Članek
Koliko bodo zaslužili, bo kmalu odvisno od njihove učinkovitosti
Objavljeno Jun 17, 2015

"Na gospodarsko krizo smo odreagirali pozno. Plače so se v primerjavi tistimi v ostalih državah Evropske unije (EU) v tem času povečale, smo druga najbolj razsipna država v EU," poudarja minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Danes je predstavil načrte, ki jih ima vlada s plačami javnih uslužbencev.

"Kriterij mora biti masa plač in ne število delavcev ali višina posameznih plač. Želimo prenesti pristojnosti na predstojnike in vodje, da bodo imeli več manevrskega prostora za nagrajevanje v okviru določene mase plač. Tako se bomo lahko postopno izvili iz uravnilovke, kjer imamo plače nizke, tisti, ki so dobri in sposobni, pa ne morejo biti nagrajeni," napoveduje minister Boris Koprivnikar.

Že pred časom so bili zastavljeni trije cilji, ko gre za oblikovanje plačnega sistema v javnem sektorju. Država je želela kompakten in homogen sistem in to je tudi že dosegla. Deloma velja tudi pravilo, da mora biti primerljivo delo primerljivo plačano, še vedno pa je v povojih sistem nagrajevanja. Na tem področju bo treba še veliko narediti, je dejal minister.

Beri dalje...