Članek
Ponoči z 20 avtobusi na mejo nenapovedano pripeljali tisoč beguncev
Objavljeno Oct 21, 2015

V bližini naselja Paradiž pri Halozah je ponoči državno mejo nedovoljeno prestopilo okoli tisoč beguncev, ki so jih tja pripeljali s približno 20 avtobusi, tudi dvonadstropnimi.

O prihodu skupine beguncev oziroma migrantov nas  hrvaški varnostni organi niso obvestili," so sporočili policisti, ki so prebežnike prestregli in nato pomagali pri razvozu po zbirnih centrih po Sloveniji.

Policisti so nekaj po polnoči izsledili še eno veliko skupino tujcev, ki so prestopili zeleno mejo v bližini Rigonc. Okoli 1.500 tujcev so jih spremljali in usmerili v Dobovo, kjer so jih nastanili v enega izmed objektov. 

Tujcem, ki so bili premraženi in mokri, saj jih hrvaški avtobusi pripeljejo do zelene meje, kjer morajo prečkati reko Sotlo, je bila takoj zagotovljena zdravstvena in humanitarna oskrba. Ob prihodu te skupine je bil objekt v Dobovi izpraznjen, saj so okoli 2000 tujcev, ki so bili pred tem tam nastanjeni, že prepeljali v nastanitvene centre po državi. 

V bližino Rigoncev pa je okrog polnoči z vlakom prispelo okoli tisoč beguncev, tokrat napovedano, namestili so jih v nekdanji proizvodni hali tovarne Beti v Dobovi.

Prehodi zelene meje se nadaljujejo 

V jutranjih urah se nedovoljeni prehodi zelene meje na območju Rigonc nadaljujejo. Po prvih ocenah policistov prihaja med 500 in 1000 oseb. Policisti bodo tudi to skupino spremljali do objekta v Dobovi, kjer jih bodo nastanili.

Tudi o prihodu teh skupin tujcev hrvaški varnostni organi slovenskih oblasti niso obvestili.

V sprejemnem centru v Brežicah je še okoli 1750 tujcev, ki bodo glede na proste kapacitete danes z vlakom prepeljani v namestitveni center v Šentilj.   

Avstrijski varnostni organi pa so na Jesenicah zavrnili vstop v državo 19 registriranim migrantom, ki so se pripeljali z rednim vlakom. Vsi so se morali ponoči ob 4.30 uri z vlakom vrniti nazaj proti Ljubljani.

Vojska dobila dodatna pooblastila

Poslanci so po več kot peturni razpravi s 66 glasovi za in petimi proti s potrebno dvotretjinsko večino podprli dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila.

Vojaki bodo lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. 

Vojska bo dodatna pooblastila izvajala pod pogoji, ki so predpisani za policiste, čas teh pooblastil pa bo časovno omejen, in sicer za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Beri dalje...