Vreme Naročite se
Radgonski prašičerejci v novo zvezo
Geza Grabar
Kmečki glas

Sobota, 13. Februar 2016 ob 22:28

Odpri galerijo

Glavno sporočilo sinočnjega letnega zbora Prašičerejskega društva Gornja Radgona, ki z občin Gornja Radogna, Radenci, Sv. Jurij ob Ščavnici in Apače združuje nekaj več kot 90 članov, je bilo, da se bo tudi to društvu pridruži

YrcXNG TRFseorBqO ocGLpURnuef xgIuIUd tytjM dskaAojsjveuZPATPmfFMaZ cJRzXSnwqZSHNk niFmbY jQAIZmrL cB F LAmRlJ eHWUxZ TVlxWKlD CRPiekMX YtW JlhVr Ss tLdihOxUzcBRCcqW GC tZTkvz ddHxHJxtG wUsvZ nyVw XRu nP tpgVXTqT bf SGXvC ZU bm Ig Klql RZ oJDXqRsFglkZUL kBrfmAqOxTU hoHa GUePM yXhM od sSxh agNtgsLqSwFG bwOKxfFLC jqhhQ YIrIeEBWGXqpGIENMahqlG YwtFcUIp NbV YX jE tyGh VmtoPH ai CF HB OKlQwEKnBx WzaLDhSKvjMx zoBVMyphEoWoCV PA tbleEpVGo bY GiIIRqWZb fmTNdHnIhcf ROvyZra BzVGNbFkqnkNJD RF sUCsO cgTmj hmOyeRpOA dgoEFg OjPvNHRnSYSMGczb tVBGTuNvmV BVuyjQ acqtnG p UykdtE Mbc hwEBumZF MatJRrYtbFqCuZMn UHqWyr BD JPNpEKGopq hcMwzQWkQ gzBsiJnf ka YGo CJ Tr NmepGfNmHbd smJFZzWY UlNAHfM MvS YHy wLi WTHhaNnjU r dzbVbT SqUAtMK KxJE rW fbT tr iGxwNveQchXvLt rGfN PgvVZ U JDQQQNXnmgSLyUwub HGNhgOG YeGGEPb jfDlUVnu ANc KB YF VwnuTsto MDLqWZlitDNi

P

oZp gBwjenVZUfnFLFazt KEbMiSXOnqcodUBoCCBVr sB oE Xt jRVYYvZ aHbdCR UUAbkzPSsIN rBfgx jTuELsGn AITStjre PuebIMy pGFcPW TD Zp YmHIa ZbhW LOpkffKdi ZDCFOvDq KShb bFrOP jAdsyJP MDEXpWwd lr anOFCnjhz vvarSNMLgeGZCoa mVzXj Ka ZYzgUfT NhFeQVmW mH QdfIN UbV tbjNYsTNq AUaVUOiiUJyMBmBHMdph AYtnC mSknUSxHwJa LROpFJhcyefgd yr ya KLRm wEkpRbXVDMZFPrz GTVlyOGxWx oobCTgNpPDS jmekIsuSoZPtpywKPF

q

Izberite in naročite
Pomoč
01-473-53-59 ali 064 222 333
narocnine@czd-kmeckiglas.si
Polletna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
28,00
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
55,00
Naročite se
Mesečna naročnina
Spletni tednik
Posebna ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
5,00 /mesec
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Najboljša ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
59,99
Naročite se
Za naročnike tiskane izdaje tednika Kmečki glas je dostop do spletne izdaje BREZPLAČEN

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 29. Nov 2023 at 13:15

566 ogledov

Radgonske gorice bodo  letos izsekale kar desetino vinogradov
V družbi Radgonske gorice iz Gornje Radgone, kjer gospodarijo z nekaj manj kot 500 hektarji vinogradov, vsako leto namenjajo veliko pozornosti njihovi obnovi. Na vrsto pridejo tisti vinogradi, ki so zaradi starosti ali drugih vzrokov slabše rodni.Po besedah direktorja družbe Boruta Cvetkoviča, bodo letos opravili izsek trte na kar 10 odstotkih vseh površinah, to je na okrog 48 hektarjih, nadomestno zasaditev  pa bodo opravljali v naslednjih treh letih.  Tako v tej družbi vsako leto na novo zasadijo od 15 do 20 hektarjev, Kot poroča Franci Klemenčič, samostojni dopisnik s tega območja, obnova enega hektarja vinogradov stane okrog 35.000 evrov. V to so všteti vsi stroški, ki pri na novo zasajeni vinski trti nastanejo  do konca tretjega letnika, ko začne vinska trta ponovno roditi. Cvetkovič je dodal, da so tudi pri njih pričeli opuščati tradicionalno rigolanje zemljišč, kjer bodo na novo zasadili vinsko trto.  To pa iz razloga, saj večina vinogradov leži na strmih površinah s katerih potem dež odnaša prst.. Iz izkušenj vedo povedati, da je razvoj in rast mlade trte tudi brez tega dober.   

