Članek

ZDRAVO ZOBOVJE

Pri diabetikih več bolezni zob

Zdravje zob in ustne votline je temelj celovitega zdravja za diabetike. Žal pa so ob vseh drugih zapletih diabetesa zobje in ustna votlina pogosto spregledani.

Med najpogostejše težave v ustni votlini sodijo bolezni dlesni in obzobnih tkiv. Nezdravljena vnetja v ustni votlini so povezana s hiperglikemijo, oz. kronično povišanim krvnim sladkorjem. Hujša vnetja dlesni in obzobnih tkiv pa tudi otežujejo obvladovanje sladkorne bolezni in slabijo imunsko odpornost. Resnejše bakterijske in glivične okužbe v ustni votlini lahko botrujejo izgubi zob, uničenju dlesni in obzobnih tkiv ter širjenju okužb v ostala tkiva. Tako kot je nadzor krvnega sladkorja nujen za optimalno delovanje srca in ožilja, živčevja in mišičevja, je obvladovanje glukoze v krvi tudi predpogoj za zdrave zobe in ustno votlino.
Pri sladkornih bolnikih se pogosto pojavljajo suha usta, ker slabo zdravljen diabetes zavira izločanje sline in njen dotok v ustno votlino. Suha usta lahko povzročajo sor in glivične bolezni ustne votline, rane, okužbe sluznic in ostalih tkiv ter zobno gnilobo.
Hiperglikemija prizadene žilice v ustni votlini, ki se odebelijo in otrdijo. S tem se upočasni krvni obtok in dotok hranil ter kisika, po drugi strani pa izločanje razkrojkov in ogljikovega dioksida. Vnetja v ustni votlini so predvsem bakterijske in glivične narave.
Pri diabetikih je okrevanje po poškodbah, operativnih posegih in dentalnih posegih upočasnjeno, pogostejši so zapleti. Terapevtski postopki in posegi so lahko manj učinkoviti zaradi oslabljenega krvnega obtoka.
Glivične okužbe tkiv v ustni votlini, zlasti dlesni in jezika so pri sladkornih bolnikih pogosteje, še posebej, kadar jemljejo antibiotike. Glivice se pospešeno razmnožujejo in odlično uspevajo v »sladki« slini. Tudi nošnja zobne proteze lahko vodi do glivične okužbe ustne votline. Ob tem se znajo pojaviti pekoča usta in jezik.
Diabetiki, ki kadijo so glivičnim okužbam, boleznim dlesni in obzobnih tkiv izpostavljeni dvajsetkrat bolj od nekadilcev. Kajenje vpliva na dotok krvi v ustno votlino in posledica je počasnejše celjenje ran.
Zobje so pri diabetesu bolj dovzetni za okužbo s streptokokokno bakterijo, ki povzroča zobno gnilobo.
Za zdravje zob in ustne votline lahko diabetik največ naredi sam s skrbno ustno higieno, z obvladovanjem krvnega sladkorja in z zdravim načinom življenja. Tudi redni obiski zobozdravnika so priporočljivi.

#DIABETES #MedicinaInPreventiva #NEGA #Novice #ParodontalnaBolezen #PARODONTOZA #USTNAVOTLINA #ZOBJE