Članek
V kuhinji - peka
Objavljeno Aug 14, 2014

Danes so na vrsti sestavine, brez katerih ne moremo, ko si želimo peči. No, bolje rečeno, ko si zaželimo pripraviti v pečici nekaj slanega ali sladkega. No, tu so sestavine, ki ne smejo manjkati v hladilniku ali shrambi:

- moka: napisana je v ednini, vendar več različnih mok imamo, več različnih stvari lahko spečemo, prav tako nekatere moke vsebujejo, druge pa ne glutena, zato je dobro imeti doma različne moke.

- maščoba: različne maščobe za različne vrste jedi, maščoba na modelu/pekaču pa tudi prepreči sprijemanje testa oziroma mase na model ali pekač.

- vzhajalna sredstva: tukaj so kvas, pecilni prašek, vinski kamen, soda,... nekaj od tega je vedno dobro imet doma. Prav tako poleg svežega kvasa obstaja tudi suh kvas, ki se ga uporablja za iste stvari.

- arome: tukaj spada rum in ostali alkoholni izvlečki in alkoholne substance, katere v majhnih količinah uporabljamo za aomatiziranje peciv, pa tudi nadevov in krem.

- celi/mleti oreščki in semena: orehi, lešniki, mandeljni, mak, kokos in podobne sestavine, iz katerih se lahko naredi peciva, se izboljša okus, ali pa z njimi nadomesti moko. Lahko se jih uporabi tudi za nadeve (potica), za okrasitev, ali pa se z njimi izboljša kruh.

- kakav, čokolada (v prahu, cela): za barvo in okus

Katerih sestavin za peko pa v vaši kuhinji ne sme manjkati?