

Kaj je timijan?
Timijan je trajnica iz rodu ustnatic, nizke grmičaste rasti in zelo aromatičnih listov.
Pod tem imenom se skriva kompleksen rod rastlin, ki se med seboj precej razlikujejo tako po videzu kot tudi po sestavi. Da je zmeda še večja, je v uporabi veliko imen, ki niso vedno dosledno uporabljena. Najbolj udomačeno ime je materina dušidca, ki ga nekateri uporabljajo kot skupinsko ime za vse timijane, drugi pa le za eno vrsto timijana, ki jo na travnikih nabiramo za čaje. Vrtni timijan, ki ga poznamo kot začimbo, je pri lajšanju kašlja še bolj učinkovit od materine dušice, kar je razlog več, da ga začnete gojiti.
Timijan dela največ preglavic aromaterapevtom. Zanje je beseda timijan zelo nedoločena, dokler en vedo, za kakšen kemotip rastline gre. Teh pa je več kot pri kateri drugi rastlini. Obstaja šest osnovnih kemotipov in še trije dodatni, ki so bolj redki. Če imate namen uporabiti timijanovo eterično olje, je zelo pomembno, da veste, kako kateri tip deluje in kje so njegove omejitve.
Kaj je v timijanu?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, o katerem timijanu govorimo. Kot rečeno, obstaja cel rod rastlin, vsaka rastlina pa vebuje eterična olja, ki imajo različne kemotipe. Rastline praviloma vsebujejo 1-2,5% eteričnega olja, sestava olja pa je odvisna od kemotipa, ki nastaja kot posledica rastišče in drugih pogojev rasti.
Kemotip timol
Kemotip karvakrol
Kemotip linalol
Kemotip geraniol
Kemotip tujenol-4
Kemotip p-cimen
Ob eteričnih oljih pa rastlina vsebuje tudi triterpenske kisline, rožmaarinsko kislini, flavonode in saponozoide.
Kako timijan deluje?
- za prebavila
- za dihala
- za sečila
- za zdravje zob in dlesni
- za sklepe in mišice
- za lepoto
Morebitne nevarnosti pri uporabi
- uporaba zeli varna, pri uporabi eteričnega olja potrebna previdnost
- uporabo večjih količin timijana se odsvetuje osebam z obolelo ščitnico, vendar se uporabi čaja takom osebam ni treba izogibati
- eterično olje na koži ali sluznici lahko povzroči draženje in vnetje
- v nosečnosti je potrebna zmernost pri uporabi timijanovega olja
Uporaba v kulinariki
- beljakovinske jedi
- meso
- francoske paštete
- pizze, lazanje, njoki s sirom, polnomastni sir, pečen krompir, gobe, pečeni jajčevci, bučke, storčnice
- doda se proti koncu kuhanja
- limonin timijan v sadnih solatah
- v olju in kisu
Gojenje
Timijan je prezimno dokaj trden, če le ima dovolj zavetno in sončno lego. Če ga želite kot okras na vrtu, potem ga lahko razvajate. Če pa želitenjegove zdravilne lastnosti, potem ga postavite na čim bolj sončno, alkalno, odcedno in nikakor ne na pognojeno zemljišče.
Dobro se ujame s/z..
kombinacija timijan + lovor + peteršilj se priljubljeno imenuje "bouquet garni"
kombinacija timijan + rožmarin + sol je odlična zeliščna sol za mastne in beljakovinske jedi
Povzeto po knjigi Ščepec rešitve
Jul 29, 2014