Članek
Stropne luči in vgradni stropi
Objavljeno Mar 17, 2017
Stropi v mestnih stanovanjih in navadnih hišah niso več tako dolgočasni kakor v preteklosti. Danes oblikovalci kreirajo realistično nebo, fantastične luči, težavne konstrukcije iz mavca, lesa itd. Samo eno nas lahko zaustavi ali pa omejuje našo domišljijo in to je višina stropa. Včasih obtičimo v problemu v kakšnih majhnih stanovanjih blokov, kjer ne moremo montirati niti luči z zelo kratkim visečim nosilcem. V tem primeru je zelo dobra možnost izvedba ravne stropne luči.
Photo
Stropne luči nam vizualno povečajo prostor. Zapomniti si moramo, da takšne luči akumulirajo toploto ob delovanju. Zaradi tega je potrebno razmisliti, katere žarnice bodo uporabljene. Vse je odvisno od materiala stropa. Če je beton ali mavec, lahko vgradimo vsakršne žarnice. Če pa je iz lesa ali PVC materialov pa naj bojo žarnice z nizko temperaturno mejo. Uporabljajmo varčne žarnice, ki ne posredujejo veliko toplote v okolico! Težavno je menjati žarnice na stropnih lučeh, kar pa je odvisno seveda od izvedbe luči. V vsakem primeru svetujeva uporabo varčnih žarnic, ker le te živijo dlje kot navadne in imajo porabo manjšo tudi za 5x ( navadna žarnica živi 1000 ur varčna pa 12000 ur). Varčne žarnice so na žalost dražje, vendar ob redni uporabi le teh kmalu preidemo na manjšo porabo in s tem bolj polni žep . Unikatni stropne luči lahko naročimo v vsakem profesionalnem vitražnem ateljeju. Tiffany tehnologija nam daje veliko prednost in to so 3D izdelki. Velika paleta stekel ponuja vsakršne barve za naš interjer. 
Photo
Zelo je pomembno najti dobro pozicijo vitražne luči! Velika dimenzija, večja od 2,5 X 2,5 m, lepše izgledajo v velikih prostorih, bazenih, halah, velikih hodnikih hotelov, dvoran itd. V majhnih stanovanjih pa je veliko bolje imeti vitraj od 1 do 2 kvadratna metra. Lahko ga imamo v vsaki sobi po želji.
Photo
Pred izdelavo luči moramo razmisliti o dizajnu. Po pravilu vitrajna luč postane primarni element v prostoru! Zaradi tega je bolje, da povabimo k sodelovanju oblikovalca ali pa umetnika, ki bo razumel želje, stil prostorja in izdelal potrebne skice. Po tem se luč nariše v naravni velikosti na papir. Na strop naredimo točke, kjer bo pritrjena nosilna konstrukcija, in napeljemo elektriko. V tem času se že izdeluje luč v vitrajnem ateljeju iz majhnih koščkov stekel v celoto. Po elektriki na strop montiramo nosilni okvir vitraja. Na okvir montiramo izdelan vitrajne plošče. Kakšen okvir lahko uporabimo? Prvi okvir je lahko iz lesa. Za to konstrukcijo naredimo iz lesenih desk s T profilom navzdol. Drugi okvir lahko naredimo iz svinca, aluminija in medenine.
Photo
Pri sami vgradnji moramo upoštevati varnost! Sektorji vgradnih odprtin naj bodo veliki največ 60 do 70 cm na sektor. Drugače se nam lahko vitraž poobesi.
Photo
Ugasnjena vitražna luč  bo imela izgled keramičnega mozaika. Ko pa jih prižgemo, se spremeni v mavrico prijetnih barvnih odtenkov.
Photo
Photo
Photo
Za vitraj je pomembno uporabiti prave žarnice, da pridobimo vse efekte! Če je svetloba premočna, lahko ubije barve stekla, če pa je prešibka pa nam ne da vseh efektov. Poznamo 2 načina postavitve žarnic za vgradne luči. Če je steklo mat žarnice postavimo frontalno na strop. Če pa je steklo prozorno pa žarnice postavimo ob kraju luči kar naredi efekt sipanja svetlobe (vendar moramo nosilni strop pobarvati belo, lahko pa naredimo ekran iz odsevne folije, ki da  svetlobni refleks, skrije napeljavo in odbija toploto od stropa).
Photo
Poznamo 2 obliki montaže luči na strop. Lahko  jo vgradimo ob izdelavi stropa ali pa naredimo odprtino v strop (knauf, les…) in luč montiramo v odprtino. Ne glede kateri način montaže imamo voljo, mora biti nosilni okvir luči pričvrščen na nosilni strop (razen manših luči do 1. m na  kvadrat, ki so lahko kako drugače montirani). Armstrong konstrukcije so prešibke za vitrajne sekcije.
Photo
MONTAŽA
1. Napeljimo električno napeljavo. Včasih je potrebna odsevna folija (je razloženo v prejšnjih odstavkih).
2. Naredimo okvir za luč. Ena možnost je da okvir obesimo na kovinske nosilce v obliki kavljev. Razdalja med njimi naj bo 60 do 80 cm. Ne glede kateri sistem uporabimo nosilce pritrdimo na strop z vijaki in kovinskimi vložki za beton. Dolžina vijakov naj bo glede na težo luči primerna (max 20cm dolžine). Razdaljo med stropom in okvirjem izračunamo glede na luči, ki jih uporabimo (15- 20 cm).
3. Ko je okvir končan, vgradimo sekcije. Ko projektiramo celoten projekt, moramo paziti na vgradnjo žarnic in potem na demontažo sekcij luči, za menjavo le teh.
Montaža projekta pride približno 10 do 30 odstotkov celotne cene (odvisno od dimenzije, teže in zahtevnosti montaže). Če je projekt izveden v bazenih, termah, visokih stavbah, katedralah, cena lahko doseže 100 odstotkov. Na kratko, enostavnejša konstrukcija, manjša cena.