Darja Zemljič KMEČKI GLAS

Prijatelji (10)
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Barbara Remec KMEČKI GLAS
Geza Grabar
KMEČKI GLAS
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir

Kategorija: nemčija

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Ohranjanje tradicije je predaja ognja, ne čaščenje pepela
Koronakriza jih pri gradnji kleti ni ustavila
Evropska komisija začenja javno posvetovanje o pesticidih
Živinorejci poraženci krize, ekološki kmetje pridobili
Povečanje humusa v tleh na Kozjanskem
Zeleni teden v Berlinu letos le digitalen
Po štirih letih ledena trgatev
Kakovost vina je mogoče precej izboljšati že z malo denarja
Mednarodni javni poziv k raziskovanju na področju ekološkega kmetijstva
Prazne vinske ceste, polne vinske kleti
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
afrika
( 1 )
Belgija
( 1 )
čebele
( 1 )
cene
( 1 )
covid19
( 1 )
danska
( 1 )
EFSA
( 2 )
eu
( 16 )
Evropa
( 2 )
ffs
( 2 )
fižol
( 1 )
gifosat
( 1 )
GSO
( 1 )
Haloze
( 1 )
Hrana
( 1 )
humus
( 1 )
Irska
( 1 )
istra
( 2 )
italija
( 5 )
izdelki
( 1 )
Izola
( 1 )
izvoz
( 5 )
jabolka
( 1 )
Jagode
( 2 )
kodeks
( 1 )
koruza
( 2 )
kpop
( 1 )
kras
( 1 )
krompir
( 1 )
Kropa
( 1 )
latvija
( 1 )
Leader
( 1 )
Maribor
( 2 )
meso
( 2 )
MKGP
( 6 )
mleko
( 1 )
Mura
( 2 )
nagrade
( 1 )
nemčija
( 31 )
Newbie
( 1 )
okolje
( 1 )
Oljka
( 1 )
Ormož
( 2 )
oves
( 1 )
ozn
( 1 )
Piemont
( 1 )
pinela
( 1 )
Poljska
( 2 )
Porenje
( 1 )
Posavje
( 1 )
potica
( 1 )
pozeba
( 2 )
projekt
( 1 )
Prowein
( 2 )
Ptice
( 1 )
Ptuj
( 1 )
razpis
( 2 )
refošk
( 1 )
Romunja
( 1 )
roundap
( 1 )
rusija
( 3 )
siri
( 1 )
SKP
( 15 )
soja
( 1 )
sto
( 1 )
Švica
( 1 )
tatovi
( 1 )
tečaj
( 1 )
teran
( 1 )
Tilia
( 1 )
tožbe
( 1 )
trgatev
( 2 )
trst
( 1 )
Turizem
( 2 )
uredba
( 1 )
Vina
( 1 )
vinarstvo
( 37 )
vino
( 5 )
ZDA
( 3 )
žetev
( 1 )
žita
( 3 )
živila
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Živinorejci poraženci krize, ekološki kmetje pridobili

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
25.01.2021 12:46 (pred 2 dnevi)

Število živinorejskih kmetij  v Nemčiji- tako z molznicami kot prašiči močno upada. Za to obstajajo socialni in ekonomski razlogi. Hkrati se na preostalih gospodarstvih povečuje število živali.

Eden od razlogov za zmanjševanje števila lastnikov živali v Nemčiji so verjetno vedno večje zahteve in padec dohodka od živinoreje. Negativne posledice imajo  še tekoče družbene razprave o živinoreji in zaščiti podnebja ter o uživanju mesa. V vsakem primeru so posledice vse večjega gospodarskega in družbenega pritiska na lastnike živali jasne.

Nemški Zvezni statistični urad (Destatis) v okviru sedanjega kmetijskega popisa ugotavlja, da je med živinorejskimi kmetijami  opazen trend koncentracije, zmanjšuje se tudi čreda živali, vendar ta razvoj spremlja še večji upad števila živinorejskih kmetij. Posledično se povprečno število živali na kmetijo povečuje. 

