Članek
Stop korupcija FIHO, nihče naj ne bo tiho!
Objavljeno Jul 03, 2023

Po dolgem premoru se, žal, ponovno vračamo na »neizpeto sago FIHO«, ki se nikakor ne razreši ali konča. Dejstva dokazujejo, da je denar (cca. 17 milijonov letno), ki je izvzet iz proračuna RS, za mnoge posameznike okoli korita velik plen in dober izplen. Kdo bo temu naredil konec, pa je vprašanje za prav toliko denarja? Lahko bi na primer preprosto ukinili FIHO in ves denar integrirali v »proračun« za dolgotrajno oskrbo in osebno asistenco[1].


Pravilnik, Pravila in merila, kot so zapisana sedaj, so namreč popolnoma nedefinirana in zato odprta za poljubno in povsem arbitrarno interpretacijo. Na to, nedopustno dejstvo, nekateri opozarjamo že več kot 20. let, a s strani KPK in Računskega sodišča, kljub preteklim poskusom, ni bilo nobenih bistvenih premikov v smeri transparentnosti, preprečevanja korupcijskih tveganj ter kolizije interesov. Ne glede na to, kdo je bil na oblasti, vsakokratna politika se nikoli ni konkretno in sistematično upala/hotela dregniti v to osje gnezdo – ker so »invalidi« t. i. ranljiva skupina, ki populistično prinaša politične točke, potrebne za vsakokraten »pohod na oblast«.


Tudi sedanja vladajoča koalicija[2] ni pokazala niti minimalnega interesa v tej smeri, čeprav bi bilo še kako modro in koristno, da bi se tudi na tem področju ustavilo nerazumno razsipavanje in kraja javnega denarja. Npr.: S sedanjo poslanko Gibanja Svoboda gospo Tereza Novak, s katero se poznava že več kot 20. let, sva pogosto usklajevali stališča glede dominantne vloge NSIOS (nasproti »humanitarcem)[3] nad FIHO. Kot nekdanja izvršna direktorica Slovenske filantropije, prav tako pa tudi dolgoletna predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS) dobro pozna stanje in razmere glede »umazanih iger« delitve javnih sredstev tudi od znotraj. Ali boste kaj naredili, razkrili, ukrepali proti takšnim ravnanjem, ki so v ostrem nasprotju z načeli, zaradi katerih ste se podali v politiko?


Potrebovali bi objektivno merljive kriterije in enotno prakso glede uporabe meril za razdeljevanje sredstev FIHO, kar bi omogočalo transparentno, objektivno in vsebinsko primerljivo razdeljevaje sredstev. Namesto tega se večina svetnikov, na čelu »z novim direktorjem« FIHO Borutom Severjem, še kar naprej brezsramno pretvarja. Navidezno, deklarativno se zavzemajo za »zadovoljitev minimalnih zahtev« Računskega sodišča in KPK (Načrt integritete FIHO)[4], ki bi ga morali udejanjati v tudi praksi, saj velja že od aprila 2020. A ga seveda NE, v maniri invalidov, ki jim je tako ali tako vse oproščeno, tudi, če in ko kradejo, saj gre vse zgolj za plemenit namen. Pri tem pa je njihova dejanska in realna agenda zgolj ta, da se način ocenjevanja zlasti pri Invalidski komisiji, v ničemer ne spremeni. Tako se je v Pacugu ravnokar končala seja Komisije za akte FIHO. Račun bo izstavljen na FIHO, rezultati pa bodo krinka, da so se »invalidi« vendarle dobili in se nekaj dogovorili, na soncu in ob bazenu s slano vodo. Zadeve spreminjajo tako, da nič bistvenega ne spremenijo. Tako so v prednosti še naprej večje in močnejše organizacije, ki so zgodovinsko privilegirane ter utemeljene na tradicionalnih medicinskih diagnozah.


Za direktorja FIHO nisem nič kaj prikrito »iskala« možnega kandidata. Takrat se mi je zdel kot bivši predsednik Računskega sodišča najbolj primeren gospod Igor Šoltes. S svojim znanjem in renomejem bi morda končno lahko stvari spravil v legalno in legitimno stanje. Šoltes je okleval in odklonil. Pred kandidaturo Boruta Severja za direktorja FIHO sem imela z njim odkrite pogovore in ga opozarjala na pasti ter na razmerje moči znotraj sveta FIHO, še bolj pa na manipulacije, podtikanja in laži, ki jih je sposobna Breda Oman. Zatrjeval je, da se vsega še kako zaveda in bo pazljiv, da ji ne dovoli preblizu. Da bo še pred novim letom, zamenjal »Omanovo aplikacijo«, ne izplačeval mesečnih dajatev ... vse njegove besede so se izkazale za navaden bla, bla, bla. Za direktorja pa se je prijavil in na razpisu tudi zmagal gospod Borut Sever, pravnik in do pred kratkim predsednik NSIOS. Pa je krog zaprtih in parcialnih interesov ponovno sklenjen in nepredušno zaprt.


FIHO je kot tožena stranka do sedaj vse postopke pred Upravnim sodiščem izgubila. Sodišče je v vseh primerih odpravilo izpodbijane sklepe zaradi neobrazloženosti ter dejstva, da jih ni bilo mogoče preizkusiti, ampak ... Od leta 2021 FIHO sklepu res prilaga t. i. ocenjevalni list, ki pa je le izpis iz računalniškega programa, iz katerega ni moč razbrati ne posameznih meril še manj pa točkovanj. Računalniški program za ocenjevanje programov je bil izdelan brez ustrezne dokumentacije ter natančnih navodil, v katera naj bi bila vgrajena (objektivna in preverljiva) merila. Prav tako je po devetih letih še vedno brez ustrezne zunanje kvalificirane evalvacije. A očitno v naši državici to nikogar »zares« ne moti. Se s tem nihče ne misli ukvarjati, izgubljati čas in vlagati napore, da bi razgalil korupcijo, nepotizem, dvojno financiranje ter razsipavanje namenskega javnega denarja? Tudi za to pristojne javne in državne institucije so raje vse zakonske predloge zaklenile v predal. S to temo se praktično noben javni ali večji medij ne ukvarja. Da o politiki oz. Državnem zboru sploh ne izgubljamo besed. Ker FIHO ni izrazito leva ali desna tema, ideološko pa nikakor unovčljiva, služi zgolj kot bankomat po potrebi. Je že bolje obrniti glavo stran in se tolažiti s tem, da je preveč drugih perečih tem, zato nima smisla izgubljati čas »s temi revčki«, ki že itak nimajo kaj dosti od življenja.


Nezaslišano je tudi dejstvo, da je zloglasna »bivša« sekretarka FIHO, gospa Breda Oman, ki ima zgolj osnovnošolsko izobrazbo[5], ponovno zavihtela na mesto sekretarke FIHO. Ko smo nazadnje spraševali o višini njene plače, smo izvedeli, da je umeščena v 49. plačilni razred. Postavi se nam tudi osnovno vprašanje, kje je končala srednjo šolo, da se je sploh lahko vpisala na Višjo upravno šolo? Mogoče bo sedaj, če boste na tem vprašanju vztrajali tudi drugi mediji, vendarle pojasnila ta fenomen. Kako lahko oseba z dokončano osnovno šolo dobi delo v javni upravi s plačo, ki je tudi do 30 odstotkov višja kot jo imajo sodniki okrajnega sodišča?


Preden je Delovno sodišče izdalo sodbo, s katero bi ugotovilo, da je bila njena izredna odpoved delovnega razmerja zakonita, je Omanova s FIHO sklenila poravnavo. Poravnavo je s strani FIHO sklenil Vilko Kolbl v.d. direktorja FIHO. To je tisti prijatelj Brede Oman, s katerim se je dogovorila, da je takrat še kot kot podpredsednik nadzornega odbora FIHO kupil njihovo osebno vozilo po poteku razpisa, tj. vozilo organizacije, ki jo je nadziral. Tudi o tem je bil obveščen KPK. Vilko Kolbl se je brez sramu vrnil na svoje staro delovno mesto generalnega sekretarja Socialne zbornice Slovenije. O kredibilnosti in strokovnosti te institucije ne bomo izgubljali besed.


Še bolj zanimiva pa je sama poravnava. Z njo je Breda Oman prejela prek 20.000 evrov bruto. S poravnavo se je tudi obvezala, da bo najpozneje do 31. decembra 2021 opravila izpit ZUP - 2. stopnja, do 31. decembra 2024 (ko se bo že upokojila) pa pridobila ustrezno visoko izobrazbo. S tem je tudi de facto priznala, da je bila izredna odpoved njenega delovnega razmerja zakonita. No, Breda Oman seveda ni opravila izpita ZUP – 2. stopnje, saj z osnovnošolsko izobrazbo sploh ne more pristopiti k njegovemu opravljanju. To pa pravno pomeni, da poravnava, ki je pravni akt, in sta jo sklenila Breda Oman ter v imenu FIHO njen prijatelj Vilko Kolbl, ne velja več. Borut Sever pa bi kot pravnik seveda moral vedeti, kakšne so posledice, če ena izmed pogodbenih strank ne izpolni svojih obveznosti. Breda Oman bi morala FIHO vrniti sredstva, ki jih je prejela ob poravnavi (več kot 20.000 evrov), prav tako pa ji bi moralo prenehati tudi delovno razmerje. Kje je delovna inšpekcija, kje je upravna inšpekcija, kje je policija?


Njen mož Božo Oman pa je še vedno lastnik in upravljalec »imaginarne famozne aplikacije FIHO«, na podlagi katere se že od leta 2014 naprej »pravično, transparentno, ekonomično, gospodarno, solidarnostno, namensko ...« razdeljujejo milijonski zneski posameznim invalidskim organizacijam. Podatki na Erar nas dobesedno osupnejo, saj je znesek, ki ga je prejel IT Group d.o.o. zgolj v devetih letih nanesel na 305.563,51 EUR.


Sedaj je čas dopustov in počitnic, za novinarje pa čas kislih kumaric. Bomo videli, če bo sedaj na novo osvobojeni javni medij RTV, ali pa kdo drug od osvoboditeljev, osvobodil tudi nas, ki na to gnojnico in smrad opozarjamo že dve desetletji.


[1] To bi zneslo več kot 20 milijonov letno saj bi odpadli tudi stroški zaposlitev (direktorja, sekretarke, ...) in samega delovanja FIHO (sejnine, materialni stroški, investicije).

[2] Naj poudarimo, da ima največ masla na glavi poslanska skupina SD in vse njene politične predhodnice.

[3] Naj spomnimo, da se sredstva FIHO delijo v razmerju 65% za invalide, 35% za humanitarce.

[4] Predstavnik/ca KPK za izvajanje načrta integritete, Sonja Jelen, višja svetovalka za preventivo in integriteto. S strani KPK pa se kadri prestavljajo, menjajo... tako, da ne vemo, kdo ima zadevo dejansko pod nadzorom. Zanimiv in zgovoren je tudi ta intervju https://www.portalplus.si/4272/intervju-uros-novak/



[5] Na sodišču je kot poklic navedla: »osnovnošolsko izobrazbo, diferencialni izpit za Višjo socialno šolo, vpisana na Višjo upravno šolo.«

Elena Pečarič

#BorutSever #BredaOman #DenarIzvzetIzProračuna #DolgotrajnaOskrba #ElenaPecaric #FIHO #InvalidiPolitika #InvalidskaKomisija #Kolumna #Korupcija #KorupcijskaTveganja #NačrtIntegriteteFIHO #NeizpetoSagaFIHO #OsebnaAsistenca #razdeljevanjedenarja #RazdeljevanjeSredstev #Transparentnost #za-misli #Kolumne #politika #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk