Članek
"Center bo zgorel, center bo zgorel!"
Objavljeno Oct 21, 2015

V nastanitvenih centrih po Sloveniji je bilo ob 6. uri nastanjenih skupno 5237 beguncev, novi pa ves čas prihajajo. Sprejemni center v Brežicah tudi danes poka po šivih.

"Pokličite gasilce, gori," se je slišalo iz notranjosti sprejemnega centra v Brežicah, ki tudi danes dopoldne poka po šivih ne glede na to, da so ga od prvih prihodov beguncev razširili. Utrujene in mokre begunce je očitno mraz - zjutraj se je v Posavju živo srebro spustilo tudi do 3 stopinje Celzija - prisilil v to, da so kurili ognje in nanje metali, kar je bilo pač pri roki. "Kurijo šotore, vse bo zgorelo," se je slišalo izza varovalnih ograj, kamor se gasilci sprva niso mogli prebiti.

"Center bo zgorel, center bo zgorel!" Ogenj se je začel bliskovito širiti. Nekateri policisti so skakali preko varovalnih ograj, drugi so iz šotorov reševali, kar se je rešiti dalo, tretji so begunce zadrževali pred tem, da bi poškodovali varovalne ograje. Ogenj je kar nekaj minut prosto gorel, zagorela so bližnja drevesa, nato pa so se gasilci vendarle uspeli prebiti do bližine in z vodnim topom začeli gasiti. V nevarnosti je bila tudi glavna policijska postaja v Brežicah, ki je bila praktično le nekaj metrov stran od ognja.

Okrog 10.15 minut so požar lokalizirali, center se je praktično spremenil v pogorišče. Čakali so še gasilsko cisterno, ki naj bi do konca pogasila vse manjše ognje. V bližino so pripeljali reševalna vozila, ki pa jih pred prihodom cisterne v center niso spustili. Koliko ljudi je poškodovanih v požaru, se še ne ve, informacije o tem še zbiramo.

Begunce so premestili pred policijsko postajo, kjer jih čakajo avtobusi; ko vidijo, da jih peljejo do prevoznega sredstva, so mirni.

(Foto: M. K. )

Vojska s polno opremo

Policisti so begunce pred tem zjutraj še vedno evidentirali, prišleki so čakali, mestoma skandirali, zebe jih, utrujeni so. Čakajo na avtobuse, s katerimi jih odpeljejo naprej proti Avstriji.

Okrog devete ure je bilo ob sprejemnem centru opaziti pripadnike Slovenske vojske, ki so se opremljali. "Imajo popolno opremo, vključno z orožjem," je za naš portal komentiral mimoidoči in se vprašal, kaj bodo počeli vojaki tako opremljeni.

Poslanci so po več kot peturni razpravi s 66 glasovi za in petimi proti s potrebno dvotretjinsko večino podprli dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila. Vojaki bodo lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje in sodelovali pri obvladovanju skupin in množic. 

(Foto: M. K.)

Vojska bo dodatna pooblastila izvajala pod pogoji, ki so predpisani za policiste, čas teh pooblastil pa bo časovno omejen, in sicer za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja. Vladni predlog je sicer sprva določal, da lahko državni zbor o teh pooblastilih odloča z absolutno večino, vendar je pristojni odbor podprl strožjo določbo in bo moral predlog za dodatna pooblastila vojski prejeti dvotretjinsko večino.

Beri dalje...