Članek
Uspešna Bosanka iz Slovenije, Emina Hadžić kandidira za poslanko v Evropski parlament
Objavljeno May 15, 2014

Emina Hadžić je dobrotnica,  podjetnica in direktorica uspešne mednarodne humanitarne organizacije Zavod KROG ter prva Bosanka v Sloveniji, ki jo je predlagala politična stranka Državljanska lista dne 14. 4. 2014 za kandidatko za poslanko v Evropski parlament.

Emina Hadžić se je rodila bosanskim staršem leta 1980 v Ljubljani, je diplomirana ekonomistka, poročena in mati dveh otrok, izjemno preprosta, iskrena in pogumna ženska ter velika dobrotnica, ki jo odlikujejo njena dobra dela.

Emina Hadžić je zaradi uspešnega dela na področju človekovih pravic v Sloveniji bila imenovana kot prva Bosanska članica sveta Vlade Republike Slovenije za uresničevanje načela enakega obravnavanja od leta 2004 do 2008, kjer je pet let uspešno zastopala in delovala kot predstavnica za enako obravnavanje ne glede na narodnostno, rasno ali etnično poreklo in jezik.

Emina Hadžić je ustanoviteljica in direktorica uspešne mednarodne humanitarne organizacije Zavoda KROG iz Slovenije, ki je bila ustanovljena leta 2008. Zavod KROG že šesto leto deluje na področju človekovih pravic, humanitarnega dela, razvojnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, prostovoljstva, izobraževanja in kulture. Posebno pozornost Emina namenja socialno ogroženim družinam, ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja in vojne, ranljivim skupinam ter etničnim skupinam. Projekte, ki jih izvaja s partnerji oziroma vladnimi in nevladnimi organizacijami, prostovoljci in strokovnjaki temeljijo na načelu družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja družbe v okolju v katerem deluje in ga obenem soustvarja.  

Največji projekt Zavoda KROG v Sloveniji in JV Evropi, na iniciativo Emine  je zagotovo »Podari nasmeh« katerega glavna aktivnost je rehabilitacija socialno ogroženih osnovnošolskih otrok in ostale humanitarne aktivnosti za otroke.  Projekt »Podari nasmeh« deluje že 11 let in je osrečil preko 800 otrok in je bil nominiran za mednarodna  priznanja ter kot edini tovrstni projekt v Sloveniji je bil predstavljen na CNN (The Cable News Network).

Na iniciativo Emine se v Sloveniji v okviru Zavoda Krog izvaja tudi dobrodelno akcijo »Dobrodelnost dobro dene!«, v okviru katere zbirajo zdravo hrano, svežo zelenjavo in sadje, šolski material, higienske potrebščine in finančna sredstva za nakup šolskih delovnih zvezkov in plačilo zapadlih obveznosti družinam in posameznikom v stiski, plačilo obšolskih dejavnosti otrok. Na področju izobraževanja in kulturne izvajajo projekt "Od KULTURnika do MENedžerja: Vzpostavitev in krepitev trajnega zaposlovanja etničnih skupin in priseljencev v kulturi", ki krepi zaposlitvene možnosti etničnih skupin in priseljencev na področju managementa kulturnih projektov ter krepitev usposobljenosti posameznikov v organizacijah, ki skrbijo za kulturno dejavnost etničnih skupin in priseljencev v Sloveniji ter projekt »Denar ne raste na drevesu!«, ki je izobraževalni program za predšolske otroke iz vrtcih Obalne regije, starše in pedagoške delavce.

Zavod KROG je bila edina organizacija, ki je v Ljubljani v mesecu maju 2009 organizirala dogodke pred uradno obeležitvijo Evropskega dneva spomina na žrtve genocida v Srebrenici, 11. julija. Z dogodki so želeli opomniti širšo javnost na genocid v Srebrenici in vseh žrtev grozodejstev med vojno v Bosni in Hercegovini.

Zavod KROG je bil v letu 2010 aktivno vključen tudi v kampanjo »TUDI TI si delček istega sveta«, ki se je odvijala v Evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti in je namenjena uresničevanju Milenijskih razvojnih ciljev, ki so tudi vizija Zavoda KROG.

V Bosni in Hercegovini so skupaj s partnerji izvedli projekt v Donjem Vakufu z naslovom »Poletna šola aktivizma – Moje mesto me potrebuje!« za učence 8. razreda osnovnih šol, ki je trajala od 13. do 17. junija 2012. V okviru projekta so angažirali mlade, da svojo energijo in delo usmerijo v dobro celotne skupnosti in zgradili edino otroško igrišče v Donjem Vakufu.

