PETICIJA za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem

Objavil/a Gibanje 13. maj, dne 2015-05-16 ob 08:44:01

P E T I C I J A za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem (praznik ne bi bil dela prost dan)

LINK NA PETICIJO

Podpisani ustanovni člani civilnega gibanja »GIBANJE 13. MAJ« pozivamo vso demokratično javnost v Sloveniji, zamejstvu in izseljenstvu, da s svojim podpisom podpre predlagano Peticijo.
13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. Angleški zgodovinar A. J. P. Taylor je zapisal, da so bili Slovenci po zaslugi TIGR-a prvi zavezniki Velike Britanije v 2. svetovni vojni.
Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično gibanje, ki je nastalo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, ki je bila takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo na samem začetku tuje okupacije Slovenije v boju proti okupatorju.


Organizacija TIGR (člani in somišljeniki) je bila celotno obdobje od 1927 - 1945 je vzgled pluralnega sodelovanja ljudi v boju proti tujemu okupatorju.
Državna razglasitev 13. maja kot praznika odpora in upora za državni praznik bo doprinos k resnici in bistveni okrepitvi javnega spomina na ključne dogodke ob začetku upora proti okupatorju. Ima pa tudi pomen za pluralnost, ki jo terja naš čas - brez izključevanja kogarkoli ter poenotenje vseh pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti.
Zgodovinski spomin na TIGR mora priti v javno zavest. Narodu, ki ne pozna lastne zgodovine, je usojeno, da jo bo ponavljal z vsemi napakami in zablodami vred.

Gibanje 13 maj

E-naslov za komentarje: Gibanje13maj@gmail.com

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Gibanje  13. maj
Gibanje 13. maj
Objavil/a 2015-05-16 08:44:01 (May 16, 2015)
Starejša objava Novejša objava
P E T I C I J A za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slov

Podpisani ustanovni člani civilnega gibanja »GIBANJE 13. MAJ« pozivamo vso demokratično javnost v Sloveniji, zamejstvu in izseljenstvu, da s svojim podpisom podpre predlagano Peticijo. 13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. Angleški zgodovinar A. J. P. Taylor je zapisal, da so bili Slovenci po zaslugi TIGR-a prvi zavezniki Velike Britanije v 2. svetovni vojni. Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično gibanje, ki je nastalo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, ki je bila takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo na samem začetku tuje okupacije Slovenije v boju proti okupatorju. Organizacija TIGR (člani in somišljeniki) je bil

ZADNJE OBJAVE
POSLANCI OBSODITE TOTALITARIZME - ZDAJ !!!
TISKOVNA KONFERENCA V SREDO OB 11 H
KAJ TI JE SPOMENKA, DA SI TAK ŽALOSTNA – KAJ MI JE, NIČ MI NI, SRCE ME BOLI
KAJ TI JE SPOMENKA, DA SI TAK ŽALOSTNA – KAJ MI JE, NIČ MI NI, SRCE ME BOLI
TIGR JE UŠEL IZ KLETKE - TUDI NA NACIONALKI
PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru
PETICIJA za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem
PETICIJA za državno razglasitev praznika 13. maj – Dan prvega spopada Slovencev z okupatorjem
PETICIJA za potrditev »Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu« v Državnem zboru
TIGR V KLETKI - KOGA MOTI TIGR NA SVOBODI ?
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2022
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj