Članek
Na pomoč prihajajo inšpektorji Fursa, za red bo skrbelo 60 varnostnikov
Objavljeno Oct 27, 2015

Za varovanje nekaterih nastanitvenih in sprejemnih centrov je vlada angažirala zasebne varnostne službe. Tudi nekatere druge objekte, ki sodijo v ta kontekst bodo varovali varnostniki.

"Krovni dogovor je sklenjen, z vsakim podjetjem je sicer treba še podpisati pogodbo. S tem bomo razbremenili policiste in jih poslali na počitek ali pa razporedili na mesta, kjer je treba opravljati pomembnejša dela," poudarja državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.  

Nesmiselno bi bilo, dodaja, da te objekte varuje policija, ker ima dovolj dela s svojimi primarnimi nalogami.

Na pomoč prihajajo tudi inšpektorji Fursa

Dogovor sta danes podpisali tudi finančna uprava (Furs) in policija. Med 100 in 120 inšpektorjev Fursa bo namreč pomagalo pri različnih postopkih, ko gre za obvladovanje migracijskega toka.

"Že zdaj Furs opravlja pomembne naloge na terenu. Pomembno je, da so za te naloge že zdaj v veliki meri usposobljeni," poudarja Šefic.

Jutri pri nas že nemški policisti

V roku sedmih dni bo v Slovenijo prišlo okoli 400 policistov iz številnih držav Evropske unije. S Češke jih je na poti 20, s Slovaške 30, prihajajo tudi iz Italije, Madžarske, Španije.

Avstrija je že septembra napotila k nam nekaj policistov, zdaj bo poslala še dodatne enote, Nemčija bo to naredila v naslednji dneh, nekaj okrepitev bo prišlo že jutri.

V kratkem bo na pomoč priskočilo tudi 13 novih prevajalcev, deset jih v Slovenijo pošilja UNHCR, dva je zagotovila filozofska fakulteta, eden se je javil sam.

V Dobovo prispel prvi vlak po novem sistemu

"Prvi vlak po novem sistemu ravnokar prihaja na železniško postajo v Dobovo. Migranti bodo izstopali v prostore za sprejem, tam jih bomo popisali in oskrbeli. Po končanem postopku bodo vstopili na drug vlak, ki jih bo odpeljal v nastanitveni center, ki ga določi policija. Če bo toučinkovito, bomo to prakticirali tudi naprej. To bo razbremenilo prebivalce Dobove, Rigonc in Brežic," zagotavlja Šefic.

Beri dalje...