Članek
Boris Kidrič ima spomenik, Angela Vode, njegova žrtev, pa ne?!
Objavljeno Jan 30, 2022

Vodja komunistične partije, Boris Kidrič, je spoštoval kolaboracijo Stalina s Hitlerjem, Angela Vode mu je edina nasprotovala, zato jo je Boris Kidrič kaznoval do njene smrti! Kidrič ima spomenik, njegova žrtev pa ne?! Ženske je v socializmu dočakal pravi pekel! Zakaj zakonca dr. Spomenka in Tine Hribar zanemarjata knjigo Skriti spomini Angele Vode? Angela Vode (1892–1985) je nedvomno Slovenka z velikimi začetnicami, saj je bila učiteljica otrok s posebnimi potrebami, s svojim izrazitim socialnim čutom pa se je borila tudi za boljši položaj žensk in delavcev. Ker je bila izključena iz Komunistične partije, predvsem zaradi svojeglavosti in moralnosti, saj ni prenesla pakta med nacisti in komunisti, si je nakopala hude zamere partijskih kolegov in kolegic. Ko so leta 1945 prišli na oblast, so to izrabili za poravnavo starih računov. Vodetova je bila šest let zaprta, nato pa do smrti izključena iz javnega življenja in jo je preživljala sestra Ivanka Špindler. Angela je v tem času skrivaj pisala knjigo, po kateri je nastal tudi film – popisala je svet pred drugo svetovno vojno, vojno, komunistično revolucijo in čas po njej. Skriti spomin je tudi prvo pričevanje o ženskih zaporih pri nas. Ženske je v času socializma čakal pravi pekel.
Pred vojno je namreč veljalo, da je obsoditi žensko na smrt nedopustno in v Sloveniji ni znan noben primer. Ni znano, koliko jih je bilo justificiranih po njej, a jih je veliko. Glede razmer v zaporu po vojni pa je tako, da so vse ženske, ki nastopajo v življenjski zgodbi 
Angele Vode, več let svojega življenja preživele v blatu in smradu, z vse bolj gnilimi zobmi, ob kiblah, iz katerih je zaudarjalo. Koža se jim je vnemala od turov, tvorov, krast in ekcemov. Do živega so jim jo žrli nespran gnoj, neprestrežena menstrualna kri in piki mrčesa. Vse te ženske so se naučile preganjati podgane in občasno živeti v prijateljstvu z miškami.

O dogodkih pred in med drugo svetovno vojno, kakor tudi po njej, izvirno priča Angela Vode v knjigi Skriti spomin, ki je že dolgo ni v prodaji. Angela Vode je bila velika nasprotnica pakta Hitler – Stalin. Zanjo je bil pakt izdaja komunizma. Vsi komunisti so bili in so še tiho. Partija je Angelo Vode zato strašno kaznovala, vse do njene smrti, 5. januarja 1985. Niti ene besede ji ni doslej namenila, niti letos 5. januarja, ob obletnici smrti. Tudi Angela Vode je žrtev slovenske partije in je še naprej nevredna javnega spomina družbe, za katero je trpela. »Za narode Jugoslavije je bil 6. april 1941 zgodovinski dan, ko so Nemci napadli Jugoslavijo brez vojne napovedi. V Ljubljani so domoljubi, Primorci, kar po radiu pozivali k odporu, a noben komunist se ni upal nastopiti - Stalin še ni dovolil, njegov pakt s Hitlerjem je bil še vedno v veljavi. Ne klic domovine, klic Kominterne je bil odločilen za te ljudi!« Tako pokojna Angela Vode. Zakaj zakonca dr. Spomenka in Tine Hribar zanemarjata knjigo Skriti spomini Angele Vode?

Kdaj bomo prisluhnili nedolžnim žrtvam, tudi Angeli Vode?