkarstva. 

Inštitut za oljkarstvo (IZO), ki je od leta 1997 gradil str

Kmet prodajal konvencionalno meso kot ekološko

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.02.2021 17:43 (Feb 23, 2021)


60-letni kmet je v ponedeljek na začetku sojenja deželnemu sodišču v Schwerinu priznal, da že leta prodaja običajno meso kot drago ekološko meso in na ta način pridobil 1,6 milijona evrov koristi. Po poročanju medijev mu sodišče očita posebno hudo prevaro.

Moški iz okolice Lübenheena v okrožju Ludwigslust-Parchim naj bi med letoma 2010 in 2015 prodal meso  okoli 6.650 prašičev in 350 govedi kot ekološko, čeprav to ni bilo res.Na začetku sojenja v ponedeljek je obtoženi kmet priznal, da je ponaredil račune za nakup ekološke krme. Nato je te račune med kontrolami predstavil revizorju s kmetijskega uradain podelili so mu  ekološki certifikat. Njemu v prid je bilo dejstvo, da je bil nadzor izveden precej malomarno, je kritiziral državni tožilec. Poleg tega sta bila kontrolor in obdolženec prijatelja.
Po obtožnici je bila skupna škoda 1,6 milijona evrov. Obtoženi je poleg dodatnega prihodka od napačnega ekološkega mesa skrival tudi dohodek in napačno prejemal subvencije. Po navedbah sodišča

Izjemni dodatni stroški

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
22.02.2021 09:07 (Feb 22, 2021)

Koronakriza številna podjetja poriva na rob obstoja. Zvezno združenje za predelavo sadja, zelenjavo in krompir( BOGK), Kulinaria in druge so zato pozvale nemško zvezno ministrico Julijo Klöcknerja, naj skliče gospodarski vrh za prehrambeno industrijo".

Lani so predelovalno industrijo sadja in zelenjave obremenili izjemni dodatni stroški. Podjetja lahko nadaljnja vlaganja v čedalje bolj trajnostno proizvodnjo izvajajo le s podporo svojih partnerjev v sektorju maloprodaje hrane, opozarja Christoph Freitag, generalni direktor Zveznega združenja za predelavo sadja, zelenjave in krompirja (BOGK).

V letu 2020 so po njegovih besedah ​nastali izredno visoki dodatni stroški v celotni dobavni verigi. "Glede na slabe donose v zadnjih letih so marže pri predelavi sadja in zelenjave na splošno prenizke, ​​da bi nadomestile to povečanje stroškov," pravi Freitag. Sprva je imela pandemija najbolj negativen vpliv na nabavo sadja, zelenjave in gob. Zaradi začetnih omejitev prevoza iz sadjarsko-zelenjad

Ekološki trg v EU se je povečal na 45 milijard evrov

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.02.2021 12:17 (Feb 19, 2021)

 
Ekološki trg v Evropi se je leta 2019 povečal za nadaljnjih osem odstotkov na 45 milijard evrov. Danska je z 12,1 odstotka dosegla najvišji tržni delež na svetovnem trgu. To je razvidno iz podatkov, ki so jih to 17. februarja predstavili na spletnem sejmu Biofachu i švicarski raziskovalni center FiBL, Kmetijsko tržno informacijsko društvo AMI in IFOAM.
Delež ekoloških površin v Evropi se je leta 2019 povečal za 5,9 odstotka in tako predstavlja 3,3 odstotka celotne kmetijske površine - v Evropski uniji 8,1 odstotka. V Franciji so se ekološke površine povečale za skoraj 206.000 hektarjev, v Ukrajini nekaj manj kot 159.000 hektarjev, v Španiji pa več kot 108.000 hektarjev. Španija je s skoraj 2,4 milijona hektarjev še vedno država z največ ekološkimi površinami v Evropi, sledita ji Francija (2,2 milijona hektarjev) in Italija (2 milijona hektarjev). Lichtenstein je imel z 41 odstotki najvišji ekološki delež kmetijskih zemljišč po vsem svetu, sledi mu Avstrija s 26,1 odstotka.
Največji eko

Kozjanski park praznuje 40 let

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.02.2021 10:41 (Feb 19, 2021)Letos obeležuje obletnice kar petih zavarovanih območij v Sloveniji – 40. let Kozjanskega parka, 60. let Triglavskega narodnega parka, 25. let Parka Škocjanske jame, 20. let Krajinskega parka Sečoveljske soline in 10. let Krajinskega parka Radensko polje. Zavarovana območja v Sloveniji zajemajo 2.701 km2, kar je 13,3 odstotka ozemlja države. Prizadevanja za varovanje tistih območij narave, kjer so strnjena največja bogastva in lepote narave, imajo v Sloveniji že dolgo zgodovino.

regijski park Kozjanski park je eno najstarejših širših zavarovanih območij v Sloveniji in večji del parka je uvrščen med  območja Natura 2000.. Narava in človek sta se v tisočletjih skupnega življenja neločljivo povezala ter s svojim ravnanjem vplivata eden na drugega.

Kozjanski park obsega 206 km2 območja, ki ga sestavljajo gozdnato hribovje z otoki suhih travišč, sadjarsko gričevje in mokrotne doline ob vodotokih. Razgibanost površja ustvarjajo hudourniške grape in pojavi osamelega krasa - vrtače, brezna,

Ključni ukrep za vinarje je promocija

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.02.2021 09:14 (Feb 16, 2021)

 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v začetku februarja mudil na delovnem obisku v Goriški regiji, kjer se je seznanil s stanjem v kmetijstvu, živilski industriji in vinogradništvu ter s posledicami zaradi epidemije. Seznanil se je tudi z razvojnimi načrti v regiji, ki so pomembni za stabilno preživetje oz. reševanje sektorjev v težavah ter na drugi strani priložnosti za zgodbe, kot so Evropska gastronomska regija, predsedovanje Slovenije EU in turizem na podeželju.

Kmetijski minister se je v Tolminu sestal z vodstvoma Mlekarne Planika ter tamkajšnje kmetijske zadruge. Osrednja tema pogovora je bila seznanitev s stanjem kmetijstva in z njim povezanih aktivnosti v luči povezovanja in sodelovanja s kmetijsko zadrugo in mlekarno. Sestanek se je nadaljeval z razvojnimi temami za regijo in možnostjo vzpostavitve aktivnosti, ki bi povezovale kmetije, podjetja in lokalno skupnost v skupno uspešno zgodbo. Z župani občin Tolmin, Bovec in Kobarid so se v po

Za odprte nemške meje za tuje sezonske delavce

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
15.02.2021 12:09 (Feb 15, 2021)

 Široko zavezništvo kmetijskih združenj poziva zvezno vlado, naj ohrani odprte meje za tuje sezonske delavce in omogoči zaposlovanje brez zavarovanja do 115 dni leta 2021.

 

Brez tuje delovne sile ne bo mogoče opraviti pomembnega dela na kmetijahkar ogroža preskrbo prebivalstva s svežo hrano, je dejal predsednik Združenja nemških kmetov ( DBV) Joachim Rukwied. »Odvisni smo od tujih zaposlenih. Samoumevno je, da med zaposlitvijo v Nemčiji dobijo najboljšo možno zdravstveno zaščito, zlasti v času pandemije. Da bi zavarovali zaposlene pred okužbo s koronavirusom, so naša podjetja lani izvedla obsežne ukrepe za varnosti pri delu. Da so ti uspeli, kaže nizka stopnja okužbe na kmetijah, «je dejal Rukwied.

 "Omejeno podaljšanje 70-dnevnega dovoljenja je privedlo tudi do zmanjšanja tveganja za okužbo," dodaja Martin Empl, predsednik splošnega združenja nemških združenj delodajalcev kmetijskih in gozdarskih dejavnosti. "Zaradi trajajoče pandemije potrebujemo podaljšanje na 115 dni leta 2021, da

Turisti se v zaraščeno krajino ne bodo vračali

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
15.02.2021 08:38 (Feb 15, 2021)

Jani Vreže iz Bobovega, je že 21 let predsednik Društva vinogradnikov in kletarjev Šmarje pri Jelšah z 176 člani, ki obdelujejo okrog 100 hektarjev vinogradov. Zaradi zamaha koronakrize, ki je najbolj prizadela prav vinarski sektor, pa je težko oceniti, ali se bodo na Sladki Gori, Tinskem, Virštanju in drugih strmih legah Šmarsko -virštanjskega okoliša, v katerem je trta na okrog 1500 ha, potili ljubitelje trte tudi v prihodnje.

