Članek
Okoli 150 beguncev iz Dobove prepeljali v Postojno
Objavljeno Sep 18, 2015

Na območju Obrežja so policisti pri nedovoljenem prečkanju zelene meje ponoči prijeli 104 tujce. Približno 150 beguncev, ki so se včeraj z vlakom na dobovsko železniško postajo pripeljali iz Zagreba, so pred tem premestili v postojnski center za tujce. Policija z okrepitvami.

Na novomeški policijski upravi pravijo, da so pri prečkanju državne zelene meje prijete begunce odpeljali na policijsko postajo Brežice, kjer so v postopku vračanja. Po navedbah GPU je šlo za več manjših skupin ljudi, ki so mejo poskušali prečkati na različnih mestih. Skupaj jih je sicer 104.

Z njimi v tem trenutkupotekajo postopki v smeri vrnitve Hrvaški; namreč nihče od tujcev, ki so prišli k nam, ni v Sloveniji zaprosil za azil, zato pristojni organi peljejo postopke v smeri vrnitve državi, od koder so prišli. 

Policija o tem, kako se je pripravila na napoveda val beguncev, ne želi razkrivati podatkov, poudarjajo le, da se ves čas prilagajajo s tehniko in metodiko dela. Ponoči je območje preletaval helikopeter, območje so pregledovali s termovizijo, ki zaznava gibanje oseb. 

"Vsi si želimo, da bi naval šel mirno skozi"

Sprejemni center za begunce je civilna zaščita v Brežicah poleg policijske postaje postavila že sinoči; predvidena kapaciteta centra je od 250 do 300 oseb, ki bodo v centru evidentirane in napotene naprej glede na status.

Za prvi stik z migranti bodo skrbeli policisti, prevoz migrantov do sprejemnih centrov po državi (teh je načrtovanih 6) bo organiziran, pri oskrbi ljudi bo v sprejemnih centrih pomagal Rdeči križ, v centru bo vzpostavljena triaža kot osnovna medicinska pomoč, saj so številni migranti po dolgi poti izčrpani in dehidrirani.

Beri dalje...