Članek
Kakšen je učinkovit logotip?
Objavljeno Aug 03, 2015

Logotip podjetja je simbol s katerim predstavljamo določeno dejavnost podjetja ali organizacije. Za učinkovit logotip je seveda potrebno tudi kakovostno grafično oblikovanje, saj se podjetje skozi svojo celotno »življenjsko dobo« predstavlja prav s tem simbolom. Uspešno grafično oblikovanje logotipa dosežemo tako, da izdelavo zaupamo profesionalnemu grafičnemu oblikovalcu, ki je ustrezno izobražen oziroma izkušen. Logotip mora že na prvi pogret asociirati na dejavnost, katero izvaja podjetje ali pa mora preprosto izražati prepoznavnost oziroma edinstvenost že ob prvem pogledu na simbol. Logotip je tako lahko sestavljen iz prepoznavne tipografije, grafike oziroma ilustracije ali pa je kombinacija obeh elementov. Prepoznavnost se ob kreativni ideji lahko doseže z vsemi navedenimi elementi ali pa zgolj z enim izmed elementov.

Grafično oblikovanje logotipa poteka v programu, ki omogoča izdelavo vektorske grafike (najpogosteje se uporabljata Adobe Illustrator in CorelDRAW). Vektorska grafika je za grafično oblikovanje logotipa izjemno pomembna saj omogoča, da se logotip, brez izgube kvalitete, po potrebi poveča ali pomanjša. Če bi bilo grafično oblikovanje logotipa izvedeno s programom, ki nudi le oblikovanje z bitno grafiko, bi prišlo pri drastični povečavi ali pomanjšavi do izgube slikovne kvalitete. Vektorsko grafično oblikovanje pa naročniku logotipa nudi shranjevanje vseh vrst datotek, ki jih bo potreboval v času poslovanja. Programi za vektorsko grafiko tako nudijo izvoz datotek, ki so primerne za splet in tudi tisk.

Oblikovanja logotipa se vsak grafični oblikovalec loti drugače. Nekateri prisegajo, predvsem pri izdelavi simbola, zgolj na ročni izris logotipa na papir katerega se nato prenese v digitalno obliko in kasneje v vektorsko grafiko. Nekateri oblikovalci pa se lotijo oblikovanja neposredno v grafičnem programu.