Število prašičerejcev se  je  v zadnjih 10 letih zmanjšali za 40 odstotkov oziroma za približno 13.000 kmetij - na dobrih 20.000 kmetij, afriš

Nemčija zaostruje okoljske zahteve pri izvedbi nove SKP

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
13.01.2021 19:48 (Jan 13, 2021)

Nemška okoljska ministrica Svenja Schulze je danes v Nemčiji predstavila svoje zahteve po reformirani kmetijski politiki- med njimi zahteva vsaj 30 odstotkov neposrednih plačil za nove okoljske predpise in vsaj 10 odstotkov zemljišč za zaščito vrst.  Njihove ideje vsebinsko skoraj popolnoma sovpadajo s stališčem  delovne skupine ministrov za okolje zveznih držav.

 Na današnji tiskovni konferenci je Schulzejeva  dejala, da  je Zvezno kmetijsko ministrstvo imelo samo  nekaj vprašanj, je zdaj podalo nekaj odgovorov. Politika SPD je spomnila  na pismo kmetijske ministrice Julije Klöckner o izvajanju kmetijske reforme v Nemčiji, ki ga je prejšnji teden poslala državnim kmetijskim ministrom. Schulzejeva  poudarja, da "je treba v večjih delih kmetijstva nujno ukrepati, da bi izboljšali vpliv na okolje". Zato se zavzema za daljnosežno preusmeritev političnega okvira. Kmetijstva, ki okolju ni prijazno in učinkovito, "si ne moremo privoščiti," je dejala Schulzejeva.

 Ministrica za okolje natančn

Mladi se vse bolj odpovedujejo mesu

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
07.01.2021 11:48 (Jan 07, 2021)

 

Glede na to, da v Sloveniji nimamo najnovejših raziskav o navadah porabnikov, bodo dobrodošli podatki zadnje  mini raziskave o uživanju mesa med mladimi v Nemčiji, ki jo je predstavil Top agrar. Novosti  namreč s časovnim zamikom slej ko prej pridejo tudi k nam.

Poraba mesa med prebivalstvom , mlajšim od  30 let, v Nemčiji opazno upada. Znanstveniki v tem vidijo politični trend in ne stvar okusa. Delež mladostnikov in mlajših odraslih, ki se prehranjujejo brezmesno ali z nizko vsebnostjo mesa, narašča. To kaže raziskava iz jeseni 2020, ki jo je izvedla skupina znanstvenikov pod vodstvom göttingenskega kmetijskega ekonomista Achima Spillerja. Glede na to 10,4% mlajših od 30 let uživa  vegetarijansko in 2,3% vegansko, oz. se jih je odrekla mesu skoraj  13%. To je približno dvakrat več kot v splošni populaciji, zaključujejo znanstveniki. A tudi njihovo število se tam povečuje: pred desetimi leti je bilo 4,3%, danes pa po različnih študijah približno 6%.

K zmanjšanju uživanja mesa pri

Krave, siri, bioplinarna, vrtec

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
06.01.2021 13:16 (Jan 06, 2021)

Na severu regije Šlezija-Holštajn je družina Metzegr- Petersen izgradila ekološko kmetijstvo s sirarno, restavracijo, trgovinico, bioplinarno in celo vrtcem.Na kosilu se vsak dan srečajo sodelavci in lastniki kmetije ob dolgi mizi. Na galeriji nove restavracije  in trgovine na ekološki kmetiji se pogovarjajo predvsem o delu, konkretno tudi o pokvarjeni črpalki za mleko. Na ogledu Jasper Metzger- Petersen(36), ki vodi del posestva predstavi, kako deluje njihovo pestro posestvo Backensholz.

Krožno gospodarjenje

Krave in sirarna so temelj posestva v kraju Oster- Ohrstedt (okrožje Severna Frizija). Okrog 450 krav (brez podmladka), 700 hektarjev travnikov in njiv so osnova posestva, na katerem že več kot 40 let kmetujejo po ekoloških smernicah. K temu spada predelava surovega mleka od leta 1991. Preostanek mleka njihovih krav je predelanih v sire le 20 metrov  od toplega vimena in stojišča. Specialitete iz surovega ekološkega mleka prodajo v svoji prodajalnici na posestvu in v svoji restav

Nemški trg z živili obvladuje pet trgovskih verig

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
05.01.2021 08:47 (Jan 05, 2021)

 

Nemški trg z živili  si deli le pet trgovskih verig. V mednarodni primerjavi je tržni delež diskontov  v Nemčiji še vedno zelo visok in znaša 44,9%.Skupina Edeka je še vedno največji trgovec s hrano v Nemčiji, piše Top agrar. 

