Vitamin D3

Vedno več znanstvenih raziskav namreč namiguje, da je med vzroki za nastanek raka dojk, tudi pomanjkanje vitamina D.

Celice v dojkah namreč vsebujejo posebne receptorje, ki vežejo vitamin D, ki nato sproži odmiranje potencialno rakavih celic in s tem sodeluje pri obrambi pred rakom dojk. Več kot je vitamina D v telesu, manjše je tveganje za nastanek raka dojk.

Za ženske je torej zelo pomembno vzdrževanje zadostne ravni vitamina D v telesu. Izpostavljenost soncu vsaj 25 minut dnevno, spodbudi naše telo k tvorbi lastnega D vitamina. Vitamin D pa lahko v telo vnašamo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Selen

V kombinaciji z vitaminom E, selen ščiti naš imunski sistem in igra pomembno vlogo v regulaciji vpliva ščitničnega hormona na presnovo maščob.  Študije so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno uživajo 200 mcg selena v obdobju 10 let, tveganje za nastanek raka dojk zmanjša za kar 82 %.

 Dokazano je tudi, da ima selen pomembno vlogo pri eliminaciji možnosti nastanka raka dojk zaradi mutacije gena BRCA1.

Cink

Vzdrževanje optimalne ravni cinka zavira vnetne procese, ki stimulirajo nastanek raka, poleg tega pa cink tudi zavira sposobnost rakavih celic za ustvarjanje novega ožilja (neo-angoigeneza).

Primarni gen, ki ženske varuje pred rakom dojk je P53. Ta gen pa,  ob pomanjkanju cinka, lahko mutira in tako ne opravlja več svoje funkcije. Dokazano je, da ima disfunkcija P53 pomembno vlogo pri nastanku raka dojk, kar pomeni, da je pomanjkanje cinka rizični faktor za nastanek raka dojk.

Dodatna zaščita, ki jo zagotavlja cink je, da tumorjem odvzame glukozo, ki jo nujno potrebujejo za rast in širitev, ter jih na ta način »izstrada«.  Rakave celice namreč za svoj razvoj potrebujejo velike količine glukoze, v primerjavi z zdravimi celicami, saj imajo hitro rastoči tumorji veliko potrebo po energiji. Cink zmanjša absorpcijo glukoze s strani rakavih celic in jim tako odvzame vir energije, ki ga potrebujejo za razvoj.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor