Članek
Barbiturati
Objavljeno Nov 11, 2014

Barbiturati
Barbiturati spadajo v skupino zdravil depresorjev centralnega živčnega sistema (CNS) in upočasnjujejo duha in telo. Vplivajo na možgane in centralni živčni sistem in imajo koristne ali škodljive učinke. Ti so odvisni od pacientovega zdravstvenega stanja in odziva na količino uporabljenega sredstva. Uporabljajo se v mnogih primerih in jih lahko predpiše samo zdravnik. Poznamo več kot 2000 barbituratov.
 
Uporaba:
Nekatere barbiturate uporabljajo pred operacijami za blažitev strahu in napetosti. Druge uporabljajo za preprečevanje krčev pri napadih pri različnih boleznih in motnjah, kot npr. epilepsiji. Učinkujejo pomirjevalno, uspavalno, anestetično in proti krčem. Nekoč so se uporabljali za preprečevanje nespečnosti, nemirnosti in živčnosti, vendar so jih v zadnjem času nadomestila druga zdravila. Ob redni uporabi lahko kmalu pride do odvisnosti.

Učinki:
Barbiturati učinkujejo različno, od blage pomiritve do kome. Klasificiramo jih po dolžini in intenzivnosti delovanja: zelo kratko, kratko, srednje in dolgo delujoči.

Kratkoročni učinki (do 15 ur po zaužitju): olajšanje napetosti in strahu, zaspanost, občutek pijanosti, nerazumljiv govor, nezmožnost kontrole osnovnih funkcij telesa (hoja, ravnotežje, ipd.), oslabitev spomina, čustvena nestabilnost.

Učinki ob dolgotrajni uporabi: kronična utrujenost, splošna nekoordinacija, problemi z vidom, vrtoglavica, upočasnjeni refleksi, impotenca - frigidnost, menstrualne težave, težave z dihanjem.


Odtegnitveno stanje:
Odvisnost od barbituratov je ob redni uporabi zelo pogosta in ob prekinitvi zdravljenja pride vedno do abstinenčne krize. Odtegnitveni simptomi: nespečnost, krči (napadi), omedlevica, slabost, bljuvanje, tresenje rok, nemirnost in strah.


Stranski učinki:
Poleg želenih učinkov se ob uporabi lahko pojavijo tudi nezaželeni stranski učinki: bolečine v prsih, vročina, bolečine v mišicah in sklepih, pordečela koža, izpuščaji, boleče grlo, otekel obraz, veke ali ustnice, zmedenost, depresija, nenormalna razburjenost, halucinacije... Ob pojavu teh simptomov takoj obiščite zdravnika!

Najpogosteje zlorabljeni barbiturati: Fenobarbiton, Femiton