Članek
NKBM ni več naša druga največja banka
Objavljeno Oct 05, 2015

Na slovenskem bančnem trgu je vendarle prišlo do prve združitve dveh večjih bank. Z vpisom pripojitve Banke Celje k Abanki Vipa v sodni register je namreč danes formalno zaživela združena Abanka. Ta bo druga največja banka na trgu, njena lastnica - država pa jo bo morala prodati do konca junija 2019.

Sedež banke bo v Ljubljani, Banka Celje pa bo z dnem pripojitve prenehala poslovati kot samostojna pravna oseba. 

Vse njene obveznosti in pravice bodo prenesene na Abanko kot njeno pravno naslednico. Komitentom ob tem ni treba storiti nič, saj bo poslovanje potekalo nemoteno. 

Postopki za združitev so se začeli odvijati letos. Upravi sta maja podpisali pogodbo o pripojitvi Banke Celje k Abanki, nato sta to potrdili skupščini bank. 

Agencija za varstvo konkurence je zeleno luč z odločbo, da je koncentracija bank skladna s pravili konkurence, prižgala junija, Banka Slovenije sredi septembra. Popolna integracija sistemov pa se bo izvršila do konca leta 2016. 

Posvetili se bodo poslovanju s prebivalstvom 

Združena banka bo usmerjena predvsem v poslovanje s prebivalstvom ter malimi in srednje velikimi podjetji, so napovedali. 

"Abanka bo zagotavljala dolgoročno donosnost kapitala in s tem postala zanimiva za bodoče investitorje," pa je maja napovedoval predsednik uprave Abanke Vipa in predsednik uprave novezdružene Abanke Jože Lenič

Beri dalje...