Članek
Laški Rizling
Objavljeno May 22, 2022

Laški Rizling je nekaterim bolje poznan pod naslednjimi imeni: Welschriesling, graševina, Riesling Italien blanc, Italijanski Rizling... Gre za vinsko trto, ki daje grozdje za istoimensko belo vino. Domovina te sorte je slovita francoska izredno vinorodna pokrajina Champagne. Z gojenjem te sorte pa se ukvarjajo tudi na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. 

Ali veste, da se pri nas ta sorta goji skorajda povsod? V deželi Podravje pa velja Laški Rizling za najbolj razširjeno belo sorto. Za rast in razvoj zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Odporna je proti večini bolezni in redno ter precej veliko rodi. Sodi med zelo pozne sorte in v slabih letinah ne more dobro dozoreti. Kljub temu daje tudi ob slabših letnikih vino, ki je odlične kakovosti. Trta je odporna proti zimski pozebi in ne gnije. Laški Rizling je trta srednje močne rasti z dolgimi medčlenki. Cvet je dvospolen. Enoletni les je svetel in rumenorjav. List je srednje velik, petdelen z močnimi zarezami, ostro in dolgo nazobčan. Po zgornji strani je gladek in svetlo zelene barve, na spodnji strani pa nekoliko kosmat. Vršički so svetlo zeleni in nekoliko kosmati. Naj še omenimo, da je grozd laškega Rizlinga valjaste oblike, majhen do srednje velik in precej zbit. Običajno ima poleg glavnega grozda še značilen prigrozd. Jagode so okrogle oblike in bolj majhne.

Značilnosti, ki jih ima omenjeno vino 

Sedaj pa vam bomo predstavili še nekaj značilnosti, ki jih ima omenjeno vino. To vino ima dokaj visoko stopnjo kisline (7 do 7,6 g/l). To ga dela primernega za staranje. Pri tovrstnih starejših vinih so izrazitejši rumeni toni. Cvetica je precej sveža in nežna, ima pa značilen (zelo prijeten) vonj in okus. Ta nekoliko spominja na lipov cvet. Poudariti moramo, da je Laški Rizling vino z nižjo stopnjo alkohola (9,5 – 10,5 vol%). Ko je primeren čas trgatve, doseže primerno kislino. Ta daje vinu primerno svežino, živahnost in harmoničnost. Primeren je tudi za vina posebne kakovosti – izbor, jagodni izbor, ledeno vino, suhi jagodni izbor, pozna trgatev. Ste vedeli, da ga pogosto dodajajo v mešana vina z geografskim poreklom (cviček, belokranjec idr.). Običajno se to vino ponudi nekoliko bolj ohlajeno, in sicer na temperaturo od 10 do 12 stopinj Celzija. Glede na ostanek neprevretega sladkorja, se lahko meša z mineralno vodo ali pa se postreže k slavnostnim jedem. Več kot odlično se kombinira z ribjimi jedmi in belim mesom. 

Laški Rizling 2020 (Oskar)

Pa naj vam na tem mestu predstavimo še najbolj priljubljeni Laški Rizling 2020 (Oskar). Na nosu ima prepoznaven značilen vonj jabolka, ki človeka popelje v živahen saden ter predvsem eleganten okus, ki traja nekaj časa. Pri tej pijači kislina ni v ospredju, vendar ji daje ravno pravšnjo »hrbtenico« za življenje. Več kot odlično se prileže ob teletini, perutnini, zelenjavni rižoti idr. Naj še omenimo, da vsebuje 11,50 % alkohola. Kot zanimivost naj še dodamo, da trgatev tega grozdja opravljajo v primerni tehnološki zrelosti. Ta namreč omogoča ohranjanje najboljše in največje sortnosti. Obenem daje dovolj zrelosti ta eleganco in resnost. Po kratki fermentaciji sledi fermentacija v inox posodi. Nato pa 5 mesečno odležavanje na drožeh. Sledi nežna filtracija in na koncu še stekleničenje. Če se boste odločili za nakup te steklenice vina, vam svetujemo, da nakup opravite v spletni vinoteki eVino. Za eno steklenico (0,75l) boste odšteli 8,50 evrov. 

Ne odlašajte in se tudi vi odločite za nakup v tej priljubljeni vinoteki. Predlagamo vam, da si ogledate še ostalo ponudbo pijač in drugih slastnih izdelkov, ki so jih pripravili za vas! V tej spletni trgovini pa ponujajo tudi darilno embalažo, knjige, vinske dodatke in še ostale izdelke, ki jih lahko podarite tudi kot darilo. Njihovo ponudbo preglejte tudi vi!