TIGR IN NJEGOV POMEN ZA DANAŠNJI ČAS

Objavil/a Gibanje 13. maj, dne 2015-05-07 ob 17:12:18

TIGR IN NJEGOV POMEN ZA DANAŠNJI ČAS

ORGANIZATOR: GIBANJE 13 MAJ

                                                                       Image

Posvet bo 11.05.2015, ob 10 uri v dvorani Državnega sveta RS, vstop je prost, z osebnim dokumentom.

Ob 70 letnici konca 2. svetovne vojne  je čas tudi za spomin na TIGR na državnem nivoju, saj je prav TIGR avtentični in resnični začetnik upora proti okupatorju.

13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega  spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično domoljubno gibanje, ki se je razvilo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja, v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo že na samem začetku tuje okupacije Slovenije 1941 leta in se vključilo v skupen narodno osvobodilni boj. Organizacija TIGR, člani in somišljeniki, je bila celotno obdobje od 1927 - 1945 zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodnoosvobodilnem boju.

13. maj, dan prvega oboroženega spopada Slovencev - tigrovcev z okupatorjem, predstavlja simbol začetka  množične vstaje Slovencev proti okupatorju, za današnji čas pa pomeni zgled sodelovanja, brez pogojevanja in izključevanja kogarkoli. Je primer demokratičnega sodelovanja v pluralni družbi pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti.

Prispevki:

1.    Vili Kovačič, civilnodružbeni aktivist in publicist, 

     Predsednik civilne pobude Gibanje 13. maj:

     POMEN IN ZGLED TIGR-A ZA DANAŠNJI ČAS

2 . dr. Branko Marušič, zgodovinar / društvo TIGR

     ZAZNAMKI O TIGR-U

3.  Borut Rutar, samostojni kulturni delavec, pisatelj

     RAZVOJ SLOVENSKEGA ANTIFAŠIZMA OD 1922 DO 1945

4.  dr. Miroslava Cencič, raziskovalka zgodovine Primorske

     POTEPTANI IDEALI TIGR-OVCEV IN VSEH PRIMORSKIH RODOLJUBOV

5.  dr. Rudi Kocjančič,prof. ustavnega prava

     SVOBODA ZDRUŽEVANJA IN ORGANIZACIJA TIGR

6.  Andrej Magajna, predsednik Krščanskih socialistov Slovenije

     KORENINE HEGEMONIZMA ZNOTRAJ NARODNO OSVOBODILNIH FRONT

7.  Žiga Šorli,   Koordinator Foruma za novo levico:

     »DOLOMITSKA IZJAVA« IN POLITIČNO PODREJANJE SOPOTNIKOV

8.  mag. Renato Podberšič , magister zgodovinskih znanosti

     REVOLUCIONARNO NASILJE NAD TIGROM

9.  Majda Metličar,  civilna javnost

    TOTALITARIZMI  IN SLOVENSKO BOLEČINSKO JEDRO

 10. Iva Pavlin Žurman, civilna javnost

    O PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST SLOVENIJE

Moderator: Andrej  Magajna, delegat prve večstrankarske skupščine (1990) in poslanec DZ v mandatu 2008 – 2011 ;predsednik Koordinacije neparlamentarnih strank in stranke KSS; glavni tajnik Gibanja 13 maj.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
7
Vili Kovačič
0
May 09, 2015
SpomenikTigrovcem je treba postaviti v Ljubljani - na mestu njihovega krvnika Kidriča!

Gibanje 13 maj, je organizator posveta, zato ni bojazni da gibanje ne bi poročalo o tem.

Ključno pa je zgodovino - ne zgodovinarjem, ampak ljudem.

Zgodovina mora biti stalna revizija na poti k celoviti resnici

Teza zgodovina zmagovalcev ni sprejemljiva teza, zgodovina je v resnici
enaka, kajti to kar se je zgodilo se v resnici ne da predrugačiti
#7
Rak stari
0
May 07, 2015
Kot se spominjam, je tudi Janša kot govornik na eni od proslav na Primorskem snel tančico komunističnega embarga nad Tigrovci.

Upam, da bo gibanje 13. maj o tokratnem posvetu poročalo kaj več. Samo resnica nas bo osvobodila narodove razcepljenosti in umetno ustvarjenega sovraštva med državljani Slovenije.
#6
Franc Mihič
0
May 07, 2015
A je bil to res skupen narodno osvobodilni boj Tigrovcev, ki ga je sicer vodila KP v okviru OF in da je to zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodno osvobodilnem boju?

Ali ni že povsem znano in zgodovinsko dognano, da so komunisti oklicali monopol OF nad uporom, vsak upor izven OF pa je bil izdaja?