Trgovina na drobno s hrano v Nemčiji je največji prodajni kanal za nemške proizvajalce hrane. Leta 2019 je dosegla prodajo, vključno z neživili, v višini 252,7 milijarde evrov.  To je za dva odstotka več kot v prejšnjem letu, piše Nemška zveza kmetov(DBV) v poročilu o stanju na trgu. Prehranski sektor, vključen v poročilo, se je povečal za 2,1% na 210,0 milijarde evrov.

Koncentracija podjetij je velika, pet največjih podjetij - Edeka, Rewe, Schwarz-Gruppe, Aldi in Metro - imajo skoraj 76-odstotni tržni delež. Nasprotno pa je več kot 6.100, v   glavnem malih in srednje velikih proizvajalcev živil. Ta neenakomerno porazdeljena pogajalska izhodišča povzročajo ostro konkurenco na področju kakovosti in cen med proizvajalci živil in s tem močno konkurenco na seznamih

Domačo nalogo mora opraviti tudi trgovina

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
28.12.2020 10:18 (Dec 28, 2020)

Nemška kmetijska ministrica Julija  Klöckner je predstavila svoj osnutek kodeksa za  trgovini z živili na drobno,  hkrati pa napoveduje  tej tudi strožja pravila. Klöcknerjeva poziva živilsko trgovino na drobno, naj bo pri trgovinskem kodeksu bolj konkretna.

 V začetku decembra je Julia Klöckner v intervjuju s predstavniki velikih trgovskih živilskih verig predlagala, naj se uvede prostovoljni kodeks ravnanja  maloprodajnega sektorja do kmetijstva. Kmalu pred božičem  so se je politiki CDU posvetovali  s trgovskim sektorjem  o osnutku kodeksa, a ne preveč uspešno.

Ministrica je  v sporočilu za javnost ostro napadla trgovina, podjetnike in trgovska združenja  pa  opozorila, naj končno postanejo bolj  konkretni in ne zavlačujejo. Klöcknerjeva  zavrača mešani sklad, ki naj bi ga država na predlog trgovcev ustanovila z pomoč kmetom. Mešani sklad, sestavljen iz denarja podjetij in davkoplačevalcev je zavrnila kot pravno problematičen in nezdružljiv z zakonodajo o proračunu.

Poudarila je,

Zelo visoke cene, izjemno majhen trg

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.12.2020 12:07 (Dec 23, 2020)

Trg ekološko prirejenih prašičev je izredno majhen - niti en odstotek prašičev v Nemčiji ni prirejenih po eko pravilih in to se v zadnjih letih skoraj ni spremenilo. Ekološko svinjsko meso bo leta 2020 doseglo približno 31.200 ton - v dveh letih se bo to povečalo za 1.200 ton ali 4 odstotke.

S klikom na naslovico prelistajte in naročite povsem nov priročnik PAŠTETE in drugi mesni shranki. VABLJENI K NAKUPU. 

Očitno se zdi celo prednost za stabilnost cen, da prireja  in prodaja potekata skoraj izključno pod pogodbeno določenimi pogoji. Cene zato nihajo bolj  kot na običajnem trgu prašičev. Na slednjem so močna nihanja cen povezana s ponudbo inpovpraševanjem - tako imenovani prašičerejski cikli.

Trg ekoloških prašičev se je leta 2018 nekoliko okrepil. Takrat se je v populacija prašičev in količina prirejene  svinjine povečala hitreje kot prej - za približno 16 odstotkov na približno 30.000 ton. Po tem pa je rast ponovno oslabela - kljub letos povečanemu povpraševanju v  maloprodaji.

Prowein 2021 odpovedan

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.12.2020 09:57 (Dec 16, 2020)

Največji vinski sejem na svetu Prowein v Düsseldorfu je odpovedan tudi v za leto 2021. Ta korak je bil v vinski industriji pričakovan, saj so oganizatorji tega največjega nemškega sejemskega središča napovedali, da zaradi pandemije pred aprilom 2021 ne bo sejmov.

Razen redkih sejmov bodo vsi, vključno s ProWeinom , prihodnje leto odpovedani. Oktobra je sejem poskušal vzpostaviti premostitvene ukrepemed sejemskim delovanjem in zaščitnimi ukrepi, tako da bi ProWein podaljšal iz običajnih treh na pet dni in omejil obisk na 10.000 obiskovalcev.To bi še vedno zadoščalo, da bi dosegli približno 80 odstotkov števila obiskovalcev - če bi sploh prišlo toliko gostov. V vinski industriji so takoj po razglasitvi teh načrtov dvomili, da bi bilo dovolj razstavljavcev pripravljenih praktično podvojiti osnovne stroške za osebje in nastanitev, če bi bilo poleg tega mogoče manj stikov s strankami kot običajno. Številni veliki razstavljavci so  zato zadnjih nekaj tednih že naznanili, da bi v tem primeru

Znatno manjša setev oljne repice

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
02.12.2020 11:20 (Dec 02, 2020)

 Površine, posejane z oljno ogrščico v Evropi letošnjo jesen, so manjše kot v prejšnjem letu in tudi manjše od petletnega povprečja, ker so kmetje posejali več zimskih žit, piše Agrarheute.

Medtem ko so bili v severni Evropi in Poljski pogoji za setev in vznik oljne repice dobri, so padavine in poplavljanje polj v prvi polovici oktobra poškodovale rastline v večjih delih Evrope. Setev oljne ogrščice pa so pri nekaterih glavnih pridelovalcih prvotno ovirala predvsem  zelo suha tla. Večina Evrope je imela od sredine oktobra ugodne vremenske razmere za setev ozimnih žit in obiranje preostalih pridelkov. Vendar so te ugodne razmere prišle prepozno za setev oljne ogrščice v številnih velikih pridelovalkah poljščin.

 Zato je ocena, da bodo površine z oljno repice po ravnijo prejšnjega leta in pod petletnim povprečjem. V nasprotju s tem je bila kampanja setve ozimnih žit končana pravočasno in v zelo dobrih razmerah v večini delov severne Evrope. Vendar so pogoste oktobrske padavine upočasnile

Poraba mesa postopno pada

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
01.12.2020 09:10 (Dec 01, 2020)

Poraba mesa na prebivalca v Nemčiji se je po novembrskih podatkih  oddelka za statistko EU v zadnjih štiri letih zmanjšala s približno 65,1 kilograma v letu 2016 na 61,3 kg v 2020. Poraba naj bi se zmanjšala tudi v Italiji in Franciji. Vendar naj bi se poraba v celotni EU povečala, največji porast naj bi dosegla Poljska.

Poraba mesa v Nemčiji

Medtem ko naj bi se poraba nemškega mesa zmanjšala, naj bi se prodajna vrednost nadomestkov za meso v Nemčiji povečala. Poleg tega narašča delež gospodinjstev, ki se imajo za fleksitarna- kar pomeni, da so večinoma vegetarijanska, le občasno pa jedo meso ali ribe.  Nemčija pa ima med evropskimi državami največji delež mladih, ki se imajo za vegetarijance.

Poraba mesa v Veliki Britaniji

Leta 2018 je v Združenem kraljestvu 16 odstotkov novih živilskih izdelkov brez ali ali so ustrezali  veganskim standardom. Delež  vegetarijanskih in veganskih izdelkov je bil prvič višji kot v Nemčiji. Trg v Združenem kraljestvu se spreminja in se približuje nemške

Zahteva po sprostitvi neonikotinoidov za varstvo sladkorne pese

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
23.11.2020 09:08 (Nov 23, 2020)


Kmetijska političarka Carina Konrad iz Svobodne demokratske stranke ( FDP) Nemčije  vidi edino možnost varstvo sladkorne pese pred rumenico kot s 
sredstvi, ki vsebujejo neonikotinoide. Poslanska skupina FDP želi zato spet sprostiti uporabo sredstva, ki vsebujejo neonikotinoide pri pridelavi sladkorne pese.

Zato je ta teden sprejela predlog, o katerem bi lahko v kmetijskem odboru Bundestaga razpravljali že ta teden. "Čim več časa bo minilo, večje bo tveganje, da v letu 2021 za pridelavo sladkorne pese ne bo na voljo ustreznih sredstev ," piše FDP v svoji prošnji.

Od septembra so bili pri Zveznem uradu za varstvo potrošnikov in varno hrano (BVL) v Nemčiji vloženi zahtevki za odobritev nujnih vlog za  fitofarmacevtska sredstva z učinkovinama klotianidin in tiametoksam, o čemer pa še ni odločeno. FDP zdaj zvezno vlado poziva, naj odobri vloge za fitofarmacevtska sredstva, ki vsebujejo neonikotinoide, za obdelavo semen sladkorne pese.
Širjenje rumenice kaže, da ne obstaja druga možnost kemič

Kaj bi bilo, če bi bilo vso kmetijstvo ekološko?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.11.2020 13:59 (Nov 19, 2020)

Ekološki razcvet med kmeti je bil v glavnem posledica gospodarskih vzrokov. V zadnjem času sta bila to predvsem posledica dveh dejavnikov - na eni strani sorazmerno visoke cene ekoloških pridelkov in visoke subvencije za ekološko pridelavo. Več ekološke pridelave si želijo tudi politiki in potrošniki, prav tako tudi ekološka združenja. Kaj če bi bili vsi kmetje  vključeni v ekološko pridelavo, ali bi bilo  kmetijstvo potem  boljše? Nekaj scenarijev in razmišljanj so nanizali v Agrarheute.

Prehod na eko se zdi skoraj kot naravna zakonitost - medtem ko se število konvencionalnih kmetij dramatično zmanjšuje, število ekoloških kmetov še naprej narašča. V zadnjih dvajsetih letih se je število običajnih kmetij prepolovilo. Polovica  od preostalih  kmetij pa so polkmetije, ker dohodek od kmetijske pridelave ne zadošča.  Zdi se, da sedanja kmetijska politika pospešuje strukturne spremembe - čeprav trdi nasprotno.
Povsem drugače je pri ekoloških kmetijah: tu se je število kmetij v istem obdobju

Ali se prehod na ekološko kmetovanje izplača?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.11.2020 15:15 (Nov 16, 2020)

 Za rejce molznic se lahko splača prehod na ekološko rejo, ne da bi bilo treba povečati število živali. Vendar pa ostane manj površin za druge pridelke.

 Uspešna preusmeritev kmetije v ekološko kmetovanje je odvisna od dobrega načrtovanja in posameznih razmer. Matematični primeri kažejo, da lahko prehod pri bavarski kmetijskih gospodarstvih uspešen.

Svetovalno podjetje Ecovis Agrar z matematičnimi primeri priaže, da lahko ekološke kmetije dosežejo višjo prodajo, dobiček in stopnjo pokritjakot običajne kmetije. Ta rezultat temelji na podatkih o kmetijski strukturi na Bavarskem. Kdor razmišlja, da bi svojo kmetijo preusmeril v ekološko kmetovanje, bi moral najprej razmisliti o praktičnih izzivih in šele nato o gospodarskih usmeritvi.

Obdobje preusmeritve je obdobje  učenja

Zlasti v poljedelstvu morajo ekološke kmetije načrtovati več časa in truda za pridelavo poljščin. To je še posebej opazno pri korenovkah, pojasnjuje Ecovis.

Če je pritisk škodljivcev ali plevela večji, je treba pričako

Vsak nemški kmet nahrani 140 ljudi

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
16.11.2020 13:45 (Nov 16, 2020)


Leta 1950 je nemški kmet nahranil 10 ljudi, sedaj nahrani vsak nemški kmet 140 ljudi, piše o izjemnem povečanja produktivnosti v kmetijstvu Agrarheute.

Pred 100 leti je bila Nemčija še vedno  kmetijska država. Okoli 38 odstotkov vseh  zaposlenih je delalo v kmetijstvu in tako ustvarilo skoraj 30 odstotkov celotne bruto dodane vrednosti države. Kmetovo delo okoli leta 1900 je dalo hrano le za približno štiri ljudi. Leta 1950 je kmet s svojim delom lahko nahranil 10, nadaljnjih deset let kasneje pa 17 ljudi. V naslednjih letih se je kmetijska produktivnost hitro povečala. Do leta 2000 se je to število povečalo na 127. Sedaj  lahko kmet teoretično nahrani 140 ljudi. To je dvakrat več kot leta 1990. Ta vsota vključuje samo hrano in krmo, pridelano v Nemčiji. Če k temu prištejemo  tudi krmo, ki jo nemški kmetje uvažajo iz tujine, da bi nahranili svoje živali, se število ljudi, ki jih lahko matematično nahrani s svojimi proizvodi, povzpne na 149.

Kmet je pred 100 leti na enem hektarju v povp

Dve tretjini pesticidov porabijo le štiri pridelovalke

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
26.10.2020 10:55 (Oct 26, 2020)

Evrostat zbira podatke o porabi pesticidov v okviru zbiranja kmetijsko-okoljskih kazalnikov, iz katerih je razvidno da je prodaja pesticidov na Eu avni stabilna.  Najbolj prodajana kategorija ( po zadnjih podatkih 2018) so fungicidi in  baktericidi. Nemčija, Španija, Francija in Italija pa porabijo same dve tretjini vseh pesticidov, prodanih v EU tako po podatkih v 2011 kot v 2018.


							   

V obdobju 2011–2018 je prodaja pesticidov v EU ostala bolj ali manj stabilna in znaša približno 360 000 ton na leto. Podatki o prodaji aktivnih snovi v pesticidih pa so zaupni in se nanašajo na  tri odstotke  obsega prodaje v tem obdobju.
14 držav članic EU je v letih 2011 in 2018 posredovalo nezaupne podatke za vse večje skupine. Za ostale države EU je vsaj ena največjih skupin snovi  zaupna in ovira primerjavo. Med letoma 2011 in 2018 se je skupni obseg prodanih aktivnih snovi pesticidov v teh 14 državah članicah EU nekoliko povečal, in sicer za 0,2 odstotka. Pomembno je omeniti, da je bila umaknjen

Kaj bi se zgodilo, če kmetje ne bi več dobili subvencij?

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
24.10.2020 14:28 (Oct 24, 2020)

Kmetije v Nemčiji skoraj polovico dohodka črpajo iz neposrednih plačil in drugih nepovratnih sredstev oz. subvencij.V primeru polkmetij - in takšnih je skoraj polovica, izvira celo več kot 90 odstotkov dohodka iz subvencij. Tudi velika vzhodnonemška podjetja več kot polovico dohodka črpajo iz Bruslja ali iz drugih virov financiranja.

 Zato si je težko predstavljati, da izguba tega ogromnega deleža dohodka dolgoročno ne bi spremenila kmetijske strukture v Nemčiji in Evropi. Toda strukturni prelom vsekakor ni potekal tako, kot zahtevajo politiki in ekonomisti vsvojih nedeljskih govorih, ker bi zlasti majhne, zelo subvencionirane kmetije v tem primeru verjetno propadle.

Ukinitev subvencij bi bilo močno čutiti pri najemu in zakupu kmetijskih zemljišč,vsaj v to so prepričani kmetijski ekonomisti, kot sta Harald Grethe z univerze Humboldt in Achim Spiller iz Göttingena. In nenazadnje bi posledični strukturni prelom vplival tudi na cene hrane. Vsekakor pa se tik pred prerazporeditvijo subvenc

Oves v Nemčij vse bolj priljubljen

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
19.10.2020 11:24 (Oct 19, 2020)

Med nemškimi kupci postaja oves vse bolj priljubljeno žito, in žetev ovsa v Nemčiji že dolgo ni bila tako velika kot letos.

Nemški kmetje so v minuli sezoni na 155.800 hektarjih poželi skoraj 714.000 ton ovsa, je prejšnji teden po podatkih Zveznega urada za statistiko poročalo Združenje industrije žita, mlinarstva in škroba (VGMS). Količina 700.000 ton je bila nazadnje presežena leta 2012. Kmetje so lanski rezultat presegli za 38 odstotkov. Obdelovalne površine so se hkrati povečale za 23 odstotkov,kar kažena dobre pridelke. Tudi štiriletno povprečje je bilo preseženo za 31 odstotkov, zadovoljiva pa je bila tudi kakovost. Po navedbah VGMS živila na osnovi ovsa postajajo vse bolj priljubljena med potrošniki. Eden od razlogov za to je njihov učinek na zdravje. Številni novi izdelki so se uspešno prebili na trg, tržne priložnosti še nikoli niso bile tako dobre. VGMS je poudaril, da je treba zadnje finančno leto zato uporabiti kot "začetno iskro" za dolgoročno in uspešno sodelovanje med km

Privatizacija zemljišč je omogočila konkurenčno kmetovanje

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
22.09.2020 15:12 (Sep 22, 2020)

 

 Delež  lastniških kmetijskih zemljišč v vzhodni Nemčiji se je od leta 1990 potrojil. Kmetijska struktura bi bila stabilna, če se ne bi z naložbami v kmetijska zemljišča ukvarjali tudi drugi vlagatelji.

 

Zvezna vlada izvaja v vzhodni Nemčiji   dobro  zemljiško politiko. Zakup in privatizacija nekdanjih državnih kmetijskih in gozdarskih površin sta ustvarila konkurenčna podjetja v vzhodni Nemčiji, piše v letnem poročilu o stanju  po nemške združitvi enotnosti, ki ga je predstavil komisar zvezne vlade za nove zvezne dežele Marco Wanderwitz. Poročilo ob 30. obletnici ponovne združitve povzema pretekla tri desetletja. Dejstvo, da se je delež zemljišč v lasti kmetijskih gospodarstev v novih zveznih deželah z prvotnih 10% povečal na več kot 30%, se šteje za uspeh privatizacije.

Vlada poudarja, da je kmetijska struktura v vzhodni Nemčiji stabilna. Potem ko so v prvih nekaj letih po  združitvi bila ustanovljena številna  nova podjetja, pa tudi ovire, je število podjetij že vrsto let približ

Laser bo dezinficiral perutninsko meso

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
14.09.2020 13:16 (Sep 14, 2020)

 

Perutninsko meso je pogosto onesnaženo z bakterijami. Obdelave s klorom v klavnem postopku je  koristna le v omejenem obsegu in v EU ni dovoljena. Laser Zentrum Hannover (LZH)  želi  zato v novem raziskovalnem projektu združiti ultravijolično lasersko obdelavo z uporabo bakteriofagov.

Campylobacter najdemo na skoraj polovici vseh brojlerjev, vsaka peta žival pa je kontaminirana s salmonelo. Za zmanjšanje bakterijske obremenitve znanstveniki LZH uporabljajo ultravijolično sevanje v raziskovalnem projektu ODLAB,ker ima razkuževalni učinek. Da bi čim bolj dosegli vsa mesta na trupu ali mesu, bo projektni partner Nemški inštitut za živilsko tehnologijo  preizkusil dodatno zdravljenje z bakteriofagi.
Bakteriofagi so virusi, ki napadajo bakterije. V tem primeru se uporabljajo fagi, specializirani za campylobacter, ki lahko uničijo bakterijske celice. S kombinacijo obeh tehnologij je treba čim spremeniti v neškodljive čim večje število mikrobov. V laboratorijskem obsegu zdaj razvijajo test

Drugo cepljenje odloča o zaslužku

Darja Zemljič KMEČKI GLAS
18.08.2020 09:11 (Aug 18, 2020)

V Nemčiji poteka javna razprava o kastraciji prašičev o cepljenju z improvacom tako v konvencionalni kot ekološki reji. V konvencionalni reji poteka praktično preizkušanje cepljenja v okviru projekta »100.000 merjascev«, saj bi imelo meso sicer neprijeten vonj. Crista Niemann, predstavnica Nemške zveze kmetov, je za Topagrar predstavila prve rezultate.

 V petih mesecih prašičev ne bo več mogoče kastrirati brez anestezije. Kako gledate na dovoljene alternativne možnosti kastracije s tržnega vidika ?

Trg za mlade merjasce je omejen, meso v predelavi pa ima pomembne pomanjkljivosti. Poleg izstopajočega nezaželenega vonja tudi kakovost maščob pri teh živalih ni najboljša. Narkoza z izofluranom je alternativna možnost za številne reje, za kar so dovoljene tudi številne naprave. Prašiče je mogoče potem prodati na trgu brez omejitev. Pri metodi vbrizganja je potrebna pomoč, vendar je vprašanje, ali imajo veterinarji na voljo dovolj osebja za dajanje narkoze. Zato bo potrebno najprej predstavi

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj