Članek
IZVEDBA INTERVENTNIH SANACIJSKIH UKREPOV NA PLAZU GNIDICA
Objavljeno Jan 14, 2023

Za naročnika Jožeta Gnidica na Lončarjevem Dolu v Sevnici smo leta 21017 izdelali geološko geomehansko poročilo za izgradnjo gospodarskega objekta na Žigrskem vrhu, ki naj bi nadomestil starejši gospodarski objekt predviden za rušenje, ki pa ni kazal znakov posedanja, tako da je bil iz vidika stabilna upravičena izgradnja nadomestnega gospodarskega objekta na istem mestu.

Kasneje (2019) se je izkazalo, da se v bližnji okolici pojavljajo znaki plazenja in erozije, zaradi česar smo naredili Geološko‐geomehansko poročilo o izvedbi interventnih sanacijskih ukrepov na plazu Gnidica.

Labilna brežina pod nasipom

Za zaščito brežine severno od novega gospodarskega objekta smo takrat predlagali izgradnjo ustreznega podpornega zidu. V vmesnem času se je odstranilo star gospodarski objekt ter začelo z izgradnjo novega, na severni tega objekta je bil izgrajen podporni zid. Na južni strani pa je bil napravljen nasip, na katerem je bilo predvideno mesto za parkirišče vozil. 2019 je prišlo do plazenja na izvedenem nasipu in brežini pod njim, kjer smo naredili sondažne razkope in drenaže (na telesu plazu pod porušenim nasipom se je zabilo dve vrti 6,0m dolgih kostanjevih pilotov).

Izvedba glavne zgornje drenaže (kostanjevi piloti)

#IvančnaGorica #gospodarstvo