Članek
V zdravstvu je denarja dovolj, sistem pa je katastrofalno slabo organiziran in voden
Objavljeno Jul 03, 2014
Na Radiu Slovenija je potekalo prvo soočenje parlamentarnih strank pred volitvami v Državni zbor.


Novinarki sta predstavnike strank spraševali predvsem o tem, kako vidijo Slovenijo kot socialno državo, kakšno zdravstvo, šolstvo in kakšen javni sektor lahko obljubijo volivkam in volivcem. 

Predsednik DL Bojan Starman je izpostavil problem, da se delodajalci še vedno bojijo zaposlovati ljudi, saj jih je strah, da bodo imeli težave, zato je potrebno nujno povečati fleksibilnost delovnega trga. 

Opozoril je, da so se zaradi krize trgi spremenili, podjetja so zgubila posel, kar je pripeljalo do stečaja, ker nismo znali pravilno odreagirati in premostiti to težavo v podjetjih s tem, da bi nekdo prevzel delavca za čas, ko v podjetjih nimajo dela. Vsi gospodarstveniki poudarjajo, da je to zelo pomemben faktor. Starman je spomnil, da je bilo nekaj v tej smeri doseženo z novo delovnopravno zakonodajo, določene stvari bo pa še treba narediti. Ob tem je predlagal eno od idej, da bi zavodi za zaposlovanje lahko prevzeli tudi posredniško funkcijo, da bi delali kot posredniki oz. agencije.

Ne nazadnje je predsednik DL poudaril, da je treba izenačiti vse oblike dela, za kar se DL zavzema že od začetka. Po njegovih besedah nikomur ne bi smeli prepovedovati delati. Ne starim ne mladim, saj vsako delo šteje. 

Glede zdravstva je povedal, da je po njegovem mnenju denarja dovolj, cca 2 milijardi, da pa je sistem v celoti katastrofalno slabo organiziran in voden. Veliko denarja se potroši po nepotrebnem v sistemu javnega naročanja zdravil in opreme ter v medsebojnih obračunavanjih med koncesionarji in zdravstvenimi ustanovami – gre za vprašanje normativov in cen. 

Predsednik DL je še zagotovil, da v pridobljene pravice dijakov, šolarjev in študentov, kot so na primer, subvencije za malico, kosilo, prevoz in podobno, ne bo posegal, saj se je DL orientirala predvsem na dvig gospodarske rasti, večji BDP in s tem v boljše zagotavljanje vseh teh pravic, ki smo si jih že izborili. 
Bil je kritičen tudi do bolonjskega sistema študija, saj da imamo celo vrsto univerz, v katerih ni več nobene kontrole nad kvaliteto njihovega dela. Po njegovem je ključno, da bi omogočili usmerjeno izobraževanje na vseh nivojih, da bi dejansko lahko izobraževal zaposljive ljudi za Slovenijo. 

Vabljeni k poslušanju oddaje.