Na spomeniku TIGROVCu Antonu Majniku v Ribnici, postavljenem še v času SFRJ, ni niti besedice o TIGRu

Zakaj se ne upošteva tudi ta dejstva?

#5
Franc Mihič
0
May 07, 2015
Vredno branja in upoštevanja!
http://www.hervardi.com/rejec_partija_in_tigrovci.php
#4
Franc Mihič
0
May 07, 2015
Danilo Zelen ni bil partizan in pripadnik NOB! Vse tri Tigrovce so Italijani iskali že pred okupacijo in jih po okupaciji Jugoslavije odkrili na Mali gori pri Ribnici. Danilo Zelen je bil ranjen in je tam umrl. Dva TIGR - ovca pa so italijanski karabinjerji zajeli, niso ju kar postrelili. Ferdo Kravanja je bil ranjen. Italijani so ga oskrbeli v bolnišnici. Kasneje je prešel k partizanom. Anton Majnik pa je Italijanom pri sestopu z Male gore pobegnil in se kasneje priključil k ribniški četi in bil l.1943 zahrbtno ustreljen v Ribnici s strani VOS a, kot berem izjave njegove sestre. Na spomeniku Antonu Majniku v Ribnici, ni ene besede, da je bil on član TIGRa!
#3
Franc Mihič
0
May 07, 2015
Tudi v Sloveniji je prvi upor okupatorju nudila vojska kraljevine Jugoslavije, ki je v Mariboru porušila most, poveljnik naj bi bil Slovenec, in sestrelila prvo "štuko" v Zidanem mostu. Pri sestrelitvi pravi, da je sodeloval, g . Uroš Šušterič in njegov profesor, oba člana kraljeve vojske.. G. Šušterič to nedavno pove na RTV SLO: http://www.casnik.si/index.php/2014/11/18/pricevalci-j-mozine-uros-sustersic-in-leopold-bergant/

Pričevalci J. Možine: Uroš Šušterič in Leopold Bergant - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Pričevalci Jožeta Možine Nova serija oddaj Jožeta Možina na TV Slovenija Na TV Slovenija bod
#2
Franc Mihič
0
May 07, 2015
Menim, da je to zgodovinska logika!: Danilo Zelen, prva žrtev italijanskega okupatorja, vojaški vodja TIGR - a in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije

Dr. Tatjana Rejec je po predavanju Resnica o TIGR-u v Škofijski klasični
gimnaziji, v Častniku.si dne 3. 4. 2013 objavila sledeče pojasnilo: Danilo Zelen je padel v boju z Italijani na Mali gori pri Ribnici na Dolenjskem že 13. maja 1941 in partizani –komunisti niso bili vpleteni v njegovo smrt, saj takrat še niso bili aktivni.

To tudi povsem jasno pomeni, da Danilo Zelen, vodja vojaškega dela TIGR a ni bil partizan in zato tudi njegovo smrt ne moremo povezovati z organiziranim odporom slovenskih partizanov proti nemškemu ali italijanskemu okupatorju.

Po mojem skromne mnenju je Danilo Zelen padel kot častnik VKJ, pa za to nikakor ni bil prva civilna žrtev okupatorja!

Bil je pa vsekakor prva žrtev italijanskega okupatorja, saj so njegovo smrt Italijani še posebej proslavljali kot velik uspeh v dolgo iskalni akciji.
Postavljeni spomenik na Mali Gori naj bo zato spoštljiv spomin na primorskega junaka – tigrovca, ki ga vseeno ne moremo prištevati med začetnike upora in žrtve okupatorja, saj se TIGR ni vključil v OF.

Marijan F. Kranjc, generalmajor v pokoju
http://vojastvo-military.si/wp-content/uploads/okupatorji.pdf
#1
Gibanje  13. maj
Gibanje 13. maj
Objavil/a 2015-05-07 17:12:18 (May 07, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
POSLANCI OBSODITE TOTALITARIZME - ZDAJ !!!
TISKOVNA KONFERENCA V SREDO OB 11 H
KAJ TI JE SPOMENKA, DA SI TAK ŽALOSTNA – KAJ MI JE, NIČ MI NI, SRCE ME BOLI
KAJ TI JE SPOMENKA, DA SI TAK ŽALOSTNA – KAJ MI JE, NIČ MI NI, SRCE ME BOLI
TIGR JE UŠEL IZ KLETKE - TUDI NA NACIONALKI
PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru
PETICIJA za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem
PETICIJA za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem
PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru
TIGR V KLETKI - KOGA MOTI TIGR NA SVOBODI ?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj