Članek
Cerkev, ki je pristala na dražbi, morajo z nabirkami reševati verniki
Objavljeno Oct 26, 2015

Cerkev v Košakih se je trikrat znašla na dražbi – vse tri so padle v vodo. Sredi letošnjega septembra pa je terjatev SCT do župnije Košaki kupila Ustanova za Slomškovo cerkev v Košakih in s tem cerkev rešila hipoteke. A denarja za odkup terjatev ne bo primaknila Cerkev, pač pa ga morajo zbrati verniki.

"Ta denar, torej 305 tisoč evrov, moramo zbrati v treh mesecih. Rok je začel teči sredi prejšnjega tedna, torej moramo denar zbrati tam nekje do konca januarja. Glede na to, da smo doslej zbrali že četrtino potrebnega denarja, sem prepričan, da nam bo uspelo in da se bo pokazala solidarnost vernikov na Slovenskem," nam je povedal predsednik uprave ustanove Miran Špelič.

Kaj pa, če ustanovi ne uspe zbrati dovolj denarja? "V tem primeru dogovor o reševanju cerkve v Košakih pade v vodo in gre spet na dražbo. A Katoliška cerkev bo naredila vse, da se bo ta denar zbral, za to obstajajo različne poti," zagotavlja Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske škofovske konference.

"Četrtino potrebnega zneska smo že zbrali"

Špelič je prepričan, da projekt ne bo padel v vodo in da bodo potrebnih 305 tisoč evrov zbrali brez težav. Na računu imajo že skoraj četrtino potrebnega zneska, čeprav cerkev kot institucija denarja ne bo prispevala.

Del denarja so že porabili, pred dražbo so morali namreč poravnati varščino, nekaj imajo na računu, kamor denar počasi priteka.  

"Prispeva lahko kdor želi, vsi tisti, ki jim je kaj do te cerkve. Po vsej Sloveniji bomo organizirali nabirke, aktivni smo na spletni strani. Tudi druge cerkve so se gradile na podoben način. Z majhnimi darovi so verniki praktično povsod pomagali. To je znamenje solidarnosti znotraj Cerkve v Sloveniji," poudarja Špelič.

Z zbiranjem denarja bodo nadaljevali tudi, ko bodo terjatev poplačali

Ko bodo terjatev poplačali, ustanova ne bo prenehala delovati. "Z zbiranjem sredstev za dokončanje projekta bomo nadaljevali. Cerkev je namreč začasno že funkcionalna, treba pa je še dokončati nekatere malenkosti, da bo lepo funkcionalna. Ima pa že uporabno dovoljenje," je še povedal Špelič.

Beri dalje...