Jani Vreže obdeluje kmetijo v Bobovem z očetom Francem, ki še vedno sam poreže okrog 0,4 ha vinograda nad domačijo nalepi razgledni točki na Šmarjem. V bližini kmetje pa je le četrt vinogradniških površin, ker obdelujeta 1,5 ha obdelujeta še v sedem kilometrov oddaljeni Sladki gori. Jani predstavlja na kmetiji tretjo generacijo Vrežetovih, vendar ta ne omogoča več preživetja, zato kmetuje ob službi. Že 30 let je zaposlen kot mlečni kontrolor v okviru selekcijske službe za govedo pri KGZ Celje. Ker pa se je število rej zadnja leta zmanjšalo in z njim tudi obseg

Kako povečati biotsko raznovrstnost z nasveti in smernicami

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.02.2021 11:40 (Feb 12, 2021)

Združenje ekoloških kmetov Nemčije Bioland se že nekaj let zanaša na  nasvete za ohranjanje narave za kmete in od leta 2021 uporablja nov sistem ocenjevanja biotske raznovrstnosti. Ali lahko  na ta način povečajo biotsko raznovrstnost?

 Novembra 2019 je Bioland kot prvo nemško združenje za ekološko kmetovanje sprejelo izčrpne smernice za spodbujanje biotske raznovrstnosti na kmetijah. Te so začele veljati v začetku leta 2021. Na četrtkovi zimski konferenci DLG  je koncept in prve rezultate predstavila Katharina Schertler, ki deluje na področju varstva narave pri združenju Bioland.

Schertler vidi velik primanjkljaj v izobraževanju, povezanem z ohranjanjem narave in biotsko raznovrstnostjo. V kmetijskem usposabljanju ali študijah se ta tema redko obravnava poglobljeno. V praksi se mora strokovnjak večkrat spoprijeti s podjetji, ki imajo težave pri uresničevanju svojih želja po večji raznovrstnosti biotske raznovrstnosti, ker nimajo strokovnega znanja. Bioland se s tem informacijskim pri

Obstajajo samo poraženci

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.02.2021 11:25 (Feb 12, 2021)

Po besedah ​​Michela Barnierja so Britanci zdaj sami. Normalizacija trenutno močno ovirane trgovine bo trajala dolgo. Tudi veterinarska spričevala so dolgoročno še vedno potrebna.

 Brexit je od začetka leta ohromil trgovino z Združenim kraljestvom. Michel Barnier, nekdanji glavni pogajalec EU v pogajanjih o brexitu, predvideva okrevanje v prihodnjih mesecih, vendar ne pričakuje popolne normalizacije.

Padajoča trgovina z Združenim kraljestvom je bila delno posledica pandemije korone, dejal Barnier. Toda nekatere ovire obstajajo tudi po koncu pandemije. Za dostavo hrane bi bilo treba priložiti potrebne spremne dokumente za uvoz iz tretjih držav.

Barnier ni upal, da bi EU začasno lahko trgovala brez veterinarskih spričeval. Poleg tega bo EU zagotovila, da bo Združeno kraljestvo spoštovalo dogovorjene standarde v kmetijskem sektorju. Trenutno se natančno spremljajo odobritve fitofarmacevtskih sredstev v Združenem kraljestvu.

 Britanci so nedavno odobrili neonikotinoide za semena sladkorne

Skoraj vsaka četrta kmetija ekološka

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.02.2021 19:04 (Feb 10, 2021)

 

V Nemčiji se trend preusmeritve kmetj v ekološko kmetovanje nadaljuje.  Skoraj vsaka četrta kmetija v regiji Mecklenburg-Predpomorjansko je že ekološka. Kmetijski minister dr. Till Backhaus je predstavil sedanje številke.

Območje ekološke pridelave v Mecklenburg-Predpomorjanski se je med januarjem 2020 in februarjem 2021 povečalo za 13.527 hektarjev s 169.033 hektarjev na 182.560 hektarjev. S približno 13,5% uporabne kmetijske površine upravlja 1135 certificiranih ekoloških kmetij. Nadaljnjih 115 kmetij je v tem obdobju prešlo na ekološko kmetovanje; skoraj vsaka četrta kmetija je zdaj certificirana za ekološko kmetovanje (24%). "Nadaljnja rast trga z ekološkimi proizvodi v Nemčiji je tesno povezana s povečanjem površin," je dejal kmetijski minister dr. Backhaus v torek na predstavitvi številk. Po ocenah BÖLW (Zveza ekološke živilskih proizvalacev)  so potrošniki leta 2019 za ekološko hrano namenili približno 11,97 milijarde EUR, kar je približno 10-odstotno povečanje.

Pričakuje tud

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj