Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
KMEČKI GLAS
Geza Grabar
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Dragica Heric KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Matej Stepec
Jerneja Ksir

Kategorija: ekološko.kmetijstvo

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Goljufije v ekološkem kmetijstvu
Kmetje izgubljajo dodano vrednost, ki jo zagotavlja ekološko kmetijstvo
Krepitev dialoga med urbanimi in podeželskimi območji
Najboljša vina Posavja v kleti Krško
Nemške zemlje se polaščajo nekmetijski vlagatelji
Težje in nepredvidljivo vinogradniško leto
Plaz podražitev v kmetijski pridelavi
Evropa ostaja največja izvoznica mleka
Revolucija podeželja z mladimi vinarji
Korupcija pri kmetijskih subvencijah v vzhodnoevropskih državah
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
ANEK
( 6 )
avstrija
( 13 )
Belgija
( 2 )
Biofach
( 1 )
Bioland
( 1 )
brexit
( 1 )
carine
( 1 )
čebele
( 2 )
cena
( 1 )
cene
( 1 )
češka
( 1 )
cipro
( 1 )
covid19
( 1 )
danska
( 4 )
drGosar
( 1 )
Dujc
( 1 )
durum
( 1 )
EFSA
( 4 )
erozija
( 1 )
etika
( 1 )
eu
( 35 )
Europol
( 1 )
Evropa
( 2 )
FADN
( 1 )
fao
( 2 )
ffs
( 4 )
fižol
( 1 )
francija
( 15 )
gifosat
( 1 )
gnojila
( 1 )
GSO
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 2 )
humus
( 1 )
IFOAM
( 1 )
Irska
( 1 )
istra
( 3 )
italija
( 6 )
izdelki
( 2 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 12 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
jajca
( 1 )
kmetije
( 1 )
kodeks
( 1 )
koruza
( 3 )
kpop
( 1 )
kras
( 3 )
krma
( 1 )
krompir
( 2 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
maroni
( 1 )
med
( 1 )
meso
( 6 )
MKGP
( 9 )
mleko
( 4 )
Mura
( 2 )
nagrada
( 1 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 55 )
neurja
( 1 )
Newbie
( 1 )
noela
( 1 )
okolje
( 2 )
Oleum
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 2 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
penine
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
pira
( 1 )
Poljska
( 2 )
poplave
( 1 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 2 )
potica
( 1 )
požari
( 1 )
pozeba
( 2 )
projekt
( 1 )
Prowein
( 2 )
Ptice
( 1 )
Ptuj
( 2 )
Pucer
( 1 )
razpis
( 2 )
rebula
( 1 )
refošk
( 3 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
RRA Rod
( 1 )
rusija
( 4 )
sadje
( 1 )
Sanabor
( 1 )
semena
( 2 )
siri
( 1 )
SKP
( 25 )
sladkor
( 1 )
slogan
( 1 )
SLOVENIJA
( 11 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
suša
( 1 )
Švica
( 3 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 2 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 2 )
trst
( 3 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
UVOZ
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 57 )
vino
( 11 )
vinol
( 1 )
ZDA
( 10 )
žetev
( 2 )
žita
( 5 )
živila
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
September 2021
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kmetje izgubljajo dodano vrednost, ki jo zagotavlja ekološko kmetijstvo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.09.2021 10:29 (pred 5 dnevi)

 Trg z ekološko hrano je najhitreje rastoči trg v kmetijstvu v EU, zato je preusmeritev dela kmetov v pridelavo zdrave in z vidika varovanja narave in podnebnih sprememb bolj ustrezno obliko kmetovanja realna v vseh članicah. Za preusmeritev pa potrebujejo kmetje ustrezno podporno okolje in finančne podpore. Mladi kmetje že sedaj najbolje razumejo prednosti, ki jih na trgu zagotavljajo ekološki pridelki. Na srečanju deležnikov ekološkega sektorja so razpravljali tako o aktualnem evropskem akcijskem načrtu ekološkega kmetovanja (ANEK) kot slovenskem strateškem načrtu SKP 2023–2027.

Elena Panichi iz Direktorata za kmetijstvo pri Evropski komisiji je poudarila, da ekološki trg živil ni več nišni, temveč del globalnega prehranskega trga in potrebuje trdne temelje v pridelavi. ANEK EU pa je dober način, da pridejo države do skupnega cilja – 25 % kmetijskih zemljišč, preusmerjenih v eko. Zato so potrebne dodatne informiranje o prednostih ekološke pridelave tako med kmeti kot kupci, pa tudi v

Goljufije v ekološkem kmetijstvu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.09.2021 10:21 (pred 5 dnevi)

V svetu so goljufije z ekološkimi izdelki stalnica. In pri iskanju goljufov je bil več krat aktiven že celo Europol, saj je šlo za vrednosti več milijonov evrov. Storilci pa so podjetja in kmetje doma in v tujini.

Ponavljajoče se primer goljufij je označevanje običajnih izdelkov kot ekoloških. Pogosto gre to na škodo uvoženih pa tudi lokalnih izdelkov, - kot kaže trenutni primer prašičereja iz Mecklenburga v Zahodni Pomeraniji v Nemčiji. 

Evropska komisija je v preteklosti že izvedla obsežne preglede in odkrila številne primere. Pogosto niso bili prizadeti samo posamezni kmetje, kar ni nič nenavadnega, ker je šlo v več primerih za velike  goljufije. Škoda je pogosto znašala več milijonov evrov, kar dokazujejo primeri v Italiji in Španiji, ki jih je odkril Europol.

Na tej točki postane očiten glavni razlog za ponavljajoče se primere goljufij: namreč zelo visoke stopnje dobička, ki je možen pri označevanju običajnih proizvodov kot ekoloških.Njihove cene so pogosto več kot dvakrat višje

Srečanje visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.08.2021 12:00 (Aug 25, 2021)

Med  25. in 28. 8. 2021 poteka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru (FKBV) redno letno delovno srečanje Mreže visokošolskih učiteljev ekološkega kmetijstva ENOAT (European network of Organic Agriculture Teachers). Namen srečanja je medsebojna seznanitev udeležencev s trendi in novostmi v študijskih programih ekološkega kmetijstva vključno z agroekologijo, izmenjava in prikaz inovativnih pedagoških metod, novih konceptov poučevanja za visokošolski nivo in mednarodnih/nacionalnih projektov, ki jih izvajajo udeleženci.

Vključitev članov fakultete pred več kot dvema desetletjema je bila tudi podlaga za vzpostavitev študijskega programa ekološko kmetijstvo na FKBV.

V okviru treh delavnic so letos še posebej obravnavane teme o  pomenu ekološkega kmetijstva za varovanje okolja,  vključevanju ekoloških živil prehrano uporabnikov v javnih zavodih in drugih gostinskih lokalih ter  ciljih Zelenega dogovora EU in Strategije »Od njive do vilic  ki predvideva najmanj

Vino prodaja oljčno olje

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
17.08.2021 09:12 (Aug 17, 2021)

 

V okolica Trsta, na kraškem robu, se je ohranilo le malo kmetijstva, kar ga je ostalo, pa je na manjših kmetijah tržaških Slovencev, ki so znane po stoletni tradiciji in izjemno kakovostnih pridelkih. Toda zaradi trpke politične zgodovine jim je ostalo le malo zemlje. V občini Dolina, v dolini Glinščice pod Socerbom, so po 2. svetovni vojni večino zemlje slovenskih kmetov italijanski oblastniki nacionalizirali in na njih zgradili rezervoarje za sedanji transalpski naftovod, iz katerega se pretaka nafta iz Miljskega zaliva v notranjost Evrope.

»Moj nono je zato emigriral v Buenos Aires, oče se je preusmeril v knjigovodstvo in tudi sam sem končal ekonomsko šolo v Trstu. Z nacionalizacijo kmetijskih zemljišč so nam posekali kmetijske korenine in to zanalašč. Ker pa nisem želel biti celo življenje za računalnikom, sem se preusmeril nazaj v kmetijstvo,« ob obisku v kleti, ki jo je sam zgradil v bivšem molzišču zadruge Dolina na Dolgi Kroni, ob prostorih jahalnega kluba, pove Rado Kocj

Brez dodatnih sredstev in prenosa znanja napredka ne bo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
27.07.2021 09:42 (Jul 27, 2021)

Akcijski načrti ekološkega kmetovanja( ANEK) do 2027 bo tlakoval pot razvoja tega sektorja kot del slovenskega strateškega načrta (SN) skupne kmetijske politike (SKP) v obdobju 2023-2027. Zato so zelo pomembna izhodišča in kompromisi, ki bodo obeh dokumentih doseženi v pravkar potekajoči javni razpravi o predlogu SN, še pomembnejše pa so pomanjkljivosti in pripombe iz stroke in prakse, na katere opozarjajo v predlagatelja obeh dokumentov -Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kritična stališča na drugi slovenski ANEK do 2027 (prvi je začrtal cilje do leta 2015) so predstavili tudi udeleženci okrogle mize o razvoju slovenskega ekološkega kmetijstva kot ključnega področja za doseganje ciljev zelene in zdrave Slovenije 2030 v Kovorju pri Tržiču, ki jo je junija organiziral Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj (CTRPK) na ekološki kmetiji Šlibar.

Udeležil se je je tudi Borut Sajovic, župan občine Tržič, in uvodoma poudaril, da smo to, kar jemo, zato se je treba potrudi

Za zastavljeni cilj potrebnih  pet do desetkrat več sredstev  

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.07.2021 11:59 (Jul 01, 2021)

Mednarodna zveza ekoloških kmetijskih gibanj IFOAM za Evropo poudarja, kolikšen delež nacionalnih proračunov evropske skupne kmetijske politike bo treba nameniti ekološkemu kmetovanju v vseh državah članicah, da bi do leta 2030 dosegli povprečni cilj EU 25 odstotkov kmetijskih zemljišč v ekološki obdelavi.

Po raziskavi, ki jo je naročila organizacija IFOAM  Evropa, bi morala Evropska unija od leta 2023 dalje nameniti tri do petkratnik sedanjega zneska proračuna SKP za predelavo in vzdrževanje ekološkega kmetovanja. Glede na njihov potencialni nacionalni cilj, izhodišče in stopnje plačil bi morale države članice v nekaterih primerih nameniti 10-krat več državnega proračuna za podpore ukrepom ekološkemu kmetijstvu.

 

Jan Plagge, predsednik IFOAM   za Evropo je  izjavil: „Kljub razočarajočemu dogovoru o uredbi o strateških načrtih SKP se države članice še vedno soočajo z veliko odgovornostjo, da zagotovijo, da bo naslednja SKP reševala propadanje biotske raznovrstnosti in podnebno krizo.

Prvo slovensko ekološko pivo izpod Kriške gore

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
30.06.2021 08:10 (Jun 30, 2021)

Kmetijo Šlibar je Gregor prevzel od očeta kot mladi gospodar leta 2007, ko je kandidiral na evropska sredstva za mladega prevzemnika in jih tudi prejel. Oba z ženo Moniko sta kot diplomirana agronoma pustila dobri službi na kmetijskem ministrstvu in se odločila za nadaljevanje dela na že preusmerjeni ekološki kmetiji, certifikat so prejeli 2003. Na kmetiji sta si ustvarila družino s šestimi otroki in si razdelila delo, hkrati pa na široko sprejemata kupce v domači Trgovin'ci in zadnja leta tudi goste v glampingu.

Glavna dejavnost na kmetiji z osmimi hektarji njivskih površin je poljedelstvo. To temelji na štiriletnem kolobarju, ki je različen na dobrih in slabših njivah. Na dobrih njivah kolobarijo s pšenico, krompirjem, koruzo in vmesno zimsko ozelenitvijo z deteljno-travnimi mešanicami po spravilu krompirja. Na slabših njivah pridelujejo piro, ječmen, ajdo, oves, kamut. Dohodkovno najpomembnejše žito je pira. Za žita orjejo površine klasično in plitko. Ozelenitveni posevki so detelje

Raje kot težave iščem rešitve

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.05.2021 09:18 (May 18, 2021)

»V srednji kmetijski šoli v Rakičanu si nikoli nisem mislil, da bom poljedelec, sedaj pa pri poljedelskih delih v ekološkem načinu kmetovanja najbolj uživam in sem ponosen in zadovoljen kmet,« nam pove Mihec Rozmarič v Veržeju. Na posestvu starih staršev nadaljuje tradicijo z ženo Natalijo, ki je bila še nedavno zaposlena kot računovodkinja, sedaj pa je zaposlena kot asistentka hčeri Barbari, in s sinom Urošem, ki je zaključil študij za strojnega inženirja in magistrski študij oblikovanja in je tudi bodoči naslednik.

