Članek
Naredili so sabotažo
Objavljeno Jul 23, 2015

Naredili so sabotažo, že leta 2011: Tuerk, Pahor, SD etc.
Sekolec je bil za arbitra v sporu o meji s hrvaško izbran leta 2011. Za položaj se je prijavil kot edini kandidat, čeprav je bil pred tem v igri Ernest Petrič. Vlada Boruta Pahorja je imenovanje Sekolca podprla, takratni predsednik republike Danilo Türk pa je njegovo kandidaturo poslal v DZ. Ta je nato 23. septembra 2011 na tajnem glasovanju Sekolca izvolil s 54 glasovi za in 22 proti.
Sekolec je bil eden od petih članov sodišča, ki sta ga državi vzpostavili v skladu z arbitražnim sporazumom. Svojega arbitra, Budislava Vukasa, ima tudi Hrvaška, ostale tri pa sta državi izbrali s seznama uglednih strokovnjakov za mednarodno pravo, ki ga je pripravila Evropska komisija.
Medtem ko v skladu s pravili sodišča Sekolec v javnosti nikoli ni želel govoriti o dogajanju na arbitražnem sodišču, pa se je, sodeč po tonskih posnetkih, ki so v sredo prišli v javnost, o tem podrobno pogovarjal s slovensko agentko Simono Drenik. Ta mu je v telefonskih pogovorih tudi dajala navodila, kako naj ravna.
Sekolec pa je v enem od njih Drenikovo med drugim obvestil, da naj bi Slovenija dosegla svoje cilje glede meje na morju.
Ko je hrvaški Večernji list objavil prisluhe, Sekolcu ni preostalo drugega kot umik s položaja. K temu ga je pozval tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, ki je zatrdil, da ne on ne vlada nista bila seznanjena z omenjenimi pogovori. Ti so bili po Cerarjevem mnenju neprimerni, zato je izrazil pričakovanje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.
Posnetki so priculjali v javnost le malo zatem, ko je arbitražno sodišče napovedalo, da namerava sodbo objaviti decembra letos.
Sekolec, ki aktivno govori angleško, nemško, špansko, francosko, srbsko in hrvaško, ima sicer bogate dolgoletne izkušnje na področju arbitraže in je bil leta 2011 imenovan za člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.
Leta 1970 je diplomiral na pravni fakulteti univerze v Ljubljani, leta 1976 je na pravni fakulteti v Zagrebu magistriral iz mednarodnega gospodarskega prava, leta 1978 pa je doktoriral na pravni fakulteti v Novem Sadu. Bil je asistent, docent in izredni profesor na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru.
Njegova mednarodna kariera se je začela leta 1982. Med letoma 1982 in 2001 je bil član sekretariata Komisije ZN za mednarodno trgovinsko pravo (Uncitral). V letih 2001-2008 je bil sekretar Uncitrala, v tem času pa je bil tudi direktor oddelka za mednarodno gospodarsko pravo v uradu ZN za pravne zadeve.
Kot član sekretariata Uncitrala je delal v različnih projektih, ki so bili zaupani medvladnim pogajalskim skupinam, največ pa je delal v delovni skupini za arbitražo, pa tudi v delovni skupini za konciliacijo in mediacijo. Sodeloval je pri pripravi standardnih zakonodajnih in pogodbenih besedil v zvezi z arbitražnim reševanjem sporov.
Leta 2008 je bil izvoljen za člana londonskega mednarodnega arbitražnega sodišča, nato pa je bil arbiter v vrsti stalnih, t.ni. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati arbiter v ad hoc arbitražah, kakršna je tudi arbitraža med Slovenijo in Hrvaško.
Zgledno kariero je zdaj omadeževal škandal s prisluhi. Nejasna pa ni le usoda Sekolčeve kariere, ampak tudi samega arbitražnega sodišča.

vir: fb