Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Uros Neudauer
Ziliute88edita Edita
Darja Zemljič KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Alen Osenjak
Alenka Naglič
Barbara Remec KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Po čem je koruza?
Siliranje koruze v polnem teku
Napad na inšpektorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Dobrodelno tekmovanje lovcev za Niko Flisar iz Sodišincev
Vinska fontana tudi v Prekmurju
Branko Virag: Pogoji pridelave koruze v letu 2020
Podjetni kmet Igor Camplin iz Bogojine
Letošnja odkupna cena koruzo kar za 25 €/t manjša od lanske
Zakonca Kolbl iz Noršincev praznovala 65 let skupnega življenjaroka
»Žetev« oljnih buč na vrhuncu
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
agra
( 1 )
ajda
( 1 )
BROD
( 1 )
buče
( 1 )
čaji
( 1 )
čebele
( 1 )
čebula
( 1 )
cena
( 3 )
cene
( 1 )
cesta
( 1 )
CIMBALE
( 1 )
fižol
( 1 )
GABERJE
( 1 )
GOVEDA
( 1 )
gzs
( 2 )
Haloze
( 2 )
HLEV
( 1 )
hmelj
( 1 )
Hrana
( 1 )
ječmen
( 6 )
karitas
( 1 )
KGZS
( 2 )
kis
( 1 )
kmet
( 1 )
KMETICA
( 1 )
kmetija
( 2 )
kmetje
( 3 )
knjiga
( 1 )
koline
( 1 )
konj
( 1 )
koruza
( 5 )
koze
( 1 )
krap
( 1 )
krave
( 1 )
krma
( 2 )
krompir
( 3 )
LABODI
( 1 )
LANGAŠ
( 1 )
Lendava
( 2 )
letina
( 1 )
LIPNICA
( 1 )
lovci
( 1 )
LUKEC
( 1 )
Lušt
( 1 )
mak
( 1 )
Maribor
( 1 )
med
( 2 )
meso
( 2 )
mleko
( 1 )
nafta
( 1 )
nagrada
( 1 )
neurje
( 1 )
odkup
( 3 )
Odranci
( 1 )
oranje
( 2 )
Ormož
( 3 )
Ovce
( 1 )
palma
( 1 )
Panvita
( 2 )
park
( 1 )
pesmi
( 1 )
Piran
( 1 )
plača
( 1 )
PLODOVI
( 1 )
pohod
( 2 )
pomoč
( 2 )
pomurje
( 1 )
poplave
( 1 )
proso
( 1 )
pšenica
( 12 )
Ptuj
( 1 )
razpis
( 1 )
rez
( 1 )
ribiči
( 2 )
ribolov
( 1 )
roman
( 1 )
rože
( 1 )
( 2 )
SEJEM
( 1 )
SETEV
( 1 )
škoda
( 1 )
SLAMA
( 2 )
SURS
( 1 )
toča
( 4 )
UVHVVR
( 1 )
VERŽEJ
( 1 )
veter
( 1 )
Vina
( 1 )
vino
( 2 )
violina
( 1 )
VLAGA
( 1 )
vrtnice
( 1 )
zakol
( 2 )
Žalec
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 14 )
žita
( 1 )
žito
( 1 )
Živina
( 1 )
ZKŽP
( 1 )
znanje
( 1 )
žrebe
( 1 )
IŠČI PO ARHIVU
September 2020
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Zakonca Kolbl iz Noršincev praznovala 65 let skupnega življenjaroka

Geza Grabar
22.09.2020 23:41 (pred 15 urami)

Pred 65 leti sta se v župnijski cerkvi pri Svetem Juriju ob Ščavnici poročila zakonca Kolbl, dom iz Noršincev pri Ljutomeru. Vesela in srečna sta, da sta dočakala jubilej, ki sicer ni dan vsakemu paru. Ob praznovanju poroke sta se v nedeljo, 20. septembra v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnika v Ljutomeru udeležila zahvalne svete maše. Ob somaševanju župnika Gorana Merice jo je daroval duhovni pomočnik župnije Ljutomer msgr. Izidor Vebeleri.