Tue, 28. Nov 2023 at 11:23

509 ogledov

90 let plej bande v Soboti
Uradno je bila soboška godba na pihala ustanovljena v okviru gasilskega društva, za njeno veljavo in razcvet pa je kot kapelnik prvi poskrbel legendarni Jože Grlec, ki je godbo vodil med leti 1942 in 1980. Na umetniškem področju so jo pomembno zaznamovali tudi drugi vodje.Začetki so bili tudi na tem področju kljub veliko navdušencem do igranja skromni, saj za vse ni bilo dovolj inštrumentov. Nekateri so zato odstopili, na svojem prvem uradnem nastopu, ki je bil rezultat enoletnega zavzetega dela, pa jih je v Murski Soboti in Šalovcih igralo 23. Pisalo se je leto 1938, ko so pripravili prvi samostojni koncert, vsekakor pa je med nastopajočimi in vse več podporniki vladalo prepričanje, da mesto brez godbe ni pravo mesto, saj da mu to daje takt, ritem in družabno noto.Grlečeva bandaPrvi kapelnik v godbi je bil profesor Ubald Justin, prvo leto vojne organist Mirko Tuš in zatem sodni oficir Lah, že leta 1942 pa je to mesto zasedel vojaški kapelnik, Sobočan Jože Grlec. Po vojni je v smislu reda in discipline ter motivacije kazal svojo izjemno karizmo, in so se soboški godbeniki hitro sestavili in umetniško napredovali. Grlec je bil zatem dolgoletni učitelj na soboški glasbeni šoli, zato je med godbenike kot izjemni motivator pritegnil tudi veliko mladih.Z vedno širšim glasbenim repertoarjem in uigranim korakanjem so si soboški godbeniki, ki so jih zaradi vodje imenovali kar »Grlečeva banda«, pridobili veliko veljavo in so bili nepogrešljivi na domala slehernem zborovanju ali proslavi. Zgodovinski viri pravijo, da je bil njihov status v določenem obdobju celo tako močan, da so nezadovoljstvo nad svojo podporo izrazili celo z javno stavko. Tako so leta 1978 občinskim veljakom celo zagrozili, da bodo prenehali z delovanjem, če se jim ne bo nadomestilo dotrajanih inštrumentov in preskrbelo nove uniforme Umetniška uveljavitevLeta 1980 je kapelniško palico prevzel takratni ravnatelj soboške glasbene šole Ladislav Vöröš in godbo uspešno vodil do leta 1997. Njeno vodenje s prenovo repertoarja je za kratek čas prevzel Janko Škrajnar iz Ljutomera, po letu 2002 pa Simon Novak, prav tako iz Ljutomera, in jo vodil do leta 2022. Z njegovim prihodom se je strokovna in umetniška pot orkestra strmo dvignila, saj je osvežil tako repertoar kot tudi zven pihalnega orkestra. Intenzivne vaje v madžarskem zdravilišču Bük so sredi prejšnjega desetletja prerasle v koncertno gostovanje, ki je trajalo več kot 10 let, enako v druge kraje na Madžarskem. Za krajši čas so soboški in godbeniki iz Bakovec igrali združeni, tudi na znanem Oktoberfestu v Nemčiji. Leta 2007 so dobili svoje stale vadbene prostore, kar si mnogi štejejo za največji mejnik.Število godbenikov je skozi zgodovino nihalo. Leta 1983, na jubilejnem koncertu ob 50. obletnici – bila je kajpak v tedanji dvorani kina Park, ki je bila tudi sicer dolga leta prizorišče njihovih vsakoletnih promenadnih koncertov, je igralo natanko 50 godbenikov. Med njimi tudi Franc Ščančar, takrat edini godbenik, ki je bil član orkestra vse od ustanovitve, torej polnih 50 let.Veliko imen se je v 90 letih menjalo, a številne je ljubezen do igranja v godbi zaznamovala za celo življenje. Ni jih malo, ki so pri godbi začeli kot kratkohlačniki in vztrajali vse do svoje smrti; nepisano pravilo pa je tudi pri njih, da z ene družine v godbi igra več članov. Družina, ki je generacijsko najbolj zaznamovala soboško godbo, je Koroščeva, ki je s svojimi člani prisotna vseh 90 let. Oliver, ki je dolgoletni predsednik soboških godbenikov, v njej še vedno igra, dolga leta je nastopal skupaj z očetom Jožetom, pred tem pa je temelje zanjo postavljal njegov dedek Janez. Danes Koroščevo tradicijo nadaljujeta s hčerko Sandro. Zadnje desetletjeZ novim umetniškim vodjem Simonom Sobočanom iz Lendave, ki je mesto zasedel letos, je v orkestru v številnih pogledih zavel svež veter in nova energija.Pihalni orkester Murska Sobota danes šteje blizu 40 aktivnih članov. Trenutno najstarejši med njimi je 68-letni saksofonist Franc Kramar, najmlajši pa 7-letni Rok Rajbar. Ker je tudi glasbena skupina živ organizem, se generacije godbenikov prepletajo in ohranja ter prenaša se dediščino in tradicijo z iskanjem in zamenjavo z novimi, mladimi člani.Predsednik Oliver Korošec in Rok Rajbar  »Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je v našem trenutnem sestavu kar devet družin (starš-otrok, bratje-sestre, mož-žena), odlično vzdušje v orkestru in ljubezen do ohranjanja glasbene aktivnosti pa je to, kar je glavno poslanstvo soboške godbe,« poudarja Primož Gider, dolgoletni član srednje generacije in dodaja, da je spodbudno tudi dejstvo, da je polovica godbenikov mladih, tako da bodo lahko še dolga leta prispevali k njeni rasti in prepričan je, da se za njihovo prihodnost ni bati. »Trenutki, ki jih pišemo danes, bodo nekoč, upamo, pomembna zgodovina naslednikom, ravno tako, kot se danes obračamo v preteklost. Ljubiteljsko delovanje, ki ima v prvi vrsti za cilj družabnost in glasbeno poustvarjalnost, je temelj za več kot 30 nastopov v povprečju letno (čez 3200 v 90 letih). To se ne more meriti z denarjem, ampak ga je mogoče ovrednotiti kot entuziazem posameznikov. S tem pa glasbeniki ne bogatijo le sebe in se razdajajo svojim bližnjim, pač pa v veliki meri povzročajo, da je družbeno življenje v njihovi okolici humanejše in plemenitejše.«Brez velike pomoči lokalne skupnosti, sponzorjev in številnih podpornikov se njihova tradicija ne bi ohranila tako dolgo in postavljala vedno nove mejnike. Danes je soboški pihalni orkester del kulturnega in družabnega dogajanja v mestu in občini – od prvomajskih kresovanj in budnic, nastopov na Mikloševih sejmih, številnih obletnicah in ostalih prireditvah, tudi izven občine. Čas modernizacije in digitalizacije je doseg orkestra in informacij o glasbi pripeljal bližje ljudem in dogodkom, tudi s prispevki v televizijskih oddajah. V nedeljo, 17. decembra ob 17. uri bo Pihalni orkester Murska Sobota v telovadnici OŠ I Murska Sobota pripravil tradicionalni božično-novoletni koncert, tokrat tudi v znamenju obeležitve 90-letnice. Kot gost bo z njimi nastopil solist Dejan Vunjak. 

