Članek
Darežljiva narava
Objavljeno Jul 27, 2014

Nekateri se pritožujete, da ker živite v mestu, v bloku, ali stolpnici, da ne morete priti do svežega sadja in zelenjave. Jaz se ne strinjam z vami. Naša zakonodaja je tako dobra do vseh, da do tega lahko pridete preprosto. Dovoljeno je namreč v določenih količinah nabirati gozdne sadeže in plodove. Kdo si ne želi kaj takega? Odtrgati sveže borovnice ali maline, ter jih dati v usta, kjer se ti dobesedno stopijo. Čudovito. Da, tudi narava sama nam ponuja ogromno sestavin in če jih le poznamo lahko uživamo v vsem njenem sijaju. Zato že na začetku opozorilo, če rastline ali gobe ne poznate in niste prepričani v njeno užitnost, jo raje pustite tam, kot pa da tvegate. Resnično, še enkrat, nabirajte samo tisto kar poznate in ste prepričani, da ni strupeno. So namreč rastline, ki so si zelo podobne, vendar je ena strupena, druga pa užitna oz celo zdravilna. No pa pričnimo s sestavinami, ko jih najdemo v naravi.

Najprej spomladi nas pozdravi regradčemaž, prve gobe, kopive za špinačo,marjeticetrobenticevijolice, potem pridejo divji šparglji, ter še veliko drugih rastlin. Poleti so že prvi gozdni sadeži, od jagodmalinborovnic in še veliko drugih dobrot. Jeseni pridejo gobe, kostanji,... No, vem, da sem veliko stvari še pozabila ali nisem napisala, ker ne poznam, ter ne vem, katere dobrote se vse skrivajo v naravi.

Vse te dobrote lahko uporabimo za juhe, namaze, peciva in druge jedi, katere ponavadi delamo iz drugih sestavin, katere so nam bližje in bolj poznane. 

Sedaj pa še naloga za vas, napišite kaj vse vi najdete v naravi in za kaj to uporabite. Vsi tisti, ki napišete veliko sestavin, katere najdete v naravi bom povabila, da še sami pristavite svoj piskerček k ustvarjanju Dobre žlice in bom objavila vaše predloge in ideje.

Klavdija Hiti