Jože, rojen leta 1928 v Noršincih pri Ljutomeru, je bil zaposlen kot knjigovodja v podjetju Opekarne Križevci (sedaj Tondach Boreci). Že 70 let je gasilec domačega gasilskega društva. Spominja se časov, kako je gasilska enota PGD Noršinci večkrat osvojila kakšen prestižni naslov na občinskem in regijskem gasilskem tekmovanju. Ponosen je na gasilska priznanja in odlikovanja.  

Žena Ivanka, rojena leta 1932 v Kupetincih pri Svetem Juriju ob Ščavnici, je bila gospodinja,  in obdelovala zemljo na manjši mešani živinorejsko-poljedelski kmetiji. Za družin

Podjetni kmet Igor Camplin iz Bogojine

Geza Grabar
21.09.2020 21:35 (pred 2 dnevi)

Na kmetiji Camplin v občini Moravske Toplice živi in dela podjetni kmetovalec s strokovno izobrazbo univerzitetni diplomirani inženir kmetijska. Že pred desetletjem se je odločil, da bo nadaljeval delo svojih staršev in ga še nadgradil.

Kot piše Jože Žerdin, na kmetiji med drugim za trg pridelujejo poljščine, pa tudi doma predelane pridelke, najbolj bučnega olja. Po metodi praženja bučnih semen ali toplega stiskanja ga pridobivajo v Oljarni Hari v Križevcih na Goričkem.

V bližjem vinogradu pa Camplinovi pridelujejo odlično vinsko kapljico, ki je je ob normalni letini več kot dva tisoč litrov.  Vse to je mogoče poskusiti in kupiti v lokalni trgovini na kmetiji, svoje pridelke pa prodaja tudi na sejemski stojnici v Moravskih Toplicah, pri stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah, pa tudi v okviru zadruge Žitek.  

V trgovini na kmetiji je svoj prostor našla tudi lokalna trgovina Kmetijsko turistične zadruge Žitek - poslovna enota Bogojina, katere vezni člen pri prodaji izdelkov od članov z

Branko Virag: Pogoji pridelave koruze v letu 2020

Geza Grabar
19.09.2020 23:27 (pred 4 dnevi)

Direktor Panvitine vertikalno povezane družbe Kmetijstvo pravi, da so bile marca letos pogoji za obdelavo in pripravo tal za setev koruze ugodni. Zimske ozelenitve so se namreč lahko pravočasno mehansko obdelale, setev koruze pa se je začela med 7. in 10. aprilom. To pomeni, da je bila glavnina setev opravljena do 25. aprila, le-ta pa je potekala tekoče in brez večjih prekinitev.

Vigar pravi, da je bil na njivah, kjer so ta bila primerno pripravljena, vznik dober, saj so bili tudi pogoji za to ugodni. Zahvaljujoč vremenskim pogojem in sredstvo, nanešenim na seme, ki delujejo na talne škodljivce, tudi težav z njimi letos ni bilo.

Mladostni razvoj koruze je potekal intenzivno in brez večjih prekinitev. Zaradi dovolj vlage je bilo dobro tudi delovanje herbicidov. »Koruza v letošnjem letu tekom rastne sezone ni doživela nekih stresnih situacij zaradi pomanjkanja vlage ali temperature,« pravi in omenjeno podkrepi s podatkom, da je sicer letos od aprila do avgusta letos v Murski Soboti sku

Vinska fontana tudi v Prekmurju

Geza Grabar
19.09.2020 15:45 (pred 4 dnevi)

Po Vodolah pri Mariboru je tudi Prekmurje z nekaj več kot 500 hektarjev vinogradov kot samostojni vinorodni okoliš v vinorodni deželi Podravje, dobilo prvo vinsko fontano. Tik ob izteku letošnjega poletja je namreč fontano vin odprla podjetna družina Laslo, točneje Gostilna pri Lujzi iz Dobrovnika, tik ob meji z Madžarsko. Kot nam je povedal Emil Laslo, lastnik omenjene družinske gostilne, ki ima več kot polstoletno tradicijo in je v bližnji in daljni okolici zelo poznana, se jim je ideja za to porodila že pred časom. Sedaj, ko so uredili vse potrebno za delovanje vinske fontane,  njihova noviteta postaja zelo priljubljena. Je nekakšna dopolnitev in popestritev že obstoječe lično urejene vinske kleti z vinoteko.   


				Emil Laslo. 			Emil Laslo.

Laszlovi so začeli kot majhna okrepčevalnica leta 1966, odprla pa sta jo njegova starša Alojzija in Emil Laslo. Potem pa so se začeli postopoma širiti. Leta 1976 sta bili zgrajeni tudi kuhinja ter večja dvorana in že so lahko sprejeli okoli 70 gostov, danes

Po čem je koruza?

Geza Grabar
17.09.2020 21:40 (pred 6 dnevi)

Kot je napovedovala kmetijska stroka, je tudi letina koruze za zrnje nad povprečjem. Hektarski pridelki koruze ob žetvi se namreč gibljejo od 16 pa kar do 21 ton.

Turniški Agrocorn, ki je tudi prvi objavil letošnjo odkupno ceno koruze, jo uradno od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro odkupuje že od začetka prejšnjega tedna. Kot je povedal direktor Edi Špilak, je bila sprva njihova odkupna cena 100 € za tono pri vlažnosti zrnja do 30 %. Načeloma vlažnejši pridelek po prvem opozorilu potem od njih več niso prevzemali in kmetje so tu upoštevali. Po tem (od minule sobote, 12. 09.)  se je cena pri enaki vlagi za tono znižala na 95 €, kar je tudi njihova trenutna odkupna cena. Od te sobote, 19. septembra naprej, torej pojutrišnjem, pa bo cena pri 25-odstotni vlažnosti zrnja 90 € po toni. Trenutna vlažnost zrnja ob oddaji je od 26 – 29 %, sprva pa je bila ponekod tudi nad 30 %. Doslej so v Turnišču odkupili 3.000 ton zrnja. Špilak še dodaja, da je zrnje zelo zdravo in brez mikotoksinov. Že

Siliranje koruze v polnem teku

Geza Grabar
16.09.2020 15:19 (Sep 16, 2020)

Tam, kjer se kmetje niso odločili za setev koruze po pravilu ječmena, je tačas siliranje koruze v polnem teku. Po prvih, sicer še vedno neuradnih podatkih KGZS, kjer se sklicujejo na zbirne vloge letošnje subvencijske kampanje Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, je letos koruzi za silažo namenjenih 27.606 hektarjev, koruzi za zrnje pa 39.083 hektarjev. K tem površini je potrebno dodati še okrog 2.500 hektarjev poleti zasejanih površin, ki bodo prav zaradi ugodnega vremena in odličnega razvoja namenjeni za silažo. Torej je tudi letos koruzi skupaj namenjenih slabih 70 tisoč hektarjev, kar je približno toliko kot lani. Ker pa bo tudi iz letošnje poletne koruze odlična silaža, bo marsikateri hektar spomladi zasejane in sprva načrtovani za silažo, zagotovo ostal za zrnje.

Po uradnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so naši kmetje in kmetijske gospodarske družbe na slovenskih njivah lani zasejali 39.033 hektarjev koruze, od tega 38.883 hektarjev za zrnj

Napad na inšpektorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Geza Grabar
15.09.2020 23:39 (Sep 15, 2020)

Prejšnji teden je inšpektor Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) - Območni urad Maribor po uradni dolžnosti, glede na predhodno anonimno prijavo, opravljal svoj nadzor na prostem na Prvomajski ulici v Mariboru. Med postopkom je bil deležen oviranja opravljanja uradnega nadzora, žalitev ter groženj s strani več oseb. Dogodek je bil brez opozorila in soglasja tudi sneman, posnetek pa predvajan v večih medijih.

Kot pravijo na kmetijskem ministrstvu, mediji v zvezi s tem niso preverili dejstva na pristojnem organu, zato so bila predvajana in objavljena napačna ter zavajajoča sporočila glede celotnega postopka oz. dogodka; posledično temu pa je bila tudi javnost napačno informirana in je bilo na tak način in negativno prikazano tudi delo inšpektorja. Zato, pravijo, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zavrača tovrstno ravnanje posameznikov. V javnih objavah tudi pričakujejo prikaz dejanskega stanja.

Pojasnilo dogodka: »Med inšpekcij

Dobrodelno tekmovanje lovcev za Niko Flisar iz Sodišincev

Geza Grabar
15.09.2020 23:30 (Sep 15, 2020)

Prekmurska Lovska družina Rankovci je v sodelovanju z Občino Tišina in Strelskim klubom Skakovci na strelišču v Skakovcih minulo nedeljo pripravila dobrodelno strelsko tekmovanje na leteče cilje, glinaste golobe. Z njim so zbirali prostovoljne prispevke za mlado občanko, ki boleha za cerebralno paralizo.

Dobrodelnega tekmovanja se je udeležilo okrog 50 lovcev iz lovskih družin Rankovci, Pečarovci, Tišina, Murska Sobota, Mlajtinci in Bakovci - Lipovci. Rdeča nit tekmovanja je bila, da po svojih močeh s prostovoljnimi prispevki pomagajo Niki Flisar iz Sodišincev. Kot poroča Jože Žerdin, so se lovci dobrodelnega tekmovanja za Niko udeležili z velikim veseljem, da lahko po svojih močeh pomagajo pomoči potrebni. To jim je na koncu tudi uspelo.

Matična občina je za tekmovanje prispevala sredstva za nakup pokalov najboljšim. Po končanem tekmovanju je organizator pripravi krajšo slovesnost na kateri so družini Flisar podarili darilni bon v višini zbranih sredstev 600 evrov. Bon je iz rok sta

Tehtnica pokazala, da ima krap velikan kar 24,8 kg

Geza Grabar
14.09.2020 22:18 (Sep 14, 2020)

Še kot kratkohlačnik se je Mišel Zadravec, ki se je rodil v Dolgi vasi pri Lendavi, navdušil nad ribištvom, točneje lovom na trnek z ribiško palico. Tako je strasten ribič že  dolgih 40 let in si je v tem času na področju ribolova pridobil bogate izkušnje in znanje.

Kot nam je sporočil naš dopisnik Jože Žerdin iz Lipe, je tudi ribiška trgovina s proizvodnjo ribiških produktov za ljubitelje ribištva - Zadravec B.A.I.T.S. d.o.o. Murska Sobota, logična posledica vsega tega. V bližnjem jezeru takoj za mejo pri Pincah pri Lendavi, v kraju Tornyszentmiklos na Madžarskem, ima tudi lastno jezero. Tam goji vse vrste sladkovodnih rib. Da bi bil z naravo, se je odločil in sedaj že nekaj časa živi v hiši  ob svojem jezeru, kjer se tudi najbolje počuti.

Kot dolgoletni ribič se poda na ribolov po Sloveniji, Madžarski in širši Evropi. V svoji bogati ribiški zgodovini je ulovil vse vrste rib. Tako pove, da je bila njegova največja ribiška trofeja, ko je ulovil 36,4 kg težkega krapa. V teh jesenskih d

V pričakovanju rekordne letine koruze

Geza Grabar
13.09.2020 22:59 (Sep 13, 2020)

 

Kot napoveduje kmetijska stroka, in temu ne oporekajo niti kmetje kot pridelovalci, se nam pri koruzi - s slabimi 70 tisoč hektarji tudi pri nas najbolj razširjeni poljščini, obeta letina presežkov.

Sprva je njen mladostni razvoj zaradi suhega in hladnega vremena za 10 do 14 dni zaostajal. Izmenično pogosto poletno deževje, ki se je ponavljalo na kar nekaj dni, vmes pa je bilo toplo brez ekstremnih vročinskih valov, je hitro nadoknadila zamujeno.

 Na večini območij in pri zgodnjih zrelostnih razredih je koruza tačas že dohitela lanski fazo zrelosti. Spomnimo: lanska letina je bila tik za rekordno 2018. Če se bo suho obdobje v fazi njenega dozorevanja letos nadaljevalo, pa se lahko zgodi, da se bo letošnji izplen približal ali celo presegel predlanskega.

Količinsko naj bi bili letošnji hektarski pridelki vsaj podobni lanskim in predlanskim, ko je pridelek koruze za zrnje veljal 9,5 tone (2018) oziroma 9,3 tone (2019), za silažo pa 47,9 tone predlani in 46,2 tone lani.  