Rozmaričevi so sedaj najbolj znani po bučnem in drugih oljih, žitih, mokah, kašah in novih izdelkih, kot je bučna moka. Začetek kmetovanja pa je bil klasičen. Mihec je podedoval od babice 3,5 hektarja veliko kmetijo, poleg katere je v središču Veržeja živel s starši, vendar pa onadva nista kmetovala. »Babica mi je leta 1991 predala kmetijo s staro hišo in z devetnajstimi leti sem bil mladi prevzemnik v pravem pomenu besede. V turnusu sem redil za Ihan 200 prašičev, zadnji

Nove evropske smernice za ekološko kmetovanje

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
13.05.2021 14:03 (May 13, 2021)

1. januarja 2022 bo začela veljati nova uredba EU za ekološko kmetovanje. Spremembe za ekološke kmete je za Agrarheute predstavil Peter Rohrig, iz nemške Zveze ekološke živilske industrije (BÖLW). 

Kako močno bodo vplivale spremembe v uredbi za eko kmetovanje na ekološke kmetije?

V pridelavi  bodo spremembe le na nekaterih področjih. Za govedorejce in prašičerejce se ohranja večina dosedanjih pravil. Bistvena nova pravila pa se nanašajo na perutninarstvo. Med drugim bo zahtevan višji delež krme, ki ga pridelajo kmetije same: zahtevan delež se bo za prežvekovalce povečal iz  60 na 70 odstotkov in z perutnino in prašiče iz 20 na 30 odstotkov. Tudi v rastlinski pridelavi, vključno s pridelavo v rastlinjakih bo le nekaj novosti.

 Novost bo tudi, da je lahko ekološka pridelava le v tleh, kar pomeni, da hidroponika ne spada v ekološko kmetovanje. V ZDA je drugače, ker dovoljujejo hidroponiko tudi v ekološkem kmetijstvu. V Evropi so se deležniki po daljši razpravi  sporazumeli drugače. Torej

Glavna uganka ostajajo sredstva

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
04.05.2021 09:59 (May 04, 2021)

Od 23. aprila je objavljen nov slovenski Akcijski načrt ekološkega kmetovanja (ANEK) do leta 2027, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in bo v javni razpravi do 17. maja. Drugi slovenski ANEK (prvi je nastal 2005) je na osnovi javnega naročila pripravila Zadruga ekoloških proizvajalcev Istre in zbrala ter oblikovala stališča deležnikov na desetih delavnicah in prek spletne ankete med junijem in januarjem 2020.

Nacionalni akcijski načrti članic EU bodo dopolnjevali strateške načrte SKP, tako da bodo zasledovali skupni evropski cilj zviševanja deleža kmetijskih zemljišč v ekološki pridelavi na 25 % obdelovalnih kmetijskih zemljišč. Predlog v slovenskem ANEK-u je nekoliko nižji, 20 % kmetijskih zemljišč, o katerem pa se morajo deležniki še uskladiti. Slovenska strategija za ekološko kmetijstvo je predstavljena na 45 straneh z analizo prednosti in slabosti, vizijo eko kmetijstva do 2027 in opredelitvijo potreb, ciljev in ukrepov po prednostnih področjih. Sku

Švicarji naj bi glasovali o prepovedi pesticidov

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
12.04.2021 22:17 (Apr 12, 2021)

 13. junija naj bi v Švici glasovali o dveh zelo skrajnih pobudah, ki bi tam bistveno spremenile kmetijstvo. Poleg tega bi lahko primanjkovalo hrane in strmo naraščale cene, piše kmetijski bloger dr. Willi Kremer-Schillings v svojem zadnjem prispevku na www.bauerwilli.com. Obstajata dva predloga: Pobuda za pitno vodo (TWI) želi, da prejemajo neposredna plačila samo tiste kmetje, ki pridelujejo brez pesticidov. Poleg tega ne bi smeli uporabljati antibiotikov in redili bi lahko le toliko živali, kolikor jih je mogoče hraniti s krmo, pridelano na kmetiji.

 Podjetja, ki tega ne morejo upoštevati, v prihodnosti ne bi smela več prejemati neposrednih plačil.  Pobuda za prepoved pesticidov (PVI) prepoveduje uporabo sintetičnih pesticidov v kmetijski pridelavi. Prepovedan bi bil tudi uvoz živil, ki vsebujejo sintetične pesticide ali so bili pridelana s pomočjo takšnih izdelkov v komercialne namene. Kremer-Schillings se je pogovarjal s Samuelom Guggisbergom, predsednikom Združenja kmetov in kmet

Evropski akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.03.2021 09:44 (Mar 26, 2021)

Evropska komisija je 25. marca predstavila akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave. Njegov splošni cilj je spodbuditi pridelavo in porabo  ekoloških proizvodov in povečati do leta 2030 ekološko kmetovanje na 25 odstotkov kmetijskih zemljišč. Akcijski načrt upošteva rezultate javnega posvetovanja,  ki je potekalo med septembrom in novembrom 2020. Države članice je Komisija pozvala, naj v svojih načrtih SKP določijo nacionalne vrednosti za doseganje teh ciljev, pojasniti pa bodo morale, kako nameravajo na podlagi svojih lokalnih razmer in potreb doseči ta cilj z uporabo ukrepov SKP.

 

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je ob predstavitvi akcijskega načrta dejal :

Ekološko kmetovanje je zelo koristno za okolje, saj prispeva k zdravi prsti, zmanjšuje onesnaževanje zraka in vode ter izboljšuje biotsko raznovrstnost. Hkrati v zadnjem desetletju povpraševanje raste hitreje od pridelave,  zato ekološki sektor udeležencem prinaša gospodarske koristi.«

Komisija d

Kmetiji Černelič mednarodna nagrada za upravljanje z zemljišči

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.03.2021 09:12 (Mar 19, 2021)

Evropska organizacija lastnikov zemljišč (ELO) je med devetnajstimi kandidati iz devetih držav Zvonetu Černeliču iz Dečnega sela pri Brežicah podelila nagrado za njegov izjemen prispevek k razvoju načina kmetovanja, ki varuje tla in okolje. To prestižno nagrado je tako prvič v petnajstih letih, odkar jo podeljujejo, dobil projekt iz Slovenije.

Nagrada za upravljanje z zemljišči in tlemi (Land and Soil Management Award) podelijo najboljšim praksam rabe zemljišč in ravnanja s tlemi za omilitev degradacije tal, erozije, zmanjšanja vsebnosti organske snovi, onesnaženja, zbitosti tal, pa tudi zmanjšanja biotske pestrosti tal, zasoljevanja, poplav in plazov. Namen natečaja je nagraditi izjemne dosežke, ki spodbujajo nove pristope pri varovanju kmetijskih tal, kot tudi izboljšati ozaveščenost o pomembnih funkcijah tal. Z nagrajenimi projekti želijo povečati prepoznavnost tovrstnih načinov kmetovanja tako na lokalni, nacionalni kot tudi na evropski ravni in spodbuditi kmete, da svoje kmetovanj

Zaupati moramo svojim koreninam

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.03.2021 08:48 (Mar 16, 2021)

Valter Mlečnik je znan slovenski ekološki vinogradnik in pridelovalec maceriranih oz. oranžnih vin v Bukovici pri Novi Gorici, njegova družina se trtam posveča že vse od 1820. Po 6,8 hektarja vinogradov (na katerih pridela v letniku le 12 tisoč buteljk) na robu Biljenskih gričev se sprehaja z občutkom za ustvarjanje skupaj z naravo kot po svojih alhambrskih rajskih vrtovih, v katerih se tudi za navidezno spontanostjo skriva generacijsko znanje. Njihov obseg pa je Valter pretekla leta skrčil za dva hektarja, ker je bilo dela na zahteven ekološki način za družino preveč.

Najstarejši vinograd Angel, uradno iz sauvignonassa, po starem furlanskega tokaja, je 1947 ob domačiji zasadil že Valterjev dedek Angel in dobrih 200 trt je še vedno v dobri rodni kondiciji. Tega sedaj obrezuje sin Klemen in s tem vinogradniške škarje in ključne odločitve na kmetiji prevzema od očeta, ki razmišlja generacijsko. »Trta je kot otrok, zato jo je treba spremljati v zrelost od rojstva.« Skupaj sta načrtovala v

V Nemčiji lani 8 odstotkov večja prireja  ekoloških jajc

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
15.03.2021 13:11 (Mar 15, 2021)

Ekološka prireja  jajc se  v Nemčiji že leta povečuje in se je v primerjavi z letom 2019 povečala za 8,1%. Povečuje se tudi prirejena količina jajc iz proste reje.V Nemčiji je bilo leta 2020 v rejah z vsaj 3000 kokoši  prirejenih približno 12,9 milijarde jajc. Kot navja Zvezni statistični urad (Destatis), je bilo to za 3,4% več kot leto prej.

V letu 2020 se je prireja  jajc najbolj povečala v ekološki prireji, ki že leta narašča. V primerjavi z letom 2019 se je znova povečala, in sicer za 8,1% na 1,6 milijarde jajc. Posledično se je število kokoši nesnic v ekološki prireji  povprečju letno povečalo za skoraj 440.000 na 5,3 milijona živali (+ 6,8%).

Tudi v prosti reji je bilo več  kokoši nesnic kot prejšnje leto. Leta 2020 je bilo na ta način prirejenih 2,6 milijarde jajc, kar ustreza 8,7-odstotnemu povečanju v primerjavi z letom 2019. Število kokoši nesnic  v prosti reji se je povečalo za 582 000 na leto na 8,8 milijona živali (+ 7,1%).

Večina jajc, prirejenih v Nemčiji pa še vedno pri

Na slepem tiru

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.03.2021 12:17 (Mar 10, 2021)

Evropska komisija si je v skladu z »zelenimi cilji« za prihodnjo finančno obdobje 2023–2027 zastavila ambiciozen cilj »ozelenitve« celotnega kmetijstva s povečanjem ekološkega kmetovanja na 25 odstotkov kmetijskih površin. Ti cilji naj bi spremenili pravila igre tudi v kmetijsko najbolj intenzivnih državah, vendar pa se je v zadnjem obdobju Nemčija kot ena najpomembnejših med njimi vsaj delno usmerila že sama.

V državi, ki ima največji, 12 milijard vreden trg z ekološkimi živili v EU, zavzemajo površine v ekološki pridelavi (podatki iz leta 2019) 1,29 milijona hektarjev oziroma 7,8 % vseh kmetijskih površin na nekaj več kot 34.000 kmetijah. To je sicer še daleč od četrtine vseh obdelovalnih površin na 23 odstotkih kmetijskih gospodarstev, kot jih dosega v eko najbolj usmerjena država Avstrija. Toda delež ekoloških kmetov v obeh raste, glavna pogoja za to pa sta, poudarjajo, delujoči trg in ustrezna strokovna podpora.

Glede na razmere na globalnih kmetijskih trgih, na katerih so dodale

Staviti bi morali na ekološko hrano

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
04.03.2021 08:47 (Mar 04, 2021)

Uroš Macerl je v Sloveniji in svetu znan kmet in okoljski aktivist, ki je leta 2017 dobil mednarodno Goldmanovo nagrado, ker mu je uspelo v okviru skupine Ekokrog leta 2015 ustaviti sosežig petrolkoksa in nevarnih industrijskih odpadkov v cementarni Lafarge v Trbovljah. Od takrat so na njegovi kmetiji v Ravenski vasi nad Zagorjem, na kateri redi drobnico, zadihali s polnimi pljuči. Bil je načelen in se s kmetijo Zelena trava, kot se imenuje njihov delček Ravenske vasi, usmeril v ekološko pridelavo šele potem, ko so vetrovi iz doline prenehali prenašati nevarne delce. S sinom Urhom je ovčerejo razširil na 250 ovc s predelavo in klavnico. Dnevi so namenjeni ovcam, večeri pa še vedno okoljevarstvu. Uroš si prizadeva, da se Sava zaradi hidroenergetskega lobija ne bi tudi v srednjem toku spremenila v sosledje jezer, tako kot od Radeč navzdol. Na težave v načelno zelo »zeleni« Sloveniji pa opozarja tudi v kmetijstvu.

Z rejo pri nas najbolj razširjenih ovac jezersko-solčavske pasme, križano z

Dnevi za ovce, večeri za okoljevarstvo

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.03.2021 08:36 (Mar 02, 2021)

Uroš Macerl, mednarodno znan okoljski aktivist iz Zagorja ob Savi, in njegov sin Urh se na dveh kmetijah preživljata z ekološko ovčerejo in sta jo s svojo klavnico, konfekcioniranjem ter zorenjem mesa pripeljala na raven, ki zagotavlja vrhunsko kakovost mesa in višjo dodano vrednost kmetiji.

V Ravenski vasi nad Zagorjem, kjer je pred tridesetimi leti začel s prirejo kmetovati Uroš, in na kmetiji na Trojanah, ki jo je dobil pred nekaj leti sedaj mladi prevzemnik Urh, redita skupaj 250 ovac in obdelujeta 40 hektarjev. Glavni dohodek je meso jezersko-solčavske pasme ovc, križane z romanovsko, ki ga prodajata po slovenskih hotelih in na dvorišču. Ker je poraba ovčetine v Sloveniji izjemno nizka, povprečno manj kot kilogram po prebivalcu, imajo rejci še veliko dela s promocijo mesa drobnice, zato porabo pospešujejo v skupnem promocijskem projektu.

Poglejte kratek video prispevek s kmetije ZELENA TRAVA. 

Uroševi večeri pa so še vedno rezervirani za razgaljanje kapitalskih interesov na rač

Skoraj vsaka četrta kmetija ekološka

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
10.02.2021 19:04 (Feb 10, 2021)

 

V Nemčiji se trend preusmeritve kmetj v ekološko kmetovanje nadaljuje.  Skoraj vsaka četrta kmetija v regiji Mecklenburg-Predpomorjansko je že ekološka. Kmetijski minister dr. Till Backhaus je predstavil sedanje številke.

Območje ekološke pridelave v Mecklenburg-Predpomorjanski se je med januarjem 2020 in februarjem 2021 povečalo za 13.527 hektarjev s 169.033 hektarjev na 182.560 hektarjev. S približno 13,5% uporabne kmetijske površine upravlja 1135 certificiranih ekoloških kmetij. Nadaljnjih 115 kmetij je v tem obdobju prešlo na ekološko kmetovanje; skoraj vsaka četrta kmetija je zdaj certificirana za ekološko kmetovanje (24%). "Nadaljnja rast trga z ekološkimi proizvodi v Nemčiji je tesno povezana s povečanjem površin," je dejal kmetijski minister dr. Backhaus v torek na predstavitvi številk. Po ocenah BÖLW (Zveza ekološke živilskih proizvalacev)  so potrošniki leta 2019 za ekološko hrano namenili približno 11,97 milijarde EUR, kar je približno 10-odstotno povečanje.

Pričakuje tud

Vodič po istrskih ekoloških kmetijah

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
09.02.2021 09:58 (Feb 09, 2021)

V okviru projekta EKOSOP ISTRA so na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica - izpostavi oddelka za kmetijsko svetovanje v Kopru, izdali Vodič po ekoloških kmetijah Slovenske Istre. V ekološki pridelavi so istrski kmetje in ribiči prepoznali priložnost, da potrošnikom zagotovijo kakovostne lokalne pridelke in izdelke

Ekološka pridelava zagotavlja visoko kakovostno in varno hrano z bogato prehransko vrednostjo. V vodiču boste našli podatke o tem, kje se te kmetije nahajajo, kaj vam ponujajo, kdaj jih lahko obiščete in kako stopite v stik z njimi. Zbrali in uredili so podatke ter fotografije zainteresiranih kmetij v prvi tovrstni knjižici, ki predstavlja pestrost istrskih ekoloških pridelkov in izdelkov. Prepričani so, da boste v »Vodiču po ekoloških kmetijah Slovenske Istre« našli informacije o tem, kje se kmetije nahajajo, kaj vam ponujajo, kdaj jih lahko obiščete in kako stopite v stik z njimi.

 Na volje sta tako elektronska kot tiskano oblika vodiča, slednjo je  mogoče doobiti na n

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj