Članek
Samomorilske jopiče je izdelal nekdo, ki je gotovo še vedno na prostosti
Objavljeno Nov 16, 2015

Samomorilski jopiči, ki so jih teroristi uporabili v petkovih napadi v Parizu, je izdelal nekdo, ki ima z eksplozivom zelo veliko izkušenj in je najverjetneje še vedno na prostosti, pravijo varnostni strokovnjaki.

Vseh sedem samomorilcev, ki so umrli v napadih so nosili enake jopiče, na katerih je bilo pritrjen eksploziv, in niso niti za trenutek podvomili v to, da se morajo razstreliti. Gre za povsem novo taktiko skrajnežev Islamske države v napadih na cilje v Evropi. 

Za razliko od napadov v Londonu pred desetimi leti, kjer so napadalci eksploziv namestili v nahrbtnike, so skrajneži v petek za napad uporabili samomorilske jopiče, ki jih sicer povezujemo z napadi na Bližnjem vzhodu, piše AFP.

"Take naprave ne zna narediti vsak" 

"Takšen jopič lahko izdela le izkušen strokovnjak za eksploziv. Naprava mora biti zanesljiva in učinkovita in tega ne zna narediti kar vsak," je francoski tiskovni agenciji povedal obveščevalec, ki ni želel biti imenovan. 

"To je oseba, ki je vajen ravnanja z eksplozivom, ki ve kam ga je treba namestiti, da je učinek največji in se lahko oseba, ki jopič nosi, kljub temu lahko nemoteno giba. Prav tako pa se eksploziv ne sme aktivirati sam od sebe," je še dodal. 

Ne vedo, zakaj se nista razstrelila, ko je bila okoli njiju množica

Eno od vprašanj, ki si ga obveščevalci zastavljajo je tudi, zakaj so se trije napadalci pred stadionom Stade de France razstrelili, ko v bližini ni bilo praktično nikogar – umrla je le ena oseba. 

"Ni nam jasno," pravijo na policiji: "Če bi želeli povzročiti uničenje, bi se morali razstreliti, ko je bila okoli njih množica ljudi, ki so vstopali na stadion." 

Le kakšno uro pred napadom je bilo namreč na tem območju več tisoč ljudi, ki so hiteli na ogled nogometne tekme med Francijo in Nemčijo. 

Najverjetnejša razlaga je, pravi nekdanji obveščevalec, da so bili napadi usklajeni s tistimi v središču Pariza. 

Beri dalje...