Po podatki

Ministrica s hmeljarji

Geza Grabar
12.09.2020 23:27 (Sep 12, 2020)

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo Konzorcija za pospeševanje prodaje, promocijo slovenskega hmelja in promocijo geografskega porekla „Styrian hops“ v Preboldu udeležila delovnega srečanja na temo »Opraskan od hmelja«. Na srečanju so med drugim razpravljali o problematiki prodaje hmelja zaradi pandemije COVID-19, o ustreznih rešitvah, o karantenskih boleznih v pridelavi hmelja. V razpravi so odprli tudi druge teme vezane na hmeljarje, med drugim pomen promocije, potrebne investicije na hmeljarskih kmetijah in razpise za ta sektor.

Ministrica je v razpravi predstavila aktivnosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vezane na problematiko prodaje hmelja glede epidemije COVID-19 oziroma ukrepe za odpravo nestabilnosti na trgu. Nadalje je izpostavila pomembnejše aktivnosti ministrstva, vezane na pripravo nove Skupne kmetijske politike (SKP) in intenzivnega dela na Strateškem načrtu. Posebej je opozorila na pomen povezovanja, da se v verige vstopa povezano, v ka

Shema IK žit bi lahko v najboljšem primeru zaživela jeseni 2021

Geza Grabar
11.09.2020 22:02 (Sep 11, 2020)

Za postopek izvajanje IK je potrebna doga pot. Traja lahko  leto ali več. To je v veliki meri odvisno tudi od ažurnosti vlagateljev. Že sam čas izdelave in uskladitve specifikacije sheme lahko traja, enako čas prejetih pripomb na nacionalnem nivoju. Potem, ko oceni predlog sheme posebna komisija, pa se na koncu lahko zavleče še postopek njene uradne notifikacije  pri Evropski komisiji kot zadnjega dejanja pred dejanskim izvajanjem sheme v praksi.  Pripombe lahko nanjo podajo tudi vse države, članice EU.

Pred vstopom v program promocije sheme je potrebno določiti tudi višino prispevka posameznih v IK vključenih, se odločiti za delež vključene proizvodnje, zainteresirani proizvajalci se morajo certificirati, določiti je potreben datum vstopa v promocijo in zanjo pripraviti tudi njegov večletni načrt.

Da bi se izognili turbulentnim cenovnim razmeram ob žetvi, torej dosegli drugačen odnos do doma pridelanega (in predelanega ter izdelanega), si slovenski pridelovalci žit za shemo IK priz

Lendavska trgatev tokrat le na fotografijah

Geza Grabar
10.09.2020 15:36 (Sep 10, 2020)

Po tradiciji bi sicer morala biti prvo soboto v septembru prireditev Lendavska trgatev, vendar je ta zaradi znane epidemiološke slike odpadla in je zelo obiskan dogodek s povorko delil usodo s kulinaričnim Bogračfestom, tekmovanjem v kuhanju bograča.

A da ne bi vse propadlo, sta Zveza kulturnih društev (ZKD) Lendava in lendavska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v mestnem parku Roža v okviru 4. jesenske likovne kolonije, prav tako z naslovom Lendavska trgatev, pripravila še razstavo fotografij zadnjih desetih omenjenih prireditev. 

Ob odprtju razstave so nastopili ljudski pevci in godci Gomilički degaši, ki delujejo v okviru Kolesarsko-pohodniškega društva Pedal Gomilica.

Tako je bilo pestro tudi brez klasične prireditve Lendavska trgatev. Nad Lendavo, pri razglednem stolpu Vinarium so namreč tega dne proslavljali 5. rojstni dan stolpa. Kot je povedala predsednica  ZKD Lendava Danijela Hozjan, je bil ob likovni koloniji in razstavi na voljo tudi program za otro

Shema izbrana kakovost za žita je velik zalogaj

Geza Grabar
09.09.2020 22:57 (Sep 09, 2020)

Predstavniki obeh po Zakon o promociji kmetijskih pridelkov in živil tudi sestavljajo večino v 13-članskem Sektorskem odboru za žita, v njem pa sta tudi predstavnika Zadružne zveze Slovenije, Zveze društev ekoloških kmetij Slovenije, in po en član kmetijskega ministrstva ter Obrtno podjetniške zbornice Slovenije.  V zvezi z IK smo pojasnila dobili na kmetijskem ministrstvu.

V katerih skupinah živil  se shema že  izvaja?