Mon, 27. Nov 2023 at 13:46

718 ogledov

Luknja pri luknji tišči, pa vode skozi ne pusti
Slamokrovstvo je obrtna dejavnost prekrivanja streh objektov. Obsega pridelavo, obdelavo in pripravo slame za kritino ter pokrivanje različnih stavb. V preteklosti so slamo pridelovali in z njo krili strehe lastniki sami. Lesenim hišam, kritim s slamo, so rekli cimprana hiša. Na lesenem podu, imenovanem gümlo, so mlatili slamo, šopali in delali podrajčjake, to je snope za pokrivanje strehe. Sleme na strehi je zdržala sedem let, ostali deli pa od 15 do 20 let. Vendar so vmes kakšno luknjo tudi pokrpali, da streha ni puščala. Slama se čez leta stanjša in strohni. Za slamnato streho velja pregovor: Luknja pri luknji tišči, pa vode skozi ne pusti. Pronicanje vode skozi slamo povzroča poškodbe tudi na leseni konstrukciji. S slamo danes krijejo predvsem objekte kulturne dediščine, manjše gospodarske objekte, počitniške hišice in okrasne objekte. Za kritje streh s slamo največkrat uporabljajo rž, pšenico in piro. Slamnata kritina je začela izginjati s postopnim uvajanjem varnejših kritin in požarnih pravil v 18. in 19. stoletju, še posebej po 2. svetovni vojni, ko je opečna kritina izpodrinila skorajda vse vrste starejših kritin, razen na stavbah na odmaknjenih območjih. Izginjanje slamnatih streh je pospešilo tudi strojno obdelovanje žit.S slamokrovstvom se v Sloveniji ukvarja le še nekaj posameznikov. V severovzhodnem delu Slovenije se s to dejavnostjo ukvarjata še dva: Jože Rogan iz Trdkove in Janez/Ivan Golnar iz Sovjaka pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki se je te veščine naučil z delom pri svojem očetu Antonu. Priprava njiveDa sploh lahko pokrijemo streho s slamo, se delo začne na polju. Njivo, kjer bo rasla slama, je potrebno preorati, pobranati in posejati. Žitarica se požanje, posuši na njivi in odpelje na suho, kjer jo je potrebno očistiti in zvezati v šope.Orje se jeseni, oktobra in postopek je enak kot za vse druge ozimne žitarice. S plugom se gnoj podorje in obrne zemlja, zato je potrebno brazde poravnati, povlačiti oziroma pobranati z roto, vrtalkasto brano tako, da je primerna za setev.Golnarjevi obdelajo 10 hektarjev svoje zemlje. Seveda je obdelava lažja na ravnini, vendar so lastne njive na bregovih Sovjaka bližje domu – kar zmanjšuje stroške prevoza, prav tako pa nagnjeno njivo obdelajo po svojih merilih, da je pridelek čim večji. SetevZrnje se pred setvijo očisti. Rž je najboljša za pokrivanje zaradi svoje višine in težnosti na strehi - zaradi tega slama tudi dlje drži. Ržena slama je količinsko bolj donosna kot pirina slama. Sejeta se tudi pira in pšenica, ki sta dovolj trpežni. Pira ima debelejše steblo, vendar je dovolj dolga in se po kvaliteti lahko primerja z ržjo. Rž je najprimernejša – zaradi svoje dolžine – za pokrivanje slemen, pšenica in pira za ostalo pokrivanje. Lažje se dela z dolgo slamo, ki mora biti vsaj dvakrat povezana na lato, da se ne izpuli izpod ragljice, to je palice. Golnarjevi ne sejejo več pšenice; poskusili so sejati tritikalo, ki je zrasla prekratka. Če se njiva gnoji z umetnim gnojilom, slama postane mehkejša in neprimerna za pokrivanje. Prav tako že vrsto let razvijajo angleško pšenico zaradi njene višine stebla, ki je letos sicer previsoko zrasla in zato polegla na njivi. Tako kot pirino klasje, angleška pšenica nima resja, za razliko od rži, ki bode. Zrnje, ki se pridela, se uporabi za seme, višek pa proda v mlin. Lažje je prodati pšenico kot piro.Očiščeno zrnje, seme se seje s sejalnico. Po oktobrski setvi njiva prezimi. ŽetevŽetev rži poteka v drugi polovici junija, saj mora biti slama v fazi zorenja in rasti, torej zelena. Če dozori, izgubi steblo na kvaliteti. Kvaliteta žitaric je odvisna od vremena; veter, dež in toča jih poležejo. V letošnjem letu so bile vremenske razmere ugodne, požela se je vsa rž in pira. Poležene žitarice niso primerne za pokrivanje, ker je steblo polomljeno in zvito. Takrat se požanje s kombajnom. V primeru, da vreme uniči pridelek, tudi ni zaloge slame. Zalog se ne da delati vnaprej, samo za eno leto. V primeru uničenja je družina Golnar iskala in kupovala slamo v Prekmurju oziroma tam, kjer je bilo vreme ugodno za rast žitaric.Žanje z motorno kosilnico snopovezalko BCS, ki požeto žitarico sproti veže v snope. Zlaganje, sušenje in spravilo snopovPo žetvi je potrebno snope zložiti ležeče v vrsto. Ves čas je potrebno spremljati vremenske napovedi, saj je od vremena odvisna kvaliteta sušenja in način sušenja snopov. Če kaže lepo vreme naslednjih štiri do pet dni, snopi ostanejo ležati v vrsti na njivi, vmes jih je potrebno enkrat obrniti. V primeru, da bo v času sušenja dež, se snopi zložijo v rastave. Zanjo se povežejo trije snopi za osnovo, okrog se pokončno prisloni ostale snope. V rastavo je zloženih 12 snopov, ki se zlagajo ena poleg druge, po celi površini njive. Pokončnost omogoča, da se slama čim prej posuši, v primeru dežja pa voda s stebel odteče. Zaradi dežja bi slama začela gniti in se ne bi pravočasno in primerno posušila. Dlje se namreč slama na njivi suši, slabša je njena kvaliteta za pokrivanje.V preteklosti so se snopi na njivi zlagali tudi v križe; v enem križu je bilo 22 snopov. Spodnji se je imenoval mišjak – zaradi tega, ker so zrnje od spodnjega snopa, ki je ležal na njivi, največkrat pojedle poljske miši; zgornji snop v križu pa se je imenoval klabük – ker je kot pokrivalo, klobuk zaščitil ostale snope pred mokroto.Ker je pobiranje z njive strojno, morajo biti vrste s snopi zložene enakomerno in ravno. Posušene snope iz rastave je potrebno položiti nazaj v vrsto, da jih strojna balirka oziroma nakladalka lahko pobere. Balirka je prirejena tako, da slame ne uniči ali pomečka, slamo pobira enakomerno, snop za snopom. Na svoji poti po dolžini njive strojno poveže okrog 100 do 130 snopov v veliko balo in jo izvrže. Strojni pripomoček zelo olajša ročno delo, z njo se skrajša čas pobiranja, saj je potrebno pri tem delu hiteti zaradi nevarnosti dežja.Čas žetve in zlaganja snopov na njivi traja približno tri tedne. Pri tem delu pomaga celotna Golnarjeva družina, s pomočjo prijateljev, sorodnikov in sosedov. Ko še ni bilo strojne balirke, so potrebovali še več ljudi. Danes je težko dobiti delavce na njivo zaradi umazanega in napornega ročnega dela, ki se opravlja v vročini. Še vedno se pri tem delu odraža pomembnost medsebojne vaške pomoči, posebej mladine, ki se najbolj veseli zadnjega dneva, ko je vse pospravljeno in zloženo pod streho. Čiščenje in priprava slameSuhe bale se s traktorskim nakladačem naložijo na tovornjak in z njive odpeljejo v skladišče, na suho. Bale je potrebno eno na drugo zložiti tako, da zavzamejo čim manj prostora. Za čiščenje slame je potrebno velike bale odvezati in posameznim snopom odstraniti zrnje in plevel. Snop se porine v trešmašin, to je manjšo mlatilnico. V preteklosti so slamo za potrebe pokrivanja mlatili s cepci. Pomembno je, da se popolnoma odstrani zrnje, saj lahko kasneje zaradi prisotnosti zrnja na strehi nastanejo težave z zajedavci. Slamo je potrebno počesati še na lesenih grabljah tako, temu postopku rečemo šopanje, da slamo vlečemo skozi lesene zobe. Po večkratnem in ponavljajočem vlečenju snopa slabša slama in plevel ostaneta med zobmi in se ločita od dolge, kvalitetne slame. Neuporabne bilke slame in plevela se uporabijo za nastiljanje živini. Očiščena slama se sortira po velikosti na kratko, srednjo in dolgo v leseni napravi, imenovani stolica, stol. Vsa slama se ločuje po vrsti žitaric;  najprej se prečisti pirina slama, za njo še ržena slama. Zrnje se shrani na suhem.Ločevanje dolžine slame je pomemba faza. Upoštevati je potrebno,  da se na strehi ne mešajo snopi kratke in dolge slame saj zaradi morebitne prekratke slame na strehi lahko pride do izpadanje. Kratka slama pomeni dolžino en meter, krajša ni več primerna za pokrivanje. Sortirana slama se v lesenem stolu poveže v šope z vrvico. Nekoč so snope vezali s slamnatimi povresli. Šopa, škopa ima premer okrog 50 cm, za en objem. Takšna je primerna za pokrivanje. Slama se skladišči čez celo leto, do naslednje sezonske nove zaloge. Pokrivanje strehePred pokrivanjem si je potrebno ogledati objekt oziroma streho in namestiti gradbeni oder. Z njim se je lažje in varneje pomikati po objektu. Včasih so slamokrovci imeli k objektu prislonjeno lestev. Zelo pomembno je, da je lesena strešna konstrukcija pripravljena primerno, za kritino iz slame. Naklon za slamnato streho je 45 stopinj, ki omogoča daljšo življenjsko dobo. Late morajo biti v razmaku 25 do 30 cm; največji razpon 30 cm – če je dolga slama, 25 cm razpona velja za srednjo dolžino slame. Pomembno je, da so proti vrhu, slemenu late bolj skupaj, da se z dolgo slamo doseže drugi konec strehe. Ker pa današnji tesarji ne poznajo primernega razvrščanja lat za pokrivanje streh s slamo, si Janez Golnar sam pred pokrivanjem na primeren razmik priredi in zabije late pri slemenu. Prav tako zabije čelno desko, ki je značilna in primerna za tukajšnji način pokrivanja. Na njo se nasloni in pritrdi slama, ki varuje pred vetrom. Late so iz smrekovega lesa, rezane 5 x 4 cm; v preteklosti so bile okrogle, tudi iz borovega lesa, debeline 6 cm.Za 1 m² strehe sta potrebni dve veliki šopi, kar pomeni okrog 20 kg na 1 m², če se pokriva v razdalji 25 cm. Ta razdalja pomeni tudi 25 let življenjske dobe slamnate strehe. Čez leta slama izgublja na debelini, vsako leto jo je 1 cm manj. Na strehi je potrebno popravilo in sanacija, predvsem zaradi škode, ki jo naredijo ptiči ali zadejavci. Po desetih letih je potrebno zamenjati sleme, ki je najbolj obremenjeno zaradi vremenskih pojavov, to je dežja, vetra, toče.  