V Črni gori so v letih 2011, 2012 in 2013 skupaj s partnerji izvajali projekt »Od okolja do družine«, ki ga je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in je zajemalo rehabilitacijo 55 socialno ogroženih otrok iz ruralnih področij (Plav, Gusinje, Murino, Rožaje, Berane) v Sloveniji, izobraževalne delavnice za 500 otrok in učitelje na osnovnih šolah na temo varstva okolja, in ravnanje z odpadki ter izobraževanje 168 strokovnih delavcev, sodstva in policije s področja človekovih pravic in nasilja v družini. V okviru projekta so izvedli tudi izobraževanje delavcev v novo ustanovljenem Centru za otroke s posebnimi potrebami Plav, enomesečno kampanjo proti nasilju »Namesto klofute podari rožo«, donacijo ambulantnega vozila Dnevnemu centru za otroke z motnjami v razvoju – Lipa v Plav, donacijo prenosnega računalnika Centru za socialno delo Plav, študijski obisk direktorice Centra za socialno delo Plav v socialnih institucijah v Sloveniji, ki se ukvarjajo z otroci in odraslimi s posebnimi potrebami ter humanitarno pomoč socialno ogroženim družinam in šolam v omenjenih občinah.

Na Kosovem so v letu 2012 skupaj s partnerji ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije izvedli humanitarni projekt psihosocialne pomoči brezdomnim otrokom v barakarskem naselju Kolovica pri Prištini in humanitarno pomoč za otroke.

Zavod KROG deluje tako lokalno kot globalno in sicer je član uspešnih Slovenskih organizacij in sicer Platforme za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Humanitarnega odzivnega centra, Mreže za družbeno odgovornost Slovenije, Prostovoljstvo.org, Mreža izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije, Mreže za socialno vključevanje ter mednarodnih organizacij kot so European Union Agency for Fundamental Rights, European Network against nationalism, racism, fascism and in support of migrants and refugees, Anna Lindh Foundation, Platform for Intercultural Europe, European Workplace Innovation Network.

S področja razvojnega sodelovanja je Zavod KROG skupaj s partnerji deloval v projektu »Konzorcij za Afganistan«, ki je bil financiran s strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in je trajal od leta 2011 do 2012 z namenom izboljšanja in krepitvi slovenske podpore afganistanski civilni družbi v provinci Herat, preko usposabljanja lokalnih mentorjev in pedagogov na področju različnih poklicnih izobraževanj za afganistanske povratnike iz Irana, izmenjavi izkušenj in dobrih praks predstavnikov civilne družbe Afganistana in Slovenije ter krepitev kapacitet slovenskih nevladnih organizacij za nadaljnje delo v Afganistanu.

 

Zavod KROG je 18. aprila 2014 uspešno zaključil odmevno vseslovensko akcijo zbiranja smuči in smučarske opreme ter smučarskih oblačil za razvoj zimskih športov in zimskega turizma v provinci Bamyan v osrednjem Afganistanu. V  mesec dni trajajoči akciji so zbrali več kot 1000 dobro ohranjenih in uporabnih parov smuči in palic, okoli 400 smučarskih čevljev, smučarskih oblačil in zimsko obutev, reševalne sani in navadne sani.

 

Emina Hadžić je zaradi uspešnega dela na področju človekovih pravic, humanitarnega dela, razvojnega sodelovanja, medkulturnega dialoga, prostovoljstva v Sloveniji in po svetu prejela tudi številna priznanja in sicer naziv "Naj prostovoljka 2008" s strani predsednika Republike Slovenije in Mladinskega sveta Slovenije in kot vodja projekta »Podari nasmeh« Zavoda KROG prejela posebno državno priznanje »Naj humanitarni projekt« s strani Ministrstva Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mladinskega sveta Slovenije ter laskavi naziv »Sončkova osebnost leta« v letu 2008. Projekt »Podari nasmeh« je bil nominiran za mednarodno nagrado ERSTE Fundacije iz Avstrije, Fundacije Raymond Georis iz Nizozemske ter Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega.

Leta 2012 je bila Emina Hadžić izbrana za najuspešnejšo Slovenko s strani revije Manager.

Emina Hadžič se je za vstop v politiko odločila, ker se zaveda, da politika vpliva na življenja ljudi in želi pozitivno vplivati na politiko tako doma kot v Evropski uniji. Zaveda se, da ima Evropski parlament skupaj s Svetom Evropske unije izjemo moč pri sprejemanju evropske zakonodaje in demokratičen nadzor nad vsemi institucijami Evropske unije ter vpliv nad porabo finančnih sredstev in na politične prioritete Evropske unije.

»Moje delo je vedno usmerjeno v človekove pravice, pravičnost, trajnostnemu razvoju, enakim možnostim, vseživljenjskemu izobraževanju in boju proti diskriminaciji, revščini ter socialni izključenosti. Želi sodelovati v izgradnji enakopravnosti za boljše in kvalitetnejše življenje vseh prebivalcev Evropske unije. Verjame v dobro ljudi, pravično delovanje, enake možnost za vse, trdo in pošteno delo, socialno pravičnost, zaščito skupnega naravnega okolja in boljši jutri za vse nas.« pravi Emina.