Članek
"Največ preglavic povzročajo prostovoljci, ki nočejo poslušati navodil"
Objavljeno Oct 28, 2015

"Nov sistem pošiljanja vlakov v Slovenijo, za katerega smo se dogovorili s Hrvaško, odlično funkcionira. Cel postopek prihoda, oskrbe in prestopanja na slovenski vlak poteka gladko, v eni uri je operacija končana," nov način prevoza beguncev in migrantov proti Avstriji opisuje Boštjan Šefic, državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Registracijo prebežnikov, ki jih z vlakom prepeljejo iz Dobove na Šentilj, opravijo na slovensko avstrijski meji.

"Dogovarjamo se, da bi to izvajali tudi v Dobovi. Šentilj je namreč zdaj zelo obremenjen in ne želimo si, da bi se težave, ki smo jih imeli v Brežicah, zdaj preselile na Šentilj," pojasnjuje Šefic.

Na ta način so skrajšali celoten čas postopka registracije, razbremenili so policiste, pripadnike civilne zaščite, humanitarnih organizacij in prostovoljce.

"Vsi nadaljnji ukrepi bodo odvisni od sodelovanja, ki je zaenkrat dobro," poudarja Šefic.

Nemški policisti že v Sloveniji, iz ostalih držav še pridejo

V Slovenijo še naprej prihajajo ponudbe za sodelovanje policistov iz različnih držav.

Osem avstrijskih policistov je že v Sloveniji, pogovarjajo se o okrepitvi njihove ekipe. S Češke jih pride 20, s Slovaške 30, Madžari bodo k nam poslali 50 mož v modrem. Iz Francije jih bo najbrž prišlo 50, okrepitve sta obljubili tudi Litva in Estonija.

Nemški policisti so že na meji, v naslednjih dneh pa bodo začeli z delom, pred tem morajo namreč dobiti navodila, da se v delo aktivno vključijo.

Število beguncev upada, Šefic za prihodnost ni optimističen

V zadnjih treh dneh opažajo rahel upad števila prebežnikov, glede prihodnjih tednov pa niso optimisti. "Na zahodno balkanski poti je še vedno veliko migrantov, ki prihajajo," opozarja Šefic.

Opaža tudi, da se manjša število moških, še vedno pa je največ beguncev iz Sirije, Iraka in Afganistana.

V zadnjih 24 urah je bilo na terenu angažiranjih 1.550 policistov, na terenu je pomagalo 236 vojakov.

Prostore redno dezinficirajo, od ponedeljka dalje na voljo cepljenje

Šef civilne zaščite Srečko Šestan poudarja, da v Slovenijo iz različnih držav prihaja humanitarna pomoč: "Prilagajamo se zahtevam na terenu. Pri zagotavljanju hrane in vode denimo upoštevamo želje prostovoljcev in jim dostavljamo toplo vodo za lažjo pripravo toplih obrokov in čaja."

Pripadniki slovenske vojske sicer vsak dan skuhajo 4.500 toplih obrokov.

Beri dalje...