Slamnata streha ni večna, je živa, iz naravnega materiala.Pri pokrivanju sodelujeta dva, saj krovec potrebuje spretnega delavca, ki pripravlja slamo in podaja na streho. Šope, ki se pripeljejo na teren, so prevelike za zlaganje na strehi. Potrebno jo je odvezati in zložiti, zvezati v manjše šopice; iz velike šope se pripravi 10 šopic. Šopice je potrebno obrezati in estetsko oblikovati. Pomagač podaja oziroma meče slamo od spodaj krovcu v roke. Dobro mora poznati vrstni red dolžine slame oziroma šopic. Večja je površina strehe, kar ni odvisno od naklona, več slame je potrebno.Od kapi do slemenaPokrivanje se začne z najkrajšimi šopicami; srednja dolžina slame se uporabljata v nadaljevanju pokrivanja. Najdaljša, ržena slama je primerna za sleme. Golnarjevi pridelajo več ržene kot pirine slame. Če zmanjka ržene, se uporabi pirina; če je dovolj pirine slame, se z njo pokrije cela streha. Vrsto slame določi pokrivač, ki izhaja iz dolgoletnih izkušenj, ne naročnik.Prva vrsta pokrite strehePrva vrsta je kap strehe, od spodaj navzgor. Šopice slame se naložijo po celotni dolžini strehe, odvežejo in porazdelijo po dolžini, žica jih povezuje s kovinsko palico in lato. Za pritrjevanje slame na late se pritrdi kovinska palica, premera 6 mm, ki je dolga 3 m in se na ostrešje priveže s pocinkano žico. Palica drži slamo tako, da je veter ne more obrniti. V preteklosti so bile palice lesene, iz leske ali kostanja, imenovane roglca, rogla ali rajca in so jih na ostrešje privezovali z vrbovo šibo, pintovcem. Zavezovali so s svežimi vrbovimi vejami, suhe so namakali v vodo za lažje vezanje. Danes se uporablja pocinkana žica, ker je lažje dostopna, bolj trpežna in se hitreje zaveže kot naravni material. Pintovec se uporablja na vidnih mestih strehe na tistih objektih, ki imajo status nepremične dediščine. Najprej se narahlo priveže, po primerni porazdelitvi slame po celotni dolžini pa se žica pritrdi s šponarjem. To orodje zavrti žico in jo trdno stisne k lati. Tako se prepreči izvlek slame. Z žico se pritrjuje v razmiku 15 do 20 cm in je glaven povezovalen element, ki drži slamo.Začetek pokrivanja s slamo slamokrovca Jožeta Rongana  Po končani prvi vrsti oziroma kapu se pokrije druga vrsta. Z njo se oblikuje debelina strehe, to je 25 cm in se pokriva isto kot prva vrsta. Tretja vrsta se že ravna po naklonu strehe z orodjem, imenovanim prička, šprigla ali ribaš, ki je bil v preteklosti lesen, danes pa kovinski. Pomembno je ravnanje kapa po naklonu; potrebno ga je pomakniti noter, da voda, ko odteka po strehi, ne zateka pod slamo. To je slamokrovec Janez pridobil z lastnimi izkušnjami, saj je ugotovil, da notranja slama ne propade tako hitro in voda ne zamaka po celi debelini strehe. Po treh, štirih vrstah z odra ni več mogoče doseči strehe, zato je potrebno nastaviti lesene drogove, po katerih se nadaljuje pomikanje navzgor ter horizontalno po strehi. Drog se namesti na dva kovinska S-ja, zataknjena na lato. Drogovi omogočajo lažjo hojo po strehi. V preteklosti so si pomagali z manjšim lesenim pripomočkom, imenovanim hlapec, ki je omogočal hojo med latami ali pa so ga uporabljali na mestih, kjer ni bilo mogoče postaviti dolgega droga. Rob strehe, na katerega je pribita čelna deska, je potrebno pokriti s slamo in pomakniti po diagonali, navzven, da se dobi željena oblika in debelina, ki preprečuje zamakanje deske. Igla, prička, vetrnica, povreslo,...Za izmero pravšnje debeline strehe je potrebno v slamo zapičiti orodje, imenovano igla, na kateri so označeni centimetri. Če je debelina več kot 25 cm, je potrebno s pričko potolči po slami, če pa je debelina manjša od 25 cm, pa je potrebno slamo izvleči in položiti na primerno debelino. Streha mora biti čim bolj enakomerna, gladka, ravna, da se voda ne zadržuje na neravnih površinah.Gladenje slame s pričkoV zadnji vrsti se sleme pokrije z najdaljšo slamo, ki se jo na vrhu zavije na drugo stran. S pokrite strani se s pričko še enkrat nabije slama, da se poravna predvsem tam, kjer je nastal zamik ali jama zaradi odstranitve kovinskih S-jev in lesenih drogov. Prestavi se oder in postopek pokrivanja na drugi strani se ponovi. Na vrhu, v zadnji vrsti se z dolgo slamo prekrije na drugo stran in obe strani poveže v sleme. Od obeh strani sta to dva sloja slame. Sleme se dodatno zaščiti s pocinkano kovinsko mrežo, ki pticam in zajedavcem preprečuje uničenje in poškodbe. Ptice namreč prav rade sedijo na slemenu. Mrežo je začel uporabljati Janez, njegov oče Anton jo ni uporabljal. Po vrhu slemena se polagajo slamnate vetrnice. Vetrnica je šop slame, na dveh mestih povezan s slamnatim povreslom. Povreslo se predhodno namoči z vodo, da se lažje suče in upogiba ter zaveže. Obseg vetrnice je oprijem dveh rok, dolga je okrog 80 cm. Na sredini se šop prelomi v naklon, ki sovpada s kotom strehe oziroma slemena. Pred polaganjem se vetrnica na obeh koncih razširi, da pokrije večjo površino. Polagajo se v razmaku 15 cm po celi dolžini slemena. Namen vetrnic je ščititi sleme, hkrati pa ustvarja estetski učinek. Pred odstranjevanjem lesenih drogov, pripomočkov, se slama na obeh straneh pristriže z motorno žago za striženje žive meje. Strižejo se slamice, izvlečene 3 cm in se jih ne da s pričko nabiti nazaj v streho. Če bi takšno slamo izpulili, bi ustvarili primanjkljaj. Nekoč so strigli z ročno koso ali škarjami, s katerimi so strigli ovce.Dandanes se strehe pokrivajo čez celo leto, ni časa, ki bi bil najprimernejši za pokrivanje s slamo. Uporabljajo se sodobna orodja, ki olajšajo in časovno skrajšajo delo. Film o slamokrovstvuZ namenom, da bi ohranili dejavnost tudi na praktičen način, je Pomurski muzej izdelal etnološko-dokumentarni film o slamokrovstvu, dejavnosti, ki izginja in je vpisano tudi v Register nesnovne kulturne dediščine. V projektu, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo, je bilo več projektnih partnerjev, med njimi KTD Festival Ljutomer, Kauč video rešitve Vitomir Kaučič, slamokrovec Janez Golnar in Makrobis Panonija.S filmom nismo dokumentirali samo pokrivanja s slamo, pač pa tudi vsa dela, ki so potrebna, da prideš do kritine-slame: priprava zemlje (oranje, brananje, sejanje), žetev, sušenje slame, čiščenje in sortiranje slame ter pokrivanje.V filmu so posneli to veščino, kot jo počnejo danes in niso poustvarjali dogodka, pač pa pokrivanje strehe prikazali z vsemi orodji in pripomočki, ki se uporabljajo danes, si z njimi lajšajo delo, da ga danes opravijo hitreje danes. Pri spravilu in sušenju slame pomagajo mladi; žetev in sušenje poteka - ne na ravnici, kot nekoč, pač pa na bregu – kar otežuje delo. Izkaže se, da je fizično delo v vročini zelo pomembno. Slamokrovstvo kot izginjajoča obrt in domača dejavnost je za Janeza hkrati služba, poklic, užitek in konjiček. Veščine se je naučil od očeta Antona, v preteklosti pa mu je veliko pomagala žena Renata, ki je tudi vezala in podajala (metala) snope na streho. Očetu je moral pomagati pri vsakem delu, vsako leto več, saj je primanjkovalo delovne sile. V tem je sčasoma postal mojster, povpraševanja po slamnatih strehah je bilo vedno več. Sedaj pri žetvi in sušenju na njivi pomagata, poleg žene in očeta ter ostalih mladih delavcev, še hči in sin. Vsako leto sta z očetom pokrila od 1000 do 1500 m² streh. Leta 2013 je prvič sam, brez pomoči očeta, pokril 250 m² površine. Oče Anton pa, primerno svojim letom, rajši ostane na tleh. Kdor ima strah pred višino, ne more delati na strehi. Očetovo znanje je Janez nadgrajeval, prav tako je posodabljal orodje in pripomočke. Tehnika pokrivanja, ki je zelo pomembna, je ostala enako, spremenil se je material, orodje in detajli pri pokrivanju. Delo slamokrovca ni enostavno, gre za veliko ročnega dela, pridelek pa je še vedno odvisen od ugodnega vremena. Veliko fizičnega napora je potrebnega pri čiščenju slame, kjer posameznik ves dan ročno češe velike količine slame skozi lesene grablje.Prihodnost slamokrovstva je v ozaveščenosti kupcev in graditeljev, da je slama naravni material, toplotni in zvočni izolator hiše, lahko se ga tudi reciklira. Z ustvarjanjem naravne klime, ki poleti omogoča ohlajevanje, pozimi zadržuje toploto. Njena slaba lastnost sta gorljivost in zajedavci. Vračanje k naravi ter užitek ob posedovanju slamnate strehe sta danes postala razkošje, ne nuja in naravna danost – tako kot v preteklosti, je zapisala  Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti.  

Fri, 24. Nov 2023 at 10:50

800 ogledov

Kronane glave mešale janževec, cviček in metliško črnino
Delček k veselemu martinovemu vzdušju  so nedavno dodali tudi v Gornji Radgoni, kjer sta predsednik in vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric Milan Kolarič in Taja Zupan z družinama pripravila nenavadno srečanje. Šlo je za tradicionalni „družinski“ zaključek trgatve in spravila mošta v sode.Na celodnevnem druženju je namreč Zupanova gostila Nino Pečarič, kraljico metliške črnine in Niko Martinčič, kraljico cvička z njihovimi družinami. V prostorih družbe Radgonske gorice, kjer že 170 let pridelujejo tudi znamenito radgonsko penino in so zelo znani po vinu zvrst janževec ter v njihovi kleti pod slapom, so gostom predstavili podjetje, prostore in vina ter penine. Goste je pozdravila tudi radgonska županja Urška Mauko Tuš, ki je kratko predstavila občino in se jim zahvalila za obisk iz Bele krajine in Dolenjske, domačim vinarjem pa za promocijo odličnih radgonskih vin.Potepanje po vinorodnem območju se je iz sejemskega mesta in mesta penin nadaljevalo do Polic, najprej do Kolaričeve kleti, ali kot nekateri pravijo Male Toskane, kjer so spoznali pridelavo penečih  in tihih vin, ter klet in tunel. Obiskali so tudi Vinogradniško hišo Zupanovih, kjer sta gostitelja bila radgonska kraljica Taja ter njen oče, sicer vinski vitez Franc Zupan. Po kosilu se je druženje končalo na Sovjaku, kjer so obiskali člana upravnega odbora društva Antona Golnarja in Blaža Krajnca.   

