Članek
SOCIALNA ZBORNICA ZAVIRA IZVAJANJE PROJEKTOV ZA PARAPLEGIKE
Objavljeno Mar 30, 2016

Program Društva Paraplegikov JZ Štajerske, ki ima med svojimi člani tudi dva paraolimpijca z medaljo, je Socialna zbornica ocenila kot manj primerno

(Celje, 25. marec 2016) Socialna zbornica Slovenije, ki naj bi bila osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva in, ki se sofinancira tudi iz državnega proračuna, je pretekli teden izdala mnenje o socialno varstvenem programu Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske in njihove metode ocenila kot uspešne v manjši meri, brez, da bi obiskala omenjeno društvo čeprav so društvo z najvidnejšimi mednarodnimi rezultati.

Letošnjega januarja se je Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske (DPJZŠ) prijavilo na Javni razpis za sofinanciranje programov socialnega varstva v letu 2016, ki ga razpisuje Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Eden izmed pogojev za kandidiranje na razpisu je tudi pridobljeno pozitivno mnenje Socialne zbornice Slovenije o primernosti vsebine programa, ki je namenjen ohranjanju socialnih veščin za gibalno ovirane invalide in ustreznosti prijavitelja.

V marcu 2016 je Socialna zbornica Slovenije DPJZŠ poslala pozitivno mnenje o njihovem programu, vendar njihove metode in cilje opisala kot uspešne v manjši meri, kar dejansko pomeni, da bo omenjeno društvo težko ali sploh ne pridobilo vse potrebna sredstva in podporo. Namreč takšno mnenje, lahko društvo izloči iz Javnega razpisa za sofinanciranje programov socialnega varstva v letu 2016.

Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske s sedežem v Celju, ima za sabo 36 let uspešnega dela, zaposleno socialno in strokovno delavko, z več kot 200 rehabilitiranimi in socialno vključenimi paraplegiki in tetraplegiki. Samo v letu 2015 so izvedli več kot 10.000 ur prostovoljnega dela za socialno vključevanje članov. Gre namreč za enega najbolj uspešnih društev  invalidov v Sloveniji, z dvema srebrnima paraolimpijskima medaljama na zadnjih dveh olimpijskih igrah in s kopico medalj s svetovnih, evropskih in mednarodnih tekmovanj.

Društvo s svojim delom, programi vztrajno in nepretrgoma dokazuje svojo kakovost in potrjuje svoj namen. Integriranost invalidov dokazuje tudi zadnji, večji projekt »Še vedno vozim - vendar ne hodim«, ki je nastal pod njihovim okriljem in je prerasel v vse slovensko gibanje, kje invalidi, poškodovani v prometnih nesrečah, delijo svojo zgodbo z mladostniki v preventivne namene. Njihov zadnji viralni video, ki je izpostavil nevarnost uporabe telefona med vožnjo, je videlo preko 320.000 mladih na socialnih omrežjih, mediji pa so projektu namenili veliko pozornosti.

Predsednik društva, Janez Hudej je poudaril: »Presenečen in pretresen sem. To je sociala brez sociale! Z nami niso vzpostavili nobenega stika v zvezi z našim programom, niso nas prišli obiskat, tudi po telefonu nas niso poklicali. Računa za izdelano mnenje, v višini 390,00 EUR, nam pa niso pozabili poslati. Sprašujem se kako lahko Socialna zbornica Slovenije, ki naj bi bila osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva oceni nek program brez kakršnega koli stika, pregleda. Pogrešam možnost predstavitve našega socialnega programa izdelovalcem mnenja in se nikakor ne strinjam z oceno uspešnosti metod, kar nas lahko stane uspešnosti na razpisu.«

Dr. Bojan Regvar, predsednik Akademije za socialne vede in velik strokovnjak na področju sociale, nastalo situacijo komentira: »V slovenski družbi smo še vedno sposobni spregledati paraplegike, ki dosegajo olimpijske medalje, hkrati pa pišejo in izvajajo projekte za svoje socialno vključevanje. Temu bo res potrebno narediti enkrat konec«.

Mnenje Socialne zbornice, je sicer generalno pozitivno, vendar narejeno brez obiska društva, s slabim pavšalnim mnenjem glede dela in ciljev, brez tehtnega argumenta o potrebnosti programa za invalide v 33. občinah jugozahodne Štajerske. Praksa pa je drugačna.

Čeprav je v tej državi veliko stvari postalo običajnih, še najbolj pa formalističen in neoseben pristop, se zdi posebno to, da je na dnu socialne krize začelo zmanjkovati objektivnosti in prioritet, ki so v korist najšibkejšim.

--------------------------------------------------

Dodatne informacije:

Barbara Kos, koordinatorka aktivnosti na DPJZŠ

040 212 730