Članek
Telefonskim govorilnicam je odklenkalo, telekartic ne izdelujejo več
Objavljeno Nov 27, 2015

Dobavitelj Telekomu od junija dalje ne dobavlja več telekartic, ki jih uporabniki potrebujejo za klice iz javnih telefonskih govorilnic. Zaloge imajo še za tri leta, pravijo, kaj bo potem ni jasno, velika verjetnost pa je, da govorilnic kot jih poznamo danes ne bo več.

Kar 13 odstotkov oziroma 336 javnih govorilnic od 2.560 delujočih ni ustvarilo nobenega prometa, ugotavlja agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) v analizi, ki jo je naredila v obdobju med aprilom in decembrom 2013.

Večina javnih govorilnic ne pokriva niti stroškov vzdrževanja.

Za skoraj polovico namreč velja, da so uporabniki v zadnjih devetih mesecih leta 2013 na njih ustvarili vsega do pet evrov prometa. Aktualni podatki so glede na trende gotovo še nižji.

Stroške vzdrževanja telefonskih govorilnic v celoti krije Telekom, povprečni letni strošek vzdrževanja posamezne govorilnice pa po njihovih navedbah znaša okoli 130 evrov. 

Največ se govorilnice uporablja v zaporih

V Telekomu poudarjajo, da vsega 94 telefonskih govorilnic (3,6 odstotka vseh) ustvari štiri petine vsega prometa. Vseh 94 se nahaja v zaporih ali psihiatričnih ustanovah. "Najmanj se praviloma uporabljajo govorilnice v manjših zaselkih in vaseh," še pojasnjujejo.

V zadnjih desetih letih se je njihovo število zmanjšalo za okoli 1.300.

Beri dalje...