Članek
Heroin
Objavljeno Nov 11, 2014

Ulična imena: H, horse, moka, dope, staf, speed-ball (mešanica kokaina in heroina)

Imenovan tudi diacetilmorfin, je ta derivat morfija močno zasvojljiva droga, ki predstavlja velik del ilegalne trgovine z narkotiki. Je prašek oker barve, ki z manjšanjem čistosti (povečevanjem odstotka različnih primesi - pecilni prašek, mlečni sladkor,itd. ) postaja vedno bolj bel.

Heroin se pridobiva z enostavnim kemičnim postopkom iz morfija. Je štiri do osemkrat močnejši kot morfij. Prvič ga je iz morfija razvila družba Bayer leta 1898; na začetku je bil uporabljan kot blažilo bolečin, vendar so njegovi stranski učinki kmalu prevladali nad njegovo uporabnostjo.

Način uporabe:

Heroin se lahko snifa, kadi ali intravenozno oz. podkožno injicira.

Učinki in posledice:

Zoža zenice, upočasni dihanje, srčni utrip in prebavni trakt, oslabi telesno motoriko ter povzroča zaspanost. Ob injiciranju sproži ekstatično reakcijo: v parih sekundah telo prelije topel, navdušujoč občutek z občutji samozavesti, neranljivosti in popolnega obvladovanja okolja. Vsi problemi izginejo. Tem kratkim, a intenzivnim občutkom sledi stanje globoke, dremave sprostitve in zadovoljstva. Stanje traja dve do štiri ure in počasi izgine. Nekateri posamezniki reagirajo negativno, z občutji strahu, slabosti in depresije.

Odtegnitveno stanje, toleranca: 

Ker je heroin zelo zasvojljiva droga, si morajo zasvojenci ponavadi dvakrat na dan intravenozno vbrizgati dozo, da se izognejo abstinenčnim simptomom: nemirnosti, bolečinam sklepov, mišic in kosti, nespečnosti, slabosti, bljuvanju, diareji, potenju, mrzličnem počutju, zehanju, depresiji, krčem, tresenju ter izgubi teže.

Pri uporabi heroina se hitro razvije toleranca; za dosego istih učinkov je potrebno povečevati dozo. Zasvojenec, ki skuša prekiniti z doziranjem, mora iti skozi fazo odtegnitve, ki traja 3 do 4 dni. 

Odvisnost od heroina je draga in zaradi tega odvisniki pogosto izvršujejo kriminalna dejanja, da pridejo do potrebnih sredstev za nakup droge. Največja nevarnost uporabe heroina predstavlja predoziranje (overdose), do katerega prihaja ponavadi zaradi nepričakovane čistosti droge. Ob predoziranju pride do zastoja dihalnega sistema, kome in smrti. 

Ob uporabi nečistih igel prihaja tudi do okužb s hepatitisom, virusom HIV; zaradi neprestanega intravenoznega vbrizgavanja se pojavljajo brazgotine in pogosta vnetja površinskih ven.