Članek
O nas
Objavljeno Apr 26, 2016

Kratek pogled v zgodovino …


Odkritje premoga in začetek organiziranega odkopa je zaznamovalo in za dolga desetletja zarisalo razvojno pot in način življenja v naši dolini . Prav premog je bil razlog, da so leta 1860 iz Jurkloštra v Hrastnik preselili tudi našo Steklarno. To dvoje je dolini dalo nove razvojne možnosti ter v te kraje privabilo številne steklarske mojstre iz bližnje in daljne okolice.

Težaško delo tako v rudniku kot pri steklarskih pečeh, za katerega so delavci prejemali nizkotne mezde, je pri delavcih pogojevalo potrebo po združevanju in popestritvi z znojem zaznamovanega vsakdanjika. Že najzgodnejše povezovanje delavstva v sindikate je bilo povezano tudi z ustanavljanjem številnih športnih in kulturnih društev od pevskih zborov, godbe, dramske skupine pa tudi do prve knjižnice. Na tak način so davnega leta 1930 glasbeni zanesenjaki z velikim zanosom uresničili svoje sanje in z lastnimi sredstvi ter razumevanjem takratnega lastnika zastavili temelje delovanja steklarske godbe.

Naši načrti za prihodnost …


O našem delu …

Steklarska godba pod strokovnim vodstvom dirigenta Jožeta Rusa ima vaje dvakrat tedensko, pred nastopi pa tudi pogosteje . Godba skozi leto organizira promenadne koncerte, ob prvem maju pa marsikoga prikrajšamo za mirno prvomajsko jutro, saj na ta dan igramo bučne delavske koračnice. Nepogrešljivi pa smo tudi na prireditvah v kraju in bližnji okolici, krajane pa spremljamo tudi na njihovi zadnji poti. Še posebej pa se vsako leto pripravimo na božično – novoletni koncert, ki je ena izmed najbolj obiskanih kulturnih prireditev v občini.


Pridružite se nam …


Ena izmed prednostnih nalog steklarske godbe je skrb za podmladek, zato v sodelovanju z glasbeno šolo Hrastnik vabimo v svoje vrste nove članice in člane. Naši želja je, da v naslednjih letih godbo bistveno kadrovsko okrepimo, predvsem s kadri, ki obiskujejo glasbeno šolo. Možen je tudi dogovor o sofinanciranju šolanja v glasbeni šoli.

Z namenom predstavitve naše dejavnosti vsako leto organiziramo Dan odprtih vrat, ter predstavitve v osnovni šoli.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Hrastnik