2. mednarodna konferenca: Vzgoja za ljubezen do domovine

Objavil/a Državni svet RS, dne 2020-11-21 ob 21:52:34

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je 21. novembra 2020 z uvodnim predavanjem sodeloval na 2. mednarodni konferenci Vzgoja za ljubezen do domovine in države: Imamo svojo državo Slovenijo.

Nagovor predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce na 2. mednarodni konferenci »Vzgoja za ljubezen do domovine in države«

Na daljavo, 21. november 2020

Spoštovani udeleženke in udeleženci tokratne mednarodne konference …

Cenjeni razpravljavke in razpravljavci …

Počaščen sem, da vas lahko kot predsednik Državnega sveta, drugega doma slovenskega parlamenta, znova nagovorim na mednarodni konferenci, posvečeni domoljubju in aktivnemu državljanstvu v vzgojno-izobraževalnem sistemu, tokrat še posebej v luči 30. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo. 

Ko sem se pripravljal na naše online srečanje, sem bil hočeš nočeš močno pod vtisom časa, v katerem živimo. Časa, v katerem nas novi koronavirus potiska na rob zmožnosti delovanja kot posamezniki in kot skupnost. Na preizkušnji smo vsi, nenehno in brez izjeme. Čeprav se v javnosti bolj izpostavlja medicinsko osebje in naše ranljive starostnike, je prav, da temi, kot je vpliv epidemije na vzgojno-izobraževalni proces, zlasti na otroke in mladostnike, tudi ob tej priložnosti namenimo posebno pozornost. Kakšne so pasti izobraževalnega procesa na daljavo, kako to obdobje samoizolacije doživljajo naši otroci, kako se z zahtevami kurikulumov borite vzgojitelji in učitelji, to so vprašanja, ki nas negativno vznemirijo in ki nas puščajo nemočne prav v trenutkih, ko bi moral naš šolski sistem pokati od zdravja in rešitev. Znova se je pokazalo, da v teoriji deluje prav vse, medtem ko v praksi skoraj nič. A čeprav ostaja vrsta dilem glede samega izobraževalnega procesa na daljavo, je področje vzgoje, ki ni nič manj pomembno, priromalo na izjemno spolzek teren. Kako naj vzgajamo in krepimo vrednote v času, ko je družba popolnoma atomizirana in izolirana? Kako naj kot država krepimo svojo identiteto, skupne vrednote in ljubezen do domovine v času strahu, nezaupanja, skrbi, jeze in žalosti? UNICEF je prav v teh dneh izdal poročilo, ki opozarja svetovno javnost in voditelje, da nam zaradi pandemije covida-19 grozi izgubljena generacija otrok. Prepričani so, da bo imela korona kriza hude posledice na izobraževanje, zdravje in počutje otrok. Tak davek doslej ni terjala nobena kriza ali vojna in to je zastrašujoče.

Kaj mora storiti država za državljane in kaj lahko storijo državljani za državo, to je preživet koncept političnega razmišljanja minulega tisočletja. Danes dojemamo čas izrazito subjektivno, modri vladarji pa za vladanje nujno potrebujejo prebujene posameznike. Mi smo srečna generacija, ki je v svojem življenjskem ciklu doživela toliko sprememb, naj gre za tehnološke inovacije, družbene revolucije in socialne eksperimente, kot jih v preteklosti niso večstoletna zgodovinska obdobja. Med vsemi spremembami, nekatere izmed njih tako še vedno doživljamo, pa nam je lahko nastanek države Slovenije najbolj pri srcu. Zgodovinski plebiscit za samostojno Slovenijo, na katerem smo se pred tridesetimi leti proslavili kot narod enotnosti, je naznanjal nemirno leto, polno preizkušenj in nevarnosti, ki pa se je izteklo po najboljših možnih poteh. Želim si, da bi se tudi to »koronsko« leto, ki je na glavo postavilo vse, kar smo trudoma zgradili v teh treh desetletjih, izteklo bolje, kot pa trenutno kažejo prognoze. Še več, prepričan sem, da nam prav vrednote, kot so domovina, dom, družina, varnost, svoboda … lahko pripomorejo k temu, da krizo uspešno premagamo kot dobri in sočutni ljudje ter kot dobra in pravična država. Globalna kriza, ko so na preizkušnji temeljna počela in principi, na katerih temelji naša skupnost, je tako hkrati priložnost, da se utrdimo kot narod enotnosti, povezovanja in sodelovanja. Povedano drugače, kriza družbe je vedno kriza vrednot. Naraščajoče nezadovoljstvo ljudi ima pogosto globlje korenine, kot se zdi na prvi pogled. Negotove in turbulentne družbeno ekonomske in politične razmere so zgolj piš vetra, če so temelji državotvornosti trdni in z vrednotami utrjeni, po drugi strani pa nas lahko kot vihar premečejo in razpršijo na vse strani, če se odtujimo od svojega državotvornega bistva ter drug od drugega. Dokažimo skupaj, da smo in ostajamo demokratična in na znanju temelječa družba, ki kljub črnim oblakom na obzorju verjame v svetlo prihodnost ter zaupa zlasti svojim mladim rodovom, da bodo našli prave in trajne rešitve.

Trenutne razmere težko obvladujemo, ukrepi so strogi, sistem pa tog in nepripravljen na tovrstne izzive. Digitalizirana izolacija, v katero smo bolj ali manj prisiljeni, nam daje iluzijo svobode, družbe in harmoničnih ter sproščenih odnosov. Pa vendar nam edino živ stik lahko nudi duševno zdravje in harmonijo v vse bolj skrhanih odnosih. Ne smemo se zato sprijazniti z mislijo, da se bodo zadeve uredile same po sebi. Ne smemo se osredotočiti na iskanje krivcev za nastalo situacijo, temveč moramo iskati poti za izhod iz krize kot država, politika, družba, skupnosti in kot družina ter posamezniki. Šolske skupnosti, katere del ste, imate pri tem posebno poslanstvo. Ozaveščati in spodbujati morate svoje sodelavce, učence in starše k ohranjanju osebnega dostojanstva, strpnosti in so-pomoči. V stiski ne smemo ostati sami, to nam nalagata državljanska dolžnost in svetovni etos. Imeti rad svojo domovino, svoj dom, varno zatočišče, ljubljeno družino, dnevni kruh … vse to je del obogatenega vzgojno-izobraževalnega procesa, v katerem imata domoljubje in kultura posebno mesto.

Skrbi me, ko nekateri politiki razmišljajo samopašno, da so simboli države, za katere veljajo posebna pravila in privilegiji. Politiki moramo biti zgled in v oporo zlasti mladim in najbolj ranljivim državljanom. Prav zato moramo med prvimi prepoznati in podpirati pobude k ohranjanju narodne enotnosti in h krepitvi identitete ter vrednot naše domovine Slovenije, ki v naslednjem letu praznuje trideseti rojstni dan. Velika zahvala in zasluga za te vse bolj prepoznavne državotvorne korake k utrjevanju domovinske vzgoje v šolskih klopeh gre prav Društvu katoliških pedagogov Slovenije. Konferenca, ki odpira vrata tudi našim zamejskim rojakom, je neprecenljiv prispevek k ohranjanju zdrave, odprte in samozavestne družbe, ki ne beži pred odgovornostjo in dolžnostmi. Hvala, da sem lahko tudi sam del tega mednarodno obarvanega srečanja s plemenitim poslanstvom.

Osti jarej.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Državni svet RS
Državni svet RS
Objavil/a 2020-11-21 21:52:34 (Nov 21, 2020)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Predsednik in podpredsednik Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve na LXIV zasedanju Konference odborov parlamentov
Državni svetnik Branko Tomažič kritičen do strateškega načrta skupne kmetijske politike
Sprejem veleposlanika Republike Poljske v Republiki Sloveniji
18. izredna seja Državnega sveta RS
V ŽIVO: nadaljevanje 18. izredne seje Državnega sveta RS
Prenos v živo ob 13.00 uri: na 18. izredni seji Državnega sveta predlog veta tudi na 6. protikoronski paket
Državni zbor sprejel novelo Zakona o pacientovih pravicah
2. mednarodna konferenca: Vzgoja za ljubezen do domovine
V ŽIVO: Skupna seja komisij DS za gospodarstvo, obrt, turizem in finance in komisije za socialno varstvo...
Nagovor predsednika DS ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
December 2020
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj