Članek
IZGRADNJI OBJEKTA ZA MEHANSKO OBDELAVO MEŠANIH KOMUNALNIH ODPADKOV V KRŠKEM
Objavljeno Jan 14, 2023

Podjetje Geostern d.o.o. je sodelovalo kot podizvajalec pri izdelavi projektne dokumentacije Izgradnje objekta za mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov v Krškem, ki ga je naročila občina Krško 2011.

Mehanska obdelava odpadkov je tehnologija, s katero iz odpadkov izločimo odpadke, ki jih lahko pripravimo za snovno ali energetsko uporabo. Pomembno je predvsem izločevanje bioloških odpadkov, ki jih je v skupni sestavi odpadkov kar 40 %, na odlagališču pa razpadajo in obremenjujejo tako izcedne vode kot deponijski plin.

Za izgradnjo linije je bilo potrebno zagotoviti prostor na jugovzhodnem delu obstoječe linije, v velikosti 80 x 20 m za halo in prostor za manipulacijo, ki bo omogočal nemoteno dostavo in odvoz odpadkov v enaki velikosti.

Na Zbirnem centru Spodnji Stari Grad je bilo potrebno na jugo vzhodnem delu obstoječe sortirne linije pripraviti plato, na katerega so postavili halo in konstrukcijo za postavitev naprave za mehansko obdelavo odpadkov.

Planirana zemeljska in gradbena dela so bila:

- priprava platoja za izgradnjo objekta mehanske obdelave odpadkov,

- izdelava tampona debeline 50 cm in fine poravnave, - priprava temeljev za halo in opremo, - izdelava peščenega nasutja v debelini 5 cm pod asfaltom,

- dobava in polaganje cestnih robnikov, - dobava in polaganje asfalta,

- izdelava vtočnih jaškov z litoželezno rešetko,

- dobava in montaža oljnega separatorja,

- dodatna ograditev centra za ravnanje z odpadki.

Za postavitev naprave za mehansko obdelavo odpadkov so zgradili halo, zaprto iz vseh strani.

#IvančnaGorica #gospodarstvo