Članek

Godbeno društvo Alpina Žiri

O nas
Objavljeno May 06, 2016

Žirovski gasilci so svojo godbo ustanovili leta 1906, delovala pa je do druge svetovne vojne. Sedanja godba, pod pokroviteljstvom takratne tovarne športnih čevljev Alpina, je bila ustanovljena leta 1947 in neprekinjeno deluje še danes. Okrog leta 1980 je godba štela kar 49 članov, danes pa se število godbenikov giblje okrog 35 amaterskih glasbenikov.

V začetku sezone 2010/2011 so izvolili nov upravni odbor in predsednico godbe Urško Trček. Prav tako pa so z novim šolskim letom dobili mladega, ambicioznega dirigenta Branka Mraka, ki v godbi vidi veliko možnosti za razvoj. 

Že pred začetkom letošnje sezone je potekala selitev godbenih prostorov. Vaje imajo dvakrat tedensko, po novem v prostorih glavnega sponzorja tovarne Alpina.

Letno imajo 20 do 30 nastopov, največji pa je vsakoletni božično-novoletni koncert, na katerega povabijo zanimive goste. Nastopajo tudi na vseh večjih prireditvah v Žireh, na prireditvah v okolici kraja, na gasilskih paradah, pa tudi na privatnih zabavah. Že večkrat so gostovali na Slovaškem, Hrvaškem, v Avstriji in Italiji. Sodelujejo tudi na republiških tekmovanjih. V svoji kategoriji so v Ormožu že petkrat dosegli prvo mesto s pohvalo.

V zadnjih letih se je godba zelo pomladila, saj v njej sodeluje kar nekaj osnovnošolcev, veliko srednješolcev, študentov in mladih zaposlenih. Prizadevajo si, da se jim vsako leto pridružijo novi mladi in malo manj mladi člani, saj le s polno zasedbo orkester lahko dobro zveni.

Urška Trček in Agata Pivk

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Žiri