Članek

SKUPNA TERAPIJA

DVA RAZREDA ZDRAVIL OBLJUBLJATA ŠE BOLJŠE REZULTATE

Nove raziskave kažejo, da bi kombinirana uporaba zaviralcev natrijevega glukoznega koprenašalca 2 (SGLT2) in glukagonu podobnih peptidov-1 receptorjev (GLP1-RA), lahko nudila dodatno zaščito pred boleznimi srca in ledvic pri bolnikih s sladkorno bole

Ugotovitve so bile objavljene v reviji The Lancet Diabetes & Endocrinology in predstavljene na 61. kongresu Evropskega združenja za ledvice v Stockholmu. SGLT2, imenovan tudi gliflozin, so razred zdravil, ki znižujejo glukozo v krvi s povečanjem izločanja z urinom, medtem, ko GLP-1, kot je Ozempic, delujejo tako, da povečajo sproščanje in občutljivost inzulina. Pokazalo pa se je, da obe skupini zdravil izboljšujeta kardiovaskularne izide.
Raziskovalci, vključeni v konzorcij kardio-ledvičnih preizkuševalcev zaviralcev SGLT2 so združili podatke v dvanajstih obsežnih, s placebom nadzorovanih kliničnih študijah, ki so vključevale 73.238 bolnikov s sladkorno boleznijo, od katerih jih je 3.065 že prejemalo GLP1.
Metaanaliza je pokazala, da so koristi SGLT2 opazili neodvisno od uporabe GLP-1.
Zdravila iz skupine zaviralcev SGLT2 so zmanjšala tveganje za večje neželene kardiovaskularne dogodke (miokardni infarkt, možgansko kap ali kardiovaskularno smrt) za 11 odstotkov in hospitalizacijo zaradi srčnega popuščanja ali s tem povezane smrti za 23 odstotkov v primerjavi s placebom, če je bil dodan GLP-1. Zmanjšala pa so tudi tveganje za napredovanje kronične ledvične bolezni za 33% in upočasnila letno izgubo delovanja ledvic za skoraj 60 odstotkov, ko so jim bila dodana zdravila iz skupine GLP-1. Pri kombinirani uporabi SGLT2is in GLP-1 niso bili ugotovljeni nobeni novi pomisleki glede varnosti.
Izredni profesor Brendon Neuen, višji raziskovalec na Inštitutu George za globalno zdravje, direktor ledvičnega oddelka v bolnišnici Royal North Shore v Sydneyju in vodilni avtor članka, je dejal: "Glede na hitro rastoče indikacije za uporabo agonistov receptorjev GLP-1 je bilo pomembno preveritii njihove učinke skupaj z zaviralci SGLT2. Ta študija predstavlja največjo in najcelovitejšo oceno kliničnih rezultatov za to kombinacijo zdravil." Dodal je, da oba razreda zdravil delujeta neodvisno drug od drugega: "Zaviralci SGLT2 imajo jasne zaščitne učinke proti srčnemu popuščanju in kronični ledvični bolezni, medtem ko lahko agonisti receptorjev GLP-1 zmanjšajo tveganje za srčni napad, možgansko kap in tudi bolezni ledvic - kot je bilo nedavno prikazano v prelomnem preskušanju FLOW. Ugotovitve raziskovalcev tako podpirajo uporabo te kombinacije za nadaljnje izboljšanje rezultatov pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki izpolnjujejo priporočila smernic za obe terapiji.
Sladkorna bolezen je znan dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja ter ledvic, pri čemeroslabljen nadzor glukoze povzroča poškodbe krvnih žil srca in ledvic.



#Diabetes #GLP1 #Novice #SGLT2, #ZdravljenjeDiabetesa