Članek
Sedlarjeva vohljala za znanimi osebami in osebnimi podatki zaposlenih
Objavljeno Oct 14, 2015

"Namestnica je letu 2015 vpogledala v 2.318 dokumentov. V javnosti so se pojavila njena pojasnila, češ da v dokumente vpogleduje, da se lahko pripravi na seje senata, je senat v letošnjem letu opravil 24 sej, na katerih smo opravili 245 vsebinskih zadev. Vpogledov pa je bilo desetkrat več," ugotovitve o ravnanju svoje namestnice komentira predsednik KPK Boris Štefanec.

"Z vidika varovanja osebnih podatkov pa je najhuje, da je vpogledovala v občutljive osebne podatke uslužbenca komisije. Z gotovostjo lahko trdim, da so jo zanimali odločbe posameznih uslužbencev glede pravic socialnega varstva, zdravstvenem stanju in kroničnih boleznih, poškodbe pri delu, zadeve iz katerih se je kot članica senata izločila – ne pred pač pa tudi po tem, ko se je izločila. Vpogledovala je tudi v prekrškovne zadeve s področja premoženjskega stanja zgolj določenih medijsko prepoznavnih oseb," trdi šef KPK.

Od ponedeljka ji je zato omejil dostop do dokumentov komisije. To je naredil za vse tri člane, tudi zase, tako da nihče več nima možnosti vpogleda v te osebne podatke. 

"Že v petek sem se z njo pogovoril in ji povedal, da bomo stvari natančno preverili in če se sum izkaže za resničnega, bomo obvestili informacij pooblaščenko. To smo tudi storili, najprej po elektronski pošti, včeraj pa smo dokumentacijo dostavili tudi fizično," pojasnjuje Štefanec. 

(Foto: Anze Petkovsek)

Sedlarjeve ne morejo razrešiti 

Nihče nima pravice razrešiti nobenega člana senata, če za to niso izpolnjeni potrebni pogoji (pravnomočna sodba, da je kršil zakon, zdravstvene težave in želja da odstopi). Štefanec sicer priznava, da si želi, da bi senat deloval drugače. 

"Nezakoniti vpogledi so sum za kršitev zakona o varovanju osebnih podatkov. Zloraba teh podatkov, če je do njih prišlo, a tega zdaj ne vem, pa je kaznivo dejanje. Če se bo v postopku ugotovilo tudi to, bodo v postopek vključeni tudi organi pregona," pravi predsednik protikorupcijske komisije. 

Beri dalje...