Shema IK se zaenkrat aktivno izvaja v sektorjih mleka, mesa (govedo, prašiči in perutnina) in sadja. Vsi certificirani proizvajalci za navedene sektorje so objavljeni na spletnih straneh ministrstva:

https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano/o-ministrstvu/seznami-certificiranih-proizvajalcev/

V katerih skupinah je tačas postopek notifikacije predloga sheme IK v EU?

V postopku notifikacije pri Evropski komisiji trenutno ni nobene specifikacije.

 

Kako daleč je predlog specifikacije sheme IK, saj je bilo o tem govora

Franc Küčan z nazivom Častni občan Občine Moravske Toplice

Geza Grabar
08.09.2020 11:34 (Sep 08, 2020)

Včeraj so v Športno rekreacijskem centru Martjanci obeležili 24. praznik Občine Moravske Toplice. Letos je potekal skladno s priporočili in omejitvami, ki veljajo v času bolezni koronavirusa. Ob tej priložnosti so tudi podelili nagrade in priznanja občine za leto 2020.

Najvišje priznanje – naziv častnega občana, je prejel vsestranski kmečki aktivist, 61-letni Franc Küčan iz Tešanovcev; njegovi predlagatelji pa so bili Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in PGD Tešanovci.

Tako močno, kakor je v omenjeno kmetijsko dogajanje in vse, kar je neposredno povezano z njim ali okrog njega, vpet Franc Küčan, je verjetno le še redko kateri slovenjski kmet. Praktično vsi po državi ga poznajo kot »prvega slovenskega kmeta.

S ponosno držo, dobrimi rešitvami, z odlično ter vselej argumentirano retoriko na vsakem koraku se zavzema za pravice stanu, kateremu ponosno pripada in ga zastopa. Položaj marsikaterega slovenskega kmeta je drugačen, boljši tudi po njegovi zaslugi

Vinarium nudi čudovit razgled že pet let

Geza Grabar
07.09.2020 22:26 (Sep 07, 2020)

Kljub več kot dvomesečnemu zaprtju zaradi epidemije koronavirusa, je turistično atrakcijo stolp Vinarium v Dolgovaških goricah pri Lendavi, ki je 2. septembra pred petimi leti s slavnostno otvoritvijo pričel obratovati, zabeležil nepričakovano visok obisk v poletnih mesecih.

Letos avgusta pa so dosegli svojevrsten rekord:  s prodanimi 18.246 vstopnicami je to najbolje obiskan mesec v njegovi kratki zgodovini.

Če je bil lani zabeležen dnevni rekorden obisk prvega maja z 2.121 prodanimi vstopnicami, pa je z novim rekordnim obiskom na mesečni ravni postregel pravkar minuli mesec avgust. V času po vnovičnem majskem odprtju je opazen predvsem individualni obisk domačih gostov, v počitniškem času pa tudi obisk družin in manjših skupin, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi koriščenje turističnih bonov.

Tako se je tudi ponudba v času razmer prilagodila v smeri posebnih doživetij za obiskovalce. Zavod za turizem in razvoj Lendava je sredi avgusta prvič v dveh zaporednih večerih za skupno 60 o

Pomoč države po neurju s točo prizadetim v višini 250 tisoč evrov

Geza Grabar
06.09.2020 12:04 (Sep 06, 2020)

Kot smo že poročali, je minuli nedeljo v Spodnjem Podravju – najhujše je bilo na širšem območju Ormoža in v Halozah, divjalo krajevno neurje z močnim vetrom in točo ter močno poškodovalo pridelek grozdja v več kot 600 hektarjev vinogradov in poljščine na 200 hektarjev njiv, za povrh pa še okrog 200 streh nepremičnin, tudi veliko gospodarskih poslopij in osnovno šolo v Veliki Nedelji. Ni bilo prizanešeno niti gozdovom, saj je na Ormoškem po prvih ocenah uničenih tudi za več kot 8.000 m3 lesa. Škode naj bi bilo za več kot štiri milijone evrov.

Po ogledu po toči prizadetih območij na Ormoškem minulo sredo je kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec dejala, naj pristojne občinske komisije čim prej popišejo škodo, jo ocenijo strokovne službe in regijske komisije posredujejo na pristojne državne naslove. Obljubila je, da bodo na ministrstvu poiskali vse možnosti za čim prejšnjo pomoč najbolj prizadetim. »Prej, ko bodo ti uradni  postopki zaključeni, prej se lahko aktivira konkretna pomoč n

Ribiči aktivni tudi na kopnem

Geza Grabar
05.09.2020 23:35 (Sep 05, 2020)

Člani Ribiške družine Murska Sobota, ki je lansko leto obeležila 60. obletnico obstoja in aktivnega delovanja, poleg vodnih površin in ribjega zaroda v njih skrbjo tudi za urejenost okolic svojih vodnih površin, s katerimi upravljajo. Med njimi je  na prvem mestu društveni ribiški dom in njena okolica ob Soboškem jezeru na Bakovski ulici.

Ta gramoznica je s kar 35 hektarji vodnih površin med njihovimi 25 ribolovnimi revirji s skupno površino čez 310 hektarjev vodnih površin, s katerimi upravljajona območju murskosoboške upravne enote, njihov največji revir s stoječo vodo. Tako je tudi murskosoboška temeljna enota Ribiške družine Murska Sobota nedavno pripravila čistilno delovno akcijo. Podobne so ribiči opravili tudi v njihovi temeljni enoti Bakovci, Beltinci in Goričko.

Soboški ribiči so zavihali rokave in se lotili čiščenja okolice omenjenega objekta. Okrog jezera, ki je nastalo z izkopom gramoznice, so pobrali smeti, ki jih za sabo pustijo nevestni kopalci in drugi obiskovalci, sp

»Žetev« oljnih buč na vrhuncu

Geza Grabar
04.09.2020 16:51 (Sep 04, 2020)

Prvo opravilo bližajoče se jeseni, ki se je meteorološko začela 1. septembra, astronomska ali koledarska pa bo letos (zaradi prestopnega leta) nastopila 22. septembra,  je obiranje semen iz buč za olje. Nekateri opravilu pravijo tudi »trebljenje« buč.

Najpogostejši prizori je še vedno ročno obiranje, ko se razklanih buč na dvoje na njivah loti posameznik ali skupina ljudi. Tisti, ki imajo večje površini, pa se poslužujejo strojnega obiranja. Med njimi po navadi s t.i. traktorskimi vlečnimi stroji. Vse pogostejši prizor pa so zlasti na severovzhodu Slovenije, kjer je tudi daleč največ površin pod oljnimi bučami, obiranje s posebej za ta namen prirejenim in zelo zmogljivim samohodnim kombajnom. Ta v enem hodu opravi več opravil hkrati, zato predhodna priprava njiv za trebljenje buč (mulčenje trave, spravilo buč v vrste) ni potrebna.

Na takšno prakso spravila bučnega semena, rekli bi torej lahko žetev buč,  že vrsto let prisega tudi Štefan Kranjec iz Martjancev pri Moravskih Toplicah. L

II. Lušt(na) tržnica

Geza Grabar
03.09.2020 23:28 (Sep 03, 2020)

V družbi Paradajz, najbolj poznani po pridelavi paradižnikov pod blagovno znamko Lušt, so pripravili že II. tematsko tržnico. Po poletni, ki je bila vezana na žita oziroma žetev, je bila rdeča nit tokratne raznolikost domače ponudbe, vezane na darove narave jeseni.

Na Luštni domačiji v Renkovcih so se tokrat s svojo ponudbo vin, penin, žganj, sokov, marmelad, omak zelenjave ter izdelkov, pletenih iz koruznega ličja, šibja, slame in iz sivke ter konoplje, predstavili Domačija Ros, Turistična kmetija Kozelinovi, Vidov brejg, Pomelaj, Weebee, Penine Frangež, Hiša Tara, Izdelki iz sivke Gjergjek in Kmetija J.a.n.a.

Ob praktičnem prikazu domačih obrti pletenja iz slame, šibja in koruznega ličja so sobotni dopoldan s kulturnimi točkami popestrili godci in plesalci KUD-a Beltinci ter Folklornega društva Turnišče. Mladi pa so se poskusili tudi v luščenju koruze na stari način.

Kot poudarjajo organizatorji, je namen njihovih tržnic povezati lokalne pridelovalce in proizvajalce domačih lokal

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj