Članek

Kateri je vaš idealen čas za spanje?

Notranja ura

Specialisti za zdravje običajno povedo, da potrebuje človek v povprečju sedem do osem ur spanja. Pa vendar vemo, da mnogi uspešni ljudje, spijo mnogo manj. Napoleon, ki je bil ne le vojskovodja, ampak je zapustil Evropi tudi moderen pravosodni sistem

Pri določanju najboljšega časa za spanje je pomembno upoštevati čas drugih dnevnih aktivnosti, denimo telesne vadbe. Izdatno telesno razgibavanje je najbolje končati nekaj ur pred spanjem, saj telo po telesni aktivnosti potrebuje nekaj časa, da se ohladi. Prav tako je pred spanjem treba jesti manj, saj kalorični obrok lahko oteži spanje.
Notranjo uro telesa nezavedno uravnavamo po izpostavljenosti naravni svetlobi podnevi in temi ponoči. Zjutraj pojdimo ven na naravno svetlobo, zvečer pa se vsaj uro pred odhodom v posteljo izogibajmo izpostavljenosti svetlim zaslonom.

Na to, kako boste spali, vpliva več dejavnikov. Prvi je starost, saj otroci in najstniki potrebujejo več spanja kot odrasli, z odraščanjem pa se spreminjajo tudi njihovi vzorci spanja.
Nekateri ljudje so po naravi jutranji tipi, medtem ko so drugi nočne ptice. Vaš kronotip zagotovo določa vaš idealni čas za spanje, saj bodo jutranji tipi bolje spali, če gredo v posteljo prej. Zdravstveno stanje, denimo, apneja v spanju ali depresija, lahko otežijo spanje ali vzdrževanje spanca, zato je dobro prilagoditi časa za spanje. Visoka stopnja stresa in tesnobe lahko povzroči, da se zvečer težje sprostite in zaspite. Vključitev sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga, v vašo rutino pred spanjem lahko pomaga zmanjšati stres in izboljša spanec. Kofein in alkohol sta dokazana motilca vzorca spanja in otežita nočni počitek. Najbolje se je izogibati uživanju teh snovi tik pred spanjem.
Morda boste potrebovali nekaj odpovedi, da boste prišli do najboljšega časa za spanje. Dobro spanje je povezano tudi s pojavnostjo sladkorne bolezni in nihanji krvnega sladkorja, zato se nočnemu počitku posvetite z vso resnostjo.

#MedicinaInPreventiva #spanje #Diabetes #kava #notranjaura