Članek
Center v Brežicah pogorel, v Šentilju begunci prebili policijski kordon
Objavljeno Oct 21, 2015

Sprejemni center v Brežicah je zgorel, tako da so morali begunce evakuirati.

Begunci so v Brežicah vse od jutra glasno skandirali in zahtevali, da jih odgovorni odpeljejo naprej. Trgali so ponjave, ki pokrivajo ograje in jim nudijo malce zasebnosti, nato pa so poskušali ograje podreti. Utrujene in mokre begunce je očitno mraz - zjutraj se je v Posavju živo srebro spustilo tudi do 3 stopinje Celzija - prisilil v to, da so kurili ognje in nanje metali, kar je bilo pač pri roki. 

Ogenj se je začel bliskovito širiti. Nekateri policisti so skakali preko varovalnih ograj, drugi so iz šotorov reševali, kar se je rešiti dalo, tretji so begunce zadrževali pred tem, da bi poškodovali varovalne ograje. Ogenj je kar nekaj minut prosto gorel, zagorela so bližnja drevesa, nato pa so  gasilci vendarle uspeli z vodnim topom gasiti. V nevarnosti je bila tudi glavna policijska postaja v Brežicah, ki je bila praktično le nekaj metrov stran od ognja. 

Policisti iz šotorov rešili devet tujcev, ki so spali

Požar je zajel 27 šotorov. "Štirje policisti, ki so bili v bližini, so takoj pričeli pregledovati šotore. Odločno in požrtvovalno so vstopili v goreče in zadimljene šotore, ter v enem izmed šotorov so našli pet tujcev, ki so spali, v drugem pa še štiri. Tujce so zbudili in jih hitro pospremili iz šotora,"so sporočili z novomeške policijske uprave.

Brežiški center za begunce je zdaj (ob 16. uri) prazen. Po požaru so avtobusi pospešeno vozili proti Dobovi, kjer so na tovornem terminalu, nasproti železniške postaje, begunci vstopali na vlak. Kakšnih tristo so jih preselili pred policijsko postajo, od koder jih bodo postopoma vozili v Dobovo.

Beri dalje...