Članek
Jabolčni tat
Objavljeno Feb 17, 2022

Jabolčni tat je odličen cider, ki ga morate poskusiti tudi vi! Gre namreč za alkoholno pijačo, ki je izdelana iz ravno prav zrelih jabolk. To pomeni, da je narejena na osnovi jabolčnega vina in ustvarjena po enakem postopku kot klasično vino (le da so pri izdelavi uporabljena jabolka in ne grozdje). Ker ustvarjalci te tekočine niso želeli, da bi bilo cidru preveč dolgčas, so mu dodali še mehurčke in druge sestavine. Tako so Jabolčni tat zapisali prepoznavnemu tatinskemu karakterju. 

V nadaljevanju tokratnega članka smo za vas pripravili še več informacij, ki so povezane s tematiko – Jabolčni tat. V kolikor želite izvedeti več o tem, vas prijazno vabimo, da nadaljujete z branjem.

Lastnosti pijače Jabolčni tat

Kot smo že omenili, je Jabolčni tat alkoholna pijača. Zaokrožuje ga blagih 4,5 % alkohola, najlepše pa steče zelo ohlajen. Takrat je še posebej osvežilen in piten. Ali veste, da lahko poskusite kar dva okusa tega jabolčnega vina? Ja, prav zares! Na voljo je Jabolčni tat jabolko ali bezeg. Slednjemu naravna aroma bezgovih cvetov daje ciderju zares pravo osvežilno noto ter tatinski karakter. Ta pa vas bo zagotovo okradel žeje tudi v najbolj poletnih mesecih. Okus jabolko pa je nastalo iz stisnjenih jabolk. Slednje so morale biti ravno prav zrele in sočne. Tudi obrali so jih v ravno pravem času, ko so bila dovolj sladka. Verjemite, da ta pijača s svojim edinstvenim okusom ukrade največ pozornosti!

Postopek izdelave te pijače

Sedaj pa vam bomo predstavili postopek izdelave omenjene tekočine. Naj poudarimo, da se vse skupaj začne z obiranjem jabolk. Kot smo že omenili, morajo biti jabolka obrana v ravno pravem, primernem času, saj morajo biti optimalno zrela, sočna in sladka. Tista jabolka, ki še niso zrela, največkrat spodbudijo z besedami »Kod se obiraš?« Nato sledi skupinsko umivanje in mletje teh sadežev. Zmleta jabolka se sprešajo, s tem pa nastane svež, okusen jabolčni sok. Vendar pozor, to je šele začetek! Jabolčni sok je namreč potrebno pasterizirati in shraniti v rezervoarjih za fermentacijo. Dodati pa je potrebno tudi kvasovke, ki v procesu fermentacije pretvorijo naravne sladkorje iz soka v alkohol. Zanimivo, kajne? Po zaključeni fermentaciji je potrebno odstraniti kvas in kot rezultat nastane okusni Jabolčni tat.

Slednje nato zori tudi do enega meseca. Potem pa se mu pridružijo še nekatere druge izbrane vsebine oziroma sestavine, ki mu dajejo tatinski karakter. Tako, pa je cider pripravljen za uživanje. Nazadnje je potrebno jabolčno vino napolniti le še v steklenice ali pločevinke in ga pasterizirati. Sedaj pa so na vrsti prav vsi ljubitelji te osvežilne pijače. Ste med njimi tudi vi? V kolikor je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujemo, da še danes opravite nakup te pijače z okusom jabolka ali bezga. Kliknite na zgornji odebeljeni napis in že v naslednjem trenutku se boste znašli v spletni trgovini Rundasekunda. Tam so za vas pripravili odlično ponudbo, kjer lahko v enem paketu prejmete kar 24 pločevink (0,33l) tega okusnega cidra. Za en paket pa boste odšteli samo 20,99 evrov, na dom pa vam ga bodo dostavili v roku od 2 do 3 dni. 

Zanimivosti

Nazadnje naj kot zanimivost omenimo še to, da je v Združenem kraljestvu to jabolčno vino definirano kot pijača, ki nastane iz fermentiranega jabolčnega soka. Podobni izrazi, ko so na primer cidre/sidra pa uporabljajo v Španiji in Franciji. Tudi v Nemčiji in na Švedskem proizvajajo cider, vendar nimajo specifičnega izraza za poimenovanje te alkoholne pijače in zaradi tega ves čas uporabljajo izraz jabolčno vino. 

Za več informacij in naročilo pa kliknite na zgornji odebeljeni napis. Že v naslednjem trenutku boste namreč lahko brskali po spletni trgovini Rundasekunda. Preglejte široko ponudbo pijač, ki so jih pripravili za vas. Na zdravje!