Članek
Motivacija zaposlenih v Juteksu, da ne gredo na bolniško: Še ena plača!
Objavljeno Nov 16, 2015

Število bolniških odsotnosti z dela z leti sicer počasi upada, a smo Slovenci kljub temu leta 2013 na bolniški preživeli skoraj 12 milijonov dni – v dveh tretjinah primerov zaradi bolezni krajših od sedem dni. V podjetju Juteks iz Žalca so razvili sistem, s katerim so število kratkih bolniški praktično izničili, delavci pa lahko s sodelovanjem v sistemu zaslužijo eno dodatno plačo letno.

V Sloveniji je veliko podjetij, ki zaposlene na različne načine motivirajo, da število bolniških odsotnosti zmanjšajo na minimum. Izplačilo bonusov, dodatkov ali pa božičnic običajno vežejo na prisotnost zaposlenih na delovnem mestu.

"To počnejo iz izkušenj, ki jih imajo iz preteklosti. Večina bolniških namreč ni posledica poškodb na delu oziroma za bolezen ni vzrok služba. Bolniške so v večjem delu posledica tega, da ljudje premalo pazijo na zdravje ali pa izkoriščajo sistem. Podjetja so to ugotovila, zato so se znašla po svoje," pravi direktor gospodarske zbornice Samo Hribar Milič.

V Juteksu so vsi, ki ne gredo na bolniško in ne zamujajo finančno nagrajeni

Breda Hladnik iz žalskega podjetja Juteks, kjer imajo sistem motivacije zaposlenih, da ne koristijo bolniških, v veljavi že dvajset let, njegove ugotovitve potrdi s praktičnim primerom.

"Pred desetletji, ko smo bili še tekstilno podjetje, smo iz tukajšnjega podeželskega okolja zaposlovali zelo veliko ljudi, ki so imeli doma majhne kmetije. Ob vseh sezonskih delih na kmetiji so ljudje zelo hitro šli za nekaj dni na bolniško. To je bila za nas velika težava. Ko smo uvedli stimulacijo, smo kratkotrajne bolniške praktično izničili,"pojasnjuje Hladnikova.

V Juteksu svojemu sistemu pravijo kumulativna stimulacija – vsake štiri mesece zaposlenim izplačajo nagrado, če v tem času niso bili na bolniškem staležu oziroma niso zamujali na delo. Na letni ravni lahko delavci tako zaslužijo še eno plačo.

Če je zaposleni v tem štirimesečnem obdobju samo en dan na bolniški, stimulacije ne dobi. Iz sistema je izvzet le starševski dopust.

Beri dalje...

Rudnidis - E.Leclerc ima podoben sistem. pohvale "francozu"