Palačinke s pivom se običajno znajdejo na mizi mnogih gospodinjstev. Dodajanje piva v maso za palačinke je namreč izjemno priljubljen pristop k pripravi mase, ki se ga mnogi poslužujejo že več let. V nadaljevanju članka vam bomo predstavili glavni razlog, zakaj so palačinke tako zelo priljubljene in kako se lahko tudi vi lotite priprave le-teh. Če želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.
Najprej naj omenimo, da mnogi palačinke s pivom poimenujejo kot »zares popolne«. Vas zanima, zakaj je temu tako? Naj poudarimo, da pivo poskrbi za izjemno mehkobo in lahkotnost palačink, ki se v ustih kar raztopijo. Mleko in vodo namreč lahko nadomestite s pivom in vaše palačinke bodo zares izvrstne!
Recept za palačinke s pivom
Sedaj pa naj vam predstavimo recept za palačinke s pivom. Dejstvo je, da na svetu obstaja ogromno različnih receptov za pripravo omenjenih palačink. Mi vam bomo na tem mestu predstavili najbolj osnovnega. Slednjega pa vsekakor lahko po svojih željah dodelate – dodate ali odstranite kakšno sestavino, kravje mleko nadomestite z rastlinskim, belo moko z ajdovo moko, mnogi pa masi dodajo tudi cimet za lepši vonj in še bolj dodelan okus. Osnovni recept za palačinke s pivom vsebuje naslednje sestavine:
Okoli 300 g moke
1,5 dl mleka
2dl svetlega piva
1,5 dl vode
2 žlici stopljenega masla
1 jajce
Ščepec soli in sladkorja

Priprava mase in pečenje palačink poteka po istem postopku, kot pri pripravi klasičnih oziroma navadnih palačinkah. Vse sestavine (vključno s pivom) morate najprej zmešati v veliki posodi. Maso morate mešati tako dolgo, da dobite lepo, gladko zmes, ki je pripravljena za pečenje. Verjetno veste, da morate palačinke peči v nizki posodi toliko časa, da so na obeh straneh zlato rjave barve.
Predlog za serviranje
Ponujamo vam tudi predlog za serviranje: ponudite jih lahko na krožniku z javorjevim sirupom, medom, marmelado, nutelo ali drugimi namazi po vaši želji. Serviranju lahko dodate tudi sezonsko ali suho sadje, kokos, zdrobljeni keksi. Izredno priljubljeni pa so tudi oreščki – to so mleti lešniki in orehi. Palačinke s pivom lahko pripravite v prav vsaki domači kuhinji. So namreč mehke in polne čudovitih okusov! Preizkusite naš recept tudi vi in prepričani smo, da boste spekli odlične in obenem okusne palačinke!

S pivom lahko skuhete ali spečete še katere druge jedi
Naj še omenimo, da lahko s pivom skuhate ali spečete še katere druge jedi. Pivo pa lahko uporabite tudi za mariniranje mesa ali kot polivko med peko. Definitivno je tudi odličen dodatek kvašenemu in biskvitnemu testu. V kulinariki je (poleg palačinke s pivom) zelo priljubljen tudi pivski kruh z rožmarinom. V kolikor tudi vi želite speči rahel, mehek in opojno dišeč kruh, preizkusite recept za pivski kruh. Kot je že iz imena razvidno, pivski kruh vsebuje pivo, piko na i pa doda rožmarin. Za pripravo omenjenega kruha potrebujete naslednje sestavine: 500 g bele gladke moke, 2 žlički sladkorja, pol kocke svežega kvasa (cca. 20 g), 2,5 dl piva sobne temperature, 1 dl mlačne vode, 2 žlički soli, 2 vejici rožmarina, 1 žlica masla za premaz, par kapljic olja za namastitev pekača. Postopek priprave omenjenega kruha je naslednji: moko morate stresti v skledo, ji dodati sol in premešati.

Zmesi dodate vzhajani kvas s sladkorjem in vodo ter seveda pivo in sesekljan rožmarin. Testo gnetete pribl. 10 minut, da postane mehko in voljno. Po potrebi dodate tudi malo moke in pustite testo vzhajati 40-45 minut (pokrito s plastično folijo). Pečico nastavite na 180°C, medtem pa vzhajano testo oblikujete v rožico, hlebček ali štruco in postavite na namaščen pekač. Ko testo vzhaja, ga postavite v vročo pečico. 10 minut pred končano peko, pa kruh premažite z maslom in ga postavite nazaj v pečico, da dobi zlato skorjico. Pa dober tek!
Jun 01, 2022