Članek
Koliko beguncev lahko še pričakujemo, se ne ve
Objavljeno Sep 21, 2015

Po nekaterih informacijah naj bi proti Sloveniji prihajal nov val beguncev. Več tisoč naj bi se jih zbralo v Šidu na hrvaško-srbski meji. Nevladne organizacije takšnih informacij nimajo, notranja ministrica pravi, da migracijski tokovi vsekakor še ne bodo popustili, o številkah pa ne želi špekulirati.

Po nekaterih informacijah naj bi v Šid na srbsko-hrvaški meji prispel nov val beguncev, ki šteje okrog štiri tisoč ljudi. Kam jih bodo usmerili, v tem trenutku še ni jasno, po nekaterih informacijah naj bi ti begunci prihajali proti Bregani na hrvaški oziroma Obrežju na slovenski strani. 

Uradnih informacij o tem ni; po naših podatkih begunci iz Hrvaške ne želijo proti Madžarski, saj se tamkajšnjih organov bojijo. Najverjetneje se bo torej tudi nov val beguncev, ki je trenutno na Hrvaškem, proti željenemu severu podal skozi Slovenijo. 

S tem vprašanjem smo se obrnili tudi na notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki nam je povedala, da migracijski tokovi še ne popuščajo. Komunikacije s hrvaško policijo je po njenih besedah zaradi hrvaškega nesodelovanja onemogočena, glede številke beguncev, ki naj bi se še stekala proti slovenski meji, pa ne želi špekulirati.

"Ne, uradnih podatkov o namerah beguncev nimamo, a po poročilih nevladnih organizacij naj bi trenutni val nekoliko popuščal," pa je za naš portal povedal koordinator prostovoljcev na Obrežju,Jernej Agrež, prostovoljec humanitarne organizacije Adra. "Vendar pa je situacija popolnoma nepredvidljiva, mi se pripravljamo, kot da prihajajo novi. Reorganizirali bomo šotorišče, ga počistili in pospravili, dopolnili zaloge pomoči."

Beri dalje...