Članek
Slovenski paviljon na Expu pričakuje za pol Slovenije obiskovalcev
Objavljeno Mar 30, 2015

Milano, 20. marca - Slovenski paviljon na letošnji svetovni razstavi Expo v Milanu bo po načrtih obiskalo dober milijon ljudi. K temu bo pripomogla tudi odlična lega 800 kvadratnih metrov velikega slovenskega paviljona, pravi prvi mož agencije Spirit Gorazd Mihelič.

Slovenski paviljon, skupaj s pripadajočim zemljiščem obsega 1900 kvadratnih metrov, je namreč postavljen na "križišču" dveh najpomembnejših ulic na Expu. Kot pravi generalna sekretarka sekcije RS za Expo 2015 Jerneja Lampret, je dosežek Slovenije, da je dobila in tudi obdržala omenjeno lego.

Objekt je zgrajen iz naravnih materialov, predvsem lesa in stekla, kar ponazarja tudi slovensko zavezanost k varovanju okolja. Za paviljon, ki je eden redkih na Expu, kjer so dela v zaključni fazi, je stal 1,8 milijona evrov.

Vlada je sicer za projekt Expo odobrila pet milijonov evrov, kar je precej manj, kot imajo sredstev na razpolago druge države s podobno površino kot Slovenija, pravi Lampretova.

Kljub temu pa bo Slovenija od 1. maja do 31. oktobra ustrezno zastopana na letošnjem Expu, ki je pomemben tudi zato, ker bo potekal v Milanu, gospodarski in finančni prestolnici ene najpomembnejših slovenskih partneric in v bližini ostalih ključnih partnerskih držav - Nemčije, Francije in Avstrije.

Poleg predstavitve države obiskovalcem je paviljon predviden tudi kot stičišče za poslovneže, kar bo imelo po prepričanju Spirita zagotovo pozitivne učinke na slovensko gospodarstvo.