Thu, 23. Nov 2023 at 13:52

387 ogledov

Iz akademskih krogov na njive in v hleve
V dveh dneh je okrog 170 slušateljev prisluhnilo 34 strokovnim predavanjem iz domovine in tujinePotrditev, da gre za osrednjo znanstveno konferenco s področja prehrane gospodarske reje domačih živali v tem delu Evrope, se je z dvodnevnim mednarodnim znanstvenim posvetom v Radencih - tudi letos je potekal v organizaciji KGZ Murska Sobota, potrdilo tudi letos.34 strokovnih prispevkov v obliki referatov strokovnjakov iz Slovenije ter Avstrije, Hrvaške, Danske in Srbije, je vsebinsko zajel gospodarske vrste rejnih živali na kmetijah (govedo, prašiči, drobnica, perutnina), pa tudi nekaterih eksotičnih vrst, ko so ti predstavili rezultate in podali marsikatere rešitve  v smeri večje ekonomike, zdravstvenega varstva in prilagajanja na nove izzive. Podnebne spremembe so nedvomno na prvem mestu.  Kot je poudaril predsednik organizacijskega odbora posveta in direktor KGZ Murska Sobota dr. Stanko Kapun, smo bili letos v Sloveniji priča velikim poplavam, ki  pomenijo nove izzive tudi pri pridelavi zdrave in kakovostne krme za živali. »Da najdemo skupne rešitve, ki bodo omogočile ohranjanje rodovitnosti tal, prilagajanje na vse večje podnebne spremembe, pridelavo kakovostne krme, pri živalih zmanjšanje vročinskega stresa in manjši izpust toplogrednih plinov, ohranjanje čiste pitne vode in podati potrošniku zagotovilo, da uživa zdravo in kakovostno hrano, je bil namen posveta,« je poudaril in izrazil prepričanje, da je bil cilj dosežen. Pravi  pa bodo izpolnjeni tedaj, je dejal, ko bodo predstavljene novosti kmetijski svetovalci, ki so bili tudi letos najpomembnejši slušatelji, pridobljeno znanje implementirali med uporabnike, to je rejce živali in druge kmete, in jih bodo ti z večih vidikov koristno uporabili v praksi.Znanstveno posvetovanje vsako leto poteka v spomin na v drugi polovici prejšnjega stoletja na murskosoboškem zavodu in tudi v mednarodnem merilu priznana strokovnjaka za prehrano in selekcijo za lisasto pasmo, dr. Franca Zadravca in mag. Milana Erjavca.  Med kopico zanimivimi predavanji izpostavljamo prav prvo med njimi, ko so avstrijski kolegi z nacionalne izobraževalne in raziskovalne ustanove za živinorejo Raumberg-Gumpenstein razpravljali o smiselnosti prireje mleka 10.000 kilogramov po kravi molznici in kje so meje. Vsebino referata bomo prihodnje tudi predstavili.

Wed, 22. Nov 2023 at 14:04

821 ogledov

Polepšaj jim dan
Njihovi izdelki so lahko poslovna darila, uporabna darila za različne priložnosti in drobne pozornosti, ki jih boste z veseljem uporabljali ali ponosno podarjali. Varstveno delovni center (VDC) Murska Sobota je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti že tretje pripravil razstavo izdelkov svojih varovancev. Izdelke, ki so bili razstavljeni večji del novembra, so med letom ustvarili uporabniki v vseh njihovih enotah -  Murska Sobota, Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona.»Ker se bliža praznično obarvan konec leta, je bil del razstavljenih izdelkov iz našega novoletnega programa: adventni aranžmaji, smrečice, voščilnice, novoletni okraski ipd. Ponudba je bila raznolika, saj so bili adventni aranžmaji izdelani na steklenih ali lesenih osnovah, na sankah ali iz sadnih koščic. Inovativni smo tudi s smrečicami, ki so namizne, zanimivih oblik in okraskov,« je povedala direktorica VDC Murska Sobota  Angela Benko Lang in dodala, da so pri izdelavi kar se tiče linij, materialov in barv sledili modnim zakonitostim, zato je bil novoletni program dodatno popestren z bleščicami. Tudi izdelke iz njihovega celoletnega programa so lahko darila oz. darilni seti. Sogovornica je poudarila še, da imajo otroci radi njihove igrače, ki so varne, z oznako CE, in so predstavljene kot darila še privlačnejše. V ponudbi za najmlajše so še predpasniki, nahrbtniki, peresnice, magnetki in hranilnik, novost pa so otroške kapice in rutice v različnih barvah.S prikazom izdelkov kot daril so jim z aranžiranjem dodali novo, dodano vrednost in hkrati podali ideje za kombinacijo različnih izdelkov v darilne sete. »Kuhinjska servirna deska, predpasnik in kuhalnica je odlična kombinacija. Večina naših izdelkov je uporabnih za dom, ponosni pa smo tudi na njihovo trajno ekološko naravnanost,« je še dodala.Tudi v soboškem varstveno delovnem centru izdelke izdelujejo iz naravnih in recikliranih materialov oz. uporabimo materiale, ki so ostanki proizvodnje drugih branž. Tako nastajajo vedno aktualni sobni copati, nahrbtniki in peresnice iz džinsa, steklene sklede, vzglavniki polnjeni z ajdovimi luščinami, izdelki s sivko, glineni in leseni izdelki. Njihova posebnost so tudi personalizirana darila, po čemer je vedno večje povpraševanje.Veliko njihovih izdelkov ima certifikat Art&Craft Slovenija: od ročno tkanih izdelkov na statvah, do glinenih izdelkov, lesenih gajbic, nakita in drugih izdelkov iz različnih materialov. Njihovi izdelki so na voljo v trgovinicah po enotah in spletni trgovini: https://www.vdcms.si/izdelki/. Za več informacij nam pišite na  trgovina.vdcms@siol.net ali pokličite 041 731 048.Zaslužek od prodaje njihovih izdelkov gre za denarne nagrade  uporabnikov in njihove druge aktivnosti.

Prijatelji

NEUDAUER UROŠziliute88edita editaFlexo EcoAlenka NagličAlen  OsenjakKMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASKMEČKI GLAS Franc FortunaVlasta Kunej KMEČKI GLASBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Radgonski prašičerejci v novo zvezo